#Fitness Food info

Dít is waarom een vegan zich geen zorgen hoeft te maken om eiwitten

Elke keer als ik denk: iedereen kent dat proteïneverhaal nu wel, dan word ik toch weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Veel mensen, vooral de exemplaren die er (nog) weinig van weten, vragen zich namelijk nog steeds af hoe wij toch in hemelsnaam aan onze eiwitten komen. Terwijl dit juist het laatste is waar een vegan zich zorgen om hoeft te maken. Waarom is die mythe dan nog steeds niet de wereld uit?

Eerder plaatste ik al een artikel over plantaardige eiwitten, en over plant based atleten. Maar sommigen mankeren toch iets aan hun ogen of oren, want de oude, stereotypische gedachten over vegans met een eiwitprobleem blijven hardnekkig hangen. Afgelopen week verscheen er bijvoorbeeld in Nieuwsuur een item over plantaardig eten, en ik had verwacht dat ze daar wel wat dieper in het onderwerp zouden graven voordat ze het de wereld in zouden slingeren. Helaas, peanutbutter. Het oude eiwit riedeltje all over again.

Als mensen aan mij vragen waar ik mijn eiwitten vandaan haal, vraag ik altijd eerst of ze überhaupt weten hoeveel eiwitten ze eigenlijk nodig hebben. Of ze dat al eens hebben uitgerekend, en of ze serieus denken dat dierlijke producten de enige eiwitbronnen zijn.

Je hebt namelijk écht niet zoveel eiwitten nodig als de meeste mensen (nog steeds) denken. Het is dus prima te doen om dit uit plantaardige voeding te halen. Sterker nog, het is appeltje – ei(vervanger)tje. Ja, zelfs zonder eiwitshakes of andere supplementen.

Hoeveel eiwitten heb je eigenlijk nodig?

Op de een of andere manier heeft iedereen het idee dat we exorbitante hoeveelheden eiwitten moeten wegstouwen, maar dit is allesbehalve waar. En ja, het is wellicht zweefteverig om de overheid de schuld te geven en te huilen over conspiracy theorieën, maar als je daadwerkelijk kijkt naar wat wetenschappers aanraden dan zit er wellicht toch logica in dat gejank.

In Amerika bijvoorbeeld, raden ze aan om dagelijks 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwitten te nemen, in Engeland 0,75 gram en in Nederland eveneens 0,8 gram. Met andere woorden: daar is inmiddels wel consensus over. Punt. Het is echter waar dat mensen die veel sporten en atleten wat meer nodig hebben, maar dat komt vooral omdat ze in z’n totaliteit meer calorieën nodig hebben, en niet zozeer alleen maar eiwitten.

Maar hoeveel is dat ‘meer’ dan precies?

Diverse studies, zoals deze, concluderen dat een duursportatleet ongeveer 1,2 tot 1,4 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig heeft, en krachtatleten het best presteren op 1,4 tot 1,8 gram. Voor iemand van 70 kilo is dat dus tussen de 84 tot 98 voor duursport en 98 tot 126 gram voor krachtsport. ‘Wait, whut? Zo weinig?!’ Yup, science says: That’s all.

Sommetje: Ik ben zelf een allround krachtsporter en doe aan CrossFit, gemiddeld 5x per week. Ik weeg 64 kilo. Laten we eens kijken wat dat betekent als ik zou eten als een atleet.

1,6 gram eiwitten x 64 kilogram = 102 gram eiwitten per dag MAX. En ik zeg nogmaals max, want dit zou het geval zijn als ik een topsporter was, dus een wedstrijdatleet. Ik ben wel heel actief, maar eerlijk is eerlijk, dat maakt mij nog geen topatleet. Heel veel mensen zijn dat niet, maar eten wel stelselmatig teveel eiwitten. Soms zelfs veel meer dan een topsporter. Raar? Ja, heel raar. Maar vooral onnodig.

‘Al die proteïnediscussies, geëmmer en angst, terwijl we eigenijk gemiddeld maar tussen 0,8 en 1,8 gram nodig hebben, Cilla?’

Ja, #truestory. Het gaat om een hoeveelheid die vegans met twee vingers in hun neus binnenkrijgen, elke dag weer. Tenzij je gewoon standaard te weinig eet of een shitty eetpatroon hebt, maar dat was niet het onderwerp van dit artikel.

