#Fitness

Workout killers: deze 5 foods kunnen je training verpesten

Veel foods geven je de energie die je goed kan gebruiken om de sportschool te slopen. Maarrrr! Er zijn ook voedingsmiddelen die je voor het sporten beter niét kan nemen; echte workout killers. Ze kunnen je sportprestaties belemmeren of gewoon zorgen voor awkward gassen. Niet heel chique als je er net een dikke squat uit perst.

‘Cilla, wat eet jij dan absoluut niet voor het trainen?’ Nou, komt ie!

1. Pittig eten

Pittig eten kán bijdragen aan het verbranden van meer calorieën, maar dat betekent niet dat je per se naar de Thai hoeft voordat je richting gym gaat. Sterker nog: stel maar gewoon uit tot na je fit hour. Pittig eten, met bijvoorbeeld chilipoeder en pepers, zijn namelijk lastig te verteren en kunnen dus zorgen voor brandend maagzuur en een overactieve stoelgang als jij druk bezig bent. En ik vermoed zo dat je daar niet echt vrolijk van wordt, right?

2. Groene bananen

‘Maar bananen zijn juist goed voor een killerworkout, toch?’ Klopt. Maar niét die groene, onrijpe varianten. Groene bananen zitten namelijk nog in de zetmeel fase, wat betekent dat ze lastiger te verteren zijn. Sowieso is onrijp fruit geen goed idee om te nemen voordat je gaat sporten, aangezien het een opgeblazen buik en gassen kan veroorzaken. Pak dus een banaan die volledig rijp is én helemaal geel. Bruine vlekjes? Top! Goedgekeurd. In dit stadium zal het fruitsuiker snel geabsorbeerd worden, zodat jij als een baas kan rocken in die gym.

Fruit en smoothies in een bak

Veel fruitsoorten kunnen wel voor het sporten. Kies voor een rijpe, niet-vezelrijke variant.

3. Gezouten noten

Noten zijn een fantastische, eiwitrijke snack en kunnen zelfs helpen als je wilt afvallen. Ga alleen niet voor de gezouten varianten, aangezien deze kunnen bijdragen aan een disbalans in je vochthuishouding die je juist voor het trainen niet kan gebruiken!

Ik ben zelf sowieso niet echt een zoutfreak, maar ik begrijp dat sommige mensen dat wel zijn. En een klein beetje zout is oké, weet je, maar gooi gewoon niet elke maaltijd dat halve zoutvaatje leeg over je zoete aardappel puree. Het is simpelweg niet zo best voor je gezondheid. Laat in ieder geval voordat je gaat sporten de zoute noten, patat, chips en andere sterk gezouten producten staan (deze foods doen überhaupt niets goeds voor je lichaam, maar dat wist je natuurlijk al 😉 ).

4. Hummus

‘Wait whut?’ Ja, joh, sorry. Over het algemeen genomen zijn vezelrijke producten, zoals bonen, peulvruchten, rijst en fruit een belangrijk onderdeel van een healthy lifestyle. Niet alleen omdat het goed is voor het managen van je gewicht, maar ook omdat het bewezen effectief is in de strijd tegen hart- en vaatziekten, diabetes en veel meer akeligheden.

Foods met een hoog vezelgehalte zoals groenten, veel fruitsoorten en vaak ook volkoren producten zijn lastiger voor het lichaam om te verwerken. Dit kan leiden tot een oncomfortabel gevoel in je darmen tijdens je beastmode... Stel die zuurverdiende pita met hummus, falafel, en extra peulvruchten dus even uit tot na je training.

5. Avocado

Ja, dramanieuws! I know. Ik moest er zelf ook een beetje van huilen. Maar voor je training is het echt verstandiger om deze zalige fatass te laten wachten. Want? Avocado is vet. Ja, het is een gezonde vetsoort, maar nog steeds wél vet. En vet is moeilijker voor je lichaam om te zetten in energie dan koolhydraten. Resultaat? Eerder moe worden en inkakken tijdens het sporten. Goede vetten zijn een must in elk gezond voedingspatroon, maar voordat je gaat trainen gewoon niet zo’n puik plan.

vegan Ubud Clubkoffie amsterdam vegan

Broodje avocado en tempeh-bacon. Awesome! Maar niét voor een workout…

‘Nou, nou. Echt janken dit! Wat kan ik in hemelsnaam nog wél eten voor ik naar de gym ga dan?

Mwah, best veel. Het belangrijkste is dat je het je lichaam niet te moeilijk maakt met lastig verteerbare foods. Wat ik zelf bijvoorbeeld vaak pak is een rijpe banaan, wat crackers, havermout of een handje bramen, blauwe bessen of frambozen voor een extra dosis antioxidanten.

Daarnaast kies ik er ook bewust voor om niet heel kort voor mijn workout te eten, omdat ik daar gewoon kotsmisselijk van word en/of constant aan het boeren ben. Uiteraard werkt dit voor iedereen weer anders, dus dat moet je zelf even uitvogelen.

‘En na het trainen dan?’

Ja, dat is ook weer een ding. Zelf neem ik graag een groene shake met bijvoorbeeld spinazie, spirulina, hennep en kokosrasp; ideaal voor spierherstel en -opbouw. Als ik echt een bijna-doodervaring had na mijn CrossFit les eventueel aangevuld met een schepje Orangefit. Gelukkig schreef ik eerder ook al een artikel over vegan after-workout bazenvoer, dus daar kun je ook nog wat inspiratie uit plukken. #zobenik

 

Wat eet jij altijd voor het sporten en wat juist niet? Ik ben benieuwd! Laat het me vooral weten in de comments of via Facebook en Instagram. Ik ben heel benieuwd wat je gegeten hebt 🙂 En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Charlotte
  31 maart 2017 at 07:54

  Ik moest een paar keer hardop lachen 👌

  • Reply
   Cilla
   31 maart 2017 at 08:17

   Dat is fijn 🙂 Lachen is kapot gezond!

   • Reply
    Belinda
    15 mei 2017 at 12:31

    🙂

 • Reply
  Lysanne
  15 mei 2017 at 13:30

  Hahahaha je schrijft zo grappig! En handige tips!

 • Leave a Reply