#Vegan Persoonlijk

De 5 grootste nadelen van het veganisme

Normaliter hoor je mij helemaal content zijn met mijn vegan lifetsyle, en dat is ook niet opeens veranderd. Don’t worry. Maar eerlijk is eerlijk, niet alles in het leven is plantaardige koek en ei-vervanger, right? Dus dat geldt ook voor een vegan lifestyle.

In de afgelopen twee jaar dat ik vegan ben, kwamen er dus heus een aantal dingen op mijn pad die wat minder feestelijk waren. Dit zijn de 5 grootste nadelen van het veganisme die ik ervaar (of ervaren heb). Komen ze jou bekend voor?

1. Nooit meer terug naar onwetendheid

Soms, héél soms, mis ik het een beetje om niet te weten hoe erg het eraan toegaat in de bio-industrie. Wat de dieren doormaken op weg naar het slachthuis. Of hoe ze worden mishandeld voordat ze uiteindelijk op het bord liggen van degene die denkt dat het dier een ‘goed leven heeft gehad’.

Ook als je vegan wordt voor het milieu, of voor je eigen gezondheid, en niet zozeer omdat je om dieren geeft, kom je vroeg of laat achter de feiten. Je kijkt wetenschappelijke docu’s, ziet berichten voorbij komen op social media, of praat erover met anderen. Hoe dan ook, als je de kennis eenmaal hebt, kun je nooit meer terug naar onwetendheid. En dat is keihard uit je comfortzone.

Maar…

Uiteraard is het leven makkelijker als je onwetend bent. Althans, dat vind ik in sommige gevallen wel. Het is nu eenmaal niet heel chill om je constant bewust te zijn van alle bloederige en schandalige taferelen die plaats vinden. Maar aan de andere kant maakt dat jou wel een slimmer mens, die bewustere keuzes maakt en niet non-stop bezig is met zichzelf. Hoe epic is dat?

2. Je kan vrienden kwijtraken

Meteen gerelateerd aan nummer 1, is nummer 2 iets wat ik wel veel hoor van anderen, maar bij mij gelukkig niet zoveel is gebeurd. Echte vrienden die niet vega(n) zijn zullen jouw keuzes respecteren, maar zeiksnorren zijn er altijd. Dan ben je opeens ‘saai’, ‘arrogant’, ‘niet meer dezelfde’ of een ‘extremist’. Ook domme grapjes zullen wat vaker om je oren vliegen, waar jij als vegan dan natuurlijk heel hard om hoort te lachen, anders ben je zo’n zure azijnpisser.

Maar…

Als vrienden jouw keuzes niet respecteren of constant met je in discussie gaan teneinde jou wel even van je ‘bevlieging’ af te helpen, dan zijn het geen vrienden. Punt. Wel echt een zure kutpunt overigens, maar de waarheid. En ja, je kunt deze mensen dus kwijtraken, maar wat een verrijking om van zulke types af te zijn! And besides, sinds ik vegan ben heb ik zo ontzettend veel leuke mensen leren kennen… Ik heb nog nooit zoveel vrienden gehad als nu 🙂

3. Je kunt niet meer alles zonder nadenken verorberen

Yup, dat is echt een beetje finito. Zelfs als je in een restaurant zit en vraagt of een gerecht vegan is blijft het een beetje tricky. Onlangs was ik in een koffietoko en vroeg ik aan de barista of de bananencake vegan was, waarop hij ‘ja’ antwoordde. Toen ik vroeg of hij het zeker wist, zei hij met één wenkbrauw omhoog getrokken: ‘Ja, je bedoelt toch of er geen vlees in zit?’ Dat dus.

Mensen bedoelen het vaak goed, maar als je niet bezig bent met begrippen als vega, vegan, vegetarisch of whatever, dan weet je ook niet altijd wat er precies wordt bedoeld. Ook al hebben ze de beste intenties; de meesten zien een taart met honing toch echt als vegan. De tijd van alles onbezorgd in je giechel schuiven is dus voorbij. Jammer, joh.

Maar…

Aan de andere kant is dat natuurlijk ook weer goed. Je wordt op deze manier steeds bewuster van wat je allemaal eet, en ik ben van mening dat het niet meer dan logisch is om te willen weten wat voor brandstof je lichaam in gaat. Je hebt er namelijk maar één, en als het goed is wil je daar nog een tijdje mee door. Dat hoop ik tenminste.

