#Vegan Persoonlijk

Ieder zijn Happiness? Wat ik vind van de ‘Green Happiness Gate’

My gawd. Wat een gedoe over die dames van The Green Happiness. Eigenlijk kan het je niet ontgaan zijn, aangezien iédereen er wel een mening over heeft en dit als vanzelfsprekend ongenuanceerd op internet knalt. Maar voor het geval je heerlijk onder een steen lag de afgelopen dagen en er net half slapend onder vandaan gekropen bent: alles begon met dit artikel in de NRC. Mensen werden lijp, vonden dat er niet genoeg kritische vragen waren gesteld over ‘dat gevaarlijke dieet’ en ‘kregen spontaan trek in frikadellen met extra mayo en gluten’. Uiteraard vind ik er ook iets van.

Ik denk dat de meesten wel zullen weten wat The Green Happiness is, of beter gezegd, wié The Green Happiness is. Merel von Carlsburg en Tessa Moorman, beiden diëtist, zijn de bedenkers van het concept. Al ruim twee jaar delen ze hun kennis en ideeën over gezonde voeding via social media en ze gaven ondertussen vier bestsellers uit. En ja, ze eten, net als ik, volledig plant based en zoveel mogelijk healthy. Betekent het dan dat ik ook automatisch achter hun ideeën en werkwijze sta? Nee, dat niet.

Een kip heeft geen baarmoeder

Dat ik vegan ben betekent niet meteen dat ik ook een Green Happiness enthousiast ben. Ik spoel mijn mond niet met kokosolie om mijn lichaam te ‘reinigen’. Ik denk niet dat een ei de menstruatie is van een kip (sterker nog, een kip heeft geen baarmoeder, dus dat is vrij lastig). En ik denk ook niet dat boterhammen met hagelslag en magnetronmaaltijden meteen in verband staan met het krijgen van griezelige ziektes. In die zin kan ik me dus wel vinden in het tegengeluid dat Karin Luiten schreef voor Joop.nl, waarin ze aankaart dat je al een heel eind komt als je gewoon je best doet, wat minder vlees eet, geen frisdrank, maar thee drinkt en tevreden en blij bent met je lijf zoals het is. Wat mij echter irriteerde aan haar betoog was dat ze vooral vindt dat je ‘normaal’ moet doen. Normaal?! There we go again…

Wat is normaal?

Elk mens leeft anders, denkt anders, eet anders. Natuurlijk is het ‘gros’ van de mensen omnivoor en betekent het waarschijnlijk ook dat dit als ‘normaal’ wordt beschouwd door de maatschappij. Maar zelfs binnen deze groep eet ieder individu anders. De één gaat uitsluitend voor biogroenten en -vlees, de ander gaat los op plofkippen en Lidl fruit. Ik bedoel maar, zelfs de eenheidsworst bestaat uit verschillende stukjes worst. Voor mij is dat dus een vegan worst, voor de slager is dat misschien zijn eigen worst. And I don’t care! Main point is dat het receptje ‘normaal’ niet bestaat en we met z’n allen vanaf nu dus kunnen ophouden om anderen op te leggen hun leven in te vullen naar standaarden die voor JOU normaal zijn. Hebben we dat ook weer opgelost.

Wetenschappelijk

Het feit dat Merel en Tessa, overigens niet voor niets afgestudeerd diëtisten lijkt mij, een compleet ander beeld hebben bij wat gezond is, is dus vrij logisch. Het zijn vegans, en dan óók nog eens vegans die er gedachten op nahouden die pretty ‘anders dan anders’ zijn. Ben ik het met ze eens? Nee, niet direct. Maar moet dat niet gewoon kunnen, vraag ik me af? Dat hun beweringen niet altijd wetenschappelijk onderbouwd zijn, dat klopt. Maar elk wetenschappelijk onderzoek is ooit begonnen met een hypothese, niet? Iets wat nog niet bewezen was, maar waarvan men dácht dat het weleens zou kunnen kloppen. Als zij ondervinden dat hun methode werkt, dan is dat toch dikke prima? Daarnaast heb ik ze niet horen beweren dat wij allemaal massaal hun levensstijl moéten volgen, omdat we anders het loodje leggen. Ze vertellen naar mijn idee vooral waar ZIJ wel en niet goed op gaan en vrolijk van worden. Uiteraard delen ze dit met hun cliënten, maar zover ik heb kunnen vinden is er nog niemand aan hun eetschema’s overleden…

