#Vegan Food info Persoonlijk

‘Vegan én healthy? Maar je moet toch ook genieten?!’

‘Huh? Dus je bent vegan, je drinkt geen alcohol, eet zo goed als suiker- en vetvrij, rookt niet, gebruikt geen drugs én traint vier keer per week? Maar je moet toch ook nog een beetje kunnen genieten?!’ De keren dat ik dit heb moeten aanhoren, ook van mede-vegans, zijn ontelbaar. De keren dat ik heb uitgelegd dat ‘genieten’ een nogal breed begrip is ook. Waarom zou ik niet kunnen genieten van keihard rammen in de gym? Of van gezond vegan voer? Of van suiker- en vetvrije snacks?

Genieten. Op de één of andere vage wijze is het momenteel hip om vooral o-v-e-r-a-l héél erg van te moeten genieten (en vooral schijt te hebben aan je gezondheid). In de Van Dale staat genieten omschreven als: (iets) erg aangenaam vinden. Dat kan dus elke avond met een zak chips op de bank zijn, drie kilo spareribs van de BBQ, zes biertjes en 2 flessen wijn wegtikken tijdens de wekelijkse VrijMiBo of met een overdosis pilletjes losgaan op een festival. En weet je? I don’t care! Maar echt. Ik maak me niet druk om hoe andere mensen genieten. Maar vreemd genoeg vinden sommige types dat ik niet echt geniet of wel heul erg extreem ben als ik kies om het anders te doen.

Waarom vegan

Dat ik gekozen heb voor een vegan lifestyle is juist ontstaan omdát ik zo geniet van het leven. Niet alleen mijn leven, maar ook dat van de dieren. En ik ben natuurlijk niet achterlijk: de dood is a part of life, dus ook de dood van dieren. Maar dat betekent niet dat ik ervoor kies om ze dan ook maar op te eten, laat staan om bij te willen dragen aan massale slachtpartijen. Dat is één.

Ten tweede geniet ik als een malle van de natuur, en dat de absurde vleesconsumptie von heute niet goed is voor het milieu is niets nieuws. Ik probeer als plantbeest dus een steentje bij te dragen aan de natuur. Ik wil er namelijk nog langer van kunnen genieten dan mijn neus lang is. Daarnaast ben ik gewoon gek op voedsel dat gezond is voor mijn lijf, want ja, ik blijf een egoïst. En egoïsten willen het beste voor zichzelf, right? Dus ik geniet 100x harder van het feit dat mijn eten én beter is voor de dieren én beter is voor de natuur én het ook nog eens abnormaal lekker is. BAM!

‘Maar ook geen alcohol?’

Nee. Ook geen alcohol. Sinds twee jaar al, om precies te zijn. En ja ja, ook zonder alcohol is het leven een knalfuif, mensen. Althans, het mijne wel. Ik ben van de ene op de andere dag gestopt met het drinken van alcohol, omdat ik vind dat het niets toevoegt aan mijn lichaam en mijn leven. Ik heb het in een café óók naar mijn zin zonder drank, dus waarom zou ik het dan nemen?

‘Nou, omdat het lekker is, Cilla?’ Ja. Dat zou inderdaad een reden kunnen zijn. Maar ik heb in de periode dat ik wél alcohol dronk eigenlijk al genoeg gezopen voor een heel leven, en ik besloot dat het wel voldoende was. Simpel. ‘Maar een wijntje op een terrasje… dat is toch écht genieten?’ Ja, voor jou misschien wel. Ik space ‘m volledig op een glas kokoswater of haver latte. Is dat ook goed? #proost

koffie-squatcilla-vegan-terras-ibiza

Suiker- en vetvrij

En daar bedoel ik dan geraffineerde suikers en geconcentreerde vetten (olie, dus) mee, voordat er weer mensen gaan mekkeren dat fruit ook suikers bevat en een avocado best vet is. I know, but thanks anyways!