Fotocredits: Mies Media

4. Je zal 24/7 uit moeten leggen dat je écht geen eiwittekort hebt…

Of vitamine C, ijzer, magnesium, of whatsoever. Op de een of andere typische manier verandert iedereen spontaan in een dokter, diëtist of een voedingsdeskundige als ze erachter komen dat je plantaardig eet. Je zal dus ook heul vaak aan mensen uit gaan leggen dat je als veganist ECHT alle voedingsstoffen binnenkrijgt, dat je ECHT niets tekort komt en ja, dat je aan het eind van het jaar ECHT nog steeds in leven bent. #joe

Maar…

Het leuke aan dit ‘nadeel’, is dat je natuurlijk (als het goed is) correct wilt kunnen antwoorden. Hierdoor ga jij boeken lezen, win je online informatie in, en verdiep jij je in wat voor vitamines en mineralen je wel of niet nodig hebt als vegan. Zo kom je er onder andere achter dat het voor mensen die wél dierlijke producten eten net zo spannend is of ze hun vitamine B12 wel binnenkrijgen. Weet je exact hoe veganisten aan hun ijzer komen. Of leer je welke plantaardige eiwitbronnen er zijn en wat voor lekkere dingen je daar allemaal mee kunt maken, zoals deze homemade hummus, Japanse tempe bowl of plant based Nutella. Enjoy!

5. Je kan rekenen op veel discussies en onbegrip

#truestory. Nu valt het in mijn omgeving allemaal wel mee en zijn de discussies die ik voer vooral heel vruchtbaar. Maar als ik soms de verhalen van newbie vegan vrienden hoor… Onbegrip van familie (‘Nou, joh, doe niet zo ongezellig! Eet gewoon die steak en niet zo zeuren. Het beest is toch al dood.’), vrienden, collega’s en studiegenootjes. Bereid je dus voor op het feit dat je vaak het gevoel zal krijgen jezelf te moeten ‘verantwoorden’ voor het feit dat je geen dierlijke producten wil consumeren. Commentaar, bijzondere blikken, irritaties of hilarische opmerkingen in overvloed, zeg maar.

Maar…

Aan de andere kant is het dan ook wel weer awesome om met deze mensen open de discussie in te gaan – als er met respect wordt gepraat. Anders dikke doei, natuurlijk 😉 Met goede onderbouwingen, wetenschappelijke feiten, cijfers en een positieve attitude vertellen waarom een vegan lifestyle eigenlijk de meest logische keuze is, zet veel mensen ook aan het denken. Zo zijn mijn moeder, schoonmoeder, een aantal vriendinnen, een paar hardcore vleeseters in mijn FB vriendenlijst én mijn lieve zwager allemaal vegan, of minstens vegan curious, geworden. Puur en alleen omdat discussies ook de raderen laten draaien. Bonus van de week, zeg ik je!

Conclusie?

Dus ja, je zal wat tegengas, verontwaardigde blikken, eye rolls, geouwehoer, uitgekauwde clichés, en geëmmer over je heen krijgen als je vegan wordt. Maar weet je? Soit! Dit geldt namelijk voor alles wat nét even anders is dan familie Doorsnee- Gemiddeld. Als jij eenmaal weet waar je het voor doet, dan sta je ook sterker in je schoenen en zie je nadelen niet meer als vervelend, maar als iets waar je wat mee kan in het leven. Simple as that.

 

Komen deze ‘nadelen’ jou bekend voor? Of ervaar je zelf weer andere shizzle? Laat het me weten via Facebook, tag me op Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

Headerfoto credits: Jeroen Moerdijk

 

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Manon
  16 oktober 2017 at 13:23

  Zo herkenbaar! Goed stuk! ??????

 • Reply
  Manon
  16 oktober 2017 at 13:44

  Goed artikel, iedereen die anders is zal commentaar krijgen, ik vind het zelf altijd heel moeilijk te beseffen dat mensen in mijn omgeving er zó weinig vanaf weten. Zelf lees ik er natuurlijk van alles online over en dan denk ik altijd maar dat iedereen die dingen ook weet maar nee, was dat maar zo! 🙂 Gelukkig tonen ze wel veel interesse en kan ik het dan vaak uitleggen waardoor iedereen weer wat wijzer word 😉

 • Reply
  Hugo Geboers
  16 oktober 2017 at 14:48

  Mooi geschreven en oh zo herkenbaar

 • Reply
  Marianne - Groene stapjes
  16 oktober 2017 at 15:37

  Heel herkenbaar dit! De “nadelen” mogen ook wel eens benoemd worden 🙂

 • Reply
  Mariëlle
  16 oktober 2017 at 18:07

  Ik zei het al op LinkedIn haha, maar vooral dat iedereen het er moeilijk mee heeft dat IK veganistisch eet, dat is een nadeel XD Maar dan ga ik weer bij mezelf na hoe blij ik ben dat ik veganistisch ben gaan eten en dan ben ik weer happieeeeee!

