Food info

Food for Thought: Waarom cheatdays onzin zijn!

Elke dag zie ik op Facebook en Instagram #cheatday wel een keer voorbij schuiven. Ondanks dat ik er nu mijn bedenkingen bij heb, deed ik er vroeger zelf ook aan. Maar wat houdt een cheatday/meal nu precies in, en waarom vind ik het Heute eigenlijk complete onzin?

Een cheatday is, zoals het woord eigenlijk al zegt, het ‘bedriegen’ van je gezonde eetpatroon door een dag in te lassen waarop je schaamteloos mag bunkeren wat je wilt. Mond open en schuiven maar, zonder te letten op de calorieën, verzadigde vetten of whatsoever. Een beetje in de trant van:

Maar hey, ik eet de hele godganse zure week zó gezond, ik sport als een modderfokker, dus ik heb het gewoon verdiend. (Pizza)Punt. (HA!)

Weet je? Het kán. Het kan zijn dat je doordeweeks jezelf alles ontzegt (waarom eigenlijk?) en daardoor de behoefte hebt om één dag in de week alles te eten wat je wilt. Het probleem met dit soort situaties is alleen dat er altijd weer van die sneaky addertjes onder het gras zitten.

I wanna eat everything!

Want wat houdt een cheatday precies in, hé? Zijn dat twee koeken bij je cappu, of een familieverpakking? Is het één bizar lekkere vegan pizza óf een vegan pizza + een tiramisu + een fles wijn, en ‘oh ja, dat bolletje sorbetijs kan dan ook nog wel’? De meesten eten op een cheatday vaak zo achterlijk veel, dat ze eigenlijk de hele week hun best hebben gedaan voor Jan met de Korte.

Weet je, het idee van cheatdays is best aardig. Je eet de hele week lekker gezond; verse groenten, veel bonen, volkoren producten, weinig verzadigde vetten… helemaal prima. Aan het eind van de week ‘mag’ je van jezelf dan losgaan en eet je de hele dag alles wat je wilt. Als het maar ‘lekker’ is, en niet lijkt op het gezonde voer wat je de rest van de week wegwerkt.

Uit je pan

Het probleem met dit concept is ten eerste dat je er de hele week op ‘wacht’; je gaat je lichaam en je brein er als het ware op instellen. Doordeweeks verbied je jezelf doodleuk alles wat je lekker vindt, waardoor je op de cheatday helemaal uit je pan vliegt, omdat het ‘eindelijk mag’ (en waarschijnlijk eindigt met een lege pot crunchy pindakaas, chocoladerepen én vegan kapsalon op schoot).

De kunst is dus meer om ervoor te zorgen dat je dagelijkse maaltijden gewoon zó lekker zijn, dat je helemaal geen behoefte meer hebt aan een cheatday. Want als je gezond voedsel awesome maakt, waarom zou je dan nog schransdagen in moeten lassen?

Goed en slecht

Daarnaast wordt ook het bewust eten van foods waar je simpelweg trek in hebt, naar de achtergrond geschoven. Bepaald voer waar je normaal gesproken ontzettend van geniet is nu opeens ‘verboden’, waardoor je associaties gaat leggen met schaamtegevoelens en spijt. Dus wanneer je iets eet wat je ontzettend lekker vindt maar als ‘slecht’ bestempeld hebt, voel je je na het eten ervan pretty bad. En dát is volgens mij niet de bedoeling van voedsel.

Cheatdays zijn dus niet de beste keuze als je gezond(er) wilt leven. Sterker nog, ze vergroten juist de kans op vreetbuien, aangezien je lichaam ‘wacht’ op de endorfine die vrij komt van cheatdays. Gevolg? Je bent constant aan het verlangen naar die ene dag, waardoor je letterlijk minder geniet van je dagelijkse voer.

Right. Maar mag ik dan helemaal nooit niks lekkers meer eten?

Natuurlijk wel, alsjeblieft zeg. Ik vind een cheatdag daar alleen niet de beste methode voor. Want waarom zou je jezelf willen ‘belazeren’ om te kunnen eten waar trek in hebt? Als ik doordeweeks zin heb in een stukje chocola, dan doe ik dat. Patat met burgers? Yup. Door jezelf niets te verbieden, maar gewoon bewust te eten, voorkom je dat je op een cheatday losgaat en veel meer (vr)eet dan eigenlijk goed voor je is.

Conclusie?

