Duurzaamheid

6x tips voor duurzaam reizen: zó doe je dat!

Reizen is iets heel moois. Het geeft een uniek gevoel van vrijheid, zorgt ervoor dat je thuis even vergeet en helpt je bij je zelfontwikkeling. Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn en heeft reizen ook een donkere kant. Want over het algemeen is het allesbehalve duurzaam.

Net als vele anderen hou ik ook van reizen. Het liefst met alleen mijn backpack trek ik de wereld over. Afgelopen zomer wilde ik dit echter anders doen; ik nam me voor zo duurzaam mogelijk te reizen. De eerste stap was om niet te vliegen naar een ver oord, maar ik pakte de bus langs verschillende Europese steden. Ik trok van Dresden naar Praag en vervolgens naar Berlijn. En dat was super leuk! Vandaag deel ik 6 tips voor duurzaam reizen met jullie én vertel ik wat deze reis mij nog meer heeft geleerd.

1. Pak de bus in plaats van het vliegtuig

Vliegen is vervuilend, en niet zo’n beetje ook. In dit artikel kon je daar afgelopen maand alles over lezen. Eigenlijk wist ik het al, maar toen ik mij serieus in de cijfers verdiepte schok ik toch nog. Wist je bijvoorbeeld dat, om een retourtje Thailand te compenseren, je ruim 3 jaar veganistisch moet eten?

Gelukkig zijn er ook andere opties om te reizen. Zo kun je bijvoorbeeld de trein of de bus nemen. Eerder had ik al een goede ervaring met Flixbus (een Duitse busmaatschappij waarmee je goedkoop door heel Europa kunt reizen), dus ik besloot opnieuw met de bus te gaan. Hierdoor heb ik nu ontdekt dat nachtbussen niet ideaal zijn, maar dat reizen met de bus verder best relaxed is! Je kunt veel spullen meenemen (als je daar behoefte aan hebt) en er zijn heel veel busstations waardoor je vaak midden in de stad of op een andere goed bereikbare plek aankomt.

2. Probeer iets nieuws: ga bikepacken!

In Dresden kwam ik ze voor het eerst tegen, maar ook in Praag en zeker in Berlijn waren ze prominent aanwezig: de bikepackers. Mensen die niet met een backpack maar met een volgepakte fiets op vakantie gingen. De oubollige fietsvakantie werd door deze reizigers en dit nieuwe woord opeens hip! Er zijn diverse manieren van reizen op de fiets. Zo kun je er voor kiezen om van stad naar stad te gaan. Eventueel lange stukken overbrug je met de bus of trein, want dan kan je fiets gewoon mee. Uiteraard kun je ook kiezen voor het echte ‘originele’ bikepacken, met een mountainbike en kampeerspullen de middle of nowhere in.

Na wat gesprekken met een aantal enthousiaste bikepackers kreeg ik ook een ‘fietskriebel’ voor mijn volgende vakantie. Dit vervoersmiddel geeft je namelijk op alle fronten enorme vrijheid. Je bent niet – of in ieder geval veel minder – afhankelijk van het openbaar vervoer waardoor je veel sneller op plaatsen komt waar je anders niet zou komen! Ook de schoonheid van de omgeving beleef je op een fiets heel anders dan wanneer je in een bus of trein zit. En dan misschien nog wel het belangrijkste voordeel: het is vrijwel klimaatneutraal! Ja, uiteraard heeft de productie impact, maar het gebruik zelf niet. Genoeg redenen dus om eens op de fiets te stappen wanneer je wilt gaan reizen.

3. Blijf eens lekker dicht bij huis

Wanneer je niet met het vliegtuig reist, blijf je al sneller dicht(er)bij huis. Gelukkig zijn er in Europa – en zelfs in Nederland -ook zat mooie plekjes die het waard zijn om te bezoeken. Ik kwam er bijvoorbeeld in Dresden (helaas op mijn laatste dag) achter dat vlakbij het Saxon Switserland National Park ligt. Dit is een heuvelachtig gebergte dat deels in Duitsland en deels in Tsjechië ligt. Hier wandel je in een prachtig gebied waarbij je rotsen kunt zien in de meest bijzondere vormen, op maar 8 uurtjes rijden van Nederland. Het is nog niet heel bekend, maar daardoor misschien wel extra leuk om eens te bezoeken!

Je hoeft écht geen hele verre reizen te maken om een geweldige vakantie te hebben. Ga online eens op zoek naar mooie en leuke plekken binnen Europa en zie wat je allemaal nog kunt ontdekken dichtbij huis. Je zult versteld staan!

