Vegan tips

6x gouden tips voor vegan eten met een klein budget

Ben je vegan en heb je een klein(er) budget? Prima te doen! Hoewel veel mensen denken dat plantaardig eten een aanslag op de knip is, hoeft dat absoluut niet zo te zijn. Integendeel! Hoe dik of dun gevuld je portemonnee ook is, plantaardig eten is mogelijk. Altijd. Dikke punt.

De rode draad bij een plant based levensstijl met een beperkt budget is heel simpel: eet whole foods. Whole whut?! Cilla schreef er al eens dit stuk over, maar in het kort: eet vooral veel groente, fruit, peulvruchten, volkoren granen en gezonde vetten uit noten, zaden en avocado. Met de onderstaande 6 tips help ik je verder op weg.

Vegan specials?

Het is fijn dat ze bestaan; speciale vegan producten zoals plantaardige kipstukjes, beefreepjes, worstjes en burgers. Zeker voor de liefhebber of de beginnende vleesverlater die ‘iets mist’. Toch komt vooral hier de mythe vandaan dat plantaardig eten duur zou zijn. En inderdaad, deze producten zijn vaak niet goedkoop.

Maar guess what, je hebt deze producten helemaal niet nodig om volwaardig vegan te eten. Integendeel, veel van deze producten zijn niet per se goed voor je gezondheid en meer een luxe om af en toe eens zalig van te genieten als je portemonnee dit toelaat. Maar het is veel leuker, goedkoper én beter voor je lijf als je losgaat met eigen creaties. Er staat oneindig veel inspiratie online waar je mee aan de slag kunt. Blijf jezelf verbazen, verrassen en probeer nieuwe dingen!

1. Boontjes doppen

Potjes en blikjes zijn super makkelijk, maar wist je dat gedroogde bonen een stuk goedkoper zijn? Een zak gaat écht heel lang mee en je kan de gekookte bonen ook in de vriezer doen. Dus waarom zou je op je ‘luie’ zondag geen grote partij koken en ze de rest van de week invriezen? Ook super fijn als je een drukke dag hebt gehad en geen zin hebt om te koken, want je roerbak de bonen door wat leftover groenten en kookt wat granen et voilà! In 10 minuten staat er iets heerlijks en voedzaams op tafel.

Extra plus: door het zelf koken van bonen krijg je gratis en voor nop het aquafaba prutje waar ik eerder over schreef in dit blog. Aquafaba is dé fluffy vegan eivervanger waar je ook lekker mee kunt experimenteren in de keuken.

2. Ga naar toko’s en de markt

Toko’s zijn dé place to be voor grote blokken tofu, rijst, noedels, sojasaus, miso en kokosmelk. Allemaal tegen betere prijzen dan in de meeste supermarkten. Ik kom zelf niet zo vaak in een toko omdat er in Zutphen niet zoveel zijn. Daarnaast vind ik het zelf prettig om te weten waar mijn eten vandaan komt, en onder welke omstandigheden het is gemaakt. Dit vind ik bij toko’s meestal een beetje onduidelijk.

Ben jij geen toko fan of heb je er geen in de buurt? Geen probleem, dan kun je ook goedkoper scoren op de, jawel, wekelijkse markt! Die zijn er gelukkig overal wel. Niets fijners dan zaterdag op de markt te struinen (oké, niet altijd…). Door bij elk kraampje te koekeloeren (met het getetter van marktmannetjes in je oor, dat wel) weet je op een gegeven moment bij welke kramen je moet zijn om voor een goede prijs producten te krijgen.

Tip van de dag: Ik ga zelf altijd heel vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de middag, want dan heb je vaak extra goedkope dealtjes omdat de marktlieden hun producten kwijt willen.

3. Supermarkt vs. supermarkt

Supermarkten zijn er in overvloed, dus waarom niet vergelijken? Haal een mooi notitieboekje, maak een lijst van je favoriete producten die je altijd op voorraad hebt en verse producten die je vaak gebruikt. Bezoek elke supermarkt en noteer de prijzen of haal je boodschappen elke keer op een andere plek en neem je notitieboekje mee of vergelijk.

