#Fitness

Goede voornemens? Ga voor deze 5 fitgoals in 2018!

Yes! Daar is ‘ie dan: 2018. Lekker! Er staan Tom en mij héle spannende dingen te wachten dit jaar, waar ik jullie later zeker meer over zal vertellen… Plannen maken voor een nieuw jaar is niet alleen leuk; het zorgt er ook voor dat je extra gemotiveerd bent om het te doen. Ook in de sportschool, om maar eens een voorbeeld te noemen…

Daarom noem ik die plannen liever geen ‘goede voornemens’, maar doelen! Je neemt je namelijk niets voor, je gaat het gewoon DOEN 🙂 En aangezien ik zelf ook nog wat bergen wil verzetten in de CrossFit box, maakte ik een lijstje met 5 fitgoals voor 2018 die héél zwaar zijn (maar wél haalbaar als jij je stinkende best doet en er hard voor traint). Ready?

1. De handstand

De losse handstand (en uiteindelijk handstand walk!) is iets wat ik héél graag wil kunnen. Why? Geen idee. Misschien juist omdat ik het lastig vind, ofzo… Tegen de muur lukt helemaal prima, maar ik oefen elke dag om steeds langer los te kunnen staan. Er zit schot in, maar heb nog even te gaan.

Wil jij ook de handstand kunnen zonder muur? Oefen dan eerst door andersom met je benen tegen een muur op te lopen, en plaats je handen zo dicht mogelijk bij de muur. Trek je navel in, kantel je bekken en voorkom dat je in je schouders gaat ‘hangen’. Blijf maximaal 1 minuut staan. Probeer daarna steeds een been van de muur te houden, flex je voet en zoek hierin je balans. Omdat deze oefening wel lastig kan zijn in je eentje, raad ik aan om het (zeker in het begin) te oefenen met een coach of teamie.

2. Perfecte push-up

Technisch goede push-ups vereisen kracht in je bovenlichaam en stabiliteit all-over. Ik kan ze zelf nu wel redelijk, maar niet eindeloos. Bij het uitvoeren van een perfecte push-up (met een rechte lijn van hoofd naar hielen, ellebogen buigen tot 90 graden) gebruik je grote spieren in je bovenlichaam zoals je borst- en deltaspieren, maar daarnaast ook je beenspieren en core. Leuke bijkomstigheid van een push-up baas zijn, is dat je dagelijks leven een stuk makkelijker wordt. Denk aan het sjouwen met volle boodschappentassen + kids op je arm. Win-win, dus.

Zijn jouw push-ups nog allesbehalve perfect? Oefen dan met je knieën op de grond, totdat je merkt dat het steeds beter gaat. Stel je uiteindelijke doelen op twee tot drie sets van 8 tot 10 herhalingen. Wel een push-up baas? Maak het jezelf dan lastiger door tussen je reps te klappen, of master push-ups op 1 arm.

3. Liften als een beest

Yas, this is my shit! Ik hou van gewichten, en zij houden van mij. Olympisch liften wordt vaak gedaan in CrossFit boxen en is niet voor niets steeds populairder aan het worden. Het zijn full-body oefeningen die jouw kracht en stamina trainen en verbeteren. De clean and jerk bijvoorbeeld, is een mooie combinatie van kracht, snelheid en coördinatie die CrossFit atleten graag inzetten.

Wil je graag aan de slag met Olympisch liften en krachttraining? Zeker doen! Juist ook als je zelf vindt dat je niet zo sterk bent. Je zult merken als je regelmatig met de barbells zwaait, dat je echt met sprongen vooruit gaat. Het is niet alleen beter voor je gestel, maar zorgt er ook voor dat je makkelijker op gewicht blijft. Meer spiermassa betekent namelijk dat je meer kcal verbrandt in rust! Voor het beste resultaat en om blessures te voorkomen raad ik wel aan om samen met een coach te trainen, zeker in het begin.

Foto: Matthieu Hilckmann

4. Ren een 10K wedstrijd

Voor degenen die nog niet zo lang hardlopen lijkt 10 kilometer heel veel, maar technisch gezien is het echt te doen. Deze afstand is dan ook populair bij semi-beginnende lopers die al een 5K hebben gelopen, maar nog niet klaar zijn voor een halve marathon.