4. Compenseer je uitstoot

Toen ik mijn busreis boekte kreeg ik aan het eind de vraag of ik mijn uitstoot wilde compenseren. Natuurlijk wilde ik dat! Compenseren betekent niet dat mijn deel van de uitstoot van de bus teniet is gedaan; je kunt uitstoot immers niet ‘afkopen’. Maar door 1,70 euro te doneren aan een bedrijf dat investeert in duurzame energie en educatie heb ik toch mijn best gedaan om de wereld in de toekomst iets mooier te maken, en mijn slechte gedrag dus te compenseren.

Het verschilt per bedrijf en organisatie op welke manieren ze compenseren. Sommige organisaties laten nieuwe bomen planten en andere zorgen er met projecten voor dat er ergens anders op de wereld minder wordt uitgestoten. Het is natuurlijk een goede stap om je uitstoot voor een deel te compenseren, maar ook belangrijk om te beseffen dat je je reis niet letterlijk compenseert. Dat is helaas te mooi om waar te zijn.

5. Ga bewust om met het kopen van souvenirs

De productie van allerlei souvenirs (die thuis vaak achterin de kast belanden…) put de aarde uit. Het kost vaak veel energie, water, chemische middelen en oneerlijke arbeid om zulke producten te maken. Tijdens mijn vakantie wilde ik dan ook bewust omgaan met mijn aankopen. Ik besloot om alle standaard souvenirwinkels met prullaria die eigenlijk uit China komt te vermijden, en kocht alleen lokaal gemaakte spulletjes van kleine, duurzame bedrijven (die ik thuis ook goed kon gebruiken).

Zo kocht ik bijvoorbeeld op de markt in Berlijn een jurkje van een klein merk dat op een eerlijke manier omgaat met de productie. Hij is perfect voor een zomerse dag, maar met een panty en een vestje ook geschikt om op een minder mooie dag mee naar mijn werk te gaan. Ik gebruik deze souvenir bijna wekelijks en elke keer als ik ‘m draag denk ik weer terug aan mijn leuke tijd in Berlijn.

Probeer je ‘hebberigheid’ tijdens je reis aan de kant te zetten en denk goed na voor je een souvenir koopt. Kies voor mooie producten die op een duurzame en/of eerlijke manier zijn gemaakt en je ook écht gaat gebruiken.

6. Ga duurzaam om met je accommodatie

In mijn zoektocht naar een leuke verblijfplaats tijdens mijn reis had ik wel een eisenpakket. Zo wilde ik dat de accommodatie bezig is met duurzaamheid, maar ook nog redelijk betaalbaar. Dit lijkt misschien een uitdaging maar dat viel heel erg mee. Er zijn echt talloze hostels die op duurzaamheid letten!

Bij de hostels waar ik logeerde werd afval gescheiden, gebruikten ze groene energie, gingen lichten automatisch uit en werd er verzocht om netjes om te gaan met water en elektriciteit. Bij een van de hostels hadden ze zelfs 1 keer per week een gratis vegetarisch diner. Hoe je er achter komt of een accommodatie zich inzet voor duurzaamheid? Soms staat het duidelijk op hun site, soms staat het wat meer verstopt en soms staat het er niet en zul je ernaar moeten vragen. Doe dat ook gewoon. Dan weten ze in ieder geval dat er interesse voor is.

Conclusie?

Reizen houdt echt niet opeens op als je graag duurzamer wilt leven. Probeer in je achterhoofd te houden dat je bewuste keuzes maakt over wat je wel en niet doet. Daarnaast kun je proberen op een andere manier naar de wereld te kijken; je hoeft écht geen super verre reis te maken om een geweldige tijd te hebben. Daarnaast is de reis naar de bestemming toe soms nog mooier dan de bestemming zelf. En dan zul je zien dat je het unieke gevoel van vakantievrijheid nog steeds kunt ervaren!

 

Hoi, ik ben Ilse. 22 jaar oud, Toegepaste Psycholoog en binnenkort ook (vegan) gewichtsconsulent! Mijn passie is om mensen te inspireren voor een duurzaam, bewust, gezond en gelukkig leven. Dit zijn dan ook onderwerpen waar ik met liefde over schrijf! Op dit moment ben ik achter de schermen bezig met het maken van mijn eigen site. Totdat die online staat kun je mij alvast volgen op mijn Instagram: @feelthehealth.nl

 

 

 

 

Ben jij bewust bezig met reizen? Ga jij wel of niet met het vliegtuig als je op vakantie gaat? Zo ja/nee, waarom wel/niet? We zijn heel benieuwd! Laat het Ilse en mij zeker even in de comments of via Facebook en Instagram. #vindenweleuk

 

Bron consumeren:
– https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/duurzaam-consumeren

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mariëlle
    27 september 2018 at 07:53

    Goede tips! Ik heb nu geen vliegvakantie meer gepland staan, maar die gaat er echt wel weer komen. Toch probeer ik het dan inderdaad ook te compenseren (al zeggen velen ook dat dat helemaal geen nut heeft). Ik wil inderdaad ook wat meer dichtbij gaan zien 🙂

  • Leave a Reply