Vrije tijd

Always together: 5x tips om te sporten met je hond

In je eentje buiten sporten kan aardig zijn, maar eerlijk is eerlijk: het is ook best wel retesaai. Hoe leuk is het dan als je samen met je allerbeste pluizige vriend(in) kunt trainen? Een workout met je hond is heel gezellig én gezond voor beiden, en met deze 5 tips zorg je er ook nog eens voor dat je het goed aanpakt! 

‘Huh? Maar Cilla, jij hebt toch helemaal geen hond?’ Meh. Klopt. Tom en ik wonen samen met 3 heerlijke katten, maar geen hond dus. En stiekem vind ik dat best wel jammer, want ondanks dat katten awesome zijn, vind ik honden ook echt goud. Toen ik nog bij mijn mams woonde hadden we een husky uit het asiel geadopteerd, waar ik in dit artikel ook over vertelde. Anuk was mijn allerbeste vriend, en ik zal nooit zijn pretporum vergeten als we tijdens een koude winter samen een stukje met de slee eropuit gingen.

Maar ondanks het feit dat we nu geen hond hebben, weet ik natuurlijk wél hoe leuk het kan zijn om samen met ze te sporten! Helaas zie ik nog weleens dat mensen, vaak onbedoeld, veel te hard van stapel lopen en denken dat de conditie van een hond uit de lucht komt vallen. Ook hij of zij moet, net als wij, eerst wennen aan het sporten en kracht en stamina opbouwen. Zéker als je daarvoor weinig of nooit samen hebt getraind.

First things first

Het is sowieso altijd slim om eerst aan de dierenarts te vragen of het verstandig is om samen te gaan sporten. Sommige rassen zijn gewoon beter gebouwd voor bepaalde activiteiten dan andere. De kortneusjes, zoals de Engelse Bulldog of Mastiffs, worden niet vrolijk van 5K rennen, frisbee sport en andere mega actieve inspanningen. Met deze honden kun je dus beter gaan zwemmen of speuren.

Boxers, husky’s, border collies en jack russels kunnen een stevige run weer wél goed aan en zijn – als ze eenmaal een goede conditie hebben opgebouwd – echte distance killers. Hoe dan ook: als je lange(re) afstanden wilt gaan afleggen met je hond, vraag dan altijd voor de zekerheid aan een gespecialiseerde dierenarts om advies. Zij kunnen eventueel ook een biomechanische test uitvoeren om te checken of je hond het lichamelijk aan kan.

Aight! En dan kunnen jullie nu lekker aan de slag met deze 5 tips:

1. Samen rennen, fietsen of skaten? Begin rustig!

Aangezien honden niet hardop kunnen klagen over pijn, zuurstofgebrek of moeheid, is het aan jou om dit goed in de gaten te houden. Honden zijn vaak hard voor zichzelf, waardoor jij niet één, twee, drie doorhebt dat ze er eigenlijk al een poosje helemaal klaar mee zijn…

Begin daarom altijd rustig met opbouwen door bijvoorbeeld twee keer per week korte stukjes te joggen, fietsen of skaten en verhoog de tijd elke week met 10 minuten. Houd hierbij de lichaamstaal van je hond scherp in de gaten. Ze kunnen niet praten, maar communiceren wel degelijk! Langzamer worden, overdreven hijgen, staart tussen de pootjes en vaker stoppen zijn hints voor jou om het even rustiger aan te doen. Neem uiteraard ook ALTIJD water mee voor jullie beiden.

2. Wissel af

Waar jij kracht en cardio trainingen afwisselt, heeft je hond afwisseling nodig in activiteits- en gehoorzaamheidstraining. Super leuk en leerzaam om dit te combineren in een workout! Deze training is misschien tof om samen eens te proberen: sprint samen voor 1 minuut en zeg daarna tegen je hond dat hij moet liggen of zitten. Jij doet ondertussen in 1 minuut zoveel mogelijk jumping jacks. Herhaal deze training voor 10 minuten en daarna nog 2 keer, maar vervang de jumping jacks nu voor squats, pushups of burpees.

