#Fitness Persoonlijk

Volumineus, afgetraind of heel slank… Dít is waarom vrouwen zich schamen in bikini

‘Rationeel snap ik het gewoon niet, menig vrouw zou een moord doen voor het lichaam wat ik nu heb. Maar als ik naar mezelf kijk in de spiegel zie ik alleen maar die bolle buik boven mijn bikini broekje’, roep ik tegen mijn coach. Herkenbaar? Vast wel. Maar hoe komt het toch dat zoveel vrouwen hiermee tobben? En belangrijker nog? Wat kun je eraan doen?

Een half uur later praten mijn coach en ik over een gedachtepatroon dat kennelijk is ontstaan bij de vrouw die acht generaties voor mij heeft geleefd. ‘Waaaaaat…een vaag gedoe is dit?’ hoor ik mezelf nog denken. Als mindset coach weet ik inmiddels dat onze wereld veel complexer is dan dat wij met ons bewuste brein kunnen bevatten. Quantum fysics babeeee, maar als het dan over mezelf gaat is het kennelijk toch nog wat oncomfortabel…

Die middag worstel ik me, gevloerd in de sportschool, door mijn laatste set lying tri-ceps extensions heen. Terwijl mijn gezicht trekken vertoond van een gorilla en het zuur door mijn armen golft, loopt er een man langs die even zijn blik op mij laat vallen.

En ineens vallen de puzzelstukjes op zijn plek…

Vijfenvijftig jaar geleden verscheen de eerste bikini op de cover van een Amerikaans tijdschrift, in een tijd dat het Vaticaan dit kledingstuk als zondig bestempelde. In het onderbewuste deel van ons brein (95%) liggen gedachtepatronen en overtuigingen opgeslagen waarvan we ons niet realiseren dat ze er zijn. We ‘horen’ deze gedachten namelijk niet letterlijk. Deze onbewuste gedachten veroorzaken wel emoties, bijvoorbeeld angst of schaamte, als ze getriggerd worden door een bepaalde situatie.

Deze onbewuste gedachtepatronen worden doorgegeven van generatie op generatie. Als kind kijk je namelijk naar je ouders om te bepalen of iets ‘veilig’ of ‘onveilig’ is. Dit is een oerinstinct dat ervoor zorgt dat je als kind zo snel mogelijk leert om zelfstandig te overleven. Als jouw moeder bijvoorbeeld bang is voor spinnen, dan denkt jouw reptielenbrein: ‘Ow, er is een goede reden om bang te zijn voor spinnen. Kennelijk zijn ze gevaarlijk en moet ik erbij uit te buurt blijven.

Angst voor vrouwelijkheid

Terug naar de bikini… Het is pas van de laatste decennia dat het in de westerse cultuur (!) geaccepteerd is voor een vrouw om een bikini te dragen. De kans is groot dat jouw oma nooit in het openbaar is verschenen in zo’n zondig kledingstuk. Hoe dan ook leefde jouw overgrootoma in een tijd dat je blote buik tonen geassocieerd werd met de ‘dames van de nacht’ aka hoeren. To be honest, in een groot deel van de wereld is dit nog steeds het idee.

En als het aan ons reptielenbrein ligt lopen wij ook het liefst rond in een burkini…

Eeuwenlang is het voor vrouwen niet veilig geweest om hun lichaam en seksualiteit te tonen in onze Christelijke cultuur. Deze overtuigingen zitten nog diep geworteld in het onderbewuste brein van veel vrouwen. Het oerinstinct van mensen is namelijk om bij de groep te horen en zodra ons onderbewuste het gevoel heeft dat we iets doen wat niet sociaal geaccepteerd is, slaat het alarm. Het gevolg? We voelen ons oncomfortabel, schamen ons en maken ons druk over wat anderen van ons vinden. Hoewel we als vrouwen inmiddels niet meer worden opgepakt, verbrand of in een hoerenhuis worden gezet als we halfnaakt rondlopen, leeft ons reptielenbrein dus nog in de 18de eeuw.

The shame is real

Herken je dit? Je loopt rond in je bikini, en los van hoe jouw lichaam er op dit moment uitziet, voel je een knagend gevoel van comfortabelheid en vraagt een stem in jouw hoofd zich af wat mensen van je vinden als je opmerkt dat ze naar je kijken?

Misschien heb je altijd gedacht dat je je schaamde voor hoe dik of dun je lichaam eruit ziet. But I hate to break it to you, jij maakt je diep van binnen helemaal niet druk over de vorm van jouw lichaam, maar om het feit dat je lichaam zichtbaar is. Dat je vrouwelijkheid wordt getoond. Deze gedachten en schaamte worden veroorzaakt door jouw reptielenbrein die nog steeds denkt dat het niet sociaal geaccepteerd is om halfnaakt openbaar rond te lopen, al dan niet op basis van de informatie die het heeft opgepikt van jouw moeder.

De schaamte die jij en heel veel andere vrouwen voelen, is echt. Het is een echte emotie die ontstaat zodra onbewuste gedachtepatronen getriggerd worden. Uit ervaring weet ik inmiddels dat het niet uitmaakt of je een maatje meer hebt, afgetraind of zelfs een topmodel bent. Als je jouw mindset niet verandert blijf je die onzekere gevoelens houden. Of het nu gaat over die bikini, schuldgevoelens over die heerlijke brownie, of over je wel genoeg sport.

Hoe doorbreek je dit middeleeuwse patroon?

#1 Bewustwording

Het begint allemaal met doorhebben hoe je onderbewuste brein werkt. Als je begrijpt dat de gedachten die je hebt niet altijd ‘van jou’ zijn maar een overlevingsmechanisme van vroegere tijden, dan kun je jouw eigen gedachten en emoties makkelijker relativeren. Met het lezen van dit artikel heb je al een eerste stap gezet! Wil je meer weten over hoe je brein werkt bekijk dan deze informatie op mijn website of volg deze toffe online cursus.

#2 Hier en nu

Als je last hebt van onzekerheid, schaamte of angst en gedachten die daarbij horen, dan helpt het om je te focussen op het hier en nu. Stel jezelf de volgende vraag: wat is nu, op dit moment, mijn probleem? Als je rondloopt in een bikini is de kans klein dat je een probleem hebt namelijk. De zon schijnt, je hebt tijd genomen om te ontspannen en geniet van het moment.

#3 Realiteitscheck

Hoe normaal is het in jouw omgeving om een bikini te dragen? Wees realistisch naar jezelf en besef dat er zelfs binnen onze huidige cultuur een taboe op rust. Bij veel werkgevers wordt er gek opgekeken als jij in bikini verschijnt tijdens het personeelsuitje subben, ook al is het 34 graden. Zelf deel ik bewust geen (herkenbare) foto’s van mezelf in bikini op social media omdat ik weet dat er collega’s zijn die dit ‘onprofessioneel’ vinden en ik een leidinggevende functie heb. En dan hebben we het niet eens over het commentaar dat we als vrouwen op elkaar hebben: ‘Jeetje, die bikinifoto van Marietje op social media is wel heel erg kijk-mij-eens!’

#4 Vier de vrijheid

Ok, we leven dus in een gekke tijd waarin we onszelf als vrouwen enerzijds comfortabel moeten voelen in bikini omdat we anders ‘ons lichaam niet accepteren zoals het is’, en anderzijds drukt de eeuwenlange taboe nog steeds op onze gedachten. Daarnaast is het best gek dat het niet in iedere sociale situatie gepast is om in bikini rond te lopen en zijn de gevoelens van schaamte er echt.

Maar linksom of rechtsom, we zijn geboren in een Westerse cultuur waarin we voor het eerst in de geschiedenis als vrouwen letterlijk vrij zijn om rond te mogen lopen in bikini zonder opgepakt (of erger) te worden. We mogen werken, dansen, seks hebben, zingen, onze stem laten horen en onszelf uitsloven in de gym. Besef je wel hoe geweldig dat is?! En door social media verspreidt deze nieuwe norm zich razendsnel door andere culturen waar dit nog niet zo vanzelfsprekend is. Who run the world? Girls!

De huidige realiteit is dus dat we in dit land fysiek veilig zijn om te doen wat we willen. Los van dat we als mensen oordelen over elkaar, leven we voor het eerst in een realiteit van vrijheid. Een vrijheid waar we, rationeel gezien, iedere dag van kunnen genieten!

De enige vraag die er dan nog overblijft is: hoe vrij ben jij in je hoofd?

WHOOHOOOO, WINACTIE!

In samenwerking met Cilla verloot ik deze leuke en toegankelijke basis training om kennis te maken met het thema Mindset. In een video van 90 minuten leg ik uit hoe je onderbewuste werkt en hoe je het kunt beïnvloeden. Er zitten ook oefeningen bij, zodat je meteen aan de slag kunt!

Wat moet je doen om kans te maken?
1. Volg Cilla (@squatcilla) en mij (@mariska.vanrijswijk) op Instagram
2. Tag een buddy onder het bericht op de Insta post van Cilla

That’s it! We maken de lucky bird volgende week maandag bekend 🙂

SUCCES!

Hi, ik ben Mariska, mindset coach, 31 jaar oud en woon naast Delft. Mindset, health en sport zijn mijn passies en werk waar ik graag over schrijf voor SquatCilla.nl. En schijnt de zon? Dan ben ik na een goede hardloopronde met een mega bak chocolade nicecream in mijn achtertuin te vinden. Mij volgen? Neem dan zeker even een kijkje op mijn Instagram of bezoek mijn website.

 

 

 


Herken je het oncomfortabele gevoel als je rondloopt in bikini? In welke situaties is het laten zien van jouw lichaam en vrouwelijkheid geaccepteerd en in welke situaties niet? Wat doet het met je als je dit leest? Mariska en ik zijn ontzettend benieuwd! Laat het ons weten in de comments of via Facebook en Instagram. En oh ja, Tom en ik zijn weer volop actief op ons YouTube kanaal VeganAnimal en je kunt ons werk nu ook steunen via Patreon #Thankyouuuuuu

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply