#Fitness

6x beginnerstips voor een beestachtig fit lichaam

‘Ik vind het knap wat je doet, maar ik zou het echt niet kunnen.’ Eén van mijn vriendinnen kijkt me voorzichtig aan over de rand van haar cocktail. ‘Inderdaad, voor gezond eten en sporten moet je zoveel opgeven, voor mij is dat een killerbody echt niet waard’, voegt de andere stellig toe. Ik glimlach naar ze, wetende dat het hun eigen overtuigingen zijn en neem content een slok van mijn heerlijke alcoholvrije versnapering.

Vijf jaar geleden bereikte ik het dieptepunt van fitheid. Ik was 25, woog ruim 25 kilo zwaarder en kon letterlijk nog geen 500 meter rennen. Ik werd iedere ochtend moe wakker en na een korte jog-wandel-jog training (want hardlopen kon je het niet noemen) kon ik de rest van de dag niet meer in een rechte lijn lopen. Ik dacht dat ik gezond at en had genoeg doorzettingsvermogen. Als je me toen had verteld dat ik op mijn 30e zou worden gezien als een fitgirl, had ik gezegd dat ik dat echt niet zou kunnen…

Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat iedereen fit en gezond kan zijn, ongeacht hoe je je op dit moment voelt. Onder fit en gezond versta ik overigens niet per se het ‘perfecte’ afgetrainde lijf, maar een sterk en goed gezond lichaam. Vaak willen we dat wel, maar weten we niet precies hoe. Want: hoe combineer je het met een baan? Hoe houd je het vol? Wat eet je dan? En vooral, hoe houd je het leuk zonder van alles te moeten opgeven?

Deze 6 tips helpen je op weg, gebaseerd op mijn eigen – soms pijnlijk gênante – ervaringen!

1. Maak het jezelf makkelijk

Sporten op zich is al best een ding. En hoe meer ruimte voor smoesjes, hoe groter de kans dat je niet gaat. Ik streef zelf naar 5 tot 6 keer per week, omdat iedere dag consequent bewegen een blijvend resultaat oplevert. En ja, ik heb een fulltime baan én nog allemaal andere leuke bezigheden. Hoe ik dit volhou? Nou, niet door mezelf iedere dag naar de sportschool te slepen en daar uren aan gewichten te hangen. De reistijd, douchen en spullen inpakken duurt mij al te lang…

Ik kies dus voor korte workouts van maximaal 30 minuten die ik simpel thuis kan uitvoeren. Het liefste doe ik ze alleen zodat ik flexibel ben wanneer ik sport. Ben ik later thuis door file? Geen probleem, ik mis geen sportklasje of heb geen teleurgestelde buddy die stond te wachten (én dus ook geen excuus om die dag niet te sporten!).
Natuurlijk is het super leuk om in een groep te sporten en als dat jou motiveert moet je dat ook zeker doen. Maar maak het jezelf wel zo makkelijk mogelijk zodat je iedere dag lekker kunt bewegen en daarnaast tijd overhoud voor andere leuke dingen.

2. Wees realistisch

Wil je echt fit worden? Dan is consistentie key, en alleen cardio niet genoeg. Na drie jaar hardlopen begreep ik maar niet waarom mijn kont zo plat bleef en mijn rug pijn deed. Tot mijn vriend voorzichtig zei dat het misschien handig was als ik core training zou toevoegen. Fanatiek begon ik met een squat challenge, maar de ronde billen bleven uit omdat ik binnen twee weken mijn knieën stuk had gemaakt door een gebrek aan stabiliteit… oeps

Zoek dus een realistisch en effectief schema dat core, stabiliteit en cardio combineert en rustig opbouwt  in trainingsintensiteit. Bijvoorbeeld met online trainingen van Jillian Michaels (beginners) of Kayla Itsines (gevorderden) via een app, Crossfit, Tabata of een personal trainer in de sportschool. De eerste tijd is het prima om vooral oefeningen te doen met je eigen lichaamsgewicht, daarmee train je namelijk alle spiergroepen en de stabiliteit die je nodig hebt om blessures te voorkomen. Iedere dag kort bewegen werkt beter dan twee keer per week uren zweten, al is het maar een snelle wandeling (ja, echt waar!).

3. Omring je met gemotiveerde mensen

Als je structureel werkt aan je fitheid gaan mensen in je omgeving hier waarschijnlijk iets van vinden. Spoiler… dit zal niet altijd positief en opbouwend zijn. Er zullen vrienden zijn die je aanmoedigen, terwijl anderen als verbale diarree commentaar over je uit zullen storten.

‘Val je niet te veel af?’ ‘Gaat het wel goed met je, je drinkt zo weinig alcohol?’ ‘Sport je niet te veel?’

Zomaar een greep uit mijn afgelopen maanden…

Als je vegan bent, dan ben je waarschijnlijk gewend aan het fenomeen dat jouw persoonlijke keuzes allerlei reacties oproepen in je omgeving. En dat is bij sporten niet anders; in beide gevallen houd je onbewust een spiegel voor bij de mensen uit je omgeving. Persoonlijk vond, en vind, ik dit nog steeds het lastigst. De pijn van commentaar van een dierbare blijft vaak langer hangen dan die van verzuurde spieren na een training…

Het helpt namelijk ontzettend als iemand jou motiveert en je op zware momenten vertelt dat het oké is om te streven naar een gezond en fit lichaam. Dat kan in real life, maar social media is ook geweldig. Ik had het grote geluk dat mijn vriend mij steunde in alle ‘gekke’ voedingsaanpassingen en trainingsschema’s die ik probeerde. Overigens was hij wel de enige… Daarom volgde ik stiekem één van mijn buurvrouwen via Facebook die superstoer haar progressie foto’s deelde en mij onbewust liet zien wat mogelijk was.

