Food info

‘Van koolhydraten word je dik’ en nog 4 mythes over carbs

Op de een of andere manier denken veel mensen nog steeds dat koolhydraten slecht voor ons zijn. Mede dankzij dieet hypes van Atkins, South Beach en Dr. Frank krijgen ze een rolberoerte van een salade met een schepje rijst. Spoiler? Ik prop me vol met carbs en ben nog nooit zo goed in vorm geweest. Hoe dat kan? Omdat het vooral gaat om wát voor koolhydraten je eet.

Ja, ik eet veel carbs en ja, ik hou ervan. Laat ik in de eerste plaats meteen zeggen dat elk lichaam anders is, en dus ook anders reageert op voeding. Ga jij lekker op iets meer eiwitten en vetten? Dat kan, en is ook helemaal prima. Maar ik vond het wel nodig om alle griezelverhalen over koolhydraten de wereld uit te bonjouren. Zonder carbs kun je namelijk niet leven, punt. Daarom: 5 mythes over carbs totally busted! Graag gedaan.

1. ‘Van koolhydraten word je dik’

Nee, van koolhydraten word je niet dik. Van teveel calorieën en troep eten word je dik. En dat is nu juist het probleem. Want veel mensen houden nu eenmaal van snoep, koek, chips, donuts en patat. Soms zelfs alles tegelijk, ook nog. En eens in de zoveel tijd kun je dat ook gewoon lekker doen. Maar vaak zit er dan geen rem op en eten mensen keihard door tot ze scheel zien. Het probleem met deze producten is dat ze zo vet en bewerkt zijn, dat ze nauwelijks nog koolhydraten mogen heten.

Maar als je vooral gaat voor de whole food carbs, dus volkoren granen, groente, en fruit, dan is dat een groot verschil. Diverse studies tonen aan dat volkoren granen het buikvet zelfs kunnen verminderen. Met andere woorden: kijk dus vooral naar welke carbs je op je bord schept, en zorg dat je niet te vaak schranst. Maar dat geldt voor je hele dagmenu, en niet alleen voor koolhydraten.

2. ‘Afvallen kan alleen als je carbs skipt’

Vorige week sprak ik nog zo’n type in een eetcafé. Ze riep dat ze kilo’s afgevallen was en dat ze sinds haar koolhydraatarme levensstijl weinig meer op haar eten hoeft te letten. De kilo’s bleven eraf vliegen. Toen ik haar vroeg wat ze dan voornamelijk at, antwoordde ze met ‘fruit, groente en soja yoghurt’. Basically koolhydraten, dus…

Als je op een koolhydraatarm dieet gaat, kan het inderdaad zo zijn dat je afvalt. Maar dat komt niet zozeer door de mindering van carbs, maar omdat je in het algemeen gewoon minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt als je op dieet bent.

Op de langere termijn is heel weinig koolhydraten eten gewoon echt een bagger idee. Niet alleen hebben je hersenen carbs nodig om lekker te kunnen functioneren, maar een tekort zorgt er ook voor dat je tijdens het sporten niet genoeg brandstof hebt om te knallen. Daarnaast wordt je weerstand lager en kun je last krijgen van knallende hoofdpijn. Om normaal te kunnen leven heb je dagelijks 40% tot 70% aan goede koolhydraten nodig (als je niet na een tijdje van ellende uit elkaar wilt vallen, tenminste). Wil je gezond afvallen? Eet dan gewoon wat minder calorieën in z’n geheel en skip niet alleen de koolhydraten. Serieus, dat gaat nergens over.

3. ‘Carbs zijn carbs: alle soorten koolhydraten zijn hetzelfde’

Dat is net zoiets als zeggen dat dadels en geraffineerde suikers hetzelfde zijn. Lariekoekjes, dus. Koolhydraten uit whole foods zoals fruit, groenten en volkoren granen hebben door alle aanwezige vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten in je lichaam een andere uitwerking dan geraffineerde (bewerkte) koolhydraten uit koek, snoep en chips.

Als je volkoren spaghetti dus combineert met veel groenten, suikervrije pastasaus, en blokjes gegrilde tofu voed jij je lijf op een heel andere manier dan wanneer je een bord witte farfalle pasta met doorsnee ketchup en 3 verdwaalde tomaatjes verorbert.

Of je eet gewoon een gezonde pizaaaaa 🙂 Foto: Tom Zwarts

4. ‘Koolhydraten na je training is de duivel’

‘Als je wilt afvallen moet je na je training alleen een eiwitshake nemen, en geen koolhydraten.’

Wrong! Buiten het feit dat eiwitten beter worden opgenomen als je ze combineert met een beetje koolhydraten, zijn carbs na je training juist het beste wat je kunt doen.

