#Vegan Food info

Mijn zoektocht naar lekkere vegan ‘kaas’

‘Maar dan mag je dus ook geen kaas?!’ is denk ik wel de meest gemaakte opmerking die ik krijg, wanneer ik vertel dat ik veganistisch eet. De verbazing in deze vraag snap ik heel goed, want als kaasverslaafde mis ik het stiekem nog steeds een beetje. Eerlijk is eerlijk.

Ik heb in de 1,5 jaar dat ik nu plant based eet echt wel eens getwijfeld, terwijl ik over de kaasafdeling van de supermarkt liep, of ik niet eeeeeen keertje zou cheaten. Een heerlijk stukje brie, camembert of roquefort op een toastje – het water loopt me al in de mond. Ok, snel doorlopen nu richting de soja yoghurt en havermelk, weg hier!

Lang dacht ik dat ik echt niet zonder kaas zou kunnen, want wat is nu een borrelplank, een bord nacho’s, lasagne of een tosti zonder kaas? Nou in ieder geval alles behalve saai, weet ik nu. En toch ben ik de zoektocht naar goede vegan kaasvervangers gestart. Waarom? Uit nieuwsgierigheid vooral, en ja dus ook wel omdat ik de smaak soms wel mis.

Kant-en-klaar-kaas

Bij supermarkten, biologische winkels en vegan web shops vind je allerlei varianten die je kant-en-klaar koopt. En zelf maken blijkt ook makkelijker dan gedacht. Een beetje uitproberen, ingrediënten wisselen en voor je het weet heb je een ‘kaasplank’ in elkaar geflanst. Maar komt dit in de buurt van the real deal?

Mijn eerste vegan kaas ervaring was ongeveer een jaar geleden. Vol enthousiasme probeerde ik de bekende Wilmersburger plakjes en geraspte kaas en proefde een soort mix van plastic en karton. Ik was meteen genezen en besloot geen kaas-achtig spul meer te kopen. Zo heerlijk van smaak en ruim in keuze als vegan vleesvervangers was het vegan kaas aanbod nog niet op dat moment…

Maar gelukkig lijken de ontwikkelingen nu toch wel een sprintje te nemen. Het aanbod groeit en de smaak is enorm verbeterd! 

Zo proefde ik laatst de geitenkaas van Nature & Moi (Jumbo 3,09 euro voor 200 gram). Deze plakjes kaas smaken zéker niet naar plastic of karton en komen aardig in de buurt van de nootachtige en romige smaak van echte geitenkaas. Toch? Ik geef toe; ik weet inmiddels niet meer zo goed hoe dierlijke kaas smaakt. Tijd dus voor een test met mijn niet-vegan vrienden, en jawel ze zijn enthousiast. Geitenkaas like maar dan zonder ‘boerderij-smaak’. Test geslaagd zeg ik!

En dan nog een tip: voor op de vegan borrelplank maak je mij en mijn niet-vegan vrienden heel blij met de Cheddâh van Charly’s All is Fair (Ekoplaza 4,99 euro voor 80 gram) De Cheddâh is lekker zout, romig en smaakvol. Het is natuurlijk nog steeds geen ‘echte’ cheddar, maar het komt in de buurt. Cilla vindt overigens de BoerseZin van hetzelfde merk ook erg lekker. Smaakt écht naar kruidenroomkaas, vindt ze!

De kaasjes van Charly’s All Is Fair zijn écht heerlijk!

Zelf aan de slag

Dat er veel veganisten zijn die verlangen naar de hartige, zoute, umami-smaak van kaas blijkt wel uit alle vegan kaas recepten die online te vinden zijn. Meestal van water, kokosolie en zetmeel, maar ook van cashewnoten, zonnebloempitten, edelgist, amandelmelk – zulk soort ingrediënten. Vaak met smaakmakers overigens.

Zelf een vegan kaasje maken leek mij ook wel eens leuk. En of je nu op zoek bent naar roomkaas, plakjes voor op je boterham of iets dat op je pizza smelt, recepten te over. Ben je net als Cilla en ik op zoek naar kaasjes zonder toevoeging van olie dan is de keuze iets beperkter. Ik ben inmiddels heel wat experimenten, uren in de keuken en proefsessies verder en ben tot de conclusies gekomen dat ik zelf het perfecte kaasje, eentje die écht naar kaas smaakt nog niet gefabriceerd heb. Ik houd me aanbevolen voor een toffe vegan kaas workshop en ondertussen experimenteer ik lekker verder.

