Dagelijks leven Duurzaamheid

Duurzaam leven 101: 5 makkelijke dingen die jij vandaag nog kunt doen

Groener leven lijkt vaak moeilijk, want hey… wat maakt het nu eigenlijk voor verschil als ik mijn stinkende best doe en de buurman nog nét de moeite neemt zijn vuilniszak in de kliko te gooien? Nou, veel! Vaak zit het ‘m juist in de kleine dingen die je doet en echt… je bent niet alleen in je groene missie! 

Je wilt graag duurzamer leven, maar af en toe zie je door de bomen het bos niet meer. Snap ik! Gelukkig zijn er een aantal acties die je vandaag nog kunt ondernemen, waarmee jij je voetafdruk aanzienlijk verkleint. Spoiler alert: it’s easy peasy en stiekem zelfs nog leuk om te doen ook. Dikke kans dat je deze 5 dingen de volgende keer gewoon weer doet!

1. Koop alleen plantaardige boodschappen

Vorige maand kopte het AD dat vegans de wereld redden, en dat is niet voor niets: wanneer je overstapt op een plantaardig dieet, kun je jouw voetafdruk verminderen met maar liefst 73%. Als de hele wereld met je mee zou doen, hebben we zelfs wereldwijd 75% minder landbouwgrond nodig! Daarbij verminder je het aantal broeikasgassen, wat wordt uitgestoten voor jouw prakkie, enorm.

Moet je vandaag boodschappen doen? Ga je te buiten aan groenten, peulvruchten, granen, plantaardige melk… Desnoods koop je friet met een plantaardige biefstuk – gewoon omdat het kan – maar koop niets waar dieren aan te pas zijn gekomen. Het is voor je gezondheid niet nodig, het is beter voor het milieu (en tja, we hebben er maar één) én je draagt meteen bij aan minder dierenleed. Score!

2. Schaf een herbruikbare koffiekop aan

Er zijn van die momenten waarop koffie mijn beste vriend is. Best vaak eigenlijk. Denk aan lang wachten op het station op maandagmorgen, of de after dinner dip na een lange werkdag. Wanneer je me ergens ziet, is de kans dan ook groot dat ik een bakkie pleur in m’n hand heb – maar gelukkig niet meer in een kartonnetje met zo’n griezelige plastic deksel erop. Ik ging me namelijk steeds meer ergeren aan de hoeveelheid troep wat na tien minuten alweer in een overvolle prullenbak belandde. Daarbij kwam ik erachter dat wegwerpkoffiekoppen moeilijk te recyclen zijn vanwege het gebruik van de plasticsoort ‘Polystyrene 6’, wat ook nog schadelijk kan zijn voor de gezondheid bij verhitting. Genoeg reden om het te mijden dus!

Ik kocht dus een herbruikbare koffiekop en laat sindsdien barista’s mijn koffie daarin gieten. De koppen van E-coffeecup bevallen goed, en zijn ook nog van duurzaam bamboe gemaakt (bonus!). Tegenwoordig krijg je zelfs bij sommige koffietentjes korting als je je eigen kop brengt (dubbel bonus!).

Deze herbruikbare cups zijn mooi én goed voor het milieu en je gezondheid.

3. Douche minder lang

Volgens Milieu Centraal zorgt korter douchen zorgt voor een aanzienlijke en eenvoudige vermindering van jouw milieubelasting. Hou maar eens in de gaten hoe lang je er eigenlijk onder staat en letterlijk staat te niksen. Als je elke dag structureel 5 minuten zou douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten dan scheelt dit op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water.

Zet je timer als je gaat douchen eens op 5 minuten en kijk hoe snel je hieraan went. Fun fact: de gemiddelde Nederlander staat in een heel leven ongeveer 120 dagen onder de douche. Dat is 1,5 dag per jaar. Maar ga jij bewuster douchen en zet je na 5 minuten de kraan uit, dan bespaar je elk jaar zóveel tijd dat je daar flink wat vrije tijd van overhoudt. Hoe fijn is dat?!

