CrossFit

5 redenen waarom jij aan CrossFit zou moeten doen!

In mijn vorige artikelen kon je al lezen dat ik na zo’n jaartje of 15 flink fitnessmoe was. Stiekem vond ik het nooit echt heel bevredigend om aan die machines te hangen, maar ik deed het voor mijn gezondheid. Op het moment dat ik echt met tegenzin richting de gym ging, was het voor mij klaar. Ik wilde wat anders!

Ik was al langer aan het koekeloeren naar andere sporten en CrossFit sprak me ontzettend aan. Ik boekte een jaar of twee geleden mijn eerste proeftraining bij Vastberaden Amsterdam, ging lichamelijk en mentaal kapot maar… was meteen verslaafd.

We zijn inmiddels paar jaar verder en ik ben nog steeds besmet met het CrossFit virus. Sterker nog, het wordt alleen maar erger 🙂 Niet voor niets is het wereldwijd nog steeds een van de hardst groeiende sporten: CrossFit is de tofste manier om de beste versie van jezelf te worden! Ik vind oprecht dat ie-der-een aan deze sport zou moeten beginnen. Waarom? Lees maar gewoon!

1. Je wordt écht mega fit

Zware boodschappen naar vier hoog tillen? Zes trappen lopen omdat de lift propvol staat? Dikke sprint trekken voor de bus? Yup, kan gewoon. In het traditionele fitness gaat het vooral om niet-functionele oefeningen op een machine, waar ik basically gewoon een stijve hark van werd en bar weinig voor mijn conditie deed.

Bij CrossFit voer je functionele bewegingen uit, maar dan in een ziek hoog tempo en/of met zware gewichten: rennen, duwen, trekken, smijten, klimmen en stoten. De naam zegt het eigenlijk al: je wordt dus allround mega fit. Dit maakt je niet alleen sterker, maar ook sneller, flexibeler én gespierder (kijk maar naar vegan CrossFit atleet en Fitste Man van Nederland Jeremy Reijnders). Hoi baby abs, doei vastzittende rolletjes.

> 7x herstelvoeding voor bazen: wat eet je na een workout?

2. Je ontmoet nieuwe mensen (die serieus tof zijn!)

To be honest: ik ben niet per se de meest sociale persoon ter wereld en soms zelfs een beetje socially awkward, dus ik vond het niet zo’n heel groot probleem dat bij mijn oude gym niemand elkaar groette in de kleedkamer of op de loopband. Het was gewoon wat het was.

Ik moest dus serieus even wennen aan de sfeer in de CrossFit community. Ik bedoel, niet alleen weet iedereen elkaars naam enzo, maar mensen chillen ook buiten de box met elkaar, moedigen elkaar keihard aan tijdens de workout en ruimen elkaars spullen op na de les. Iedereen is zo oprecht betrokken en ik moet zeggen: dat is super cool. Ik heb tijdens mijn relatief korte periode bij CrossFit Vastberaden Amsterdam – en nu alweer een jaar bij CrossFit Wildhearts -zoveel toffe mensen ontmoet. Maakt het toch nét even wat leuker.

3. Je krijgt zelfvertrouwen als een baas

Ondanks dat ik al mijn hele leven aan sport doe, was ik in het begin na de WOD (Workout of the Day) helemaal naar de klote. Vaker dan twee of hooguit drie keer per week was niet te doen. In eerste instantie vond ik dat best wel intimiderend… want hallo, ik trainde daarvóór soms wel zes keer per week. Hoe dan?!

Na een aantal weken begon ik echter te merken dat het steeds beter ging en dat ik met de dag sterker werd, waardoor ook mijn zelfvertrouwen een vette boost kreeg. Het motiveerde me juist om extra door te zetten en mezelf keihard uit te dagen. Inmiddels train ik vijf, soms zes per week, like a beast. BAM!

4. Het verveelt nooit

Ik was in de fitness eigenlijk instant verveeld en haalde nog net de pulkjes niet uit mijn neus tijdens de rust tussen de sets. Maar tijdens CrossFit heb ik geen tijd om mezelf te vervelen. Niet alleen omdat ik als eerste wil finishen of de meeste rondes van mijn AMRAP moet binnenslepen, maar ook omdat elke workout anders is. Elke dag. Hierdoor train je verschillende spieren en is geen enkele training hetzelfde.

> Fitnessmoe? Probeer dan deze 5 killing alternatieven!

5. Je krijgt er voor gratis een awesome Personal Trainer bij

En last but not least, de CrossFit Coach. Een goede coach kent jou (incluis je sterke en zwakke punten), weet wat je doelen zijn, en op welke manier hij of zij jou feedback moet geven zodat je nóg beter kunt worden. Je coach kan jou net dat laatste zetje richting een nieuw PR geven, leert je hoe je goed moet foamrollen en let erop dat je niet zó ver gaat dat je morgen met een shitload aan blessures op de bank ligt.

Kortom: een goede CrossFit coach is een soort personal trainer, die je gewoon extra bij je abonnement krijgt. Hoe awesome is dat?!


Doe jij ook aan CrossFit en zo ja, waar, hoe lang en hoe vaak? Laat het me vooral weten in de comments of via Facebook en Instagram. Ik ben heel benieuwd! En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  20 april 2017 at 17:40

  Haha die animaties 😛 !! Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo’n topsporter ben… Eens in de week zumba en tweemaal per week eventjes yoga. Ik moet het toch echt eens op gaan bouwen 😉

 • Reply
  Sytse - Het Groene Broertje
  2 mei 2017 at 20:01

  Ik zou het heel graag willen. Maar ik durf niet zo goed. Ik verwacht allemaal afgetrainde mannen en dan kom ik daar als chubby.. dat durf ik niet zo goed aan..

  • Reply
   Jos
   20 juni 2017 at 15:04

   Nou Sytse, dat valt best mee! Ik zit ook sinds een maand op crossfit en vind het verfrissend gezellig! Het valt trouwens heel erg mee wat betreft afgetrainde mannen, je hebt soms 50/50 mannen vrouwen die aan crossfit doen, waarvan de helft helemaal niet is afgetraind. Iedereen gaat er gewoon voor en motiveert elkaar. Ik zeg proberen!

 • Reply
  SJORS
  29 januari 2018 at 16:54

  GEWOON DOEN! IK DEED ONGEVEER 28 SEIZOENEN AAN BASKETBALL, EN NU ZO EEN VIER A VIJF MAANDEN AAN CROSSFIT BIJ CROSSFIT HOOFDDORP, BUITEN IN HET BOS.
  JE WORDT ER SUPER FIT VAN EN ALS JE VOEDING OOK GOED AANPAST UITEINDELIJK OOK GESPIERDER, MAAR VOORAL FITTER

 • Reply
  Brenda
  21 mei 2018 at 22:12

  Die GIFjes zijn echt machtig mooi :’D

 • Leave a Reply