#Fitness Food info

5 tips and tricks; hoe kom ik ooit slank die feestdagen door?

kerstcake met sneeuwpopjes

Het snoepgoed lag al vanaf half juli in de winkels en al die tijd kon het je weinig schelen. Je had er niet eens trek in. Maar als je nu die kruidnootjes, chocoladeletters, marsepeinen varkens en suikermuizen ziet, staren ze je ontzettend lief aan in de Appie. En hey, het is december, die schalen met pepernoten en marsepein zijn ook zo ‘gezellig voor de kinderen’, right?

Aan de ene kant kun je niet wachten op alle etentjes, oliebollen, taartjes en champagne die je nog te wachten staan, maar tegelijkertijd denk je ook steeds: hoe ga ik dit goddelijke lijf in hemelsnaam in vorm houden? Gaat er een belletje rinkelen? Dacht ik al. Als foodlover kijk ik ook elk jaar uit naar december. En logisch! Het is de hele maand feest, en feest staat voor lekker eten, drinken, ontspanning en genieten. Toch kom ik niet, of hooguit een paar ons, aan tijdens de feestdagen, terwijl ik écht veel schrans (en nee, niet alleen pastinaaksoep en ingelegde komkommerschijfjes). Als je het een beetje slim aanpakt hoeft die decembermaand helemaal geen probleem te zijn. Met deze tips kom jij gewoon heerlijk slank die winter door.

1465503410_3063db1b8c_b

 1. Begin de dag goed

Op feestdagen wordt er lekker gebunkerd en dat laten we zo. Maar probeer tussendoor je gezonde voedingspatroon aan te houden. Begin de dag bijvoorbeeld met een groene smoothie of magere kwark met fruit. Zo start je meteen al met je dosis essentiële vitamines, mineralen en eiwitten. Door gezond te ontbijten heb je de slechtere dingen die de rest van de dag nog komen, een beetje gecompenseerd. Zo heb je tijdens het diner minder ‘dat stemmetje in je achterhoofd’ en minder schuldgevoel achteraf, want dat is gewoon niet de bedoeling van een leuke avond.

 1. Wissel snacks af

Speculaas, marsepein, kerststollen en oliebollen; JA! Probeer deze unhealhty snacks alleen wel af te wisselen met gezondere varianten. Of bak eens zélf gezonde kruidnoten, oliebollen of speculaasmuffins! Andere ideeën voor gezondere snacks zijn bijvoorbeeld ongebrande noten, vijgenbrood (bij de kaasafdeling van de Appie, aanrader!) en pure chocola. Of wees creatief met blokjes feta, komkommer, zalm en ei. Allemaal spannend en sexy én beter voor je handsome body.

 1. Kom van die derrière af!

Veel mensen hebben deze periode vakantie, maar dat betekent niet dat je non-stop moet cocoonen op die bank! Probeer ook rondom de feestdagen lekker te blijven sporten. Je houdt hiermee niet alleen je verbranding actief, je lichaam kan ook meer aan qua voeding. Lees: meer eten! Ga lekker buiten sporten met een winterzonnetje of ga naar de sportschool, waar je jezelf na de workout lekker trakteert op een saunabezoek. Heerlijk.

3432320000_18747497b8_b

 1. Tel je calorieën

Ja, ik weet het. Het is saai, shit en ruk. Maar probeer te letten op hoeveel calorieën je per dag binnenkrijgt. Ieder mens heeft een bepaalde caloriebehoefte per dag en als je daar vaak overheen zit, kom je aan. Simpel. Om dit een beetje in de gaten te houden zijn er diverse apps die dit voor je kunnen tracken. Mijn favoriet, en volgens mij ook de meest gemakkelijke, is MyFitnessPal.

En last but not least, jaja…

 1. Beperk alcohol

Waarschijnlijk wil je me nu een klap verkopen, want voor veel mensen is dit een big issue. Bij gezelligheid hoort drank, toch? Kan. Maar alcohol is in veel opzichten gewoon slecht; het bevat veel calorieën en het blokkeert je remming waardoor je al snel ongemerkt op de ‘vreetstand’ gaat. Daarnaast is het simpelweg gif dat je je lichaam in giet (je hangt die morgen daarna niet voor niets met je kop boven een plee…). Wil je toch per se alcohol? Ook goed, maar probeer te drinken met mate en neem na elk glas drank een glas water. Zo beperk je de damage een beetje en is die kater wat minder dik de volgende ochtend…

Is het allemaal weer voorbij? Pak dan na de feestdagen je gezonde leven weer op; goede voeding, voldoende beweging en rust. Ben je het spoor een beetje bijster, heb je last van after-feest blues of ben je gewoon lui? Schakel dan eens een personal trainer of een voedingsdeskundige in. Zij kunnen je vaak nét dat laatste zetje geven.

Maar het belangrijkste in het hele verhaal is natuurlijk; geniet! Want dat is uiteindelijk waar die hele maand om draait. Verbied jezelf ook niets, maar geniet gewoon bewust. Dan zul je zien dat ook jouw weegschaal nog steeds vrolijk is in januari.

Enjoy!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Mariska
  6 december 2015 at 16:30

  Alchohol drinken doe ik sowieso al niet, maar het is een goede tip. Bij mij helpt het altijd om op porties te letten 🙂

  • Reply
   Cilla
   7 december 2015 at 21:31

   Zeker Mariska, dat is ook een supertip 🙂 En van tevoren zorgen dat je geen knorrende maag hebt, zodat je niet meteen gaat graaien als je eindelijk aan tafel zit 😉

 • Reply
  Barbie
  8 december 2015 at 13:39

  Ik ben sinds een tijdje bijna helemaal gestopt met alcohol, en vind dat echt de beste tip die er is. Alcohol is eigelijk helemaal nergens goed voor en veel mensen staan er niet bij stil dat het zo’n dikmaker is. Ik las laatst dat een cocktail al snel even veel calorie bevat als een broodje kroket! Daar eet je er toch ook niet zonder na te denken vijf van op een avond? Waarom dan wel die 5 mojito’s?

  • Reply
   Cilla
   8 december 2015 at 13:45

   Ja precies, ik vraag me dat dus ook altijd af. En pffff, die dag daarna. Dat je zeg maar eigenlijk een soort van overleden bent, maar nét niet. Ik heb het ook priiiiiima naar mijn zin zonder alcohol. Alleen een beetje jammer om steeds te moeten horen dat je ‘zo ongezellig’ bent…

  Leave a Reply