#Fitness

Mindfuck? 3 redenen waarom jij onbewust jouw fitnessvooruitgang saboteert!

Daar ren ik dan. Terug in het park waar ik vijftien jaar geleden, als allerlaatste van de klas, kotsend over de streep kwam bij een hardlooptest. Vandaag ben ik vastberaden de ronde nogmaals te lopen, maar nu met een steengoede eindtijd om zo het verleden achter me te laten. Ik arriveer bij het vroegere start- en finishpunt tussen de oude bomen, stel mijn sporthorloge in en sprint weg…

Maar ineens herinner ik het gelach van oude klasgenoten bij de finish, het gevoel van schaamte en de leraar die met dubbele gevoelens een dikke onvoldoende uitdeelt. In een seconde vult mijn hoofd zich met mijn realiteit van toen. Een golf van emotie knijpt mijn keel dicht en ik snak naar lucht. Verwoed zet ik een tandje bij, maar mijn longen willen niet en het zuur brandt in mijn benen. Benauwd kijk ik naar mijn horloge… ik ga mijn streeftijd niet halen.

Onbewuste sabotage?

Je mindset is een krachtig instrument die je in kunt zetten om jezelf te pushen, maar het kan onbewust je prestaties, gezondheid en geluk ook tegenwerken. Je hebt het vaak zelf niet door, maar de gevolgen kun je letterlijk voelen in je lichaam. Zoals de oude emoties die ervoor zorgden dat ik uiteindelijk – piepend en compleet verslagen – door het park strompelde.

Bewustwording is de eerste stap om deze mindfucks te stoppen. Deze 3 redenen geven je meer inzicht in hoe jouw mind je doelen mogelijk saboteert.

1. Jouw onbewuste brein

Het overgrote deel van onze hersenactiviteit speelt zich af in het zogenaamde onbewuste brein. Het onderbewuste brein is nuttig om te overleven; het regelt bijvoorbeeld je hartslag en ademhaling en doet zijn best om gevaar te voorkomen. Het is ook de plek waar leerervaringen uit het verleden worden opgeslagen en weer worden ingezet als er nu een keuze gemaakt moet worden. Omdat het onderbewuste gericht is op het voorkomen van pijn, zal het altijd zo veilig mogelijk kiezen. Alleen sluit dit niet altijd aan bij je doelen.

Bijvoorbeeld, de sportervaringen uit mijn jeugd waren niet écht leuk. Toen ik ouder werd wilde ik wel sporten en fit zijn, maar mijn onderbewuste had sport gekoppeld aan pijn en schaamte. Iedere keer als ik alleen al dacht aan sporten, gingen er in mijn hoofd alarmbellen af. ‘Pas op, kans op pijn!’, gevolgd door ‘goede’ argumenten om het niet te doen.

‘Je bent geen sporter!’ ‘Wat moeten mensen wel niet denken als ze je zien lopen?’ ‘Blijf gewoon lekker comfy thuis met wat chocolade, dan ziet niemand je!’

Van deze ‘belemmerende overtuigingen’ kun je je bewust worden door te gaan letten op je eigen gedachten. Wat zijn de dingen die je de hele dag tegen jezelf zegt? Je onbewuste brein, die lichaamsfuncties aanstuurt, herkent namelijk niet het verschil tussen een situatie die zich afspeelt in je hoofd of in de realiteit. Op het moment dat jouw onbewuste brein een situatie registreert, zelf bedacht of realiteit, bepaalt het of de situatie veilig is of niet. Dit gebeurt altijd op basis van wat je in het verleden hebt geleerd en ervaren. Beoordeelt je brein het als onveilig? Dan gaan de alarmbellen af en worden er ‘fight or flight’ signalen afgegeven naar je lichaamsfuncties. Je hartslag gaat omhoog, je spieren spannen aan en je voelt angst.

Dit proces is dus ook de reden dat ik vroeger bij ‘de gedachte van gaan sporten’ al angst en spanning ervaarde in mijn lichaam, alleen had ik het toen niet door. Geloof me, het is best lastig om te werken aan doelen waar je onderbewuste bang voor is! Je werkt jezelf namelijk tegen…

Hoe kom je erachter of jouw onderbewuste het behalen van je doelen saboteert? Ga bewust letten op de gedachten die in je opkomen. Wat zegt je brein als je wilt kiezen voor jouw doelen? Zijn het positieve of negatieve gedachten? Helpen ze je verder? Word je ook bewust van hoe je lichaam reageert. Wat voel je in je buik? Heb je spanning in je spieren? Voel je je erg onrustig in bepaalde situaties? Dit alles kunnen tekenen zijn van ‘fight or flight’ signalen die je onderbewuste afgeeft omdat het de situatie, realiteit of niet, als onveilig beschouwd. Herken je één of meerdere signalen, dan loont het zeker om je te verdiepen in de werking van jouw onbewuste brein!

2. Je omgeving

Laatst ging ik borrelen met een groep oude studievrienden die niet lekker in hun vel zaten. Nadat ieders problemen uitvoerig waren besproken, werd er aan mij gevraagd hoe het met mij ging…
Eigenlijk super goed, ik ben net terug van vier weken vakantie in Italië. Heb een super gave promotie gemaakt, ben daardoor meer gaan verdienen terwijl ik een dag minder ga werken. Ik ben bezig m’n eigen onderneming op te zetten en begonnen als gastblogger.’ Vertelde ik stralend, hoogblond en poepbruin, hupsend in een zomerjurkje met een inmiddels fit lichaam waar ik keihard voor gewerkt heb.
Trust me, ik maakte op dat moment geen vrienden… Sterker nog, als ik het zo teruglees bekruipt mij de neiging om mijn eigen ogen uit te krabben. En mocht je die neiging nu ook hebben, dan weet je stiekem al hoe je omgeving zich zal voelen als het extreem veel beter met jou gaat dan met henzelf.

