Duurzaamheid Vegan tips

5 makkelijke tips om minder plastic te gebruiken

Elke keer als ik denk dat we flinke sprongen vooruit gaan op het gebied van duurzaamheid, dan gebeurt er weer iets waarvan ik denk… we hebben nog een lange weg te gaan. Na dit artikel over een dode aangespoelde spitssnuitdolfijn met 40 kilo(!) plastic in zijn maag was ik zó intens verdrietig. Waar zijn we toch mee bezig met z’n allen?! En dit terwijl het zó makkelijk is om minder plastic te gebruiken!

Onderzoeken wijzen uit dat, als we op deze manier doorgaan met de plasticproductie, er in 2050 meer plastic in de oceaan zit dan vis. Tijd voor een artikel over plastic, dus. Niet alleen voor de dieren, maar zeker ook voor onszelf.

Laten we eerst eens naar de cijfers kijken. Wist jij dat er jaarlijks zo’n 311 miljard kilo plastic geproduceerd wordt en dat meer dan 99% van dit plastic uit aardolie wordt gemaakt? Momenteel wordt er binnen de plastic industrie meer olie verbruikt dan de gehele luchtvaartindustrie bij elkaar! Volgens de Plastic Soup Foundation is 40% procent van al het plastic dat terechtkomt in de oceanen ook nog eens single-use plastic. Dit houdt in dat we het maar één keer gebruiken en daarna weg mieteren (denk aan PET-flesjes, tasjes, boterhamzakjes en rietjes). Elk jaar gebruiken we in Nederland 1,4 miljard plastic flesjes en 900 miljoen plastic tasjes, in heel Europa gebruiken we maar liefst 36,4 miljard plastic rietjes per jaar.

What. The. Fuck!

Mensen zijn gewoontedieren. We houden niet van verandering. En als we eenmaal iets gewend zijn, brrr… dan krijgen we spontaan uitslag bij het idee dat we iets moeten veranderen.

Maar als we nog even met deze aardkloot willen doen, dan is het wel de bedoeling dat we onze handen laten wapperen. En nee, je hoeft niet meteen in een kartonnen doos te gaan wonen. Doe gewoon. Maar de klok staat zeg maar wel heel erg op 5 voor 12 nu. En oh ja, het is onze eigen troep. We hebben het zelf veroorzaakt, dus het is ook onze taak om het achter die hoela op te ruimen.

Met deze 5 makkelijke tips om minder plastic te gebruiken, maak je al een enorm verschil. En… zero moeite.
Like, really. 

1. Neem altijd (ALTIJD!) een eigen tasje mee

Sinds de Nederlandse betaal-voor-je-plastic-tas regel uit 2016 in het leven werd geroepen, is het al een stuk verbeterd. Er gaat 70% minder plastic tasjes over de toonbank. Dus dat is goed nieuws. Vervang ze alleen in gristusnaam niet door papieren tasjes.

Onderzoeksinstituut TNO deed hier onderzoek naar in 2015 en kwam tot de volgende conclusie: ‘een redelijk stevige papieren tas heeft grofweg tien keer zoveel impact op het milieu als de ouderwetse stevige plastic tas. Zelfs gerecycled papier is dubbel zo slecht als plastic’. Jammer, joh. Papieren tassen zijn zwaarder dan de plastic exemplaren en slijten ook veel sneller. True story. Een lousy regenbui en het is klaar.

Zorg daarom altijd dat je een herbruikbaar tasje bij je hebt. Ze nemen weinig ruimte in beslag en ze zijn vaak ook nog eens super leuk om een statement mee te maken. Ik gebruik zelf altijd die kekke linnen tasjes van Plantastic!, meteen reclame voor de zaak 🙂

2. Koop geen PET flesjes meer. Gewoon nooit.

Om de single-use plastics te vermijden, gebruik ik altijd een eigen beker of drinkfles. En dit geldt eigenlijk ook voor boterhamzakjes en plastic rietjes. Echt mensen, de ocean ligt vol met die Scheiße. Wil je je brood meenemen of zonodig aan een rietje slurpen? Koop dan een broodtrommel, en een rietje van bamboe of ijzer.

Ja, en dan die wezenloze PET-flesjes. Die kunnen écht niet meer. Er zijn zoveel toffe, duurzame oplossingen voor het meenemen van water of andere dranken. Mijn allerfavorietste is de gloednieuwe ontwikkeling van het Nederlandse merk BE O. Zij maken geen olieplastic flessen, geen gerecyclede plastic flessen, nee… ze maken drinkflessen van het restmateriaal van suikerriet. 100% vrij van BPA, 100% recyclebaar en compleet duurzaam verwerkt. Het suikerriet wordt ieder jaar geoogst en de plant kan circa vijf jaar lang geoogst worden voordat er een nieuwe plant moet komen.

Wat ook nog eens telt is dat suikerriet tijdens de groei CO2 opneemt uit de lucht, terwijl olie (waar de meeste plastic flesjes van worden gemaakt) alleen maar CO2 uitstoot tijdens de verbranding ervan. Suikerriet vangt meer dan 3x zoveel CO2 op als dat het uitstoot. Kortom: awesome nieuwe keuze voor je drinkflesje!

