#Fitness

Dít is waarom gevarieerd eten zo gezond is!

We weten allemaal dat vegan junkfood niet gezond is, right? Ook niet als het gevarieerde junkfood is. Simple as that! Als je plantaardig eet en op je 60e nog steeds lekker wilt kunnen smijten met barbells, kun je dus beter whole food plant based eten. Maar ook hierin kun je nog een stapje next level gaan door niet alleen gezond te eten, maar ook gevarieerd.

Je hebt ongetwijfeld weleens iemand naast je perfect ingedeelde lunchtrommeltje horen roeptoeteren dat een gezond afwisselend eetpatroon beter is dan een gezond eenzijdig eetpatroon. En ja, het is inderdaad waar, maar waarom eigenlijk? Dat ga ik je vandaag in dit artikel vertellen!

Iedereen weet inmiddels wel dat veel groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden in het rijtje gezondste foods hoort. Geen nieuws. Maar hoe gezond je ook eet, het is wel belangrijk om hierin steeds af te blijven wisselen. Naast dat teveel van hetzelfde na een tijdje echt je strot uitkomt, voegt dag in, dag uit dezelfde spinazieshake met kiwi en banaan of die overheerlijke matcha-havermout bowl op de lange termijn weinig meer toe.

Specifieke eigenschappen

Ieder voedingsmiddel heeft namelijk z’n eigen specifieke, positieve eigenschappen. In dit artikel kon je bijvoorbeeld al lezen dat verschillende kleuren eten heel gezond is, omdat er in elke kleur weer andere antioxidanten te vinden zijn. En ook het begrip vezels kun je niet onder één parapluutje zetten: de soort vezels in een appel hebben weer een compleet andere uitwerking op je lichaam dan die in bonen of havermout. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog te maken met de verschillende verhoudingen vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten in voeding die je dagelijks binnen moet krijgen.

Damn. Je hebt het er maar stervensdruk mee als je gezond wil leven, joh!

Nou, eigenlijk valt het allemaal reuze mee, als je dus niet elke dag hetzelfde op je bord kiepert. Zolang je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk verschillende soorten groentjes, fruit, noten, granen en zaden eet, komt dat helemaal goed en is je leven zelfs een stuk makkelijker. Kies bijvoorbeeld niet elke dag voor blauwe bessen, omdat ik zo vaak in mijn artikelen aan het blazen ben dat dit goed voor je is. Frambozen, aalbessen en bramen zijn namelijk net zo awesome in de ‘rood fruit’ categorie

Wissel daarnaast zoveel mogelijk – het liefst dagelijks – af qua kleuren. De term eat the rainbow is niet iets wat door spacehippies is bedacht omdat het zo episch klinkt. Elke kleur heeft daadwerkelijk weer een andere invloed op je lichaam. Zo zorgen groene (blad)groenten bijvoorbeeld voor sterke botten, tanden, zenuwstelsel en zicht, hebben witte en rode groentes een goede invloed op hart en bloedvaten, paarse op een goede plas- en poepconditie en geel en oranje zijn ultiem om het afweersysteem mee te versterken. Dit geldt overigens ook voor kruiden en specerijen: ze geven niet alleen smaak aan je hapskies, maar door de shitload aan antioxidanten zijn ze nog mega gezond ook!

‘Dus de ene dag worteltjes, de volgende dag broccoli en de dag daarna rode bietjes gaat mijn leven redden?’

Volgens de arts in dit artikel is broccoli sowieso een lifesaver! Dus als je vervolgens niet ter compensatie de weekenden vegan kapsalon en hamburger wegstouwend spendeert, misschien wel ja. Variatie in kleuren, voedselgroepen en -soorten zorgt er niet alleen voor dat je voldoende essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt, maar al die kleuren zijn ook een must om je afweersysteem up-to-date houden.

Daarnaast wordt ook je darmflora vrolijk van gevarieerde voeding, en blije darmbacteriën is een blije jij. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat een disbalans in de darmflora kan zorgen voor onder andere problemen met de spijsvertering, hersenactiviteit, tekort aan vitaminen en mineralen, huidproblemen, chronische stress en depressies. En ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat niemand daarop zit te wachten 🙂

Hoe ziet zo’n eetpatroon er een beetje uit?