Post-workout carbs kunnen namelijk bijdragen aan je spieropbouw, en meer spieren is meer calorieverbranding in rust. De insuline die vrijgegeven wordt na een post- workout maaltijd kan je lichaam na het trainen helpen om van een katabolische (spierverlies) naar een anabolische (spiergroeinde) toestand over te schakelen. Insuline bevordert eiwitsynthese en spierherstel, wat vooral belangrijk is als je een zware workout hebt gehad.

Met andere woorden: eet carbs na een training, in combinatie met eiwitten. Denk aan een lekkere shake met havermout, fruit, amandelmelk, en eventueel een schepje plant based eiwitpoeder of mijn favoriet: deze kersen smoothie. Gainsss!

5. ‘Stoppen met gluten is beter voor je gezondheid’

Wat zijn gluten eigenlijk? Want veel mensen aan wie ik dit vraag, hebben eigenlijk geen idee. Gluten is simpelweg een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, pizza, pasta en crackers. Op de een of andere manier is het nu opeens heel hip om glutenvrij te eten, maar in veel gevallen slaat dit eigenlijk kant noch wal. Minder dan 1 procent van de mensen die een Westers dieet volgt heeft namelijk ook echt de auto immuunziekte coeliakie (glutenintolerant), zo wees een onderzoek van dokter McDougall uit.

Tenzij je coeliakie hebt, is er dus geen reden om gluten te schrappen uit je eetpatroon. Zelfs als je jezelf met behulp van Google hebt gediagnosticeerd met coeliakie, kunnen er heel veel andere dingen aan de hand zijn die hierop lijken, maar het niet zijn. Denk aan dingen als een granen-sensitiviteit, de ziekte van Crohn of Lyme. Als je vermoedt dat je niet lekker gaat op gluten, laat dit dan gewoon checken bij je huisarts voordat je jezelf allemaal voeding gaat ontzeggen voor Jan met de korte hipsternaam.

Conclusie?

Carbs kunnen dus gezond én ongezond zijn. Het belangrijkste is dat je goed nadenkt over wát voor koolhydraten je kiest. Als je wilt afvallen, stop dan vooral met de geraffineerde varianten en eet meer whole foods. Je zult er een slankere taille, een betere huid en sterker afweersysteem door krijgen.

Hoe dan ook: het minst verstandige wat je kunt doen, is mega low carb gaan om af te vallen. Tenzij je fan bent van moeheid, een slecht humeur, een stinkadem, koppijn, ademhalingsproblemen en obstipatie… maar die kans acht ik zeer klein 🙂

 

Let jij op hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt? En zo ja, wat eet je dan precies? Ik ben heel benieuwd! En oh jaaaaaa, de crowdfunding voor de Plantastic! Health Hub staat op 106%. Iedereen SUPER bedankt! We willen nog door naar de 130%, zodat we een mooi terras kunnen maken en meer ruimte hebben om toffe workshops in te plannen! Help jij ons mee? Ga snel naar www.crowdaboutnow.nl/plantastic voor meer info!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  6 oktober 2017 at 09:17

  Heerlijk duidelijk artikel weer, thanks 🙂

  • Reply
   Cilla
   6 oktober 2017 at 10:39

   Graag gedaan lieverd 🙂

 • Reply
  Jeroen
  6 oktober 2017 at 10:32

  grappig om een add te krijgen voor atkins low carb lunch, maar dat terzijde; goed artikel en dank voor het posten van je ervaringen, ik oriënteer me ook op vegan en fitness en vind veel inspiratie hier, klasse!

  • Reply
   Cilla
   6 oktober 2017 at 10:39

   Ja, Adsense is watching you 😉 haha
   Dank je wel voor het leuke compliment, Jeroen! Ben je al vega(n) of zit je in de transitie?
   En wat doe je zelf allemaal qua sport? Ik vind het altijd heel leuk als er mannen komen spieken op mijn site 🙂

   • Reply
    Jeroen
    9 oktober 2017 at 09:41

    Hey, voor zover labeltjes plakken op mij van toepassing is (not) ben ik definetly transitie. Ik wil om te beginnen gewoon heel graag even een maandje of wat totaal niets in mijn mond stoppen wat met dieren te maken heeft, maar manmanman, wat heeft onze huidige maatschappij het waanzinnig lastig gemaakt om zo’n keuze te ondersteunen zeg, bizar gewoon.
    Qua sport wapper ik alle kanten op, in het verleden veel duursport en hiit training, sinds september heb ik doelstellingen gemaakt om meer spieropbouw te doen deze winter dus nu ga ik het krachthonk in.
    Hopelijk heel veel spierkilo’s erbij op basis van pure plantaardige eiwitten dus, ik ga mijn best doen 🙂

 • Reply
  Emma
  6 oktober 2017 at 14:52

  Ik eet voornamelijk trage koohydraten, zoals havermout, zilvervliesrijst etc. Veel lekkerder en beter voor je. Als ik brood eet, is dat altijd speltbrood!