En voor het geval je jaloers bent op het feit dat jij stukgaat en je hond daar lekker ligt te niksen… nein. Voor een hond is het serieuze opgave om rustig stil te zitten na het sprinten. Maar deze mentale uitdaging en stimulatie laat ze nadenken en kan een positieve bijdrage leveren aan hun algemene attitude. Bonus: de korte pauzes die Zijne/Hare Pluizigheid krijgt zorgen ervoor dat je hond op adem komt en jullie daarna weer lekker hard aan de slag kunnen!

Ook voetballen met je hond kan epic zijn!

3. Supp ‘n’ surf

In plaats van rennen, fietsen of skaten kun je in de zomer natuurlijk ook lekker buiten zwemmen of, nog toffer, suppen/surfen met je hond! Het is handig als je zelf een beetje redelijk kan suppen of surfen voordat je samen op een board springt, maar dat spreekt voor zich.

En ja, honden kunnen zwemmen. Maar het is toch de bedoeling dat je hem of haar eerst een hondenreddingsvest aan doet. Zekerheid boven alles, right? Voordat jullie deze sport gaan doen, is het erg belangrijk voor de veiligheid dat je hond goed luistert als je wat aan hem vraagt. ‘Zitten’, ‘Blijven’, ‘Ga maar’ en ‘Kom hier’ moeten er minimaal in zitten voordat jullie veilig en wel het water in kunnen. Oefen deze skills van tevoren ook eerst op het board zelf, dus vóórdat deze in het water ligt. Dan kan je hond alvast een beetje wennen en zorg jij ervoor dat je alles goed onder controle hebt. Is het eenmaal zover? Dan is het echt té leuk! Kijk ook naar dit filmpje voor extra tips.

4. Of je nog een bakkie lust…

As you know ben ik zelf helemaal niet zo’n socializer, maar het is tóch altijd wel nice om nieuwe mensen te ontmoeten met dezelfde hobby. Dus vind je met z’n tweetjes sporten nog steeds te karig én kan het je hond ook niet druk genoeg zijn? Misschien is een hondensportclub dan wat voor jullie!

Hier kun je samen met andere mensen en honden verschillende sporten doen. Naast dat het gezellig is, kun je natuurlijk ook wedstrijdjes doen. Zo wordt de training een echte uitdaging én heb je nog eens lekker wat te kleppen met een bakkie pleur terwijl je hond zich vermaakt met andere honden. Zoek op Google naar ‘sporten met je hond’ en kiezen maar welke het beste bij jullie aansluit!

5. Doe het vooral voor je hond

Natuurlijk is het fantastisch als blijkt dat je hond net zo van water houdt als jij, dat jullie qua sport hetzelfde type zijn, of misschien zelfs een goed team zijn op de renbaan op zondagmorgen. Maar als dit niet zo is, zul je dat ook moeten accepteren. Als je hond een bloedhekel heeft aan rennen, of je merkt dat hij het écht afschuwelijk vindt om op een surfboard te staan, respecteer dat dan en doe het gewoon niet.

Pluis uit waar hij of zij wel gelukkig van wordt en kies een sport die bij je hond past. Er zijn vandaag de dag zo ontzettend veel leuke sporten die je samen kunt doen! Wat dacht je van hiken, dansen (ja, dog dancing is een ding!), voetbal en obstacle training? Hoe dan ook: doe het vooral voor je hond. Want als je beste vriend(in) het naar de zin heeft, dan ben jij ook happy. Toch?


Sport jij ook weleens met je hond? Waarom wel/niet? En zo ja, welke sport doen jullie? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram! En oh ja, ik ben genomineerd voor een Vegan Award in de categorie ‘Beste Blog’. Stem je meteen op mij via deze link? Alvast super bedankt!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply