Boeken, films & docu's

Inspiratie: 5x mijn favoriete vegan kookboeken

Eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n kookboeken type. Vaak popt er een gerecht bij me op waar ik trek in heb en dan ga ik op internet zoeken of het al bestaat óf ik probeer zelf wat te fabriceren. Totdat vriendinnetje Ilse mij afgelopen week een Engelstalig vegan kookboek cadeau deed, van Minimalist Baker’s. Wat een inspiratie! Ik vond het zó leuk dat ik spontaan besloot mijn 5 favoriete vegan kookboeken met jullie te delen.

Zoals ik al zei kun je genoeg inspiratie vinden op het internet, maar zo’n kast vol met kookboeken heeft ook wel wat. Daarnaast staan er altijd klassieke recepten in die je steeds weer opnieuw kunt maken, eventueel een beetje aangepast naar jouw eigen stijl en smaak. Ik ben zelf heel eigenwijs, kookboek of niet, dus ik voeg altijd een ingrediënt toe dat niet in het recept staat 🙂 Gewoon, omdat het kan.

Anyway: deze vijf boeken hebben mij zelf geïnspireerd toen ik vegan werd en ik neus er eigenlijk nog steeds vaak in als ik zin heb in iets lekkers. Veel mensen vragen mij wat ik nou graag kook, waar ik mijn recepten vandaan haal en hoe ik gezond, plant based én lekker combineer. Et voilà! Misschien ook wat voor jou?

1. Minimalist Baker’s Everyday Cooking van Dana Schultz

Dit boek kreeg ik dus van Ilse en het is werkelijk schitterend! Dana en haar man begonnen in 2012 met de Minimalist Baker als blog, om hun passie voor food te delen. De focus lag daarbij op healthy, simpel en easy to make. En dát is precies wat ik zo tof vind aan dit boek. Alles staat bij het recept: hoe lang het duurt om het gerecht te maken en wat de voedingswaarden zijn, bijvoorbeeld. De ingrediënten worden niet alleen in cups, maar ook in grammen aangegeven. En dat alles plant based en zo goed als glutenvrij. Dikke, vette, nieuwe favo! Everyday cooking is te koop bij Bol.com.

2. Kickstart van Lisa Steltenpool

En nee, dit boek staat niet (alleen) in mijn lijst omdat Lisa een lieverd is en ik een #girlcrush op haar heb! Kickstart is gewoon écht een heel leuk, inspirerend en heerlijk boek. Haar eerste boek De Vegarevolutie won in 2014 de Vegan Award en dat is niet zomaar; Lisa schrijft super helder, ze onderbouwt haar verhaal met wetenschappelijke argumenten en gaat in op het hele aspect van gezonder leven in het algemeen. Zaken als gevarieerd eten, stress en omgeving komen aan bod, maar natuurlijk ook heerlijke recepten voor ontbijt, lunch, soepen, salades, hoofdgerechten en desserts. Kickstart is te koop bij Bol.com.

kickstart-lisa-steltenpool-boek-vegan

Sushisalade? Ja! In Kickstart van Lisa Steltenpool.

3. Veganistisch Koken van Celine Steen

Dit boekje kregen Tom en ik, toen we net vegan waren geworden, van de moeder van Tom (die zelf inmiddels ook vegan is, whoop!). Ik heb in het begin echt super veel inspiratie uit dit boek gehaald, omdat Celine niet alleen zalige recepten deelt, maar vooral ook uitlegt hoe je verschillende producten en gerechten kan ‘veganizen’, zoals dat heet. Volgens haar zijn namelijk heel veel alledaagse recepten ook heel easy vegan te maken, waardoor je dus zonder concessies aan de smaak te doen, heerlijk en gezond plantaardig kunt eten. Zo legt ze uit hoe je eieren en zuivel het beste kan vervangen en besteedt ze ook aandacht voor glutenvrij koken. Een fijn boekje met een nog fijner prijsje. Veganistisch Koken is te koop bij Bol.com.

4. 500 vega gerechten van Deborah Gray

Dit exemplaar was één van de eerste vegan kookboeken die ik aanschafte toen ik nog vegetariër was, en nieuwsgierig werd naar een vegan lifestyle. Het ziet er inmiddels ook écht niet meer uit; soepspetters, pastasaus, en dessertrestjes plakken aan de bladzijden. Maar wat ben ik nog steeds blij met dit boek! Deborah gaat in op wat veganisme betekent voor zowel jezelf als voor het milieu, ze bespreekt diverse alternatieven voor niet-vegan producten en uiteraard fijne recepten; van voor- tot nagerechten en van bonenschotels tot benodigdheden. Handig, klein en fijn boekje! 500 vega gerechten is te koop bij Bol.com.

tomatensoep-vegen-kookboeken

One of my all time fave’s: tomaat-basilicumsoep uit 500 vega gerechten.

5. Vegan Delight van Saskia Roeda

Vegan Delight is uitgekomen in oktober 2015 en gaat weer op een iets andere manier in op veganistisch koken en gezond leven. Zonder al te veel, vaak dure, apparatuur of vreemde ingrediënten laat Saskia zien hoe makkelijk het is om geraffineerde suiker-, tarwe-, gluten,-, en lactosevrij te eten en drinken. Zelf ben ik niet zo bezig met het mijden van tarwe en gluten, maar voor mensen die dat wél zijn, is dit boek echt een verademing. Daarnaast staat er ook een uitgebreid detoxplan is het boek, dat ik zeker dit najaar wil gaan proberen. En met detoxplan bedoelt Saskia niet alleen maar sapjes drinken, maar vooral plantaardig eten om je lichaam te reinigen. Haar recepten zijn snel, makkelijk, lekker, healthy en veel raw. De prachtige foto’s en originele recepten zijn naast de deskundige adviezen van Saskia uiteraard een dik pluspunt! Vegan Delight is te koop bij Bol.com.

Welke vegan boeken zijn jouw favoriet? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten via FacebookInstagram of snapchat: squatcilla ?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Djuli
    26 augustus 2016 at 08:12

    Die van Minimalist Baker wil ik ook heel graag! Maar Vegan Bowl Attack staat nog iets hoger op mijn verlanglijstje

  • Leave a Reply