#Vegan

‘Vegans zijn irritant’ (en 5 andere vooroordelen over vegans)

In de twee jaar tijd dat ik nu vegan ben, heb ik al de meest hilarische opmerkingen voorbij horen komen. Mensen weten toch op de een of andere manier vaak niet wat ze ermee aanmoeten. En hoe epic mijn plant based lunchboxje er ook uitziet; deze 6 vooroordelen blijven zó hardnekkig plakken, dat het stiekem ook wel weer een grappig blogonderwerp is.

1. ‘Vegans zijn fokking irritant en dringen je hun mening op. Voeten tussen de deur, alles.’

Vleeseters vinden gesprekken met veganisten meestal irritant. Zo’n vega betweter die je dan met je Nase op de feiten kwakt… tja, dat kan lastig zijn. Veel mensen wíllen dingen helemaal niet weten, omdat verandering nu eenmaal een dingetje is. En dan neem je ze ook nog hun bio-biefstukje af.

‘Ja, dat inderdaad! En ik doe al zoveel voor de natuur en dinges!’

Awesome! Maar als je eenmaal snapt hoeveel leed vlees veroorzaakt, weet dat dierlijke eiwitten ongezond zijn en dat het klimaatprobleem voor het grootste deel wordt veroorzaakt door de bio-industrie, dan kun je niet meer terug. Als iemand anders daar shizzle aan heeft, dan wil een vegan daarover in dialoog. Big issues lossen namelijk niet spontaan op, wel? We zullen serieus met z’n allen iets moeten doen, willen we binnenkort nog steeds fatsoenlijk op deze aardkloot wonen.

En ja, er zijn ongetwijfeld ook bloedirritante vegans die non-stop met hun belerende vingertje zwaaien en alleen maar kunnen zeiken. Aan de andere kant kan dat ook het geweten zijn van de vleeseter die op dat moment wel wéét dat hij fout bezig is, maar daar niet teveel over na wil denken… #foodforthoughts

2. ‘Op planten alleen kun je niet leven, dus vegans hebben standaard tekort aan voedingsstoffen.’

Nope. Je kunt volledig leven op planten en met een gezonde, gevarieerde vegan voeding kom je niets tekort. Nee, óók geen eiwitten, zoals voedingswetenschapper Katan vorige week ook vertelde in een interview bij RTL Summer Night.

Door alle groenten, peulvruchten, noten, antioxidanten en vezels die je binnenkrijgt met plant based voer eet je gezonder dan de gemiddelde mens, wat hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas kan voorkomen. Daarnaast moet je als vegan alleen een B12 supplement bijslikken, maar dat is door de slechte kwaliteit van het vlees heute ook aan te raden voor vleeseters. Just sayin’.

‘Maar mensen zijn omnivoren!’

De mens is geëvolueerd vanuit de voornamelijk plantenetende aap, naar de omnivore mens. Op deze manier hadden ze op dat moment een hogere overlevingskans, omdat er meer voedsel kon worden gegeten. Maar wat we in de oertijd deden, is nu totaal niet meer relevant. Men leefde in de oertijd ook in grotten, maar ik ken weinig mensen die daar nu ook nog heel content mee zouden zijn…
Met deze food overload in het Westen, hebben we dus de luxe om te kunnen kiezen voor voedsel dat niet alleen gezonder, maar ook lekkerder is. Hoe fijn is dat?

3. ‘Vegan zijn is kapot duur!’

Als jij je groente, fruit op de markt haalt, is dat allesbehalve duur. Daarnaast verkopen Lidl en Aldi ook veel vega producten, zoals suikervrije granola, ongebrande noten en sojamelk. En ik denk niet dat je wakker ligt van de prijs van een paar blikken bonen…

Plantaardig eten is niet duur, het kan zo duur zijn als je het zelf maakt. Als je elke dag vleesvervangers wilt en alleen maar boodschappen doet bij bio-winkels, ja… dan wordt het prijziger. Maar wat kost een kwalitatief goede biefstuk? Of een keurmerk tonijn? Juist.

4. ‘Pfff, het is vet lastig! Dan kan ik nooit meer normaal uit eten.’

Ik vraag me soms stiekem een beetje af of mensen die dit zeggen wel internet hebben. Er zijn zo ontzettend veel vega(n) (friendly) restaurants te vinden, zeker in de Randstad. En woon je daar niet? Dan kun je van tevoren natuurlijk altijd het restaurant bellen en vragen naar de mogelijkheden voor vegans.

Een beetje kok wil met liefde aan de gang met groenten, granen en specerijen. Zo niet? Dan is het een pauperrestaurant met een schijndode chef waar je niet heen zou moeten willen. Simpel eigenlijk. Van groentendiscriminatie wordt niemand vrolijk, right?

5. ‘Vegans zijn een druppel op de gloeiende plaat. Dan kun je zeker ook geen auto meer rijden en warm douchen?’

Mensen eten gemiddeld in hun leven zo’n 1500 dieren. Als je stopt met vlees eten, dan red je er dus eigenlijk 1500. ‘Ja, maar dan eet een ander ze wel op.’ Nee. Iemand anders gaat niet opeens 3000 dieren eten. En besides, eigenlijk boeit het ook geen hoela wat een ander doet. Het gaat om jou. JIJ draagt er niet aan bij. En 1500 dieren; dat is wel iets meer dan een druppel, toch?

