Food info

Dit is waarom je een shitload aan antioxidanten moet eten!

Voor wie het gemist heeft: afgelopen week gaven Tom en ik, in samenwerking met FOAM Den Haag, een gezond en überlekker 3-gangendiner + lezing. Dat het héúl gezellig was en we absurd lekker gegeten hebben, spreekt voor zich. Maar ons verhaal tussen de gangen door, viel gelukkig ook in de smaak. Een van de onderwerpen die voorbij kwam, was antioxidanten. Maar waarom zijn deze nou zo ontzettend belangrijk?

Iedereen die zich bezighoudt met food heeft het erover: eet voldoende antioxidanten! Wat zijn het nu eigenlijk? Kort gezegd zijn antioxidanten voedingsstoffen die ervoor zorgen dat pro-oxidanten (vrije radicalen) hun slechte plannen in ons lichaam niet kunnen uitvoeren. Of nou ja, vrije radicalen slaan hoe dan ook toe, maar antioxidanten zorgen er dan voor dat de schade beperkt blijft. Een soort awesome airbag van voedingsstoffen, dus.

Antioxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor vitamine C, E, betacaroteen, het lichaamseigen glutathion, seleen, zink en bioactieve stoffen (zoals flavonoïden) uit groente en fruit. Als je fit, healthy en happy wilt blijven en wilt voorkomen dat je vroeg oud wordt, is het een goed idee om een shitload aan anitioxidanten te eten.

De cellen in je lichaam hebben dagelijks goede voedingsstoffen nodig om hun werk te kunnen doen, zichzelf op te bouwen en weer af te breken. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende binnenkrijgt om dat goddelijke lijf te onderhouden én ervoor te zorgen dat jij op de 80e nog je eigen gazonnetje kan maaien? Yep, door te happen als een baas!

Vrije radicalen

Ik zal het wat concreter maken. Stel; je snijdt een banaan in plakjes en laat het een tijdje liggen. Dan zie je al snel dat hij zich niet zo lekker voelt en dat er bruine plekjes ontstaan. Dit is oxidatie ofwel, de invloed van zuurstof. Aangezien wij mensen niet zonder zuurstof kunnen hebben we geen keus, maar zuurstof heeft dus ook nadelen voor ons lichaam. Bij het verbranden van voedingsstoffen, maar ook tijdens het sporten, werken, of gewoon slapen, gebruikt ons lichaam zuurstof. Bij deze verbranding ontstaan automatisch ook vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn dus niet te ontwijken, ze zijn overal. In de zon, in de lucht die je inademt, in die wolk sigarettenrook van je collega, maar ook in vlees en andere dierlijke producten. Daarnaast zorgen alledaagse situaties zoals stress, zware trainingen, alcohol en ongezond eten ook voor een flinke dosis pro-oxidanten in je lichaam. Dit klinkt natuurlijk allemaal hartstikke kut, maar er is een inieminie lichtpuntje. In bepaalde situaties hebben vrije radicalen ook een soort van nut. Immuuncellen gebruiken de vrije radicalen bijvoorbeeld om ongewenste bacteriën te doden of om beschadigde eiwitten in de spieren op te ruimen na het sporten. Het leven is gelukkig niet alleen maar dood en verderf.

Hoe dan ook: feit is wel dat we al snel teveel vrije radicalen in ons lichaam hebben. What now? Je kunt de bovenstaande factoren proberen te vermijden, en de vrije radicalen te lijf gaan met antioxidanten. Véél antioxidanten.

kurkuma-gember-citroen-thee

Schade voorkomen

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat vrije radicalen samenhangen met ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en Alzheimer. Maar ook vroegtijdige rimpelvorming, langdurige spierpijn na het sporten en stijve gewrichten kunnen te maken hebben met teveel vrije radicalen in je lichaam.

‘Oké, maar waar zitten die antioxidanten dan in?’

Nou, gewoon. In je voeding! Eet gevarieerd en lekker plantaardig. Uiteraard zijn er ook antioxidanten te koop als supplement, maar er is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat deze net zo goed werken als de real deal. Als je supplementen eet in plaats van volledige voeding, mis je sowieso ook de bouwstoffen uit deze voeding die je cellen nodig hebben. Gelukkig zit er een overload aan antioxidanten in super lekker voer, dat scheelt.

In alle groenten (vooral de felgekleurde, dus eat the rainbow!), fruit, noten, kiemen, kruiden en specerijen zitten antioxidanten. In de één meer dan in de ander. Eet vers fruit het liefst mét schil en neem ook voldoende avocado’s, dadels, vijgen, blauwe bessen en granaatappelpitjes. Daarnaast puilt mijn kruidenrek uit en strooi ik royaal op alles wat ik eet en drink veel kaneel, koekkruiden, knoflook, oregano (antioxidantenbom!), kurkuma, gember en/of kerrie. Geniet dagelijks van een handje verse, ongebrande walnoten, amandelen of paranoten en ja ja, een blokje pure chocolade. Ik heb het hier dan wel over de suikervrije variant met meer dan 95% cacao, maar dat spreekt voor zich 🙂 You know me, healthy puss.

Conclusie?

Lang verhaal kort? Prop je vol met gezonde, plantaardige antioxidanten en leef langer, slanker, fitter en gelukkiger.

En heb je onze lezing in Den Haag gemist, kom dan zeker op 14 februari naar ons Valentijnsdiner + lezing bij Daantje Food & Drinks in Dordrecht. Daar vertellen we jou met liefde alle ins & outs over gezond, volwaardig en extreem lekker plantaardig eten. Er zijn nog een aantal kaartjes te koop via Vegananimal.nl, dus hup hup hup! Bestellen die hap 🙂

 

Hoeveel antioxidanten eten jullie en wat is jullie lievelings? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 

Bronnen:

 • Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. (2010). Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutrition reviews, 68(3), 168-177.
 • Rahman, K. (2007). Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors. Clinical interventions in aging2(2), 219.
 • Watzl, B. (2008). Anti-inflammatory effects of plant-based foods and of their constituents. International journal for vitamin and nutrition research78(6), 293-298.
 • Antioxidants: Beyond the hype. Geraadpleegd op 8 februari 2017 van https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  9 februari 2017 at 07:50

  Nou jaaaa, wat ben ik blij! Ik eet elke dag genoeg fruit en genoeg groente. Ben dol op knoflook en oregano enz. Ik eet bijna elke dag noten en ik eet bijna elke dag pure chocolade van Vivani: leeeuk!!

  • Reply
   Cilla
   9 februari 2017 at 12:21

   Nou dat zit jij helemaal goed zo te horen 🙂 Je bent een antioxidanten beest haha

 • Reply
  Marianne - Groene stapjes
  24 januari 2018 at 23:14

  Weer een goed en duidelijk verhaal, Cilla!

  • Reply
   Cilla
   25 januari 2018 at 10:04

   Dank je wel, Marianne 🙂

 • Reply
  Mariëlle
  25 januari 2018 at 09:22

  Wiehoe, dan eet ik er stiekem meer dan ik denk, top 🙂

  • Reply
   Cilla
   25 januari 2018 at 10:04

   Haha, gelukkig maar 🙂 Wat eet jij allemaal aan antioxidanten?

  Leave a Reply