 • Reply
  Sandy
  18 oktober 2017 at 09:35

  Zeer herkenbaar! Wat ik zelf nog als extra nadeel ondervind (maar toch ook weer niet), is dat het nooit lijkt te stoppen! Vegan is meer dan wat je eet, het is ook duurzaam en ecologisch leven dus dan ga je winkelen en besef je dat die plastieken zakjes in de winkel toch ook écht niet meer kunnen, daar dan weer een oplossing voor om ecologischer te gaan leven met minder afval, minder verpakkingen. Maar het kan altijd beter, je blijft telkens dingen tegenkomen waarop je kan (en moet!) verbeteren. En af en toe denk ik dan wel eens van oh jeetje give me a break! Ik doe toch gewoon mn best om zo goed mogelijk te doen, maar als je dan niet voor de 100% gaat dan lijkt het niet voldoende! Dat is een nadeel omdat dat een ontzettend hoge druk legt terwijl er zoveel mensen in deze wereld zich echt niets aantrekken van al deze dingen, maar langs de andere kant ben ik toch wel blij om net wél gevoelig te zijn aan deze dingen…. En vraag ik mij soms wel af welke dingen ik niet zie die ik zou moeten zien…

 • Reply
  Linda
  18 oktober 2017 at 22:26

  Even niet specifiek op dit artikel gericht en ik ben dan wel geen vegan, maar wel sinds 19 augustus dit jaar trotse vegetariër. Ben erg blij dat ik die keuze heb gemaakt? En ik probeer ook steeds bewuster vegan keuzes te maken. En je blog kan mij hier mooi mee helpen! Dus dank voor de duidelijke artikelen!

 • Reply
  Randy
  18 oktober 2017 at 22:47

  Heel herkenbaar. Dat laatste punt dat je met feiten en cijfers moet komen… vind ik eigenlijk te gek voor woorden. De meeste vleeseters vinden “gewoon lekker” en “ik zou echt niet zonder kunnen als voldoende feiten en cijfers tegenover jouw werkelijke feiten en cijfers over de andere kant van het verhaal. De omgekeerde wereld in mijn beleving. En zelfs daarmee overtuig je zien omdat ze niet willen.

  Anyway, ook ik trek veel meer inspirerende en wereldbewuste mensen aan. Je trekt aan wie en wat je bent, denk ik dan altijd maar en die horde is groter, leuker en duurzamer dan ik had kunnen hopen.

  Dank voor het delen van je leuke blog!

 • Reply
  Mevrouw Marloes
  28 oktober 2017 at 19:57

  Wat leuk en interessant om te lezen! Ik ben vegetariër en heb een b12tekort gehad. Dit zorgt ervoor dat sommige vleeseters zichzelf even omtoveren tot vitaminedeskundige en mij wel eens duidelijk kunnen uitleggen hoe ik dit kan tegengaan, door toch vlees en vis te eten. Zucht.

 • Reply
  Sytse - Het Groene Broertje
  26 april 2018 at 08:54

  Haha, best wel herkenbaar! Maar ik was in het begin ook keihard en een minder leuk mens. Dat is inmiddels een beetje afgezakt en nu heb ik er praktisch geen discussies meer over. Meer oprechte vragen over het hoe en waarom. Inmiddels zijn 3 van mij lezers/kenissen geswitcht en ik hoop dat dat steeds meer worden!

 • Reply
  Eva
  26 april 2018 at 13:27

  Dat eiwit tekort is zoooo herkenbaar! Mijn hemel haha! Ik weet nog de eerste keer dat ik, nadat ik veganistisch werd, op een verjaardag kwam en iemand hardop zei: “zij is nu veganist he!”. Iedereen keek me aan alsof ik een alien was xD en ze gingen meteen in discussie.
  Ook kreeg ik van sommige vriendinnen in het begin te horen dat ze dachten dat ik keihard wilde afvallen en het veganisme als excuus gebruikte om niet te hoeven eten ofzo… mensen, niet zo stressen denk ik dan 😉 Ik doe het JUIST voor mijn gezondheid haha.