Kort gezegd probeer ik alleen maar suikers en vetten te eten die van nature in producten zitten, zoals bijvoorbeeld dus het geval is bij fruit, dadels, noten, avocado en lijnzaad. ‘Maar waarom doe je dat dan? Je gaat toch niet dood van een beetje suiker of vet?’ Nee, dat klopt. Het probleem is alleen dat er tegenwoordig aan zo belachelijk veel producten suiker of vet is toegevoegd, dat het allang geen ‘beetje’ meer is.

Ketchup, pastasaus, pindakaas, muesli, crackers, soep, tortilla wraps, sojayoghurt… de lijst is eindeloos. Dus om te voorkomen dat ik een shitload binnenkrijg, let ik daarop. En ja, dat is even een gezoek. Maar als je het eenmaal weet, dan weet je het. Het is ook niet dat ik van mezelf geen suiker ‘mag’ of elke druppel olie die ik per ongeluk eet bij mijn macro’s optel. Alsjeblieft, zeg. Ik wíl het simpelweg liever niet. Dat betekent niet dat ik volledig ga flippen als het een keer wél gebeurt. ‘Maar zo kun je toch niks meer eten? Dat is wel heel extreem!’ Ja, ontzettend! Echt afzien hoor, die zelfgemaakte notenpasta, verse spaghettisaus, hummus, gazpacho, pizza’s, pannenkoeken en groentespreads. Bah. Echt niet te vreten 🙂

‘En dan óók nog zoveel in de sportschool?!’

Ja, ook nog. Het houdt niet op. Maar weet je? Ik sport omdat ik ervan hou. Voor mijn plezier, inderdaad. Dus dat betekent dat ik het echt awesome vind om zo vaak in de CrossFit box te zijn. En ik snap dat er mensen zijn die liever op de bank blijven hangen. Sterker nog; mijn eigen moeder, schoonmoeder en beste vriendinnen sporten helemaal niet, omdat ze het vreselijk vinden en zonde van hun tijd. Helemaal oké! Als je er niet blij van wordt, moet je het ook vooral niet doen.

Maar ik word er wél gelukkig van. Ik vind het fijn om met gewichten te gooien, mijn lichaam te shapen, het beste te halen uit mijn fysiek en anderen hiermee te inspireren of motiveren. Het is voor mij geen hipster #fitgirl fase waarin ik even moet afzien om uiteindelijk voor de spiegel lekker te kunnen flexen, ofzo. Nee, sporten is gewoon mijn ding; ik deed het altijd al. En daar geniet ik me toch een partijtje van, niet normaal!

Squatcilla-sporten-vegan-liften

Conclusie?

Moraal van dit verhaal is dus dat iedereen geniet van zijn of haar eigen dingen, dus ja, ik ook. Dat ik dat misschien op een totaal andere manier doe dan anderen, betekent niet dat ik het niét doe of een saai shitleven heb. Sterker nog, het feit dat ik precies weet wat ik wel en niet wil zorgt er misschien wel voor dat ik nog hárder geniet van het leven dan ieder ander…

Zo. En nu dat verhaal ook weer opgehelderd is, ga ik even uitzinnig genieten van mijn welverdiende olievrije vegan burger op een zuurdesem broodje, mét extra spinazie, gebakken rode ui, ingelegde wortel, extra augurk en suikervrije curry. #joe

 

Waar geniet jij ontzettend van? Laat het me weten vooral weten in de comments of via Facebook en Instagram.  En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Marieke
  9 september 2016 at 20:51

  Ha, ik snap je helemaal hoor! Mensen associëren genieten al snel met ‘uit de band springen, of ‘iets doen wat niet mag’, maar dat is uiteraard echt niet de enige manier. En het is voor iedereen weer anders. Gelukkig maar! Jammer dat je er verantwoording voor moet af leggen, want dat lijkt mij totaal niet nodig. Die keer dat ik jou ‘in het echie’ ontmoette zag ik al meteen dat je intens van het leven geniet! 🙂