Volg dus jouw motiverende voorbeelden en zoek in je omgeving iemand waarmee je over sporten en gezondheid kunt praten, zonder dat diegene je voor gek verklaart. Uiteraard is een coach hiervoor ook uitermate geschikt!

4. Eet, eet, eet (maar wel gezond)!

Het lijkt wel of aanhangers van verschillende diëten elkaar de saladeschaal uitvechten. Gelukkig zijn de meeste het over één ding wel eens, méér verse groenten en fruit en minder bewerkte producten. Dit kun je structureel inbouwen in je dagelijkse routine, want ook hier geldt: consistentie is je BFF.

Het begint al bij het ontbijt: vervang bijvoorbeeld je gesuikerde muesli door een lekkere groene shake, eet met je lunch twee stuks fruit, skip zoveel mogelijk het witbrood, voeg overal groenvoer aan toe (= vezels!) en vervang je vegan fabrieksburger eens voor een huisgemaakte variant. Daarnaast geldt de natuurkundige wet energie erin = energie eruit. Zo niet, dan nestelt het zich in de vorm van vet bovenop je spieren. Wil je vet verliezen? Dan zul je dus minder calorieën binnen moeten krijgen dan dat je verbrandt. Maar doe je lichaam een lol en haal die calorieën wel zo veel mogelijk uit verse onbewerkte producten zoals groenten en fruit. Het leven kan zo simpel zijn 🙂

5. Heb lol en ‘find your why’

Natuurlijk zullen er dagen zijn dat je geen zin hebt in je dagelijks geplande workout, moe bent en het liefst een kilo chocolade repen opeet. Om te voorkomen dat je gedemotiveerd raakt is het belangrijk om een sport te kiezen waar je oprecht lol in hebt. Geloof me, ik was vol extase toen ik erachter kwam dat ik na 2 maanden coretraining ineens stabiel in een zijplank met een gewicht van 5 kilo kon zwaaien terwijl ik mijn been optilde. Zó blij dat ik dit hyper voordeed bij de koffieautomaat op mijn werk...anyway

Ook is het goed om te weten wat jouw persoonlijke motivatie is. Waarom train je? Wat is jouw reden om gezond en fit te willen zijn? Wil je er mooi uitzien in bikini, word je stiekem warm van grote biceps of wil je zonder pijn in je rug achter je bureau zitten? Redenen zijn persoonlijk en divers, als het je maar motiveert!
Persoonlijk vind ik het super tof dat ik nu met gemak een emmer van 15 liter aarde op kan tillen om in de kliko te gooien!
Ok, ok, en ik geef toe dat ik ook best onzeker ben over mijn lichaam en dat door sporten mijn focus van uiterlijk verschuift naar hoe fit en sterk ik me voel. Maar dat maakt niet uit. Whatever keeps you going, right?

6. Manage je energie

Bestudeer hoe jouw energie fluctueert gedurende de dag. Waar krijg je energie van, en wat kost energie? Hoe voel jij je na een workout? Heb je last van stress? Sport je het beste in de avond of in de ochtend? Hoe voel je je na het eten van fastfood? En een banaan? Slaap je voor je gevoel goed? Luister naar de signalen van je lichaam en gebruik deze om je energielevels op te krikken!

Bewegen, voeding en je mind zijn nauw met elkaar verbonden. Als je aan alledrie werkt versterken ze elkaar en zul je merken dat je na 30 dagen al progressie ziet én voelt. Houd in je achterhoofd dat deze verandering tijd nodig heeft. Verwacht niet dat je op dag één bakken met energie krijgt als je gezonder gaat eten en vaker beweegt. Voor een beestachtig fit lichaam kun je minimaal één jaar uittrekken. Horen je nieuwe gewoonten eenmaal bij je leven en merk je dat je er lol in hebt? Dan is jouw ideale lichaam geen droom meer, maar wordt het stap voor stap jouw nieuwe werkelijkheid!

 

Hi, ik ben Mariska, 30 jaar oud en woon naast Delft. Plantaardige voeding, health, sport en mind zijn mijn passies waar ik graag over schrijf voor SquatCilla.nlEn schijnt de zon? Dan ben ik met een mega bak chocolade nicecream in mijn achtertuin te vinden. Nieuwsgierig naar mij? Volg me dan via Instagram @by.mariska

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Annemarie
  27 april 2019 at 21:40

  Uitstekende post. Zeker een must voor elke fitnessliefhebber. Bedankt voor het delen en het goede werk te blijven doen.

  • Reply
   Cilla
   28 april 2019 at 15:06

   Wat leuk om te lezen Annemarie 🙂 Dank je wel!

 • Reply
  Personaltrainerdelft
  12 april 2020 at 13:44

  Leuke tips! Eten is inderdaad heel belangrijk bij het sporten. Zorg ervoor dat je goed en gevarieerd eet 🙂

 • Leave a Reply