Hoe het begon: mijn Vegan Challenge

Dag 8 van de Vegan Challenge: uit eten en stamppotjes!

Vegan chicken en chips van TerraZen centre

Wow. Ik kan bijna niet geloven dat dag 8 van de Vegan Challenge er alweer (bijna) op zit! 10 dagen leek voor mij best lang en volgens mij had ik ook meer obstakels verwacht ofzo. Maar ik voel me goed, ik kan makkelijk recepten vinden, ben vindingrijker geworden met koken en die paar mislukkingen van afgelopen week? Ach, die had ik vast ook wel gemaakt als ik niet-vegan had geëxperimenteerd.

Allereerst wil ik trouwens even zeggen dat ik het superleuk vind om te lezen hoe jullie met me meeleven en dat ik op Instagram en Facebook getagd word in heerlijke recepten en vegan posts. Heel lief en attent, dank jullie wel!

TerraZen Centre

Daarnaast ben ik ook goed gemutst omdat ik gisteren heerlijk veganistisch uit eten ben geweest bij TerraZen Centre in Amsterdam! (Nog) niet heel upperclass en hipperdepip, maar wel een heerlijk eethuis dat gerund wordt door een bijzonder echtpaar. De man is van Jamaicaanse afkomst en de vrouw is een Japanse. Je kunt hier dus vegan sushi bestellen én Caribische ‘stoof’schotels! Over the best of both worlds gesproken! Ze hebben bijna elke dag iets anders op het menu staan, zodat je je nooit gaat ‘vervelen’. Echt een aanrader! Wij namen (uiteraard) sushi en ‘chicken’ & chips. Oh my…

veganistische sushi met groneten

Fantasie

Het uit eten gegaan als vegan zijnde was dus één van die dingen die ik als heel lastig had verwacht, maar het is eigenlijk hartstikke goed te doen. Ja, je kan wellicht niet zomaar ergens binnen vallen en a la minute aanschuiven zonder te vragen of ze ook iets zonder dierlijke ingrediënten hebben, maar ja, als dát het grootste probleem is. Een beetje kok ziet het ook als een uitdaging om iets veganistisch op tafel te toveren (zo niet, is het een fantasieloos, zuur individu en moet je je sowieso afvragen of je er überhaupt wilt eten…). Verder vind ik het ook juist heel leuk om het internet af te speuren naar gezellige, vegan friendly tentjes en op die manier nieuwe restaurants te ontdekken!

Seitan

De maaltijden verdeeld over de dag gaan verder prima! Voor inspiratie kijk ik graag op De Groene Meisjes of Lisa Goes Vegan; heerlijke recepten die 9 van de 10 keer goed gaan! Maar zoals ik al zei bedenk ik dus ook steeds vaker spontaan zelf gerechten. Vandaag bedacht ik me dat mijn oude, vertrouwde stamp-hutspotje natuurlijk ook hartstikke vegan is, whoohooo! In plaats van een klontje boter erdoor, gewoon wat rijstkookroom. En in plaats van het gebakken eitje een lekkere ‘pepersteak’ van seitan. Seitan is een eiwitrijk vegan product, met een stevige structuur. Oorspronkelijk werd het gegeten in China, Korea, Rusland en Japan (waar het ook vandaan komt). Het wordt gemaakt van de elastische substantie uit tarwemeel, wat na een eenvoudig, natuurlijk proces dus een eiwitrijke, bijna vetvrije en supergezonde vleesvervanger is. Heerlijk!

stamppot hutspot met seitan vegan burger

In die 8 dagen ben ik er in ieder geval achter gekomen dat ik creatiever ben dan ik dacht, dat vegan zijn écht heel goed voelt (zeker als je zo van dieren houdt als ik) en dat het dus absoluut niet moeilijk hoeft te zijn. Sommige gerechten die ik maak staan zelfs binnen 15 minuten op tafel! Ik heb nog twee dagen te gaan en ik merk bij mezelf dat ik al vooruit denk… dat ik bijvoorbeeld ook controleer of mijn cosmetica en shampoo vegan zijn. Of dat ik zoek naar leuke vegan hotels voor weekendjes weg. Voortekens? Ik ben benieuwd.

Morgen zal ik laten zien hoe je je eigen haveryoghurt kunt maken waar ik eerder al over vertelde en ga ik natuurlijk weer laten zien wat ik allemaal verorberd heb!

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Sabine van den Berg
  2 februari 2016 at 09:30

  Wat fijn dat het je zo goed af gaat! Een jaar geleden ging ik ook voor een periode vegan als voorbereiding voor een programma in India. Ik ging voornamelijk op de tips van hun af, maar er is meer mogelijk 😉 Eet nu wel (bio) roomboter en ei btw! Wens je nog veel fun en vegan lekkers! En Thanks voor al de tips.

  • Reply
   Cilla
   3 februari 2016 at 19:08

   Heel graag gedaan Sabine 🙂 Hoe was jouw ervaring verder met vegan eten? En wow, hoe was India?

 • Reply
  Mariska
  2 februari 2016 at 10:14

  Dat eten ziet er zooo goed uit. Ik ben benieuwd hoe je je voelt wanneer je weer niet-vegan gaat eten na de challenge. Hopelijk gaat dat allemaal goed! Ik wil nog steeds die cheesecake eens maken voor m’n moeder die al een tijdje vegan is! En om zelf te proeven natuurlijk.

  • Reply
   Cilla
   3 februari 2016 at 19:09

   Doen hoor, die taart!! 🙂

 • Reply
  Hebe
  3 februari 2016 at 07:18

  Het eten ziet er zo lekker. Ik wil sushi eten.

 • Reply
  robin
  3 februari 2016 at 18:53

  wow dat TerraZen Centre restaurant klinkt leuk! de combi is lekker uniek! 😀 ik vind je challenge leuk, wil ook wel eens zoiets proberen.

  • Reply
   Cilla
   3 februari 2016 at 19:50

   Als je het wil, gewoon proberen Robin 🙂

 • Reply
  Debora
  5 april 2016 at 06:05

  Veel van wat je schrijft is heel herkenbaar. Nu ruim een maand vegan (geïnspireerd door the green happiness) en het bevalt me super goed! Enige “probleem” is uit eten… In Amsterdam zitten volgens mij genoeg vegan tentjes/restaurants, maar ik woon in Brabant, op het “platteland” (de provincie met de meeste varkens geloof ik??). Het is hier nog lang niet zo ‘normaal’ om vegan te eten, dus uit eten in de buurt is echt heel lastig! Maar ik blijf proberen en weet dat ik niet elk gerecht of ingrediënt kan controleren. Maar het gaat om het idee, toch? ? Zo verspreid ik in ieder geval een denkwijze die hopelijk een aantal koks gaat inspireren in de toekomst ??

  • Reply
   Cilla
   5 april 2016 at 08:58

   Ja, ik hoor inderdaad dat het op het platteland wat lastiger is om vegan te zijn. Maar weet je? Je bent wel lekker het voorbeeld voor Brabant en super goed dat je het gewoon doet 🙂 Uit eten is misschien inderdaad wat lastiger, maar dat is dan wel weer een leuke reden voor een dagje weg, zoals Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Liefs!

  Leave a Reply