#Vegan Duurzaamheid

Hoe ‘schoon’ en diervriendelijk zijn jouw schoonmaakmiddelen?

Schoonmaken. Ab-so-luut niet mijn hobby en eerlijk gezegd een van de laatste dingen waar ik aan dacht bij het verduurzamen en veganiseren van mijn levensstijl. Tot ik me realiseerde dat we al die giftige stoffen tijdens het schoonmaken wel doodleuk inademen. En de chemicaliën het riool in spoelen. Die rommel moet vervolgens uit het water gezuiverd worden en zelfs dan komt het nog in de natuur terecht. En wat dacht je van het testen – vaak nog steeds op dieren – van al die producten? Tijd dus om het niet zo fraaie luchtje van al die schoonmaakmiddelen eens onder de loep te nemen! 

Stiekem is het namelijk best een interessant onderwerp om je eens in te verdiepen. En om het jullie makkelijk te maken heb ik alvast een beginnetje gemaakt. Sit back en lees lekker verder. Je huis poetsen kan nog wel even wachten 🙂

Zelf aan de slag

Trek bij een gemiddeld huishouden het kastje onder de gootsteen open en je vindt er in ieder geval een fles allesreiniger, schuurmiddel en iets van een antikalk middel. Misschien ben jij al zo ver dat er alleen maar duurzame schoonmaakmiddelen in huis komen, lekker bezig! Maar wist je dat je deze heerlijk ruikende wondermiddeltjes ook heel makkelijk zelf kunt maken? Het wereldwijde web staat vol met ‘recepten’, dus heb je de smaak te pakken, dan kan je jouw geluk niet op.

Wil je liever eerst eens proberen of dat gehannes met marseille zeep en soda wel iets voor jou is? Begin dan met deze makkelijke uitleg voor het maken van allesreiniger:

Dit heb je nodig!

1. Marseille zeep: dit kan je o.a. bij Dille & Kamille kopen. Marseillezeep is een 100% natuurlijk product op basis van olijfolie.
2. Soda: ook wel natriumcarbonaat. Dit wordt gebruikt om wondjes te ontsmetten of dus om het huis schoon te maken. Je koopt een zak soda voor nog geen euro bij de supermarkt.
3. Water: komt gewoon uit de kraan.
4. Essentiële oliën: eventueel kun je nog wat geurende olie toevoegen. Deze essentiële oliën worden gewonnen uit plantaardige bronnen, zoals bloemen, planten, fruit en hout, en worden vervolgens gedistilleerd. Dit kun je bij de meeste drogisten wel kopen.

Zo maak je het!

1. Rasp 40 gram marseillezeep.
2. Doe de marseillezeep samen met 2,5 liter water in een pan.
3. Breng het mengsel aan de kook en zorg dat alle zeep is opgelost. Laat het vervolgens nog 5 a 10 minuten koken.
4. Haal de pan van het vuur en voeg 3 eetlepels soda toe, zodat het een sterke reiniger wordt. Roer nog even goed door.
5. Eventueel kun je nog wat essentiële olie toevoegen.
6. Laat dit een nachtje staan in de pan en giet het de volgende dag in bijvoorbeeld een bijvoorbeeld een lege allesreiniger fles.

Boenen maar!

Stop met chloor

De wc, die wil je natuurlijk écht goed schoonhouden en dus kwak je er elke week ‘lekker’ een flinke lading chloor in. Maar chloor is hartstikke vies spul en super slecht voor het milieu. Daarnaast is het ook nog eens onnodig voor een frisse plee. Natuurazijn helpt namelijk ook goed tegen geurtjes en als ontkalker, en ook baking soda doet wonderen.

Gooi een koffiekopje baking soda in de pot en giet daaroverheen een zelfde hoeveelheid natuurazijn. Zie je het al lekker bruisen? Laat het even staan en haal er na 10 minuten de borstel doorheen. Doortrekken en klaar is kees. De bril en de pot zelf kun je met die zelf gefabriceerde allesreiniger schoonmaken.

Fijne merken

Is al dat gedoe met eigen brouwsels niets voor jou? Geen paniek! Gelukkig zijn er steeds meer merken die dierproefvrije, duurzame en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen maken. Voor schoonmaakmiddelen geldt helaas wel dat zo’n beetje alle ingrediënten in het verleden op dieren getest zijn. Een 100% dierproefvrij product of merk bestaat daarom niet. Maar de merken die schoonmaakmiddelen maken kunnen er wel voor kiezen om een zogenaamde ‘cut off date’ te gebruiken. Dit houdt in dat het bedrijf geen ingrediënten meer gebruikt die na een bepaalde datum op dieren getest zijn. En dat worden er gelukkig steeds meer.

Nu hoor ik je denken: ‘ja alles leuk en aardig maar zo’n duurzame fles zeep is toch schreeuwend duur?’ Tja, echt goedkoop is het inderdaad niet. Extra reden dus om wat minder scheutig te zijn. Scheelt centen en spaart het milieu.

Gelukkig hoef je ook stad en land niet meer af voor fijne schoonmaakmiddelen. De producten van Ecover en Method bijvoorbeeld, zijn bij zowel de reguliere als biologische supermarkt te koop, wel zo handig. Overige dierproefvrije en duurzame merken die in Nederland verkrijgbaar zijn: Sonett, Sodesan, Dr. Bronner, Ecozone, Bio-D, Earth Friendly Products, Faith in Nature, Groenland, Marcel’s Green Soap, Attitude en Lilly’s Eco Clean.

De toekomst

Ik ben ervan overtuigd dat wij als consument een verschil kunnen maken. Hoe meer diervriendelijke en duurzame producten we met z’n allen kopen, hoe meer aanbod er komt. Laten we hopen dat dierproeven op korte termijn verboden zijn. Als het aan de milieucommissie van het Europees Parlement ligt zullen dierproeven voor in ieder geval voor cosmetica vanaf 2023 wereldwijd verboden zijn. Of dit ook geldt voor schoonmaakmiddelen is te hopen… Tot die tijd kun je gelukkig wel uit de voeten met de tips in dit artikel 🙂

Hi! Ik ben Doreen, een geboren en getogen Amsterdamse. Ik deel met liefde mijn tips en kennis op het gebied van duurzaamheid, plantaardig eten, sport en niet te missen vegan hotspots. Tot voor kort alleen met vrienden, familie en collega’s, maar vanaf nu ook op SquatCilla.nl.

 

 

 

 

 

 

 

Maak jij al heel bewust schoon? En heb je nog handige tips of mooie merken die je graag met ons deelt? Doreen en ik zijn heel benieuwd, dus deel ze vooral in de comments of via Facebook en Instagram. #vindenweleuk 

 

 

Bronnen:

 • https://www.animalstoday.nl/gnvdd-europa-wereldwijd-verbod-dierproeven-cosmetica/
 • https://naoki.nl/dierproefvrije-schoonmaakmiddelen-en-merken/
 • http://www.crueltyfreeinternational.org/LeapingBunny

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  10 oktober 2018 at 07:06

  Ik heb hier laatst ook over geschreven, heel goed om te delen met mensen die zich er totaal nog niet van bewust zijn!

  • Reply
   Cilla
   10 oktober 2018 at 10:08

   Oh, echt? Die heb ik even gemist dan. Ik ga het meteen even lezen. Leuk 🙂

  Leave a Reply