#Vegan Persoonlijk

18x hilarische opmerkingen die vegans bijna dagelijks moeten aanhoren

Sinds ik vegan ben kun je me regelmatig opvegen door de rare dingen ik allemaal te horen krijg. Sommige zijn echt goed bedoeld en welgemeend, andere ronduit dom en facepalm in het kwadraat. Uiteraard kon ik het niet laten om alles waar ik het afgelopen jaar om dubbel gelegen heb, even met jullie te delen. Et voilà: 18x hilarische opmerkingen die vegans bijna dagelijks moeten aanhoren PLUS wat ik dan weleens zeg 🙂

1. ‘Maar hoe kom je dan aan je eiwitten?’

Omdat dierlijke eiwitten overdreven gepusht worden door bedrijven die er veel geld aan verdienen, weet je misschien niet meer dat er ook plantaardige eiwitten bestaan. Zoals in peulvruchten, bijvoorbeeld. Of in noten, broccoli, soja yoghurt, eiwitshakes, champignons, tofu, seitan, tempé, havermout, quinoa, spinazie…

2. ‘Planten hebben ook gevoel! Vind je dat dan niet zielig?’

Als ik jou in je oog steek met een wortel: drie keer raden wie er meer pijn heeft. En oh ja, mensen die vlees eten krijgen ook gewoon planten binnen via de dieren die ze opeten. Dus hoe attent het ook is dat je opeens begaan bent met de gevoelens van mijn heerlijke falafelsalade; als je je daar werkelijk druk om maakt, kun je beter stoppen met het eten van dieren die planten eten 😉 #okdoei

3. ‘Maar wat eet je dan wel?’

Zoals je aan mijn uitgeteerde gezicht en broodmagere lichaam kunt zien, leef ik voornamelijk op paardebloemen, lucht en windenergie. (Maar serieus, eigenlijk is deze opmerking diep triest. Sommigen kunnen blijkbaar echt niet verder denken dan drumsticks met milkshakes).

4. ‘Vegan? Is dat ook zonder ei, melk, joghurt en croissantjes enzo? Wow, knap hoor, maar vind je dat niet een beetje extreem?’

Mwah, ik vind het persoonlijk vooral extreem dan er alleen al in Nederland elke dag meer dan een miljoen dieren worden vermoord voor de vraatzucht van de mens. Dat zijn er gemiddeld 1.000 per minuut, dag en nacht, jaar in jaar uit. Kun je nagaan wat dat cijfer dan wereldwijd is! Voor iets dat je niet eens nodig hebt om te overleven. Dus als we het over extreem gaan hebben…

5. ‘Geniet je dan nog wel van je eten?’

Nee, ik word elke dag weer kotsmisselijk van alle viezigheid die ik moet verorberen. Maar ja, het is voor een goed doel, hé. Seriously, deze vraag is gewoon huilen.

6. ‘Het is normaal om vlees te eten. Leeuwen jagen ook.’

Tegen de tijd dat je je in het dagelijks leven volledig gedraagt als een leeuw, mag je me deze vraag nog een keer stellen.

7. ‘Onze ogen zitten aan de voorkant, dus we zijn jagers.’

De ogen van panda’s zitten ook aan de voorkant, net zoals die van een gorilla. Dus ja, dat onze ogen aan de voorkant zitten, dat klopt. Net als het feit dat dit argument aandoenlijk, weird en een tikje dom is. Maar hij is voornamelijk niet juist.

8. ‘Maar je hebt een leren tas bij je. En leren schoenen aan! HA!’

Hoe blij word je nu als ik vertel dat je er dus net zo awesome uit kan zien, zonder echt leer te dragen? Precies, dat dacht ik! Fake is beautiful, baby!

9. ‘Een koe geeft nu eenmaal melk, dus kunnen we het maar beter opdrinken.’

Een koe geeft melk omdat ze haar pasgeboren kalf te eten moet geven. Het is vreemd om te denken dat ze dit maakt voor mensen. You’re not that special. Oh ja, en wat nog leuker is: je hebt het helemaal niet nodig! Jeeejjj!

10.’Maar als iedereen vegan wordt, wat doen we dan met al die dieren?’

Al die dieren zijn er omdat mensen, voornamelijk in het Westen, buitensporig veel eten. Iets met vraag en aanbod. Als iedereen vegan zou worden zouden er dus sowieso minder dieren zijn, omdat ze niet speciaal worden gefokt om op jouw bord te eindigen. 

11. ‘Het dier is nu toch al dood…’

Als iets dood is, betekent niet dat je het dan maar meteen op moet eten. Of leg je je overleden hond ook op de barbecue?

12. ‘Maar je ziet er helemaal niet uit als een vegan!’

Eeehhm… dank je?

13. ‘Als je geen vlees wil, waarom eet je dan wel dingen die naar vlees zijn vernoemd en ernaar smaken?’