 • Reply
  Harrievegan
  26 april 2018 at 22:37

  Ik word ‘milieu-freak’ genoemd, terwijl ik het niet om die reden doe. Ze vragen hoeveel ik ben afgevallen (0 kg), maar ook daar doe ik het niet voor. Er wordt gevraagd of ik niet zwakker word, maar sinds 2012 -toen ik van vegetariër veganist werd- ben ik niet meer ziek geworden. Veel mensen beginnen met een soort excuus “o, maar ik eet zelf ook weinig vlees hoor!”, en ik leg dan steeds uit dat veganisme geen dieet is. Wat heb ik toch veel geduld eigenlijk. Je hebt verder de begripvollen, die het ‘ook zielig’ vinden. Dan vertel ik veganisme geen emotionele overweging is. Ik vertel maar niet dat de meeste alcoholische dranken en vruchtensappen niet vegan zijn, want dan ga je de dram-grens over.
  Ik heb wel een korte zin paraat, die grotendeels de lading dekt en een lekker compacte definitie geeft van veganisme. Misschien hebben jullie er ook iets aan:
  ‘Ieder dier, mens of niet-mens, heeft het recht om geen eigendom te zijn’.
  Natuurlijk heb je dan anti-vegans die vragen waar dat dan staat en in welk wetboek, maar dan vraag ik ze weer of wetten alleen door mensen zijn bedacht.

 • Reply
  Inge
  30 april 2018 at 22:12

  Ik ken nog 1 heel groot nadeel! Mijn bmi is inmiddels aangekomen op 31 omdat er zoveel lekkers op de markt komt voor vegan, stop ermee met die vegan pizza’s, cornetto’s, chocolade, mayonaise en weet ik veel wat. Het was veel leuker (voor mijn lijn) toen dat niet meer kon!

 • Reply
  Ellis de Wal
  8 augustus 2018 at 12:09

  ” Elke waarheid doorloopt drie stadia. Eerst wordt ze belachelijk gemaakt. Dan wordt ze hevig bestreden. Tenslotte wordt ze aangenomen als waarheid”. A. Schoppenhauer
  Wetenschappelijk aantoonbaar/onweerlegbaar is denk ik op dit moment dat vegan iig beter is voor milieu. En ethisch: onweerlegbaar is denk ik de grote omvang van het dierenleed wat op dit moment aan het niet-vegan zijn verbonden is. Dat zijn denk ik harde waarheden rond vegan.

 • Reply
  Coba
  29 april 2019 at 01:35

  Wat een geweldige en mooie post. Ik heb er veel plezier aan beleefd. Bedankt voor het delen en het goede werk te blijven doen 🙂

 • Reply
  Ann Nackaerts
  12 augustus 2019 at 06:29

  Zeer goed geschreven . Ik ben nog niet zo heel lang compleet vegan en moet nog heel veel leren.
  Tot nu toe weinig tegenwind uit mijn omgeving . Ze beginnen meestal met te zeggen dat ik er zo goed uit zie en wat doe je daarvoor? Als ze dan horen dat dit alleen komt door plantaardige bradstof te gebruiken is iedereen verbaasd. Zij die mee op mijn pad willen, graag. zij die bedenkingen of andere problemen hebben, ook ok. Ik doe dit voor mezelf, voor mijn lijf en als je je steeds beter voelt heb je geen gemis aan dierlijk…

 • Reply
  Anne's plek
  16 september 2019 at 13:11

  Leuk om ook van de andere kant van het veganisme te horen! Ik heb zelf een tijdje vegetarisch gegeten, dit ging echter toch wat moeilijk aangezien ik nog thuis woon. Wél weet ik dat als ik op mijzelf er geen vlees meer wordt gegeten, niet door mij tenminste. Of ik een veganistische levensstijl ga proberen weet ik nog niet zozeer, in de periode dat ik vegetarisch at leek mij dat trouwens wel een mooie volgende stap! Leuke blog!

 • Reply
  Jennifer
  17 september 2019 at 22:42

  Mooi beschreven… Ook ik heb vragen gehad over eiwittentekort e.d. Heb ik geen last van aangezien ik mijn dieet op verantwoorde wijze heb aangepast. De plant based Nutella is trouwens een aanrader.

  Extra voedingssupplementen zijn voor een ieder belangrijk naast een gezonde gevarieerde voeding. In het najaar neem ik om die reden altijd extra vitamines op 100% plantaardige basis.

 • Leave a Reply