#Vegan Vegan tips

4 redenen waarom jij meedoet aan De Nationale Week Zonder Vlees

De Nationale Week Zonder Vlees: vanaf vandaag tot en met 17 maart is het zover. En ondanks dat het best wel een beetje raar is dat er blijkbaar een speciale week moet zijn om mensen na te laten denken over wat ze in hun laadklep schuiven, vind ik wel dat iedereen die vlees eet hieraan mee moet doen. Moet, ja. Geen keus, alles. 

Geen vlees eten is namelijk voor veel mensen nogal een dingetje. Niet alleen omdat wij kriebelig worden van veranderingen in ons zalige vastgeroeste patroon, maar vooral ook omdat er door sommige wacko’s nog steeds wordt geblaat dat geen vlees eten of het skippen van dierlijke producten niet te doen is. Ongezond. Incompleet. En oh, ja je gaat er dood van.

Gelukkig ben ik één van de weinigen die de dans ontsprongen is en na 20 jaar vega en bijna 4 jaar vegan eten nog steeds leeft. Dé ideale persoon dus om jou te vertellen waarom jij lekker meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees en het nog gaat rocken ook. Als een modderfokker.

1. Het is beter voor je gezondheid

‘Komt ze weer met d’r healthy shizzle’. Yup, hey hoi! Maar je hebt maar één donder, hé. Op zich best slim als je dit exemplaar gezond en sterk houdt, toch (of er in ieder geval een beetje je best voor doet)?

Het is inmiddels wel bekend: mensen die geen vlees eten worden ouder en hebben een gezonder gestel. Het regelmatig eten van rood en bewerkt vlees vergroot de kans op gezondheidsproblemen als hart-en vaatziekten, beroertes, diabetes en darmkanker. Daarom zette de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2015 bewerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen. In dit onderzoek kun je daar alles over lezen.

Maar wat doet een weekje geen vlees eten nou voor mijn gezondheid, joh?

Nou, dat zal je nog verbazen zeg ik. Probeer en gij zult ondervinden. #joe

2. Het is super makkelijk!

Ja, echt. En vleeschloos eten is in de afgelopen 10 jaar al lekker inge(vega)burgerd (HA!), dus je valt ook nog eens niet buiten de boot. Ik weet nog goed toen ik op mijn 12e vegetariër werd… mensen vonden mij een knetterlijp kind. Dat is nu nog steeds zo, maar meestal niet meer alleen omdat ik geen dieren eet 🙂

Anywoo, steeds meer grote(re) bedrijven en merken spelen in op de ‘minder vlees trend’. Zo hebben onder andere Unox, Kips, Ben&Jerry’s en Mora de klok al horen luiden. En jawel, ook Subway is nu om. Niet alleen zijn zij sponsor van de Week Zonder Vlees, maar ze hebben sinds kort ook de Vegan Supreme op het menu; een heerlijk toegankelijk, awesome broodje waar zelfs de hardnekkigste carnivoor vrolijk van wordt. Je kan dus letterlijk o-ver-al, met iedereen terecht en hoeft vandaag de dag niet meer bang te zijn dat je op een uitgedroogde wortel moet smakken als je een weekje (of gewoon tot in de eeuwigheid) dat vlees laat staan. Beloofd!

De nieuwe Vegan Supreme is echt wel lekkerrr 🙂 Foto: Tom Zwarts

3. Je draagt al voor een groot deel bij aan minder dierenleed

I don’t gonna stick it under stools or banks… ook een vegetarische levensstijl veroorzaakt dierenleed. Daar vertelden Tom en ik eerder al uitgebreid over in deze video. Toch ben ik persoonlijk altijd meer van het aanmoedigen van kleine stappen, dan het azijnpissen over degenen die proberen hun best te doen. Ministappen zijn ook stappen, mensenkinderen. Er zijn maar weinig geboren vega(n)’s denk ik zo.

Laten we eens een optelsom doen, gewoon voor de grap. Omdat het kan. Mensen consumeren gemiddeld in hun leven bij elkaar zo’n 1500 dieren. Als je stopt met vlees eten, dan red je er dus eigenlijk 1500.

‘Ja, maar dan eet een ander ze wel op. Zonde.’ 

Nee. Iemand anders gaat niet opeens 3000 dieren eten. En besides, eigenlijk boeit het toch geen reet wat een ander doet. Het gaat om jou. JIJ draagt er niet aan bij. En 1500 dieren; dat is wel iets meer dan een druppel, toch? Dat dacht ik!

4. Je helpt mee om de aardkloot te redden

Like, seriously. De veehouderij veroorzaakt in Nederland ongeveer tien procent van alle broeikasgassen zoals CO2 en is dus een van de grootste veroorzakers van het klimaatprobleem dat door mensen wordt veroorzaakt: één koe staat gelijk aan 4,5 auto’s! Voor elke kilo vlees is ontzettend veel water en voer nodig. Voor de productie van dit voer wordt tropisch oerwoud gekapt, met het verdwijnen van biodiversiteit als gevolg.

‘Ja, maar voor soja worden en ook bossen gekapt chick!’ 

Als jij je druk maakt om bossen, dan moet je sowieso per direct stoppen met vlees eten. Driekwart van alle soja die geproduceerd wordt, is namelijk voor de dieren in de vee-industrie. Slechts 6% van alle geproduceerde soja gaat naar sojaproducten als sojamelk en tofu. De rest van de soja wordt gebruikt voor onder andere margarine, snacks en bio-brandstof. Als je vlees eet, verbruik je dus veel meer soja dan als je een vleesvervanger op basis van soja eet.

Een tijdje terug kopte het AD al dat vegans de wereld redden, en terecht: wanneer je overstapt op een plantaardig dieet, kun je die ellendige voetafdruk verminderen met maar liefst 73%. Als de hele wereld met je mee zou doen, hebben we zelfs wereldwijd 75% minder landbouwgrond nodig! Daarbij verminder je het aantal broeikasgassen, wat wordt uitgestoten voor jouw prakkie met worst, enorm. Als jij een week vleesloos gaat, doe je hier dus ook al een duit in het zakje. Pretty cool, of niet?!

Conclusie? Doe het maar gewoon!

Wanneer je deze week geen vlees eet, bespaar je volgens de Nationale Week Zonder Vlees gemiddeld 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Iets met een gloeiende plaat en een druppel, indeed.

Maar wat nou als je die druppel langer laat doordruppelen? Omdat je na die week hopi geïnspireerd bent, je erachter kwam dat je best aardig kan koken zonder vlees, dat je lekkerder in je vel zit of dat je ogen gewoon zijn geopend en erachter bent gekomen dat stoffelijke overschotten eten voor je plezier eigenlijk toch wel een tikje vreemd is? Dan wordt die druppel toch al gauw een emmer, 100 emmers, een rivier, een zee. En voor je het doorhebt ben je keihard de wereld en alles dat erop leeft aan het redden. Jij held die je bent!

 

Eet jij (nog) vlees en ga je meedoen aan de Week Zonder Vlees? Ik ben heel benieuwd! Laat het me zeker even weten in de comments of via  Facebook en Instagram. Ook aasje vragen hebt over dit onderwerp: let me know. Ik help je graag 🙂

 

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  11 maart 2019 at 08:23

  Ik doe al een aantal jaren aan deze challenge woeeeh 😀 Kreeg van de week nog de ‘ja maar soja’ vraag dus ik stuur het even door haha 😉

 • Reply
  Mariska
  11 maart 2019 at 12:48

  Goed dat ik nu zie dat dat deze week begonnen is! Kan ik daar rekening mee houden met de boodschapjes 🙂

 • Leave a Reply