Gekkies

Wat ik dan wél weer opvallend vind, is dat vegans en masse weggezet worden als ‘gekkies’. Dat die twee andere ideeën hebben over wat gezond is, betekent niet per definitie dat ze gek zijn, laat staan dat álle vegans gek zijn. Ik vind het zelf bijvoorbeeld ontzettend gek om dieren te eten, terwijl je alle gezonde aspecten van een stuk vlees ook volledig uit andere bronnen kan halen. Ik vind het ook een beetje gek dat mensen niet met hun tijd meegaan en vast blijven houden aan een bepaalde standaard, omdat het ‘nu eenmaal zo hoort’. Zelf niet nadenken en als blinde schapen mee sukkelen met de grote massa, om vooral maar ‘normaal’ gevonden te worden. Maar wie ik het allergekste vind zijn de zogenaamde frikadel- en spareribnazi’s die heel hard van de toren moeten toeteren dat ze ‘spontaan trek krijgen in een stuk rood vlees ’. Geen idee wat ze precies duidelijk willen maken, maar het boeit niemand. Even tussen ons: die dames verdienen hun geld tóch wel, of jij nou een OD aan hotdogs binged of niet. Maar hey, als jij er extreem gelukkig van wordt: doe je ding. Ieder zijn happiness, toch?

Want vind jij nou van dit hele verhaal? Ben je het met de dames eens of met alle kritieken? Let me know via FacebookInstagram of snapchat: squatcilla

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Lindsay
  20 september 2016 at 17:22

  Zo fijn! Iemand die anderen gewoon in waarde laat. Inderdaad lekker doen waar jij je goed bij voelt. Daar word je zelf het gelukkigst van 😉

 • Reply
  Anja
  20 september 2016 at 17:26

  Ik vond het bij Late Night een beetje jammer dat ze verbaal niet sterker uit de hoek kwamen. En zoals je volledig terecht zegt DE VEGAN bestaat niet. Net zomin als DE NEDERLANDER. Gelukkig zijn we wel allemaal mensen en moeten we vooral doen waar we ons zelf goed bij voelen.

 • Reply
  Merin
  20 september 2016 at 17:42

  Wat ik vind is dat dit een heerlijk tegengeluid is. Waarom moet het altijd het ene of het andere uiterste zijn? Ik woog ontzettend veel een paar maanden terug (>100 kilo) en dat is nu al ietsje minder. Daarbij heb ik én hulp van de Weight Watchers én hulp van een lieve diëtiste die suikers vermijdt en zoveel mogelijk ‘natuurlijk’ eet. Beide stimuleren mij op hun eigen manier. Je mag er soms dus ook best tussenin zitten. Echt, dat kan gewoon. En daarbij is ‘normaal’ iets wat je op je eigen manier doet. En eet.

  • Reply
   Cilla
   21 september 2016 at 13:25

   Wat goed om te horen dat je fijne hulp gevonden hebt om af te vallen 🙂 Heel veel succes daarmee verder!

 • Reply
  Marieke
  20 september 2016 at 17:48

  Ik heb deze discussie inderdaad meegekregen 🙂 Ik ben zelf van mening dat met hun dieet weinig mis is. 10x liever The Green Happiness dan Sonja Bakker. Bovendien vraag ik me af of de woorden ‘menstruatie van een kip’ wel daadwerkelijk hun woorden zijn. Woorden kunnen uit hun verband getrokken worden, waardoor het al snel extremer lijkt dan dat het is. En ook al zijn het wel hun woorden; ik vind het eigenlijk wel goed. Laat mensen maar even bewust worden van het feit dat er meerdere levenswijzen bestaan in de wereld. Maar goed, mensen kennen het (nog) niet, dus ‘het is niet normaal’. Terwijl ik juist denk: ‘hey, wat super interessant, misschien moet maar eens wat minder vlees/zuivel gaan eten!’ En inderdaad, als men evengoed gewoon lekker van hun frikadellen met mayo willen genieten moet men dat helemaal zelf weten. Het zal mij worst wezen 😉 Smaken verschillen, ieder z’n ding.