 • Reply
  Mirella
  6 oktober 2017 at 15:24

  Hèhè, eindelijk eens een kloppend verhaal over koolhydraten. Ik heb zelf ook een paar weken geleden eens een zinnig verhaal van iemand over koolhydraten op mijn Facebook pagina geplaatst en ja, ik doe ook het voedingsprogramma van John mcDougall: The Starch Solution. Helemaal leuk! Ik ga je volgen, Cilla.

 • Reply
  Marianne - Groene stapjes
  6 oktober 2017 at 22:09

  Ik ben zo blij dat ik nu van mijn zwangerschapsdiabetes af ben, en dat ik nu eindelijk weer los mag gaan op de koolhydraten ? Eindelijk weer volop fruit en granen eten (en chocola, dat geef ik toe…), daar wordt mijn lichaam nu weer zo blij van!

 • Reply
  Manon8
  8 oktober 2017 at 14:51

  Duidelijk! Alleen eet ik al uber gezond. Wholefoods om in de juiste termen te blijven, maar blijf me verbazen als ik toch in gewicht toeneem. Dan heb ik het niet over schommelingen…… Ik blijf zoekende war nu wel en niet werkt! Gezond vegan eten zorgt bij mij nog niet voor stabilisatie…. Grrrr. Leuke artikelen en vlogs! Inspiratie!

  • Reply
   Cilla
   9 oktober 2017 at 08:39

   Hi Manon, dat is inderdaad heel vervelend en ik begrijp je frustratie volledig. Beweeg je wel voldoende en heb je weleens uitgerekend hoeveel kcal je dagelijks nodig hebt en hoeveel je er binnenkrijgt? Aankomen heeft toch in bijna alle gevallen te maken met simpelweg teveel eten, of in ieder geval teveel calorieën per dag.
   Liefs, Cilla

 • Reply
  Manon
  9 oktober 2017 at 08:48

  Hai Chilla, stilzitten doe ik niet veel. Probeer 2 tot 3 in de week te sporten. 3 kids, dus ben wel redelijk in beweging. Calorieën tel ik niet, maar schat dat t rond de 1800/1900 is? ?

  • Reply
   Cilla
   9 oktober 2017 at 08:52

   Hmmm, nee aan je beweging kan het dan inderdaad niet liggen. Heb je al weleens bijgehouden wat je eet in een app zoals MyFitnessPal? Vaak denken mensen namelijk dat ze gezond en niet teveel eten, maar dan eten ze relatief toch vrij veel vetten waardoor het misschien niet veel lijkt, maar in aantal calorie toch best veel is. Ik zag zelf ook pas hoeveel ik eigenlijk binnenkreeg toen ik het echt ging noteren 🙂

 • Reply
  Arjan Kruizinga
  2 november 2017 at 16:49

  Hey Cilla,
  afgelopen weekend je lezing gevolgd op Vegfest. Een fijne en inspirerende boodschap en op een leuke manier gebracht! 🙂 Als mede crossfitter vond ik het tof om te zien dat de vegan community niet alleen maar uit endurance mensen bestaat.

  Ik ben zelf een kleine 6 maanden plantaardig aan het eten. Maar vind het lastig om de balans te vinden in mijn macro’s. Dan vooral om genoeg proteïnes binnen te krijgen en niet te veel carbs. ik zit zelf rond de 50% carbs / 30 %fat 20% proteïne.

  Houdt jij vaste verhoudingen aan? Is je sportschema daarin leidend? of luister je meer naar je lichaam?

  • Reply
   Cilla
   10 november 2017 at 16:25

   Hi Arjan,

   Leuk dat je aanwezig was bij mijn lezing op VegFest 🙂 en natuurlijk super goed dat je plantaardig bent gaan eten!

   Ik weet natuurlijk niet precies hoe jouw menu eruit ziet, maar de macro’s die je hier aanhoudt zijn eigenlijk helemaal prima. Zoals ik in mijn lezing ook aangaf is het belangrijker wát je precies eet om deze macro’s binnen te krijgen, omdat dat afhankelijk is van hoeveel micro’s je binnenkrijgt (en dat is wat voeding wel of niet gezond maakt).

   Inmiddels weet ik inderdaad wat ik wel of niet moet eten op een dag, puur op gevoel. Maar daar zijn heel wat schema’s aan vooraf gegaan. Zo leer je namelijk een beetje vanzelf waar je wel en niet lekker op gaat. Belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je voldoende vezels (whole foods) en antioxidanten (groenten, fruit en kruiden) binnenkrijgt. Dat zorgt namelijk voor een gezond darmflora en afweer tegen invloeden van buitenaf. Voldoende peulvruchten, bonen, tofu, tempeh, zaden, noten en paddenstoelen zorgen voor genoeg eiwitten.

   Mocht je interesse hebben in een sportvoedingsschema op maat, dan helpen Tom en ik je graag verder! Via hallo@vegananimal.nl kun je dat aangeven.

   Groetjes, Cilla

  Leave a Reply