Kleding Minimalisme

De Capsule Wardrobe; byebye kledingstress?

Kleding in wardrobe op kleur geselecteerd

Daar stond ik weer voor die kledingkast; hij puilde uit, maar toch ‘niks om aan te trekken’. Ik werd ook bepaald  niet vrolijk van de meeste dingen die ik zag hangen (sommige items zelfs met de kaartjes er nog aan!) en besloot dat ik het anders wilde. Ik wist nog niet hoe, maar dit werkte ook voor geen meter.

Op de een of andere manier is ‘soort zoekt soort’ niet voor niets een cliche, want slechts een paar dagen later begon vriendinnetje Melanie over precies hetzelfde issue! Zij werd ook lijp van het feit dat we 100 dingen in een kast hebben liggen, maar elke dag weer die struggle doormaken van wat we nou aan moeten. “En uiteindelijk trek ik toch vaak weer datzelfde favoriete truitje aan, jij ook? Dat zit altijd goed!” Dit inspireerde Melanie uiteindelijk om een ‘Capsule Wardrobe’ te nemen. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord, maar leuk klonk het wel.

Capsule Wardrobe

Ik ging op onderzoek uit en vond veel informatie over de Capsule Wardrobe, waar het allemaal draait om een minimalistische en essentiële garderobe. Het is dus een collectie van broeken, rokken, jassen, schoenen en assecoires die niet modegevoelig zijn en easy om aan te vullen met seizoensgebonden kleding. Alles moet daarbij ook met alles gecombineerd kunnen worden. Wow. Dat zou wat zijn. Weg stress! Hallo tig andere leuke dingen waar ik opeens tijd voor heb!

Het concept werd in 1970 al bedacht door Susie Faux, eigenaresse van een boetiek. Zij vond dat iedereen een garderobe moest hebben waarmee je én mooi voor de dag komt én waar je zelf gewoon blij van wordt. Je hoeft je niet twintig keer om te kleden omdat je je accessoires afstemt op je outfit en je zorgt dat het kwalitatief hoogwaardige stukken zijn.

11065064034_53e97d2169_o-1024x683

Dit resulteert niet alleen in meer tijd overhouden voor jezelf, maar ook:

 • minder snel kleding weggooien = duurzamer leven! Het snel en goedkoop kleding produceren is superslecht voor het milieu…
 • geen kast meer die eruit ziet als een kringloopwinkel
 • minder snel ‘kopen om het kopen’
 • merkt dat je ook met ‘less is more’ heel gelukkig kunt zijn, misschien wel gelukkiger!

And you know what? I did it! Ik maakte een Capsule Wardrobe en omdat ik er inderdaad een ontzettend vrolijke mevrouw werd van een kast vol kwalitatief goede kleding, ga ik proberen jou te inspireren en motiveren om het ook te doen!

Hoe maak je een Capsule Wardrobe?

Ok. Het is even een ding, maar gooi je hele kast leeg op je bed. Of de vloer, wat jij wilt. Dat ding moet in ieder geval leeg (dus óók je shoes, tassen en accessoires). Als je dit goed doet, hoef je hierna maar 1x per seizoen nog te ‘scannen’ en bij te werken. Nu hou je elk kledingstuk voor je neus en vraag je je af:

 • Past dit me überhaupt nog?
 • Ziet het er echt mooi uit? Niet kapot/verkleurd?
 • Word ik hier echt blij van als ik het draag?

Als je bij alle drie ‘ja’ antwoord leg je het op de ‘bewaar’ stapel, anders op de ‘weg’ stapel. Dit doe je bij alle kledingstukken en wees hierin ook echt eerlijk (en soms doet dat een beetje pijn ja, I know!). Als het kledingstuk nog oké is, maar niet meer je smaak, geef het dan weg aan vrienden, vluchtelingen of daklozen. Als het kapot/oud/afgedragen/whatever is, kun je het inleveren bij H&M, waar je kortingsbonnen per ingeleverde zak krijgt voor 15%! Zij recyclen het, en jij kunt weer investeren in hun mooie en duurzamere CONSCIOUS collectie. Mét korting, HA!

dsc_0634-1024x685

…en weer opbouwen

Als je dit goed hebt gedaan, zul je merken dat je kledingkast serieus bijna leeg is (ik had, geen grapje, 9(!) tassen met zooi) en dat je dus zult moeten aanvullen om levend de winter door te komen. Hier zijn verschillende manieren voor, zoals dat van Project 333. Project 333 staat voor 33 essentiële kledingstukken én accessoires per 3 maanden. Dus je stelt elk seizoen opnieuw je outfits samen op basis van 33 items, waarbij je kijkt welke kledingstukken er mee kunnen naar het volgende seizoen, wat je nog moet aanvullen en wat weg kan. Ik heb zelf gewoon gekeken naar welke items ik écht nog miste, en heb dat aangevuld met die 15% kortingsbonnen van H&M, waar ik deze week mijn nieuwe prachtige basic vegan laarsjes van heb gekocht die er überluxe uitzien.