En dat gevoel is beangstigend…want, jouw onbewuste brein zal er alles aan doen om de pijn van het verliezen van vrienden te voorkomen. Sterker nog, vroeger waren we sterk afhankelijk van elkaar voor overleving. Als je werd verstoten uit de groep waar je bij hoorde, was de kans groot dat je dood ging. Deze doodsangst zit instinctief ingebakken in jouw onderbewuste brein. Zodra je dus iets doet wat mogelijk de band met een dierbare in gevaar brengt (of hier alleen al denkt) gaan alle alarmbellen rinkelen in je onderbewuste brein.

Zou het dus zo kunnen zijn je onbewust bang bent voor de mogelijke toekomst waarin het met jou veel beter gaat dan met de mensen uit je omgeving?

Ze zeggen wel eens dat je het gemiddelde bent van de tien personen waar je het meeste mee omgaat. Mocht je merken dat je geen, of zelfs negatieve, reacties krijgt uit je omgeving als het goed met je gaat, dan is het wellicht tijd voor actie! Nu hoef je niet meteen je hele vriendengroep te dumpen, maar zoek één of meerdere mensen waarmee het beter gaat dan met jouzelf. Mensen die voor je juichen als je successen behaald en je stimuleren om te blijven groeien. The sky is the limit!

3. Schuldgevoel

Om je doelen te behalen zul je keuzes moeten maken, bijvoorbeeld een gebakje afslaan, niet ‘gezellig’ een glaasje alcohol meedrinken of een afspraak afzeggen omdat je vroeg naar bed wilt. Sommige keuzes zijn lastig, omdat je wellicht iemand teleurstelt die speciaal voor jou een vegan gebakje had gekocht…oeps…

Door voor je doelen, en dus voor jezelf, te kiezen kun je je soms verdomd schuldig voelen. En nu komt het: voor dit schuldgevoel is geen oplossing. Er is geen wondermiddel waardoor je het ineens niet meer voelt. Het is gewoon de harde realiteit waarvan het helpt als je die bewust onder ogen ziet. Wat heb je liever? Dat je een keuze maakt waar je eigenlijk niet achterstaat of dat je voor jezelf kiest en het schuldgevoel accepteert?
Wat je ook kiest in een situatie, het helpt om de keuze bewust te maken en de bijbehorende consequenties ervan volledig te accepteren.

Maar het gevoel van schuld kan nog verder gaan. Als jij lekker bezig bent en met mensen om je heen gaat het ronduit slecht, is dat pijnlijk om te zien. Vaak heb je weinig invloed op de levenssituatie van anderen, hoe graag je ook zou willen helpen. Machteloos toezien, terwijl jijzelf floreert, is pijnlijk en kan major schuldgevoelens oproepen. Ook hier is helaas niets aan te doen behalve die gevoelens accepteren. Als je wilt helpen, doe dat dan door jezelf te helpen, want de mensen in je omgeving hebben er het meeste aan als jij lekker in je vel zit!

Conclusie?

Het is menselijk en oké om zo nu en dan stemmen uit het verleden te horen die niet héél gezellig zijn. Maar zolang  jij ernaar streeft om iedere dag een betere en leukere versie van jezelf te worden, inspireer je anderen om ook hun dromen waar te maken. Je bent een voorbeeld voor je omgeving, ook al voelt het soms niet zo. Je inspireert mensen met wie je bent en wat je doet!

Dus, ook al heb je last van nare sportherinneringen, je onbewuste brein, gemopper van vrienden en schuldgevoelens, laat nooit iets je ervan weerhouden om aan jezelf te werken en je dromen te verwezenlijken!

Hi, ik ben Mariska, 30 jaar oud en woon naast Delft. Plantaardige voeding, health, sport en mind zijn mijn passies waar ik graag over schrijf voor SquatCilla.nlEn schijnt de zon? Dan ben ik met een mega bak chocolade nicecream in mijn achtertuin te vinden. Mij volgen? Neem dan zeker even een kijkje op mijn Instagram @by.mariska

Heb jij weleens last van mindfucks die jouw progressie in de weg staan? En zo ja, hoe ga je daarmee om? Wat doe jij om je mindset te veranderen? Mariska en ik zijn heel benieuwd! Laat het ons zeker even weten in de comments, of via Facebook of Instagram.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  9 augustus 2018 at 09:21

  Hele goede punten! Er zit ZO veel in ons mind, dat hebben we vaak helemaal niet door!

 • Reply
  Lana
  9 augustus 2018 at 12:35

  Goed geschreven, goede punten. Ben zelf zo blij dat mijn lerares gym ons altijd beoordeelde op inzet, en wist hoe ze mensen moest empoweren, want ik was in geen enkele sport goed en had, zeker aan het begin van de brugklas, een conditie van niks…

  • Reply
   Mariska
   10 augustus 2018 at 18:06

   Hey Lana! Dank je wel voor je complimenten en wat fijn om te horen dat je lerares een ander beoordelingssysteem had dat beter werkte. Erg herkenbaar hor, mijn conditie was toen ook ver te zoeken 😉

  Leave a Reply