Boeken, films & docu's

6x must watch documentaires

Na lang wikken en wegen, ik dacht écht dat een leven zonder kaas niet mogelijk was, heeft het zien van de documentaire Cowspiracy mij over de streep gehaald om van een vegetarisch eetpatroon over te stappen naar een volledig plant based variant. Ik had, net als Cilla, mezelf voorgenomen het een maand te proberen en dan verder te zien. Maar deze maand zonder ei, kaas en mijn vertrouwde bakje kwark ging mij zo gemakkelijk af dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen dierlijke producten eet.

Veel van de documentaires die ik heb gekeken, hebben mij aan het denken gezet over wat ik echt belangrijk vind. En dat bleek veel meer dan alleen het laten liggen van een stukje vlees of vis. Ik wil niet langer bijdragen aan het dierenleed. En ja, dat gaat verder dan alleen de vleesindustrie; ik wil zo min mogelijk bewerkt voedsel eten én mijn impact op het milieu zoveel mogelijk verkleinen. Mijn vegan levensstijl is dus zeker mede mogelijk gemaakt door deze documentaires.

Dus maak het jezelf comfortabel op de bank en ga er lekker voor zitten. Hopelijk haal jij uit deze 6x must watch documentaires net zoveel inspiratie uit als ik!

1. Cowspiracy (2014)

Als startschot van mijn vegan avontuur mag deze documentaire zeker niet ontbreken in de lijst. In de film neemt milieuactivist Kip Andersen je mee in zijn zoektocht naar oplossingen voor milieugerelateerde problemen veroorzaakt door de bio-industrie, zoals voedselverspilling, watergebrek, het afsterven van hele natuurgebieden en Co2- uitstoot. Niet met schokkende of nare beelden, wel met rake stellingen en duidelijke rekensommen.

Wist je bijvoorbeeld dat voor het maken van 1 kilo vlees, zo’n 15.000 liter water wordt gebruikt? Daar kun je (als je een beetje zuinig bent) bijna een heel jaar van douchen!

Cowspiracy is te zien op Netflix.

2. What the Health?! (2017)

Drie jaar na het verschijnen van Cowspiracy komen de makers hiervan met een nieuwe documentaire: What the Health. Waar Cowspiracy zich vooral focust op de milieu-impact van de bio-industrie, focust deze documentaire zich vooral op wat het eten van vlees met onze gezondheid doet. En ik kan je vertellen, dat is niet best! En hoe erg we allemaal voor de gek gehouden worden blijkt wanneer de documentaire inzoomt op de belangenverstrengeling tussen de vee-industrie, gezondheidsorganisaties en de farmaceutische industrie. Een veelbesproken docu met voor- en tegenstanders, maar zeker de moeite waard om te kijken!

What the Health is te zien op Netflix.

Foto: whatthehealthfilm.com

3. Earthlings (2005)

Ok. Wow. Dit is al een ‘oudje’, maar wel de heftigste documentaire die ik ooit gezien heb. Cilla wil ‘m echt absoluut niet kijken, en ik begrijp ook wel hoe dat komt…

Damn, ik heb bij het kijken van deze documentaire menig traan gelaten, me verscholen achter mijn trui en me continue afgevraagd ‘hoe kun je dit een dier aandoen?!’. De beelden zijn echt heel heftig: wasberen die levend gevild worden, koeien die uitgeput en uitgehongerd vooruit worden geschopt tot hun laatste rustplaats, olifanten in het circus die zo hard geslagen worden totdat ze schreeuwen van de pijn en varkens die levend door een bak met kokend water gehaald worden. De documentaire neemt je mee in de vreselijke wereld van vlees-, zuivel-, kleding-, entertainment- en farmaceutische industrie. Alles gefilmd met verborgen camera’s waardoor je beelden ziet die nog niet eerder vertoond zijn.

Earthlings is te zien op YouTube. Een nieuwe(re) variant van Earthlings is Dominion, tevens op YouTube te bekijken.

Foto: World Animal Protection

4. The True Cost (2015)

“This is a story about clothing. It’s about the clothes we wear, the people who make them, and the impact the industry is having on our world.”, dit is hoe de documentaire The True Cost begint. De documentaire laat zien hoe zogenaamde fast fashion geproduceerd wordt.

Hoe erg de impact op mens en milieu is wordt duidelijk wanneer de makers van de documentaire een kijkje nemen in een van de vele kledingfabrieken in India. Waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken en de afvalstoffen zo de natuur in stromen. Gelukkig staan er ook steeds meer mooie initiatieven op, bedrijfjes die kleding willen produceren onder goede omstandigheden voor mens en milieu, waar je net iets meer voor betaald dan bij een fast fashion keten. Want goedkoop bestaat niet. Dat iets goedkoop is betekent niet dat het weinig kost, maar dat iemand anders de prijs betaalt.

The True Cost is te zien op Netflix.

Foto: truecostmovie.com

5. Minimalism: a documentary about the important things (2015)

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik samen met mijn vriend en beiden een backpack op ons rug Nederland verliet om een half jaar lang door Zuid-Amerika te reizen. Een half jaar lang uit een backpack leven, als dat niet minimalistisch is?! Maar hoe fijn dat was besefte ik me eigenlijk pas nadat ik, tijdens een lange busrit door Peru, de documentaire Minimalism gekeken had.

Deze docu geeft een blik in het leven van een aantal minimalisten en zij zijn het er unaniem over eens; je wordt niet gelukkiger van het hebben van alsmaar meer spullen. Want hoeveel heb je nu echt nodig? De documentaire laat je de andere kant van materialisme zien: het minimalistische leven.

Minimalism: a documentary about the important things is te zien op Netflix.

6. Forks over knives (2011)

Forks over knives laat zien wat het ongezonde en bewerkte eten in de Westerse wereld voor narigheid met zich meebrengt. Toch is de documentaire allesbehalve negatief. Twee artsen vertellen over hun baanbrekende onderzoeken en laten in deze documentaire zien wat de enorme voordelen zijn van een gezond plantaardig dieet – OH YEAH! Door dierlijke producten (zuivel, vlees en vis) en bewerkte voeding (wit meel, kristalsuiker, wit brood, geraffineerde olie) uit ons dieet te schrappen kunnen we veel gezonder leven. Komt dat zien!

Forks over knives is te zien op Netflix.

Foto: Forksoverknives.com

 

Hi! Ik ben Doreen, een geboren en getogen Amsterdamse. Ik deel met liefde mijn tips en kennis op het gebied van duurzaamheid, plantaardig eten, sport en niet te missen vegan hotspots. Tot voor kort alleen met vrienden, familie en collega’s, maar vanaf nu ook op SquatCilla.nl.

 

 

 

Heb jij deze documentaires gezien? En wat vond je ervan? Natuurlijk zijn er nog veel meer interessante documentaires die het kijken waard zijn. Welke documentaires moeten wij volgens jou echt gezien hebben? Doreen en ik zijn benieuwd naar jullie tips! Laat het ons dan zeker even weten in de comments of via Facebook en Instagram. We zijn heel benieuwd!

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mariëlle
    29 januari 2019 at 19:39

    Yess, top overzicht!

  • Leave a Reply