  • Reply
   Cilla
   12 september 2016 at 18:38

   Haha dank je wel 🙂 Ja, het lijkt soms inderdaad wel een beetje op verantwoording afleggen. Maar ja, vegan eten, geen kinderen willen, veel sporten én veel tatoeages hebben als vrouw is denk ik ook best veel voor mensen om even te verwerken 😉

 • Reply
  Desi
  10 september 2016 at 13:44

  Amen! Goed voor jezelf zorgen en doen waar jij je het beste bij voelt: dát is pas genieten.

  • Reply
   Cilla
   12 september 2016 at 18:37

   Dat snap jij maar al te goed 😉

 • Reply
  Sara
  10 september 2016 at 17:33

  Hahaha, heerlijk geschreven! Mensen denken al snel dat de dingen waar zij van genieten, de standaard is. Genieten betekent dat je dingen doet die je leuk vindt, maar ook die goed voelen. Ik zou misschien iets vaker voor het laatste moeten kiezen. Hoewel ik me denk ik wel meer bewust ben van eten, dierenwelzijn en andere dingen dan de gemiddelde Nederlander. Dat ik onlangs de keuze heb gemaakt om enkel nog dierproefvrije cosmetica te gebruiken en vegetarisch te eten, daar kan ik ook echt van genieten. Als ik een super lekker dierproefvrij geurtje tegenkom of een heerlijk vegetarische maaltijd eet dan heb ik een big smile on the face hoor!

  • Reply
   Cilla
   12 september 2016 at 18:36

   Wat fijn om te horen dat dierproefvrije cosmetica en vega voer het voor jou ook zo goed doet, Sara. Ik herken dat zo erg! Alsof een geur nét nog even wat lekkerder ruikt als je weet dat er geen leed aan kleeft 🙂

 • Reply
  Sanne
  12 september 2016 at 14:35

  Jaaaa Cilla ik snap je helemaal! Op het sporten na (ik heb meer m’n periodes met sporten, haha) leef ik ongeveer hetzelfde – ik drink zelden en leef zo veel mogelijk suikervrij (en inderdaad hahaha, leuk wat je zegt over fruitsuiker, gelukkig snappen we elkaar want ik bedoel suikervrij op dezelfde manier als jij suikervrij eet). En haha inderdaad, dan zelf dingen maken als chocoladepasta en muffins en dergelijke die wel suikervrij zijn, dat is echt afzien.. verschrikkelijk. Nee, juist daar geniet ik van!
  Iemand zei een keer tegen mij toen het over veganisme ging ‘ja maar ik hou gewoon echt van lekker eten’ en ik dacht echt waaaaaat. Waar denk je dat ik van hou dan? Vies eten? Mensen denken nogal vaak dat ik mezelf wat aandoe of iets dergelijks en vragen zich af of ik het wel volhoud (‘ik vind het zo knap dat je het volhoudt!’). Zoals jij wel snapt wil ik niet anders. Gatsie, ik wíl niks dierlijks! Ik heb inmiddels geaccepteerd dat mensen zeggen dat ik iets niet mag, maar het is natuurlijk dat ik het niet wil..
  Juist als ik jouw blogs lees en je Instagram bekijk heb ik zo het idee dat je ontzettend geniet, haha. Het is maar wat iemand genieten vindt natuurlijk!
  Steengoed artikel hoor 🙂 ah Cilla, stop alsjeblieft nooit met bloggen ;).
  Liefs

  • Reply
   Cilla
   12 september 2016 at 18:34

   Hahahaha ja, echt hé. Alsof vegans bewust kiezen om smerig voedsel naar binnen te rammen. Duidelijk opmerkingen van mensen die niet weten wat wij allemaal voor heerlijks verorberen 😉 Dank je wel voor je leuke reactie weer lieve Sanne. Je bent zo’n superleuk mens <3

  Leave a Reply