Voor de gemakzuchtigen onder ons, dit kun je ook prima online doen als de supermarkten online shopping als optie hebben. Niet elke supermarkt heeft dat, dus beter is even op pad te gaan en een frisse neus te halen. Misschien bespaar je hierdoor een hoop, en wie weet zie je nieuwe producten waarvan je niet eens wist dat deze bestonden. Hurray voor nieuwe creaties!

4. Plan vooruit

Het is vaak goedkoper om grotere hoeveelheden te kopen. Zorg er daarom voor dat je een smakelijk plan hebt wat je gaat eten de komende week om alles op te kunnen maken en bederf te voorkomen.

Heel vaak kun je dezelfde producten op een andere manier verwerken in gerechten. Komt daar toch weer die creativiteit om de hoek kijken… Echt, plant based eten ontwikkelt je creatieve karakter (zelf bij mensen die no way creatief zijn worden creatieve goochelaars).

5. Grow it all around

Heb je de ruimte in en om je huis? Maak daar dan gebruik van! Al is het maar voor een paar potten verse kruiden op je vensterbank. Ook voor een kleine moestuin heb je niet veel vierkante meter nodig om tomaten, aardbeien, paprika’s, sla, courgette, pompoen, spinazie, boerenkool of wat je ook lekker vindt leven in te blazen. De smaak is zo-veel lekkerder dan uit de supermarkt!

Woon je in een appartement en/of heb je geen tuin? Maar wel een klein balkon, een raam met een reling of een tafel voor een zonnig raam? Grow it all around! Google maar eens, je zult versteld staan van wat je in een pot kunt laten groeien en wat er mogelijk is om te experimenteren met het kweken van je eigen eten.

6. Into the wild!

Dit vind ik zelf het leukste. Want wist je dat er veel te plukken is in de natuur als het seizoen daar is? Vooral met bessen en bramen vind ik dit een prachtig cadeautje van Moeder Natuur. Waarom een flinke smak uitgeven aan een klein bakje als je ze gratis uit de bush bush kunt plukken? Kidnap je partner, vrienden, familie, kennissen, wie dan ook, trek een goede outfit aan, haren door de war, en ga een dag op pad bessen en bramen plukken.

Wat je niet gebruikt kun je invriezen om het hele jaar door van te genieten. Dit kun je trouwens ook met tamme kastanjes en sommige noten doen. Ook zijn er speciale pluktuinen. Hier betaal je wel een bedrag voor, maar dit is altijd nog een stuk minder dan in de supermarkt.

Conclusie?

Vegan eten is altijd mogelijk en hoeft helemaal niet duur hoeft te zijn. Je kan het zelf zo duur maken als je wilt. Verbreed je horizon met wat er mogelijk is en zo houd je ook nog eens geld over om leuke vegan dingen te doen (zoals eten bij de Plantastic Health Hub van Tom & Cilla 😉

Hola! Mijn naam is Bianca, 31 lentes jong en woonachtig in het prachtige Zutphen met vriend-, hond- en katlief. Ik werk als (plant)aardige diëtist, Hatha yoga docent en zo nu en dan als schoonheidsspecialist. Tussen de bedrijven door sta ik graag zelf op de yogamat, ben ik in de natuur te vinden voor wandelingen met de hond, duik ik in boeken, sta ik in de keuken vegan lekkers in elkaar te knutselen of ga ik op pad voor vegan hotspots.

 

 

 

 

 

 

 

Wat doen jullie om vegan on a budget te eten? Deel vooral jullie tips met ons en het ons even weten door mij te taggen, een berichtje achter te laten in de comments of aan mijn virtuele mouw te trekken op Facebook en Instagram. #vindikleuk 🙂 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mariëlle
    26 februari 2019 at 19:26

    Super goede tips! Ik heb gedroogde bonen en kikkererwten staan en toch komt het er stom genoeg nooit van om ze te koken en het is zooo simpel haha..

  • Leave a Reply