Zie het niet als ‘cheaten’ als je eens wat lekkers neemt, en probeer voeding niet in te delen als ‘goed’ of ‘slecht’. Het is meer een kwestie van waar je op dat moment wel of geen behoefte aan hebt. Probeer zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen door te kiezen voor gezonde en voedzame producten, iedere dag. Maar als je zin hebt in een stuk plant based cheesecake, doe dat dan gewoon. Verbied het jezelf niet, maar neem genoegen met een bescheiden punt.

Uiteraard is iedereen anders, en werkt er voor elk lichaam weer andere shizzle. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij erachter komt waar jouw lichaam lekker op gaat. Ik ben alleen van mening dat het verbieden van voeding niet de oplossing is, als je op de lange termijn een gezond lichaam wilt.

 

En jij? Doe jij aan cheatdays of niet? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Femke
  21 juni 2017 at 19:56

  Mijn sportschool zegt juist dat een cheatday erg belangrijk is en erger nog op die cheatday het dubbele aan calorieën dan alle vorige dagen!!
  Ik ben sinds april (2017) vegan en sport 3 a 4 x per week en heb moeite met de balans te vinden. ik kom niet aan, val niet af maar boek ook geen voortgang in spiermassa. En zoals je in een ander artikel schrijft, eiwitten eiwitten eiwitten. Toen ik zei dat ik vegan ben zei hij letterlijk dan houdt het op. Gelukkig heb ik jou website en vele anderen voor goede tips! thanks daarvoor en ik zie uit naar je volgende blogs(specifiek over voeding in combinatie met sporten) :D:D:D

  • Reply
   Cilla
   22 juni 2017 at 08:17

   Ha Femke, ja er worden echt de raarste verhalen verteld in sportscholen wat betreft voeding. Ik begrijp ook wel dat sommige mensen helemaal de weg kwijt zijn als het over eten gaat… iedereen roept ook maar wat.
   Ik heb ook zo’n periode gehad van niet afvallen/aankomen. Belangrijk is om te eten en te trainen naar je doelen. Wat zijn je doelen? Als je dat voor jezelf specifiek op een rijtje hebt, dan kun je daar naartoe werken. Mocht je interesse hebben in een vegan (sport)voedingsschema, dan kun je natuurlijk altijd een mail sturen naar Tom en mij (hallo@vegananimal.nl). Laat je in ieder geval nooit wijsmaken dat vegan eten en sporten niet samen gaan 🙂

   Succes en liefs,
   Cilla

 • Reply
  Linda
  31 augustus 2017 at 11:14

  Ik word ook horendol van die berichtjes over cheatday. Waarom moet voedsel ingedeeld worden in ‘goed’ en ‘slecht’? Ik doe hier helemaal niet aan mee. Volgens mij moet alles kunnen, wil je een stukje chocolade, doe dan. Het voornaamste is dat je alles verantwoord doet en met mate. Dus niet ineens een hele doos koekjes naar binnen spelen, om maar iets te zeggen.

  • Reply
   Cilla
   31 augustus 2017 at 12:05

   Inderdaad, Linda. Helemaal mee eens. 🙂

 • Reply
  Mariëlle
  31 augustus 2017 at 12:07

  Goed artikel!! Ik doe niet aan cheat days, maar ik heb wel elke dag nog een cheat momentje. Dat is gelukkig wel al veel minder dan vroeger. Dan at ik 3 x per dag een ongezonde snack (als in snoep/koekje enz.), dat heb ik gelukkig kunnen afbouwen. Nu ik veganistisch eet, ben ik natuurlijk nog meer bezig met voeding dan ooit. Mijn ontbijt, lunch en avondeten is eigenlijk altijd wel gezond (tenzij ik ook eens een keer lekker friet eet!). In plaats van die 3 ongezonde snack momentjes, zijn er daar nu 2 van gezond, denk aan fruit, noten, rijstwafels en zulk soort dingen. Toch merk ik aan mezelf dat ik het nog niet ‘haal’ om dit de hele dag te doen. Ik heb nog steeds heel veel trek in pure chocolade of iets hartigs zoals chips. Snoep eet ik gelukkig nooit meer. Meestal in de avond neem ik dus een stukje pure chocolade, een koekje of in het weekend een klein bakje chips. Dit doe ik om te voorkomen dat ik het een paar dagen niet ‘mag’ en dan na een paar dagen ineens die hele reep of de halve zak opvreet. Het liefste zou ik natuurlijk ook van dat ene momentje per dag af willen, maar wie weet komt dat nog! Ik wil bijvoorbeeld wel mijn zoete trek proberen te vervangen met gedroogd fruit en mijn hartige check met groentechips.

 • Leave a Reply