Foto: Tom Zwarts

3. Let op je douchegels, shampoo en scrubs

Ik weet het eigenlijk nog niet eens zo heel lang, maar sinds de Plastic Soup Foundation aandacht schonk aan dit onderwerp ben ik wakker. Sommige shampoo, scrubs, zonnebrand, make-up en andere verzorgingsmiddelen bevatten zogenaamde ‘microbeads’; stukjes minuscule plastics die uiteindelijk in zee terechtkomen en giftig zijn voor zeedieren.

Microbeads of -plastics zijn niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden en komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om microbeads uit het afvalwater te filteren en dat is de belangrijkste reden dat ze uiteindelijk bijdragen aan de plastic soup. Let op de verpakking op woorden als polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon. Allemaal foute boel.

4. Koop je groenten en fruit zoveel mogelijk plasticvrij

Oh ik weet het, dat is inderdaad niet makkelijk. Djeez! Ondanks dat AH pas geleden publiceerde te willen minderen… ik zie nog steeds overal, altijd, alles in plastic zitten. Het lijkt wel een fokking invasie. Zelfs fruit en groenten die van zichzelf al een soort jasje hebben, zoals bananen, zitten in zo’n ellendige plastic zak. I mean, WHY?

Probeer meer naar de markt te gaan, in plaats van naar de supermarkt. Hier worden producten minder vaak verpakt in plastic. Plus, het is ook nog eens goedkoper. Neem wel je kekke tasje mee uit tip 1, want ze hebben er op de markt dan wél weer een houtje van om je aankopen in een plastic tasje te proppen…

5. Lang leve de bakjes

Oh, how I love my bakjes! Het scheelt zo ontzettend veel single-used plastic zakjes (én voedselverspilling! Want waarom weggooien als je iets de volgende dag ook nog kunt eten?). Bewaar je eten daarom lekker in een duurzaam bakje of glazen pot.

En als je dan toch bezig bent… neem als je eten gaat afhalen ook gewoon lekker je eigen bakje mee. Is nog niet heel erg ingeburgerd in Nederland dus misschien krijg je een opgetrokken wenkbrauw, maar het is wel super milieuvriendelijk. Denk je eens in hoe ontzettend veel single-used plastic bakjes het zou besparen als iedereen dit zou doen? Bij Plantastic! gebruiken we helemaal geen plastic voor de afhaal, maar producten van maiszetmeel en gerecycled karton. Toch hebben we ook een sticker op het raam die bezoekers stimuleert om hun eigen bakje of take away coffee cup mee te nemen. Het ziet er leuk uit én je redt de wereld. Of nou ja, in ieder geval een beetje 🙂

 


Hoe denk jij over plastic en het gebruik ervan? Let je op of je single-used plastic zoveel mogelijk skipt? Of ben je er helemaal niet mee bezig? Dat kan natuurlijk ook. Ik ben heel benieuwd.
 Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram en let’s talk!

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Angela
  15 april 2019 at 07:54

  Goeie tips. 🙂
  Ik hergebruik plastic tassen altijd tot ze compleet gaar zijn. Nee, ik koop ze nooit maar je wilt niet weten wat voor plastic tassen je soms in de natuur vindt.
  Vind ik zo’n tas tijdens het uitlaten van de hond, dan prop ik ‘m vol met rommel die ik onderweg vind, gooi de rommel in mijn container, maak de tas goed schoon en die hergebruik ik weer tot er niks meer van over is.

  Als ik iets koop in een glazen pot, maak ik de pot daarna heel goed schoon en maak er een lantaarntje van waar kaarsjes in kunnen. Staat enorm gezellig tijdens een feestje buiten, maar ook binnen met een goed boek.

  Blikjes (waar bv ananasschijven oid in zitten) maak ik goed schoon en smelt daar kaarsvet in wat nog achterblijft van de waxinelichtjes. Draadje katoen erin, laten harden en je hebt weer een nieuwe kaars.

  Sommige dingen kunnen voor mij nog veel beter, maar ik ben goed op weg.
  Dank voor de tips!

  • Reply
   Cilla
   17 april 2019 at 15:40

   Dank je wel voor je leuke reactie en al je goede extra tips, Angela 🙂
   Vooral dat van die kaarsen! Echt heel tof (kende ik ook nog niet). Liefs, Cilla

 • Reply
  Casper
  15 april 2019 at 13:16

  …en dan een van de allerbelangrijkste oorzaken: non-veganisme! Want naast de breder bekende destructie die het volkomen onnodige en alleen-voor-het-lekker verwekken, insluiten, kwellen en exploiteren en doden van dieren met zich brengt (kappen van Amazone regenwoud), is het plastic van het VISNETTEN die de meeste schade doen.

  Als we zouden meten naar schade aan de aarde en die waarde zou op de reële waarde geschat worden, dan zouden non-veganisten door justitie vervolgd moeten worden of tenminste door veganisten op basis van onrechtmatige daad in rechte betrokken moeten kunnen worden…

 • Reply
  Mariëlle
  15 april 2019 at 21:01

  Jaaa goede tips! Ik let er al veel op, maar kan altijd nog meer stapjes zetten 😀

 • Leave a Reply