Eten gaat mij om structuur, smaak en beleving. Dat ze voor vegaproducten leuke naampjes verzinnen zoals ‘kipstuckjes’, ‘bacon blokjes’ of ‘zigeunerschnitzel’ interesseert me dan ook geen zier! Het gaat mij erom dat het niet van een dier is gemaakt. And besides, vlees heeft ook vrij wazige, niet-bestaande namen. Over een slavink hoor je ook niemand, toch? Terwijl dat allesbehalve een vogel is met een blaadje sla eromheen.

14. ‘Cheat je dan nooit?’

Ja, soms koop ik heel veel half-om-half gehakt en rolletjes leverworst en dan ga ik er, als ik alleen thuis ben, stiekem in liggen rollen! Ik zie mijn levensstijl niet als een concessie en eet lekkerder dan menig mens, dus ik zou niet weten waarom ik zou moeten cheaten.

15. ‘Maar als je op straat loopt trap je ook allemaal dieren dood!’

Oké, ook mijn geduld raakt ooit op… De eerste keer dat ik deze hoorde dacht ik serieus dat ik erin bleef!

16. ‘Jezus at ook vis…’

Wedden dat hij ook genoten had van een broodje vegan kipshoarma, maar de Vegetarische Slager bestond toen nog niet.

17. ‘Als je met een vliegtuig neerstort in de jungle, zou je dan ook geen dier opeten?’

Grappig dat sommigen met dit soort absurde scenario’s pretenderen je een serieuze vraag te stellen.

 18. ‘Vegans eten konijnenvoer.’

Mwah, het heeft niet mijn voorkeur. Die korrels zijn een beetje droog. Maar als het écht niet anders kan…

En echt, ik kan zo nog wel even doorgaan…

Vaak moet ik er vooral smakelijk om lachen, maar als mensen me echt bewust proberen te provoceren dan stop ik gewoon met het gesprek. Met respectloos, dom gedrag kom je geen stap verder namelijk. Ook hoor ik weleens van andere vegans dat ze niet weten wat ze moeten zeggen als ze zich echt aangevallen voelen door collega’s, vrienden of familie.

Maar weet je? Je bent niemand een verklaring schuldig, behalve jezelf. Als jij kiest voor een levensstijl met zo min mogelijk leed en op die manier je steentje wil bijdragen, doe dat dan. En of dat nou voor het milieu, de dieren, de medemens, of je eigen gezondheid is; it’s always good! En zijn mensen echt geïnteresseerd, vertel dan wat je doet en laat ze ervaren hoe heerlijk vegan voer is. Wedden dat ze je dan beter snappen?


Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd wat voor dingen jij allemaal te horen krijgt! Laat het me weten via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt me ook elke week volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Claire van Vrijberghe de Coningh
  18 november 2016 at 17:27

  Zooooooo herkenbaar! Vaak neem ik er de tijd voor om het rustig en liefdevol te beantwoorden maar in sommige situaties is wenkbrauw optrekken en weglopen een veel betere oplossing ?. Zoals die grapjes van “ja er was eens een vegan, {product} was niet helemaal plantaardig en haha hij heeft het gewoon opgegeten!”. Het randje van dom en onrespectvol is dan in alle opzichten bereikt. Dit is trouwens iets wat ik nog veel vaker heb dan de vragen, mensen met fantastische vegan grapjes (not). You rock ?! X

 • Reply
  Diana | Stripe Away
  18 november 2016 at 18:09

  O geweldig jouw antwoorden. Vooral op 2 en 3 heerlijk. Ben dan wel geen vegetarisch maar vind dat iedereen moet eten waar hij of zij zich fijn bij voelt.

  • Reply
   Jessy
   5 juli 2017 at 13:45

   Het spijt me Diana, maar deze hoort helaas toch ook echt in dit rijtje thuis.
   Hoezo voelen mensen zich fijn en prettig bij het veroorzaken en meebetalen aan dierenleed?
   Je kunt me niet oprecht vertellen dat je je daar fijn bij voelt.

   De ‘Leven en laten leven’ hoor ik ook regelmatig. Maar dat schijnt dan alleen op te gaan als het om mensen gaat.

   • Reply
    Diana
    5 juli 2017 at 15:41

    Bedoel te zeggen dat wij niet bepalen wat andere mensen eten. Natuurlijk ben ik tegen dierenleed en vind ik het verschrikkelijk wat er gebeurd. Maar omdat andere mensen inclusief ik zelf dier eten wilt niet zeggen dat iemand slecht is. Ik probeer wel zo min mogelijk dieren te eten en er bewust mee om te gaan.

    • Reply
     Jessy
     5 juli 2017 at 21:17

     Ik heb zelf ook ooit zo gedacht en gehandeld en het maakt je uiteraard geen slecht mens. Ik denk alleen dat als je echt van dieren houdt zoals je zelf aangeeft te doen, er voldoende alternatieven zijn tegenwoordig om dat te laten zien door andere, diervriendelijke keuzes te maken.

     Je kunt niet van dieren houden en ze vervolgens opeten…zo werkt het helaas niet met liefde.

