Hoe het begon: mijn Vegan Challenge

Dag 2 van de Vegan Challenge; ‘cheesecake’ lunch en amazake

veganistische cheesecake van cashewnoten en rood fruit

Dag 2 van mijn Vegan Challenge is heel eerlijk gezegd nog beter gegaan dan mijn eerste, want… ik maakte eindelijk een cheesecake die wél lukte!! Alhoewel ik toch redelijk goed boer in de keuken, wilden de cheesecakes nooit echt lukken. Maar deze is goddelijk, meesterlijk, overheerlijk én healthy. Bam!

Aangezien ik vóór mijn challenge al vegetarisch at en de meeste cheesecakes gelatine bevatten, had ik een paar keer naar alternatieven gezocht. Toch werd het nooit echt fantastisch qua smaak ofzo en bleef het altijd maar een slappe boel. Enfin, ik had de cheesecakedroom opgegeven. Maar deze vegan versie, naar recept van De Groene Meisjes, is gemaakt van geweekte cashewnoten als ‘kaas’substantie. Ik kreeg weer hoop! Deze variant slaat 2 vliegen in 1 klap want: gezonder dan de kaas versie, makkelijker te maken en uiteraard diervriendelijk. De foto’s zeggen genoeg, right? Dit wil jij maken!

Ok, dat was mijn cashew-gasm. Wat heb ik vandaag nog meer gegeten?

Ontbijt:

Gisteravond had ik havervlokken, geraspte wortel, krentjes, koekkruiden en walnoten in een bakje met ongezoete amandelmelk gezet en een nachtje laten weken. Havervlokken bevatten meer voedingsstoffen dan havermout, maar het moet wel wat langer weken. Vanochtend opgewarmd; zalig. Het smaakt een beetje naar carrotcake en de vlokken zijn lekker zacht en romig van smaak door de amandelmelk. Ik dronk hier een verse matchathee bij, voor de dagelijkse overdosis anti-oxidanten. Ik zat vol tot ongeveer 12 uur.

Tussendoor, tijdens een slaapverwekkend college:

Een Nakd reep. Deze repen in verschillende smaken zijn raw, vegan friendly en lekker makkelijk om mee te nemen. Hij bestaat uit noten, dadels en in dit geval rabarber essence. Prima.

Lunch:

Jaaaaaaaa!!! Eenmaal thuisgekomen van de uni at ik dus als lunch die geweldige tatatatatataaaaart. Oh my… niet te doen. Hij moest even een nachtje staan (had ‘m gisteren al gemaakt) en kon me bijna niet inhouden tot vandaag. Door de cashew’cheese’, amandelbodem, dadels en vers fruit is ie voedzaam, machtig en goed vullend. Je hebt echt maar een klein stukje nodig om de hele middag voldaan te zijn.

Punt veganistische cheesecake van cashewnoten en vers rood fruit

Tussendoor:

Een glaasje warme, ongezoete amandelmelk met 3 tl amazake. In Japan maakte ik voor het eerst kennis met deze gefermenteerde rijstdrank en was er in NL al ontzettend lang naar op zoek. En eindelijk, Ekoplaza was mijn held want daar hebben ze het! Amazake is een zoet product dat wordt gewonnen door graan te laten fermenteren. Hierdoor ontstaat er een zeer makkelijk te verteren en voedzaam product met een hoog gehalte vitamine B, vezels en complexe koolhydraten. En het is ook eens erg laag in vet. In Japan wordt het oorspronkelijk gedronken met Oud & Nieuw en werd het gegeven aan samoeraistrijders om aan te sterken tijdens rust. Het is heerlijk! Ik at er ook nog een bakje zelfgemaakte haverjoghurt bij, waar ik morgen meer over zal vertellen…

Diner:

Als diner maakte ik een makkelijke, maar voedzame pasta met boerenkool, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten. Tijdens het zoeken naar eiwitrijke groenten kwam ik deze twee tegen, totaal onverwacht. Het was een goede combi, ook al ben ik normaal niet zo van de boerenkool. Met de overgebleven kool maak ik morgen een groene smoothie met mango en banaan.

pasta penne met boerenkool en zongedroogde tomaten

Ik merk dat ik steeds meer kook- en bak inspiratie en ideeën krijg. Op Instagram zijn superveel mensen met een sportieve lifestyle die het prima redden op een veganistisch dieet. Het is alleen een kwestie van de juiste producten op elkaar afstemmen en rekening houden met eiwitten, vitamine B12 en ijzer. Wat ik wel lastig vind, is dat er in veel cosmetica en bodyproducten ook dierlijke producten zitten. Wat zijn wij mensen eigenlijk ontzettend afhankelijk van de dieren…

Morgen laat ik zien hoe dag 3 verliep én vertel ik hoe übermakkelijk het is om je eigen, gezonde, gefermenteerde haveryoghurt te maken! 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Mariska
  26 januari 2016 at 23:06

  Het lijkt me wel meer werk dan ‘normaal’ om al deze gerechten te maken. Klinkt wel heel lekker allemaal! Is er een recept van de vegan cheesecake?

  • Reply
   Cilla
   26 januari 2016 at 23:16

   Haha dat valt wel mee hoor, het is misschien wat meer ‘vooruit’ denken ofzo, dat wel. Dat is ook hetgeen wat juist tijd scheelt. En de makkelijke recepten zoals deze ben ik zeker niet heel lang mee bezig. Het recept voor deze cheesecake is bijvoorbeeld supersimpel. Ik zal het snel op mijn blog zetten 🙂

 • Reply
  Catherine
  27 januari 2016 at 00:03

  Oh my dat ziet er zo lekker uit! Heel leuk dat je ook zo je best doet om goed eten klaar te maken! Niet gewoon de hele dag saaie crackers eten met humus, maar echt heerlijk gerechten op tafel zetten. Zo is het wel een stuk makkelijker vol te houden!

 • Reply
  Liza
  27 januari 2016 at 10:02

  Kon je makkelijk ‘vegan’ pasta vinden? Want normaal gesproken zit in pasta toch ei verwerkt? Onze supermarkt biedt nauwelijks variaties aan. Alleen Normaal of volkoren.

  • Reply
   Cilla
   27 januari 2016 at 10:08

   Ja, hier in Amsterdam lukt dat inderdaad heel goed bij winkels als EkoPlaza en Marqt maar ook bij AH zijn veel pasta’s vegan. Heel fijn.

  Leave a Reply