Essentiële aminozuren

Daarnaast is het ook belangrijk om aan te stippen dat ons lichaam slim is. Heel slim. Het gaat namelijk om veel meer dan alleen de eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit allemaal kleine deeltjes, genaamd aminozuren. En dié zijn nog net even belangrijker dan eiwitten alleen. Sommige van die amino’s maakt ons lichaam zelf aan, maar er zijn er 8 die we niet zelf kunnen aanmaken – daarom ook wel essentiële aminozuren genoemd-. Deze moeten we binnenkrijgen via onze voeding.

Sommige figuren denken ten onrechte nog steeds dat we alleen via dierlijke producten deze aminozuren binnenharken, maar dat is uitgekauwde koek. Zolang jij ervoor zorgt dat je uitgeblanceerd en gevarieerd eet, krijg je een prima aminozurenmix binnen. Ja, ook als #plantbeast. Het enige aminozuur wat voor vegans een aandachtspunt kan zijn, is lysine. Maar dat is prima op te lossen door het eten van lysinerijke producten zoals tempé, tofu en peulvruchten. En mocht je twijfelen of een soja allergie hebben? Dan zijn er altijd nog plant based proteine shakes die dit perfect kunnen aanvullen.

Free amino acid pool

Daarnaast weten veel mensen ook niet dat wij mensen een handig systeem in ons lichaam hebben, genaamd de ‘free amino acid pool’ (p.27). Dit is een combinatie van de aminozuren die je binnenkrijgt uit voeding en de aminozuren die dagelijks afgestoten worden door je eigen lichaam.

Simpel uitgelegd: Als je eiwitrijke voeding consumeert worden deze eiwitten afgebroken tot losse aminozuren, die dan terechtgekomen in je lichaam. Naast dit proces breekt je eigen lichaam ook elke dag ongeveer 90 gram aan aminozuren af. De aminozuren uit voeding en de lichaamseigen aminozuren komen terecht in de zogenaamde ‘free amino acid pool’ waar de twee stromen met elkaar worden gecombineerd om zo volwaardige eiwitten te creëren. Je hoeft je binnen een plantaardige maaltijd dus ook geen zorgen te maken over ‘volwaardige eiwitten’, dit regelt je lichaam (als je gezond en voldoende eet!) netjes vanzelf.

Waar haal ik mijn proteïne vandaan?

Simpel AF! Zorg ervoor dat je elke maaltijd wat eiwitten binnenkrijgt, en je zit zeker weten snor. Deze producten helpen je een handje. Lekker makkelijk!

 • Linzen >> 18 gram per cup
 • Kikkererwten >> 12 gram per cup
 • Tempeh >> 41 gram per cup
 • Zwarte bonen >> 15 gram per cup
 • Noten en notenboters >> varieert, maar altijd goed
 • Tofu >> 11 gram per cup
 • Quinoa, boekweit, e.d. >> meer dan 9 gram per cup
 • Volkoren producten zoals spaghetti, rijst, havermout, brood, crackers e.d. >> varieert
 • Zaden zoals chia, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten zijn altijd een goed idee.

Dus: als iemand volgende keer aan jou vraagt hoe je aan je eiwitten komt…

Dan geef je diegene een draai om z’n oren. Oké, grapje. Maar hopelijk kun je nu wel haarfijn uitleggen dat het echt hartverwarmend is dat hij of zij zich zo druk maakt om jouw gezondheid, maar niet nodig. Dat wij mensen helemaal niet zo achterlijk veel eiwitten nodig hebben en dat het easypeasy is om het uit plantaardige voeding te halen. Als je maar zorgt dat je gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd eet, zoals iedereen zou moeten doen. Vegan of geen-vegan.

 

Krijg jij ook kromme tenen van die ‘eiwitvraag’? En welke antwoorden heb jij dan paraat? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten via Facebook of tag me op Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen via onze video’s op YouTube.

 

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  28 november 2017 at 22:59

  Ja, top! Dit had ik nodig 😉 Ik postte ooit een bericht op FB en kreeg me toch een discussie. Eén reactie kwam van een jongen die zich veel bezig houdt met sport, hij was ook bang voor precies dit. Deze pak ik er de volgende keer bij 🙂

  • Reply
   Cilla
   29 november 2017 at 12:09

   Hahahah, nou dan weet je volgende keer precies wat je moet zeggen. Mensen die nu nog denken dat vegans eiwittekorten hebben, komen uit een grot 🙂

 • Reply
  Manon
  29 november 2017 at 11:07

  Haha yes, finally een goede uitleg, ik laat altijd zo’n schemaatje zien van hoeveel eiwitten bonen en tempe bevatten. Ik moet zeggen dat ik ook veel meer peulvruchten eet dan voorheen, ik ben er echt dol op.