Don’t get me wrong… ik vind cardio vreselijk, dus hardlopen ook. Maar toch heb ik juist daarom het afgelopen jaar flink ‘gecardioot’. Het resultaat is dat mijn conditie enorm verbeterd is, en dát is dan weer een voordeel tijdens het liften. Elk nadeel heeft z’n voordeel, right?

Wil jij ook een conditie van heb ik jou daar in 2018? En er misschien zelfs een wedstrijd uit knallen, gewoon, omdat het kan? Dan zul je minimaal 3x per week in de benen moeten om fit een 10K finale te kunnen lopen. Ga bijvoorbeeld 2x 30 minuten op dinsdag en donderdag en pak één lange run in het weekend. Luister altijd goed naar je lichaam en investeer in goede equipment, zoals degelijke hardloopschoenen en goed zittende kleding.

5. Overwin de pull-up

Hoe awesome is het als jij jezelf met een pokerface kan optrekken? Bij mij staat de pull-up in ieder geval bovenaan het lijstje, samen met de handstand. Deze upper-body oefening ziet er niet alleen bad ass uit, het is een van de meest effectieve manieren om een sterkere rug en core te creëren. Om die reden wil ik ‘m dan ook perfect kunnen uitvoeren in 2018!

Focus je goed op de grip en ga aan de pull-up bar hangen met je handpalmen van je af. Duw je schouderbladen naar elkaar toe en trek jezelf omhoog. Om te oefenen kun je een pull-up machine of elastiek gebruiken. Stel je doelen op 4 tot 8 herhalingen zonder hulpmiddelen. Het is doorbikkelen, maar ja, dan heb je ook wat! Ben jij al een pull-up beest? Leg de focus dan op het oefenen van muscle-ups, de climber pull-up of de windscreen wipers. Heb je ook wat te doen 🙂

 

Heb jij een van deze #fitgoals voor het nieuwe jaar? Of een hele andere? Laat het me zeker weten in de comments of via Facebook en Instagram. Ik ben heel benieuwd! En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

Headerfoto: Vivienne Magalie

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  2 januari 2018 at 14:41

  Uhhhm ik ga voor de handstand haha 😛 Dat is al heel wat voor mij 😉

  • Reply
   Cilla
   2 januari 2018 at 14:56

   Super goed! Wat doe je nu al aan sport? Ga je het gewoon oefenen in de fitness dan of doe je misschien ook aan CrossFit?

 • Reply
  Denise
  2 januari 2018 at 16:18

  Yes, ik ben aan het werk voor de perfecte pushup! Mijn Krav Maga trainer martelt me al een paar keer per week met push-ups/burpees dus dit gaat sowieso lukken dit jaar!
  Ik vind hardlopen echt vreselijk, die tip sla ik even over en houdt het op sparren voor de cardio :P.
  Leuke blog weer Cilla!

 • Reply
  Judith
  8 januari 2018 at 17:46

  Mooi lijstje Cilla! Ik doe ook aan crossfit en heb de handstand en strict pull-up ook op mijn 2018 lijstje staan. Daarnaast double unders (kan jij die?!) en handstand push-ups! OLYs zijn ook mijn favoriete Crossfit WODs 🙂 Succes dit jaar!

 • Reply
  Aline
  9 januari 2018 at 15:15

  Ik ben al een tijdje aan het trainen voor pull-ups en kan er nu bijna twee (ik kom bij de tweede net niet met mijn kin bij de stang). Stevig doortrainen dus! Handstands stonden halverwege 2017 op mijn lijstje, so they’re going back on, thanks voor de reminder! De push-up kan ik al en liften als een beest is een all-time fav doel 🙂 En wat Judith hierboven voorstelt: double unders kan ik nu een paar na elkaar, dat mogen er dus ook veel meer worden. Houd jij ergens bij hoe ver je bent in je doelen?

 • Reply
  Aline
  9 januari 2018 at 15:19

  Fijn lijstje! Ik ben al een tijd aan het trainen voor pull-ups, kan er nu bijna twee (kom bij de tweede net niet helemaal tot bovenaan) en handstands stonden er ook op maar waren een beetje uit mijn zicht verdwenen. Thanks voor de reminder dus! Push-ups kan ik al en liften als een beest is een all-time-fav 🙂 Ik lees net Judiths reactie en vind dat mijn aantal double unders ook stevig omhoog mag. Houd jij ergens bij hoever je bent in het bereiken van je doelen?

 • Leave a Reply