#Vegan Vegan Facts

6x hardnekkige mythes over een vegan lifestyle, DEBUNKED

Stiekem zit ik mij er altijd wel een beetje om te verkneukelen: rare mythes en vooroordelen over een vegan lifestyle. Ik hou namelijk heel erg van debunken. Met feiten smijten. Onzinverhalen de wereld uit bonjouren. Ondanks dat het geschatte aantal vegans volgens de NVV in Nederland ‘maar’ 120.000 is, groeit dit aantal dagelijks. En ja, hoe meer interesse en aandacht voor een bepaald onderwerp komt, hoe meer crap er om je oren vliegt. Anywoo, Cilla moest weer aan de slag!

Ergens snap ik het ook wel. Mensen die geen verstand van hebben van een bepaald onderwerp kramen vaak de meeste nonsens uit. Onbekend maakt onbemind. Ik was krap 5 jaar geleden ook zo vreselijk overtuigd van het feit dat ik geen 7 tot 9 uur per week kon sporten op een volledig plantaardig eetschema. En al die soja kon toch ook nooit goed voor je zijn?! Tot ik mij serieus in plantaardige voeding ging verdiepen en daadwerkelijk op zoek ging naar de feiten.

Maar deze 6 hardnekkige mythes over een vegan lifestyle zijn toch wel een beetje passé. Het maakt mensen huiverig om niks en tja… bullcrap must stay bullcrap, right?

Mythe 1: ‘Vegans krijgen nooit voldoende voedingsstoffen binnen’

Fout. En vaak ook nog eens integendeel. Diverse onderzoeken tonen aan dat de meeste vegans meer vitaminen en mineralen binnenkrijgen dan niet-vegans. Dat komt omdat vega'(n)s door hun voedingspatroon vaak veel meer groente, fruit, zaden, noten en granen eten, wat ook nog eens vol vezels en antioxidanten zit. Maar zij zijn niet de enige! Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en The Academy of Nutrition and Dietetics zijn het erover eens dat een volwaardig plant based eetpatroon gezonder is en zelfs bepaalde ziektes zoals obesitas, diabetes en bepaalde vormen van kanker kan voorkomen.

Dus: vegans krijgen voldoende voedingsstoffen binnen als ze een volwaardig plant based eetpatroon aanhouden, waarbij ze lekker veel producten eten met ijzer, jodium en zink. Daarbij zijn vitamine D3 en omega-3 uit algen is een fijne aanvulling. Ik vind het trouwens wel belangrijk om te zeggen dat vitamine B12 wél een absolute must is. Geen optie dus, maar écht een must. Een tekort is pretty shitty en kan ernstige, blijvende gevolgen hebben, zoals ik ook al vertelde in dit artikel. Eigenwijs zijn en denken dat je B12 dan wel uit andere bronnen haalt, zoals zeewier, is ronduit dom. Just don’t.

Mythe 2: ‘Zwanger zijn én vegan? Kan niet!’

Nope. Klinklare kul. Een vrouw kan prima vegan zijn én zwanger. En ja, er zijn wat aandachtspunten waar op gelet moet worden, maar dat geldt voor elke zwangerschap en niet alleen voor een zwangere veganist.

De belangrijkste verschillen zitten in de behoefte aan eiwitten, omega-3 vetzuren, vitamine B12, ijzer, zink, vitamine D3 en foliumzuur. Verder zijn vitamine A, vitamine B1 en B2 en foliumzuur (B11) belangrijk tijdens de zwangerschap en mag er over het algemeen meer calorieën worden genuttigd (= meer eten 🙂 YAY!).

Om bovenstaande vitaminen en mineralen binnen te krijgen tijdens de zwangerschap, bestaan er speciale prenatale supplementen. Deze geven je net dat beetje extra zekerheid dat je alle mineralen en vitaminen die je extra hard nodig hebt ook echt binnenkrijgt. Een voorbeeld van zo’n supplement is Prenatal Nutrients van Solgar, deze is vegan.

Je kunt dus prima zwanger zijn en plantaardig eten. Met de juiste voeding en supplementen krijg jij een baas van een baby! Twijfel je of heb je vragen? Ga dan sowieso altijd naar een dokter, plantaardig diëtist of verpleegkundige voor extra info of vragen rondom je eetpatroon en zwangerschap.

Mythe 3: ‘Als je vegan wordt, val je vanzelf af’

Nah. Niet per se. Ik vind het ook altijd heus een beetje grappig als mensen vegan worden om af te vallen (of eigenlijk bedoelen ze dan plantaardig eten om af te vallen en niet vegan, maar oké). Want ondanks dat uit onderzoeken blijkt dat vegans vaak slanker zijn, is het absoluut geen garantie dat je vanzelf afvalt. Wij zien dit niet alleen terug bij onze foodcoaching clienten, maar ik ben zelf ook het levende bewijs! In de eerste 3 maanden van mijn plant based bestaan kwam ik doodleuk 4 kilo aan. Al die vegan taart, kaas, saucijzenbroodjes en kroketten, joh! Damn. Ze zijn er uiteraard weer af, maar ik bedoel ermee te zeggen dat plantaardig eten absoluut geen ticket naar een slank lichaam is. Daar zul je zelf aan moeten werken.

Daarnaast laten beginnende vegans – zeker als ze nog niet zoveel van voeding weten – hun vlees of ander dierlijk product gewoon achterwege en vullen dit vaak niet aan. Basically eten ze dan bijvoorbeeld alleen een bord pasta met wat groente. Of rijst met wat mais en een wrap. Maar dit is onvolwaardig; je mist een deel eiwitten en vetten waardoor je niet uitgebalanceerd eet. Hiervoor krijg je snel weer honger of zelfs snack attacks. En ja… daar komen die kilo’s.