Veganisten vragen niet of je wilt ophouden met eten. Veganisten vragen of je ná wilt denken over wat je in je waffel schuift. Wat dat betekent voor andere levende wezens die niet dood willen, bijvoorbeeld. Of wat het betekent voor ons klimaatprobleem. Of voor je eigen gezondheid. Ik pretendeer niet dat ik heilig ben omdat ik dieren niet als voedsel zie. Ik vind alleen wel dat iedereen hoort na te denken over de consequenties van zijn of haar keuzes. Je bent zeg maar niet alleen op de wereld…

Dat betekent niet dat je dan koud moet douchen, nooit meer in een auto kunt stappen of de wasmachine uit het raam moet flikkeren. Maar wel dat je korter of minder warm kunt douchen, je kunt gaan voor een elektrische bak of dat het energielabel van je wasmachine even kritisch kan worden bekeken. Easy as fuck.

6. ‘Vegans zijn dunne, magere en zweverige geitenwollensokken en dat ben ik niet, dus ik kan geen vegan zijn.’

Er zijn dunne vegans, dikke vegans, sterke vegans, slappe vegans, sexy vegans, jonge, oude, zweverige, wetenschappelijke, luie, actieve, chagrijnige, vrolijke, luidruchtige en stille. Zoveel mensen, zoveel vegans. Het feit dat er zweverige vegans zijn, wil niet zeggen dat álle vegans zweverig zijn. Net zoals niet alle moslims radicaal zijn, alle blondines dom of elke Amerikaan zwaarlijvig.

Anyway, het woord ‘geitenwollensok’ mag er überhaupt wel een keertje uit nu. Vegans dragen namelijk geen wol, dus ook niet van een geit 😉 #joe

 

Welke vooroordelen hoor jij allemaal? Of misschien heb je zelf wel vooroordelen over vegans? Let me know! Ik ben heel benieuwd 🙂 Tag me via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt me ook elke week volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Caroline de Grood
  31 juli 2017 at 08:49

  Grote klasse je blog, heel fijn. “Vegan zijn is een hype dat houdt niemand vol”, kreeg ik dit weekend bijvoorbeeld om mijn oren.

 • Reply
  Elcke
  31 juli 2017 at 08:51

  A M E N 😉

 • Reply
  Brenda
  31 juli 2017 at 09:20

  Heerlijk artikel, Cilla!

  Vooral nummer #5, en het daaruit voortvloeiende ‘dat het allemaal toch geen zin heeft’, is zo’n dooddoener voor veel mensen die wel geïnteresseerd zijn in veganisme! Maar ik denk dat we allebei ons mangosteentje bijdragen aan het laten zien hoemakkelijk en leuk veganistisch leven vooral is!

  Als je het niet doet voor de dieren of de planeet, dan wel gewoon voor de fun!

  Liefs,

 • Reply
  Eveline
  31 juli 2017 at 09:29

  Hoi,
  Het vooroordeel dat je nooit ergens uit eten kan gaan als vegan is zwaar overdreven natuurlijk. Maar om nou te zeggen ‘geen probleem’ is ook een understatement. In binnen – en buitenland zou het aanbod mega veel moeten stijgen in restaurants. En dat wordt hoog tijd!

  Verder hebben we nu veganlikehome.nl waarmee we een knipoog geven naar de niet-veganvriendelijke restaurants! En vergeet de ziekenhuizen niet. Terwijl plantaardig eten ziekten preventief werkt tegen ziekte en zelfs genezend kan zijn hebben 98% van de ziekenhuizen geen veganistisch menu voor de patiënten.

  • Reply
   Shannen
   5 augustus 2017 at 21:33

   In ziekenhuizen of andere zorginstellingen kunnen ze inderdaad nog wat peper in hun reet gebruiken.

 • Reply
  Marlieke
  31 juli 2017 at 09:58

  Haha geweldig weer! Ik heb deze inderdaad ook al zo vaak voorbij horen komen de afgelopen jaren.

 • Reply
  Nicole
  31 juli 2017 at 09:59

  hahaha ik moest wel lachen om sommige vooroordelen hoor. Mensen moeten wat meer openminded zijn vind ik. Iedereen leeft op zijn manier en ik heb er respect voor dat je hiervoor kiest. Ook als ik dat niet doe 🙂

 • Reply
  Ruud Mannee
  31 juli 2017 at 10:29

  Wat een goed stuk, kan zeker een eye-opener zijn voor al die mensen die nu nog hun kop in het zand steken.

 • Reply
  Mariëlle
  31 juli 2017 at 17:59

  Hihi top artikel weer!! Wat me opvalt, is dat anderen er meer moeite mee schijnen te hebben dat ik vegan ben dan ik zelf :O

 • Reply
  Marianne
  31 juli 2017 at 19:12

  Fijne blog! En helemaal mee eens! Behalve met die restaurants… Ik woon zelf in een Brabants gehucht en tot in de wijde omtrek wordt echt moeilijk gedaan over plantaardig eten. Dat is niet zo leuk en makkelijk… En je kunt niet altijd van te voren even opbellen om het na te vragen, soms beland je nu eenmaal spontaan in een restaurant.

 • Leave a Reply