  • Reply
   Sofie
   20 september 2016 at 20:08

   dat van de menstruatie staat in hun boek 😉

 • Reply
  Christa
  20 september 2016 at 18:49

  Hi Cilla!
  Ik wordt helemaal vrolijk van jou stukje na al het ” we zeiken lekker met zn alle the green happiness af” geleuter..
  Ik heb zowel het winterboek als t zomerboek..als ik de draad (weer eens;) kwijt ben, pak ik het weer op met 1 vd boeken ik geef er hier en daar een eigen draai aan…heerlijk!
  Inderdaad ieder zn ding, leven en laten leven……

 • Reply
  Brenda
  20 september 2016 at 21:30

  Allereerst: super goed artikel.
  Maar ik denk dat ieder mens zich nu eens moet afvragen: is wat ik normaal vind wel normaal? En zou dat wel zo moeten zijn? Want face it: dat plakje worst van de slager is normaal voor de meerderheid van de Nederlandse samenleving, omdat ze zo zijn opgevoed. Maar als we even kijken wat ervoor nodig is omdat plakje worst te vervaardigen, dan komen we uit bij wat ik verre van ‘normaal’ vind: een hel voor de dieren die nodig waren om dat o zo normale plakje worst te maken.
  Mmm ik denk dat ik een onderwerp voor een nieuw artikeltje gevonden heb 😛
  Maar nogmaals, goed dat jij ook je mening even laat horen, want die is behoorlijk goed (imho).

 • Reply
  Pam
  20 september 2016 at 21:30

  Ik heb idd onder een steen gelegen en lees er nu voor het eerst over. Mooi stuk Cilla! Ik vind zelf dat als alle energie die in het belachelijk maken van mensen,die het goed voor mens,dier en planeet proberen te doen,eens zou worden gestoken in het analyseren van de effecten van hun eigen voedselkeuzes. De wereld niet alleen wat gezelliger zou zijn,maar ook gezonder en duurzamer. Ik kruip weer terug onder mijn steen ;^)

 • Reply
  Anouk
  21 september 2016 at 13:30

  Ik vind het bizar dat deze vrouwen zo hard worden afgekraakt… Kritisch zijn, ik ben helemaal voor, maar al die hysterie eromheen… Dat zie je niet bij bijvoorbeeld Rens Kroes die een keer zei dat we met zijn allen klei moesten drinken. Laat iedereen gewoon in zijn waarde, blijf kritisch en denk na. Ga niet één persoon aanhangen alsof dat de enige waarheid is.

 • Reply
  Sanne
  27 september 2016 at 12:11

  Cilla ik vind je geweldig.
  Ik heb natuurlijk wel gehoord van The Green Happiness en heb eens wat recepten van het boek ingezien, en die klonken heerlijk! Over de hele filosofie en wat er verder in het boek staat weet ik weinig eerlijk gezegd. Een aantal mensen in m’n omgeving is er mee bezig en ik merk bij één van hen dat zij er ook gewoon uithaalt wat zij ervan wil gebruiken (en ook vraagtekens had over de menstruatie van een kip en ze vroeg nog wat ik ervan dacht, maar eerlijk gezegd wist ik het niet haha. Dus ik app haar even dat kippen geen baarmoeder hebben ;).).
  Ik vind het zo sterk wat je zegt, dat íedereen anders eet en niet alleen vegans en vegetariërs. Ook onder omnivoren zitten super veel verschillen, het is maar net wat bij je past en waar je je goed bij voelt. Ik dacht altijd dat ik wel het gewoon prima vond hoe ik ben als veganist, maar ik merk dat ik ook de ‘perfecte’ veganist wil zijn. Zo kocht ik een paar maanden geleden schoenen waarvan ik dacht dat er geen leer in zat, bleek het zooltje van leer te zijn. Super moeilijk om toe te geven (naar andere vegans toe)! Of de super gezonde en super slanke vegan en sportieve vegan, die ben ik ook niet, haha. Al heb ik wel soms het idee dat dat de ultieme veganist is, ofzo. Super raar. Super raar.. Het is maar net hoe het goed voelt bij jezelf. En trouwens, bij andere veganisten heb ik dat helemaal niet, dat idee. Dat zij het niet goed doen. Alleen bij mezelf. Ik heb sowieso respect voor vegans 🙂 het laat zien dat je er bewust mee bezig bent en dat is top, ieder op z’n eigen manier en op z’n eigen tempo.
  Liefs

 • Leave a Reply