Door complete maaltijden te eten, dus zowel met koolhydraten, eiwitten als vetten, zorg je ervoor dat de kans dat je aankomt klein is. Leg de focus op veel verschillende groenten, plant based proteine (zoals bonen, soja, seitan, edamame) en gezonde vetten (noten, zaden, pitten en avocado).

Mythe 4: ‘Vegans eten een shitload aan soja, want eiwitten’

Deze hoor ik zo ontzettend vaak. ‘Cilla, ik kan geen vegan worden, want ik wil/kan geen soja eten’. Maar dat hoéft ook helemaal niet. Sojaproducten zoals tofu, tempé, miso, sojayoghurt en edamame kunnen een geweldige toevoeging zijn aan je vegan leven. Het is lekker en super gezond! Maar het is zeker goed te doen om plantaardig te eten, zonder soja in je voedingspatroon.

Als je bijvoorbeeld allergisch of gevoelig bent voor soja dan kun je jouw voedingsstoffen ook prima halen uit peulvruchten, noten, pindakaas, linzen en seitan. Daarnaast kun je voor in de koffie bijvoorbeeld havermelk gebruiken en kokos- of amandelyoghurt nemen in plaats van de soja variant.

Maak dingen vooral niet moeilijker dan ze zijn 🙂

Mythe 5: ‘Kinderen vegan? Levensgevaarlijk!’

Dit is eigenlijk de enige mythe waar ik niet om moet lachen. Sterker nog, ik gruwel ervan. Talloze moeders worden bang gemaakt met achterlijke, prehistorische verhalen over waarom een kind niet vegan zou kunnen zijn. Mede door het bizarre verhaal in de Volkskrant over een kind dat bijna was gestorven omdat de ouders het ‘vegan hadden opgevoed’ en dachten dat voeding te vervangen was voor knuffels, zonneschijn en lachen.

Het echte verhaal is dat deze ouders de ballen verstand hebben van voeding en ook nog eens knetterleip zijn. Dat heeft niets te maken met of ze al dan niet vegan zijn. Dat er ouders zijn die wekelijks 3x met hun nazaten bij McDonalds zitten betekent niet dat ze willen dat de adertjes van hun kids dichtslibben of dat ze zitten wachten op koters met morbide obesitas. Dat heeft alles van doen met het feit dat er een overload is aan mensen die werkelijk niets van voeding weten.

Het lichaam van kinderen is non-stop bezig met groeien, veranderen en ontwikkelen. En ja, dit proces vreet energie. Ze hebben dus veel essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen nodig. Volgens de Academy of Nutrition and Dietetics levert een goed uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon alle stoffen en energie die een kind nodig heeft om groot en sterk te worden, maar dan moet de ouder dus wél van toeten en blazen weten. Een beetje onderzoek doen. Zich inlezen in de materie van voeding. Dat hoeft niet moeilijk te zijn! Goed online speuren, boeken lezen of een gesprek met een plant based diëtist en je bent al een heel eind op weg.

Mythe 6: ‘Maar je omega-3 vetzuren dan? Die zitten alleen in vis!’

Si, dit dacht ik ook toen ik 5 jaar geleden nog vege/pescotariër was en nota bene mijn huisarts dit constant in mijn oor toeterde als ik aangaf te willen stoppen met vis eten. Totdat ik zélf op onderzoek uit ging en erachter kwam hoe kerngezonde vegans dan aan hun omega-3 komen…

Het klopt dat er inderdaad omega-3 in vette vis zit. Maar niet omdat die dieren simpelweg bestaan uit een klomp omega-3 vetzuren. Vissen eten onder andere zeewier en algen, waardoor ze omega-3 aanmaken. En ja, jij kunt als mens dus ook de vis achterwege laten en gewoon algenolie suppleren. Meteen vanuit de bron, hupsakee! Niet alleen fijner voor die vis, maar ook voor het milieu, al het leven in de zee én je eigen gezondheid (aangezien er geen shitload aan kwik en andere toxines in zit die wel aanwezig zijn in vis). Daarnaast bevatten walnoten, lijnzaad en chiazaad omega-3, maar ook een portie spruitjes van 150 gram bevat al snel 15% van de ADH. Niets om je als vegan zorgen over te maken, dus.

De vetzuren in omega-3 zijn ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). ALA is een essentieel vetzuur, dat DHA en EPA kan aanmaken. Maar! Dit gebeurt onder optimale omstandigheden (gezonde voeding en levensstijl!) en soms is de aanmaak onvoldoende. Dat betekent dat het verstandig kán zijn om een omega-3 supplement te nemen, zoals ik eerder in dit artikel ook vertelde. Mijn favoriete merken zijn Testa en OrangeFit, aangezien je dan meteen voldoende dosering DHA en EPA voor die dag te pakken hebt.

 

Welke mythes heb jij vaak gehoord? En hoe reageer je daarop als mensen dit aandragen als je vertelt dat je vega(n) bent? Let me know! Laat een berichtje achter in de of via Facebook en Instagram! En oh ja, Tom en ik zijn weer volop actief op ons YouTube kanaal VeganAnimal. #Followwwwww!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Marianne
  8 juli 2019 at 07:50

  Hahahaha. Was het maar waar dat je vanzelf afviel als vegan. Daar moet ik toch behoorlijk wat moeite voor doen. Oh en mijn kinderen zijn idd enorm ondervoed 😉

 • Reply
  Mariëlle
  8 juli 2019 at 16:43

  BAM! Doei excuusjes 🙂 I love the vegan lifestyle <3

 • Reply
  Marleen
  10 juli 2019 at 17:53

  Ja was het maar waar dat je er van afviel, dat zou trouwens van vegetarisch al zo zijn…. ECH NIE!

 • Leave a Reply