Dus: kies de methode die bij jou past. Die Capsule Wardrobe maakt mij bewuster van wat eigenlijk precies mijn stijl is, doordat ik mijn kast beperkt heb tot het minimum. Dit brengt rust waardoor ik ook lekkerder in mijn vel zit, aangezien ik nu outfits draag die ik écht leuk vind.

 

Durf jij ook een Capsule Wardrobe maken? Of heb je er al één? Let me weten in de comments of via  Facebook en Instagram. Ik ben heel benieuwd naar je ervaring!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Nikita B
  23 november 2015 at 12:57

  Yesss, done! Top dat jij het ook gedaan hebt! Het geeft mij rust en ik heb ook serieus iets van 12 vuilniszakken weggegeven en ingeleverd bij h&m! Incl kleding van mijn man en kids! En het mooiste is, ik mis niets van wat ik weggegooid heb! (Mannen hebben meestal meer moeite om kleding weg te gooien want… “Dat kan ik misschien nog dan en dan dragen”… Not! Gewoon stiekem zijn kast ruimen en hij mist het niet eens! Haha!
  Ik vind het heerlijk!

  • Reply
   Cilla
   23 november 2015 at 15:30

   Ja, inderdaad Nikita, dat viel mij ook op bij mijn wederhelft 😉 “Maar… misschien draag ik dat ooit nog joh” hahaha “ooit” zegt al voldoende!

 • Reply
  Kim | Kimsbloglife
  23 november 2015 at 15:53

  Wat leuk dat je dit gedurfd heb! Ik voel me soms ook helemaal niet meer blij met mijn kleding en heb zoveel en toch soms niets om aan te doen… Ik heb al een paar keer ‘grote’ kuis gehouden, maar vind het toch nog altijd moeilijk. Want dat kan ik misschien nog eens voor die gelegenheid aandoen, of dat vind ik binnenkort misschien toch wel weer mooi…

  • Reply
   Cilla
   23 november 2015 at 16:03

   Dank je wel Kim. En ja, ik weet het, het is soms best lastig. Maar dat hoort een beetje bij het ‘proces’; gewoon dingen los kunnen laten. En als je het écht had willen dragen dan had je dat al eerder gedaan. Of kun je later weer iets kopen wat er een beetje op lijkt. Het gaat erom dat je bewust kiest wat NU bij je past en waar je je fijn bij voelt, en niet wat misschien ooit nog wel eens van pas zou kunnen komen 🙂 Succes!

 • Reply
  Claudia
  24 november 2015 at 15:56

  Ja ik zag het al een paar keer voorbij komen. Het lijkt me best wat, maar ik woon op kamers, waardoor ik dus ook twee kasten heb. Het is dan niet handig om maar zo weinig items te hebben. Liefs

  • Reply
   Cilla
   24 november 2015 at 16:01

   Haha het kan op zich wel, maar dan gewoon 2x een Capsule Wardrobe 😉 Of straks joh, als je niet meer op kamers woont.

 • Reply
  Ilse
  30 november 2015 at 16:12

  Leuk! Ik zou ook wel willen zien welke stukken je dan gehouden hebt. Dat we ook een kijkje krijgen in je kledingkast. Bijv: 2 x jeans, 1 streepjestrui, 1 overhemd. Komt er een vervolg? X

  • Reply
   Cilla
   30 november 2015 at 16:15

   Ja, dat zou ik inderdaad kunnen doen 🙂 Leuk idee Ilse! Thanks.

 • Reply
  Elcke
  30 mei 2016 at 22:48

  Leuk geschreven & zo waar!!!
  Ik ben ook bezig met een capsule wardrobe, en het bevalt me wel Hihi.
  Liefs

 • Reply
  Veer Opdenkamp
  9 juli 2018 at 19:03

  Ik denk niet dat ik dit zelf kan.
  Mis inzicht en smaak

 • Leave a Reply