  • Reply
   Cilla
   29 november 2017 at 12:10

   Jaaaaaa, peulvruchten zijn de shit. Uit onderzoek blijkt ook dat ze niet alleen bomvol eiwitten zitten, maar ook nog eens ziektes als kanker e.d. kunnen voorkomen. Dubbel goed, dus 🙂

 • Reply
  Ien
  29 november 2017 at 17:27

  Tussen de 50 en 65 (daar val ik nu dus onder!) is het oppassen geblazen met eiwit van dierlijke oorsprong. Ik zit dus helemaal goed! : https://www.volkskrant.nl/opinie/-eiwitrijk-dieet-is-niet-voor-iedereen-een-goed-idee~a3620150/

  Let op: Mensen tussen de 50 en 65 met een hoge eiwitinname bleken een ongeveer vier keer hoger risico te hebben om te sterven aan kanker dan mensen die weinig eiwitten aten; een sterfterisico zo groot als dat van roken. De kans op doodgaan door andere oorzaken dan kanker was in mindere mate verhoogd. Deze effecten bleken grotendeels te wijten aan consumptie van dierlijke eiwitten, uit bijvoorbeeld vlees, melk en kaas. Eiwitfans die voornamelijk plantaardige eiwitten aten liepen geen extra risico om vroeg te sterven.

  Een nadeel van dergelijke observerende studies is dat ze niets vertellen over oorzakelijke verbanden.

  Bij mensen ouder dan 65 was iets anders aan de hand: hoge consumptie van eiwitten, ongeacht de bron, gaf in deze leeftijdsgroep juist bescherming tegen sterven aan kanker of andere oorzaken.

 • Reply
  Guido
  5 september 2018 at 21:58

  Hoi Cilla,
  Maar als ik dat zo omreken zou ik toch heel wat (6-10) cups Tofu, linzen, kikkererwten, zwarte bonen of anders per dag naar binnen moeten werken om bijv. aan 100 gram eiwit te komen? (tenminste, een Amerikaanse Cup is toch een aardige hoeveelheid). Of lees of zie ik iets verkeerd?

  • Reply
   Cilla
   6 september 2018 at 12:13

   Hi Guido,

   Dank voor je berichtje.

   Als jij dagelijks gewoon voldoende calorieën eet, dan is 100 gram eiwitten makkelijk te halen. Tofu, linzen, kikkererwten, zwarte bonen etc zijn namelijk niet de enige voedingsmiddelen waar eiwitten in zitten. Proteïnen zitten letterlijk bijna overal in; zelfs watermeloen bevat eiwitten 🙂
   Wat ik bedoel te zeggen is: als jij een gezond, uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon hebt (met veel (blad)groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, tofu, tempeh, seitan etc), dan kom je echt makkelijk aan je eiwitten. Ook als je veel traint.
   Mocht je er meer over willen weten of er wellicht niet uitkomen, dan kan ik je ook helpen met een plantaardig voedingsschema.

   Groetjes, Cilla

 • Reply
  Guido
  10 september 2018 at 09:33

  Aha, ja dat maakt e.e.a. wat helderder voor mij, thanks 🙂

  Ik ben nu twee jaar Vegan, doe redelijk wat hardlopen en ondersteunende (lichte) core oefeningen, voel me de laatste een stuk minder fit, vooral echt fysiek (ben nu 35). Dus vroeg me ook een beetje af waaraan het zou kunnen liggen… Ik eet veelal whole foods gebaseerd en dat is eigenlijk de meest gezonde manier. Dus dan denk ik ook niet dat het iets met eiwitten te maken kan hebben, wellicht ouder worden haha.

  Deze week krijg ik bloedtest resultaten binnen, ben eens benieuwd of daar iets uitkomt.

  Bedankt voor je reactie!

 • Reply
  Patrice
  17 mei 2019 at 22:07

  Wat met kinderen?

  • Reply
   Cilla
   26 mei 2019 at 16:33

   Hoe bedoel je?

  Leave a Reply