  • Ontbijt niet altijd met havermout, maar wissel dit eens af met volkoren crackers of brood met gegrilde groenten, sojayoghurt met suikervrije granola of ontbijtwafels met banaan en rozijnen
  • Lunch niet altijd met brood, maar wissel eens af met een maaltijdsalade van rauwe spinazie, volkoren couscous, zoete aardappel, paprika, bosui, blokjes gerookte tofu en broccoli.
  • Snack niet altijd hetzelfde fruit, maar wissel het liefst elke dag af in fruitsoorten. Varieer daarnaast ook in soorten noten. Of maak zelf eens een lekkere gepofte speltreep voor als je de munchies krijgt.
  • Eet in de avond niet altijd aardappelen, groente, vleesvervanger, maar wissel je aardappelen af met zoete aardappel, pompoen, volkoren rijst, couscous, boekweit, freekeh of pasta. Kies bewust elke dag een ander soort groente of peulvrucht en probeer ook dagelijks voor een andere eiwitbron te gaan, zoals edamame, tempé, (gerookte) tofu of seitan.

 

Hoe zorg jij voor afwisseling in je eetpatroon? Eet jij elke ochtend of middag hetzelfde of let je er expres op dat je dit niet doet? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram. En oh ja, Tom en ik zetten momenteel samen de Plantastic! Health Hub op, samen met jou! Help je ons mee? Kijk op www.crowdaboutnow.nl/plantastic voor meer info!

 

 

 

 

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Mariëlle
    31 mei 2018 at 19:11

    Goed punt!! Ik probeer ook voldoende te variëren, dat houdt het ook leuk/lekker 🙂

  • Reply
    Yvonne
    1 juni 2018 at 08:31

    Ik vind het ontbijt het moeilijkste, ik wissel havermoutpap af met alpro mild en creamy en dat is het. Ik eet het liefst vloeibaar als ontbijt en een smoothie vind ik geen ontbijt dat vult niet en je kauwt er niet op. Havermout eet ik als volgt: 150ml amandelmelk, 20gr. havermout, 10gr. lijnzaad (omega3), 2 dadels (artritis), 10gr. gedroogde abrikoos (hart en bloedvaten), 50gr. blauwe bessen, 5 cranberrys (blaasontsteking), kaneel. 150gr. alpro, lijnzaad, dadels, abrikoos, cranberry,(zelfde hoeveelheid als in havermout) kaneel, 10 gr. granola (zelfgemaakt zonder suiker) 50gr. bes/framboos. Niet erg afwisselend dus….

    • Reply
      Cilla
      1 juni 2018 at 08:47

      Hi Yvonne,

      Je zou bijvoorbeeld in de ochtend ook eens een havermoutshake in de blender kunnen maken met plantaardige melk, diepvries blauwe bessen of kersen, lijnzaad, havermout, kaneel, dadels, banaan etc. Dat is ook erg lekker. Daarnaast kun je de havermout eventueel nog afwisselen met teff. Het is sowieso al goed dat je deze ontbijtjes steeds switcht 🙂

      Verder ben ik eigenlijk vooral benieuwd naar waarom je zo weinig eet qua hoeveelheden? Heb je daar een speciale reden voor? Een normaal portie havermout is bijvoorbeeld 40 gram en een normaal portie yoghurt 250 ml. Ben je op dieet? Want op de lange termijn kan zo weinig eten leiden tot tekorten.

      Groetjes,
      Cilla

      • Reply
        Yvonne
        1 juni 2018 at 09:40

        Hoi Cilla, ik volg inderdaad een dieet, op dit moment mag ik 1371 cal. per dag, ik volg dit nu ongeveer 2 jaar bij Project gezond. Het is gevarieerd en ik pas het aan naar veganistisch, ik denk niet dat ik iets mis, ben ook 1x per jaar onder controle met bloed nakijken i.v.m. een herseninfarct in 2003. Ik vermeld dat ik veganistisch eet en daar kijken ze ook naar met bloed afnemen.

  • Reply
    Marianne - Groene stapjes
    1 juni 2018 at 10:11

    Wat een fijn artikel, dank je wel! Heel eerlijk, ik ben hier nog niet zo goed in… Komt eigenlijk voornamelijk omdat ik kleine kindjes heb, die veel variatie en nieuwe dingen niet echt kunnen waarderen…
    Ontbijt is eigenlijk standaard havermout met fruit. Soms koud, soms warm. Fruit wissel ik wel af.
    Lunch is eigenlijk altijd brood, met hummus, pindakaas, appelstroop, linzenspread. Dat wisselt wel. Lekker makkelijk met kleine kindjes.
    Avondeten wissel ik wel goed af. Elke dag een ander graan (of aardappel), en verschillende groenten en bonen/vleesvervanger. Van die kleuren groenten wist ik niet, interessant!
    Ik weet dat ik het beter kan afwisselen, maar ik vind het errug moeilijk om dit zelf toe te passen. De gewoonte slijt er snel in en is zo “makkelijk”. Maar ik zal het wel eens proberen! Zeker in het weekend mag het eigenlijk wel wat bijzonderder en meer tijd kosten 🙂

  • Leave a Reply