#Fitness

Waarom is matcha zo gezond?

Sinds onze reis naar Japan 2,5 jaar geleden, kan ik geen dag meer zonder matcha. Het felgroene poeder wordt door de Japanners voor diverse doeleinden gebruikt en we zagen het dan ook vaak (zeg maar bijna altijd) terugkomen in verschillende producten zoals snoep, cake, latte’s, koekjes en zelfs in KitKat repen! Β 

Maar wat is matcha nu eigenlijk? Hoe maak je het? En waarom is matcha zo gezond? Ik was zo lief om het weer even voor jullie in een artikel te zetten #zobenik

Matcha thee wordt gemaakt door de theebladeren met een molensteen te vermalen tot een zeer fijn poeder, waardoor je dus eigenlijk geen bladeren overhoudt maar de blaadjes gewoon helemaal opdrinkt. Van origine wordt het in Japan gebruikt tijdens theeceremonies, maar de thee is uiteraard ook te consumeren zonder ceremonie πŸ™‚

Toen ik het voor het eerst onder mijn neus geschoven kreeg werd me verteld dat Westerlingen soms erg moeten wennen aan de smaak, omdat het wat bitter zou zijn… Ik heb deze bitterheid nooit ervaren, maar ik hoor weleens op social media van mensen dat ze het zonder suiker inderdaad niet te hachelen vinden. Ik krijg zelf eigenlijk alleen maar een all-over gevoel van blijdschap en uitzinnige zintuigen. Nooit meer zonder voor mij!

‘OkΓ© gezellig, maar hoe zit het met die gezondheid?’

Kwalitatief goede matcha is heel gezond, maar waarom eigenlijk? En is het dan ook gezonder dan gewone groene thee? Ja! En niet zo’n beetje ook. Een kopje matcha bevat 5x meer antioxidanten dan elk ander theetje, waarmee het de huid en eigenlijk het hele lichaam helpt te reinigen en gezond te houden. Ook heeft het een kalmerende werking door het aminozuur L-theanine dat van nature in de theebladeren zit.

Daarnaast geeft matcha je stofwisseling een boost en helpt het je lichaam sneller vet te verbranden dan normaal. Als ik van tevoren weet dat ik een zware CrossFit class pak, schep ik altijd wat matcha poeder door mijn water voor extra energie en verbranding.

Tot slot bevat het nog een shitload aan calcium, chlorofyl, vitamine A en C, kalium, ijzer en… ja, ja, eiwitten. Al met al: best-wel-heel-erg-gezond, dus.

‘Wat is ‘goede’ matcha?’

Matcha maak je uiteraard met een potje goede matchapoeder. Maar wanneer is dit het geval? Simpele eerste controle: check eerst de kleur. De kwaliteit is goed als de matcha felgroen is, fris ruikt en een beetje β€˜vetachtig’ aanvoelt, dus niet te droog. Het verschil dat ik gemerkt heb tussen Japanse en Westerse matcha, is dat het hier vaak dof van kleur is, ruikt naar een muffe jutezak, en zelfs gezoet wordt. Voor de goede orde: dit is crap, en mag eigenlijk geen matcha heten.

En dan de struggle met de bereiding (die eigenlijk best meevalt). Je kan matcha op diverse manieren maken, maar mijn favoriet is toch wel de matcha latte met havermelk. Doe een theelepeltje matcha in een ruim kommetje en klop het op met een klein laagje gekookt water dat afgekoeld is tot 80 graden. Dat opkloppen doe je overigens met een bamboe whisker (even Googelen, guys), en niet met een staafmixer of in een blender. Just sayin’. Doe de havermelk in een schuimapparaat en schenk over de matcha als het klaar is. Goud!

Daarnaast kun je matcha, net als de Japanners, ook prima toevoegen aan een lekkere smoothie, cakebeslag, havermout en toetjes, you name it.

‘Maar zijn er dan helemaal geen nadelen?’