4. Kies voor een duurzaam vervoermiddel

Neem je puur uit gewoonte de auto naar je werk, terwijl je ook prima met de trein of de fiets zou kunnen gaan? Laat de auto dan eens staan en probeer iets anders. Maar liefst 20% van de CO2-uitstoot in Nederland komt door vervoer, maar met de trein reis je volledig zónder CO2-uitstoot.

Vaak is de auto pakken naar je werk een gewoonte geworden die erin geslopen is. Maar probeer eens een paar weken met de fiets of met het OV te gaan. Het maakt verschil op alle fronten. Is je werk écht te ver om met het openbaar vervoer te gaan of simpelweg onbereikbaar, dat kan. Maar dan kun je alsnog je (plantaardige) boodschappen op de fiets halen in plaats van met de auto. Ben je meteen weer even in beweging 🙂 En wil je écht graag een auto? Verdiep je dan eens in het aanschaffen van een (tweedehands) elektrisch exemplaar.

5. Organiseer een kledingruil

Een kledingruil? Dit lijkt misschien een beetje vreemd in dit rijtje, maar zo gek is het niet. De gigantische kledingindustrie leidt onder andere tot waterverontreiniging en enorme hoeveelheden afval. En dan hebben we het nog niet eens over de ‘sweat shops’ waar mensen – vaak kinderen – voor een absurd laag salaris met gevaar voor eigen leven zichzelf uit de naad moeten werken.

Gelukkig zetten bestaande merken steeds vaker in op duurzaam, en duiken er steeds meer duurzame en ethische kledingmerken op. Helaas is deze kleding vaak (nog) erg prijzig. Vraag daarom of je vrienden de volgende keer dat ze langskomen een zak met oude, maar nog mooie kleding meenemen en wissel wat uit. Natuurlijk kun je kleding ook naar een tweedehands- of kringloopwinkel brengen, maar hoe leuk is het om iets te geven én ook nog iets terug te krijgen? Tot slot kun je natuurlijk ook gewoon voor een capsule wardrobe kiezen, zoals Cilla eerder deed.

Conclusie?

Het is logisch dat het klimaatprobleem soms té groot lijkt, en dat je het idee kunt hebben dat het niets uitmaakt wat je als individu doet. Ik hoop dat ik in dit artikel heb laten zien dat je wel degelijk impact hebt, dat ieder stapje uitmaakt én dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om je steentje bij te dragen! Wat doe jij voor duurzaamheid?

Hi! Ik ben Thalassa, 25 jaar en ik woon in Leiden. Ik heb een voorliefde voor duurzaamheid, veganisme, reizen en goede boeken. Binnenkort verhuis ik naar Linköping in Zweden, om daar een master te volgen die zich richt op duurzaamheid en educatie. Ik vind het supertof om hier op Squatcilla.nl wat van mijn gedachtenspinsels met jullie te kunnen delen! Volg mijn avonturen op Instagram via @_thalas.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Rowan
  9 juli 2018 at 19:21

  Supergoede tips! Tips die voor mij goed werken: een menstruatiecup, zelf tasjes meenemen naar de supermarkt, wasjes draaien met wasschillen van Seepje en bijna al mijn kleding tweedehands (vintage of via United Wardrobe) kopen. 😀

  • Reply
   Thalassa
   10 juli 2018 at 09:51

   Dat zijn een paar heel goede aanvullingen! Zo effectief, en eigenlijk zo makkelijk! 🙂

 • Reply
  Mariëlle
  9 juli 2018 at 20:22

  Ik heb zelf wel een auto, die heb ik gekregen van mijn ouders en die rijd ik helemaal af (toch nog een beetje duurzaam dan). Maar ik gebruik hem alleen voor grotere stukken, ik probeer zoveel mogelijk te fietsen. Verder eet ik zelf ook plantaardig en koop ik alleen tweedehands of duurzame kleding 🙂 Goede tips en veel plezier met je master!

 • Reply
  Thalassa
  10 juli 2018 at 09:54

  Top dat je dat allemaal doet, zo kun je zeker veel bijdragen! 🙂 En dankjewel!!

 • Leave a Reply