     Ik dacht zelf ook ooit dat het lastig en haast onmogelijk zou zijn om als vegan door het leven te gaan. Niets bleek minder waar en het is het beste wat ik ooit heb gedaan. Kan je vertellen dat ik me 1000x beter voel alleen al omdat ik nu leef naar waar ik in geloof. Een wereld zonder onnodig dierenleed.

 • Reply
  thea
  18 november 2016 at 18:57

  Geweldig, deze idote vragen van mensen die denken dat ze een serieuze vraag stellen.
  Mijn man vindt mijn levensstijl overdreven (ik eet vegetarisch en eet/drink geen zuivel, wel eieren van mijn eigen kipjes in de tuin). Maar: ik ben gezond en gebruik geen medicijnen, hij eet vlees en heeft cholesterolprobleem, bloeddrukprobleem, diabetes 2, slikt pillen voor zijn hart en is obees. Dus ja, dan ben ik liever overdreven en gezond.

 • Reply
  Elcke
  18 november 2016 at 20:40

  Hahahaha Cilla! Ik ga stuk om de vragen ! Maar gelukkig kan jij ze goed beantwoorden en bedenken ze zich wellicht om ook eens de plantaardige keuken te verkennen.
  Tsja. Die vraag over melk krijg ik ook regelmatig. En mensen weten gewoon echt niet dat er kalfjes voor geboren moeten worden. Zij horen alleen ‘melk koe’, dus gaan ervan uit dat koeien altijd standaard melken ofzo…

  Great blog girl!! Love it! Xxx

 • Reply
  Inge
  18 november 2016 at 22:05

  Hahaha wat een mooie antwoorden geef jij! Ik ben zo’n 70% vegan nu, de rest vegetariër (ik gebruik soms nog zuivel en dergelijke) maar ik ken je vragen maar al te goed. Ongelofelijk hoe sommigen er überhaupt bijkomen om het te vragen. Ik ga je antwoorden onthouden, komen vast van pas! 🙂

 • Reply
  Sanne
  19 november 2016 at 13:19

  🙂 LEUK!

 • Reply
  Manon
  29 juni 2017 at 13:54

  Haha geweldig ik ga dit lijstje in mijn telefoon opslaan zodat ik altijd een antwoord klaar heb. Ze zeggen toch dat vegans altijd anderen willen overtuigen om vegan te gaan. Nou ik ben nog nooit degene geweest die erover is begonnen men heeft altijd vragen aan mij. En dan zeggen ze ook nog eens dat wij zo irritant zijn. Ik ben blij dat jij er altijd zo om kan lachen 😉

 • Reply
  Neverdullmoments
  29 juni 2017 at 15:08

  I love it hahaha, zit hardop in de trein te lahcen. Dankjewel voor het delen! 😀

 • Reply
  Marleen Zoë
  29 juni 2017 at 16:16

  Leuke antwoorden! Ik loop al bij voorbaat weg van mensen of kap het gesprek meteen af als men mij gaat wijsmaken dat geen vlees eten onnatuurlijk is (ik werkte in een restaurant voor twee maanden en dit werd mij constant gezegd, waarom twee maanden, precies daarom!). Ik ben overigens geen echte vegan. kuch kuch. Ik ben zelf glutenallergisch en ik vind het nog even moeilijk om een juiste balans te vinden vooral door mijn huidige nomadische levenstijl, maar zodra ik weer mijn eigen keuken heb ben ik van plan om het een level hoger te gaan. Want wat goed voor de natuur is, is goed voor mij.

 • Reply
  Greet
  30 juni 2017 at 06:17

  17. Hoe groot is de kans dat je met je vliegtuig neerstort, in een jungle dan nog en het overleeft… maar jij hebt alle dagen toegang tot duizenden supermarkten en winkels met duizenden groentes en fruit en alternatieven, vertel eens waarom jij nog vlees eet en dierenleed veroorzaakt dan?

 • Reply
  Suzanne
  30 juni 2017 at 10:51

  Haha dat plaatje bij nummer 14! Maar zeker herkenbaar. Ik vang ook wel eens de blikken van mensen op die medelijdend naar mijn iele, uitgemergelde ondervoede lichaam kijken. :’D Mooi lijstje.

 • Reply
  Linda
  30 juni 2017 at 13:53

  ‘Je lijkt helemaal niet op een vegan’ ha, die is pas echt leuk! Haha

 • Reply
  MH
  11 augustus 2017 at 14:31

  Haha zooooo herkenbaar! Heerlijk, tenminste, zoals jij het kan beschrijven. Een tikkeltje irritant is het namelijk wel. Mijn vriendin en ik zijn een half jaar geleden enthousiast gestart met onze vegan lifestyle. Gevolg; een heleboel ongevraagd commentaar. We werden er zo gek van dat we het opgaven (how stupid!). De draad is inmiddels opgepakt en we zijn nu al een tijdje ‘vegan-undercover’. De rest weet dus van niks. Als we over een jaar nog leven, met prima bloedwaarden en er goed uitzien gaat het boekje open 😉 Leuke blog heb je!

 • Leave a Reply