Nee. Of nou ja, bijna niet. Zo is het door de cafeΓ―ne wellicht een minder goed plan om matcha de hele dag door te drinken of te geven aan jonge kinderen. Daarnaast is het in Nederland vrij prijzig (als het van goede kwaliteit is, tenminste) en is het hier lastiger verkrijgbaar dan bijvoorbeeld in Japan.

Laat je echter niet verleiden door de goedkope, slappe aftreksels in sommige foute toko’s en webshops. De kwaliteit is slecht, er is vaak suiker aan toegevoegd, en soms koop je zelfs gebakken lucht en is er eigenlijk niet eens meer sprake van matcha. Toen ik nog in Amsterdam woonde kocht ik het bij ’t Japanse Winkeltje, maar ik heb inmiddels ook een goede Japanner gevonden (Kazaguruma) in de Pannekoekstraat in Rotterdam. Je bent voor hoogwaardige matcha gemiddeld 11 euro kwijt voor een zakje van 40 gram, maar daar doe je best een tijdje mee. Of nou ja, dat ligt eraan hoeveel je ervan houdt, natuurlijk πŸ™‚

 

Drink jij ook graag matcha en zo ja, waar koop jij het?Β Laat het me wetenΒ viaΒ Facebook,Β tag me opΒ Instagram.Β En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Bo
  23 februari 2017 at 23:24

  Welk merk matcha heeft jou voorkeur? Ik heb nu die van Aman prana erg duur en ik krijg er niet zoveel energie van als dat ik bij een andere matcha kreeg. Liefs,

  • Reply
   Cilla
   27 februari 2017 at 21:03

   Hi Bo,

   Persoonlijk heb ik altijd die van ’t Japanse Winkeltje in Amsterdam, dan weet ik zeker dat het puur is en Γ©cht goed.
   Woon je ook in Amsterdam toevallig?

   • Reply
    Bo
    27 februari 2017 at 21:07

    Bedankt voor je reactie ! Nee ik woon niet in de buurt van Amsterdam helaas. Is het merk dat jij hebt misschien ook via internet te koop?

 • Reply
  MariΓ«lle
  9 november 2017 at 20:57

  Ik drink het nog niet, maar ik ben zeker wel benieuwd πŸ™‚

 • Reply
  Ida
  9 november 2017 at 21:33

  Ik heb de mijne bij hug the tea vandaan SUPER LEKKER 100 GRAM 37,91 dubbel en dwars waard via internet.

 • Reply
  Maria de Ridder
  10 november 2017 at 11:28

  Ik drink het Γ³Γ³k nog niet, maar het maakt me zeker nieuwsgierig πŸ™‚

 • Reply
  Emily Lotus
  11 november 2017 at 12:23

  Ik vind een matcha latte ZO lekker, maar ze verkopen het nergens met plantaardige melk. Ik heb thuis geen melkopschuimer – misschien toch eens kopen.

  • Reply
   Eliza Carapeta
   12 november 2017 at 10:36

   Bij de bagels en beans kun je vragen voor plantaardige melk!

  • Reply
   Cilla
   12 november 2017 at 10:48

   Bij sommige horeca in Rotterdam sowieso wel hoor πŸ™‚ Spirit, Nine Bar en nog wat andere zaken verkopen het met plant based melk! Waar woon je zelf?

 • Reply
  marjon
  14 november 2017 at 23:08

  ik heb biologische matcha gekocht van mattison. maar als ik naar de kleur kijk is het denk ik niet een hele goede . kan dit kloppen? ik heb onlangs ook in een vlog gezien hoe jij de latte maakt, maar ik kon het even niet terug vinden en heb maar een thee gemaakt. even wennen

 • Reply
  Minako
  11 december 2017 at 21:52

  Hoe is de Matcha thee van Body&Fit?
  Mijn vriendin heeft deze, ziet er goed uit, ongezoet en smaakt prima. 250 gram voor nog geen 9 euro.
  Ik wil best geld uitgeven aan goede kwaliteit, maar weet ook dat er misbruik wordt gemaakt van dit soort producten, dus onnodig duur.

 • Leave a Reply