#Foodporn

Recept: Zacht-zoete kofta curry met mango, zwarte rijst en cashew cream

Yessss, ik heb weer wat heerlijks voor jullie, guys! Kofta curry is van origine een heerlijk exotisch Indiaas gerecht waar veel groenten, kruiden en specerijen aan toegevoegd wordt. Maar wat extra leuk en verrassend aan dit gerecht is, is dat je zelf aan de slag gaat met het maken van plantaardige ‘gehaktballetjes’. En dat is eigenlijk veeeeel makkelijk dan je misschien denkt!

Ik maakte dit recept in samenwerking met World Animal Protection, waar je in dit artikel al meer over kon lezen. Het kan dus zijn dat je het al thuis ontvangen hebt van deze organisatie, maar voor de mensen die de bankencampagne gemist hebben deel ik heel graag dit recept. Dit gerecht smaakt namelijk niet alleen awesome AF, maar het is ook nog eens een lust voor het oog als je ‘m serveert 🙂

De balletjes zijn gemaakt van tempé, omdat ik vind dat de veelzijdigheid hiervan best eens in het zonnetje gezet mag worden. Vaak denken mensen dat tempé saai, muf en smakeloos is, maar dat is voornamelijk een gebrek aan fantasie en inspiratie bij degene die in de keuken staat. Tempé is namelijk niet alleen heel gezond, maar ook geweldig om mee te experimenteren. Het neemt heel makkelijk smaken van kruiden op en als je het pureert en mee aan de slag gaat, krijg je echt een mooi, stevig gehaktballetje. Dikke win dus als je een etentje geeft en de gasten iets episch wil voorschotelen! (‘Whut?! Is dit vegan?’) #joe

Perfect uitgebalanceerd

Deze curry is vullend, zit bomvol plant based eiwitten en past perfect in een uitgebalanceerd eetpatroon. De mango en kaneel geven het gerecht een heerlijke zacht-zoete smaak. Serveer met zwarte rijst of vegan naanbrood, en je hebt een complete maaltijd te pakken. Uiteraard kun je de balletjes ook als lunch meenemen naar werk. Lekker op een crunchy volkoren broodje of in een pita met wat sla. Hoe dan ook: enjoy!

Ingrediënten (voor ong. 2 personen):

Voor de balletjes:

  • 1 blok tempé, in stukjes gesneden
  • 1 sjalotje, gesneden
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 3 el vegan worcester saus
  • 2 el edelgist vlokken
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 50 gram volkoren paneermeel
  • ½ tl. garam massala
kruiden
  • 1 tl gerookte paprika
kruiden
  • 1 lijnzaad + 3 el. warm water
  • Optioneel: 1 tl. zout

Voor de curry:

  • 2 laurier bladen
  • ¼ kruidnagel poeder
  • 1 schijfje gember, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
(400 gram)
  • 1 el tomatenpuree
  • 100 ml. passata saus
  • 50 gram mango, gepureerd

Kruiden en specerijen:

  • ¼ tl kardemom poeder
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaatpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl kurkumapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • ¼ tl chilipoeder
  • 1 tl komijnzaad poeder
  • ½ tl garam masala
  • 1,5 tl curry madras

Optioneel: water als de saus wat te dik wordt

Voor de cashew cream:

  • 120 gram ongezouten cashewnoten
  • 1 medjool dadel, ontpit
  • ¼ tl vanille poeder
  • 1 tl citroensap
  • 100 ml. water + 100 ml. ongezoete sojamelk

Foto: Tom Zwarts

Zo maak je het:

Maak eerst de cashew cream:

  1. Week de cashewnoten in heet water. Het liefst de hele nacht, maar minimaal 2 uur.
  2. Giet het water af en doe de geweekte cashewnoten in de foodprocessor, samen met 100 ml. koud water, 100 ml. ongezoete sojamelk, de dadel, vanille en het citroensap.
  3. Zet de foodprocessor aan en laat de cashew cream draaien tot een egale massa.
  4. Schep in een bakje en sluit af. Zet vervolgens in de koelkast om nog iets in te dikken.

De kofta (ongeveer 10 á 12 balletjes) :

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schep 1 el. lijnzaad met 3 el. warm water in een kommetje, roer door en laat 10 minuten staan. Dit wordt straks je bindmiddel.
  3. Doe vervolgens de tempé, het uitje, de knoflook, de worcester en edelgist in de          foodprocessor en mix tot een massa. Geen foodprocessor? Met een staafmixer lukt het ook.
  4. Zet de foodprocessor uit en voeg nu de kruiden, het lijnzaadpapje en 25 gram paneermeel toe. Mix nogmaals goed door.
  5. Schep de mix in een mengkom en rol nu de kofta balletjes. Neem ongeveer 1 flinke eetlepel mix per balletje.
  6. Rol vervolgens balletjes door de overgebleven 25 gram paneermeel en leg ze op het rooster van de oven.
  7. Bak de balletjes 10 minuten, draai ze 1x om en bak ze nogmaals 10 min.
  8. Klaar? Laat ze in de oven staan, maar zet deze wel uit.

De curry:

  1. Doe alle kruiden die in de curry gaan bij elkaar in een bakje en roer even door.
  2. Maak de mangopuree: giet een beetje water en 30 ml sojamelk in een blender of foodprocessor en blend tot een gladde saus.
  3. Zet vervolgens een koekenpan op het vuur met een eetlepel water.
  4. Doe de ui samen met de gesneden gember in de pan en bak even kort op.
  5. Voeg nu het blik tomatenblokjes toe, samen met de kruiden en twee laurierblaadjes. Roer door en laat 5 min. pruttelen op laag vuur.
  6. Voeg vervolgens de mangopuree toe, samen met 100 ml. passata en 100 ml water.
  7. Kook nog 5 minuten op laag vuur door tot de saus een klein beetje indikt.
  8. Zet het vuur lager en voeg de gehakte peterselie toe, samen met 50 ml aan cashew cream. Roer door en laat nog heel even koken.
  9. Schep de curry in een diep bord, plaats de balletjes in de saus en top af met een toefje cashew cream en een takje peterselie.

Serveer met zwarte rijst en een klein bakje cashew cream. YUMMMM!

 

Had jij de receptenkaarten van World Animal Protection al ontvangen? Of zie je dit recept nu voor het eerst? Ik ben heel benieuwd! Laat het me even weten in de comments of via Facebook en Instagram als je het gaat maken en wat je ervan vond! En oh ja, Tom en ik zetten momenteel de Plantastic! Health Hub op, samen met jou. We zitten al op 70%! Help je ons mee naar de 100? Kijk op www.crowdaboutnow.nl/plantastic voor meer info!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Jessica J.
    13 juni 2018 at 15:17

    Holy moly! ♥ Dit zou je zo bij een Indiaas restaurant voorgeschoteld kunnen krijgen. Ziet er ontzettend lekker uit. Die balletjes ga ik zelf eens proberen maken.

    • Reply
      Cilla
      13 juni 2018 at 15:29

      Haha, dank je wel 🙂 Ben benieuwd wat je ervan vindt!

    • Reply
      Cilla
      18 juni 2018 at 20:14

      Hahaha, dank je wel 🙂 Ben benieuwd wat je ervan vindt.

  • Reply
    Elise
    10 juli 2018 at 13:46

    Hoe groot is het blok tempeeh dat je gebruikt?? Je kan verschillende groottes kopen..

    • Reply
      Cilla
      10 juli 2018 at 14:18

      Hi Elise, ik gebruikte een blok naturel tempé van 250 gram (gekocht bij AH).
      Liefs, Cilla

    Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: