Hoe het begon: mijn Vegan Challenge

Dag 4 van de Vegan Challenge: kaas! kwark! ei!

Oatiebol met cashepasta

Vandaag, op dag 4 van mijn challenge, merkte ik voor het eerst dat veganistisch eten best lastig kan zijn als je onderweg bent en niets hebt voorbereid. Vanmorgen had ik heel vroeg een tentamen en zou daarna naar mijn moeder in Rotterdam gaan. Eigenlijk was de planning om eerst nog even langs huis te gaan om te eten, maar ik dacht dat ’t onderweg vast ook wel zou lukken…

Gelukkig had ik vanochtend stevig ontbeten en zat ik nog lang vol, maar tegen de tijd dat ik bij Rotterdam CS uitstapte begon mijn maag toch behoorlijk te brommen. Ik moest eten! Good old AH-to-go zou me zeker gaan redden… Niet dus. De ingrediëntenlijsten van de dingen die ik pakte waren onaangenaam lang en hadden wazige toevoegingen óf er zat iets van dierlijke oorsprong in. Hoe doen vegans dit? Bereiden ze dan écht altijd alles voor?

Maar: ik heb het overleefd en uiteindelijk toch nog heerlijk gegeten vandaag. Wat stond er op het menu?

Ontbijt:

Zalig, zalig, zalig. Op internet had ik een recept gevonden voor quinoa bounty pap. Ik kon me er in eerste instantie niet zoveel bij voorstellen, omdat ik quinoa, A: eigenlijk maar droge, smakeloze drab vind en B: als ik het dan toch een keer eet, omdat het nu eenmaal gezond is, het dan wel op een hartige manier eet. Maar dit ontbijtje bestond dus uit gekookte quinoa, cacao, kokosrasp, hazelnootmelk, een eetlepel havermout en maple syrup. Nachtje van tevoren in de koelkast zetten en de volgende ochtend opwarmen. Het is serieus alsof je vloeibare bounty zit te eten, my gawd! En, ook fijn, het vult heeeeeeel erg dus dit ontbijtje heeft me vandaag feitelijk gered van de hongerdood. Hulde!

Tussendoor, na het tentamen:

In de kantine van de universiteit verkopen ze heerlijke, verse smoothies. Ik nam een groene met spinazie, banaan, sinaasappel en avocado.

Fruit en groente

Lunch:

Uiteindelijk heeft AH-to-go me toch nog uit de brand geholpen met hun oatie. Dit is een soort broodje, gemaakt van haver en gedroogd fruit én…. helemaal vegan. Ik deed er bij mijn mams een dikke laag cashewpasta op én daarover nog appelstroop. Gewoon omdat het kan.

Tussendoor:

2 boekweitwafels met tomatenspread, niet bijzonder en ook niet heel vullend. Maar daar kom je dan later weer achter…

 Diner:

Om 18:30 uur stond ik weer op Amsterdam CS en ik had mega hongerrrr! Ik merkte voor het eerst in deze challenge dat ik een ontzettende en bekende behoefte kreeg aan iets hartigs. Iets vols. Iets romigs. Iets lobbigs. Kwark of kaas, whaaahh! Toch parkeerde ik dit gevoel snel aan de kant; dit was ‘de dag die ik wist dat zou komen’, zeg maar. Kaas bevat namelijk de verslavende stof caseïne, wat ervoor zorgt dat je er telkens meer van wilt. Anders gezegd ben ik eigenlijk gewoon aan het afkicken, ja. En dat is een proces waar je even doorheen moet. Toen bedacht ik iets heel lekkers; een vegan pizza! En serieus, dit was de heerlijkste pizza EVER!

Pizza met humus en groenten vegan

Met neme:

 • Een speltbodem
 • Tomatenpuree
 • Bakje paprika-knoflook humus van Sabra
 • Rode ui
 • 1 pot gegrilde paprika’s
 • Cherrytomaatjes
 • Semi-zongedroogde tomaten
 • Shiitake paddestoelen
 • Olijven
 • Kappertjes
 • Verse basilicum

Bestrijk de bodem eerst met de tomatenpuree en dan met humus. Snijd de groenten en verspreid ze over de pizza. Even wachten…. juist!

Pfieuw, dat was mijn leerzame, spannende, hongerige en creatieve dag 4. Voor het eerst heb ik ervaren dat vegans écht voorbereid de deur uit moeten, aangezien je anders de sjaak bent als het erop aankomt. En uiteraard is er altijd wel iéts te vinden, maar het is een hoop gezoek, gedoe en geëmmer. Les 1: eten voorbereiden. Les 2: je hebt absoluut geen kaas nodig voor een heerlijke, healthy pizza! Gaan jullie ‘m ook proberen? Ik ben heel benieuwd!

Morgen ben ik heerlijk vrij, dus ik zal ongetwijfeld iets heerlijks gaan koken/bakken. Ik weet alleen nog niet wat… even wat inspiratie online zoeken!

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Mariska
  29 januari 2016 at 10:28

  Ik zou het moeilijkste echt kaas vinden om te missen, haha. Je mag me al m’n vlees, melk, en yoghurt ontnemen maar zonder kaas weet ik het niet meer xD Die pizza ziet er heel lekker uit! Je gaat goed met de challenge!

 • Leave a Reply