Voor de lekkerste kaasjes ga je naar…

Een vegan restaurant! Ik vind zelf dat de kaas uit de supermarkt en mijn eigen experimenten niet kunnen tippen aan de kaasjes die ik gegeten heb bij plant forward restaurant Yerba en vegan restaurant Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam. Ik proefde bij Yerba drie heerlijk zure ‘kaasjes’ op basis van amandel- en cashewnoten. Met verrassende smaken als miso, truffel en zuurbes. Wow! Dit was de smaak waar ik al zo lang naar verlangde.

Bij Mr. & Mrs. Watson kreeg ik een kaasplateau met camembert, rookkaas en roquefort. Zowel de rookkaas als de camembert zijn gemaakt op basis van cashewnoten. En de camembert heeft een echte schimmelkorst!

De roquefort was mijn favoriet! Deze kaas was een stuk zachter en romiger dan de andere kaasjes en gemaakt met (veganistische) blauwschimmel culturen die je in echte kaas ook terugvindt. Het fermentatieproces wat aan het eindresultaat voorafgaat en de schimmelculturen maken serieus het verschil, en zorgen voor de échte kaassmaak. Wat een feest!

Conclusie?

Met alle kennis en technologie van tegenwoordig ben ik ervan overtuigd dat het niet lang meer duurt voor we vegan kaas kunnen proeven die nog amper te onderscheiden is van dierlijke kaas. Tot het zover is blijf ik lekker proeven van al het aanbod in supermarkten en restaurants en zelf experimenteren in de keuken. Want ik word super blij van al het aanbod, wat misschien nog niet heel erg naar kaas smaakt, maar wel voldoet als heerlijk hartig hapje op de vegan borrelplank. En dat is het belangrijkste wat mij betreft. Iets hartigs bij een glaasje wijn en de beleving die het geeft, daar draait het voor mij om.

 

Hi! Ik ben Doreen, een geboren en getogen Amsterdamse. Ik deel met liefde mijn tips en kennis op het gebied van duurzaamheid, plantaardig eten, sport en niet te missen vegan hotspots. Tot voor kort alleen met vrienden, familie en collega’s, maar vanaf nu ook op SquatCilla.nl.

 

 

 

 

 

Wat zijn jouw ervaringen, tips of favorieten op het gebied van vegan kaas? Cilla’s allergrootste favoriet tot nu toe is overigens de No-Muh Pikant, volgens haar een echte aanrader als je van oude kaas houdt. Wat zijn erg benieuwd naar jullie tips en aanraders, dus laat het ons zeker even weten in de comments of via Facebook en Instagram.

 

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  28 maart 2019 at 09:39

  Ik lustte nooit zoveel kaas, alleen de kaas van de Aldi haha 😛 Een daar heb ik nu een fijne vervanger voor gevonden: Violife. Maar vaak eet ik het niet haha.. Ik ben gewoon kaas-af net zo handig!

  • Reply
   Cilla
   29 maart 2019 at 16:33

   Yes, ik miste het eigenlijk ook echt alleen in het begin. Dat ‘gemis’ is nu wel weg, maar als ik een goede fake kaas kan vinden zoals bij Mr. & Mrs. Watson, dan lust ik toch wel een kaasplankje, haha

 • Reply
  Luna
  28 maart 2019 at 14:07

  Ik mis de kaas ook! Héél erg! En zeker wanneer je zonder zout en olie wilt. Nog geen goede vervanger gevonden in de winkel, maar onlangs wél een superleuke “NO Cheese” workshop gevolgd bij Daantje food & drinks in Dordrecht. Daar ga je ook zelf aan de slag met het maken van een aantal kazen. Superleuk én lekker, dus… Een aanrader!

  • Reply
   Cilla
   29 maart 2019 at 16:32

   Jaaaa, de workshops bij Daan zijn super leuk (en lekker!)

 • Reply
  Evi Groenendijk
  1 april 2019 at 15:05

  Bedankt voor het delen, ik was er ook al naar op zoek. Top!

 • Leave a Reply