#Vegan

Hoeveel investeert jouw bank in dierenleed?

Eerlijk is eerlijk: ik heb er lang tegenop gezien om te veranderen van bank. Ik dacht dat het een vreselijke rompslomp zou zijn en hoopte stiekem dat het allemaal wel mee zou vallen met de investeringen van banken in dierenleed. Maar helaas was het allemaal toch schandaliger dan ik dacht. Ik stapte een half jaar geleden resoluut over naar een andere bank, en ik ga je vertellen waarom.

Zoals jullie misschien al wisten werd ik op mijn 12e vegetariër voor de dieren, en ging ik ruim 2,5 jaar over naar volledig plant based. Een van de redenen daarvoor is dat ik elke dag keuzes wil maken die het beste zijn voor het milieu, de dieren en mijn eigen gezondheid. Je bent immers niet alleen op de wereld 🙂

Naast dat ik plantaardig eet, hou ik ook zoveel mogelijk rekening met wat ik voor kleding draag, wat ik in mijn haar smeer, waar ik mijn plee mee schoonmaak en wat ik onze katten te eten geef. Met andere woorden: ik doe mijn stinkende best om precies 0 euro bij te dragen aan miserabele toestanden, omdat ik mij daar simpelweg het beste bij voel.

Als logisch gevolg kwam ik ook uit bij mijn bank. Want wat spoken zij eigenlijk uit met mijn poen? Ze investeren in diverse zaken, maar ja… in wat dan precies? Ik zat al jaren vastgeplakt bij ABN Amro, tot ik de Eerlijke Geldwijzer online voorbij zag komen en met mijn snavel op de feiten werd gedrukt.

Oh, dat klinkt niet zo best! Vertel!

Waarschijnlijk weet je al dat banken jouw (spaar)geld in verschillende projecten steken. Dit kunnen ze bijvoorbeeld inzetten om andere mensen kredieten of hypotheken te verstrekken, maar dus ook gebruiken voor ongure zaken, zoals wapens, fossiele olie en megastallen. De Eerlijke Bankwijzer zocht het uit en wilde weten in hoeverre Nederlandse banken tussen 2012 en 2017 investeringen deden in de grootste bedrijven in kippen- en varkensproductie. En wat blijkt? Ga er maar even voor zitten…

Uit het onderzoek dat World Animal Protection samen met de Eerlijke Bankwijzer uitvoerde kwam naar voren dat de drie grootste Nederlandse banken in zes jaar tijd maar liefst € 8,8 miljard euro investeerden in super grote en zeer dieronvriendelijke vleesindustrie. Rabobank, ING en ABN Amro spanden daarin de kroon en financierden bedrijven met uitermate weinig interesse in dierenwelzijn. De beelden waren afschuwelijk en ik moest echt even bijkomen van het feit dat MIJN zuurverdiende geld hieraan bijgedragen had.

Om je een idee te geven: in megastallen staan moedervarkens vaak in smalle stellingen opgesloten, worden pasgeboren biggetjes onverdoofd gecastreerd, kunnen kippen in idioot kleine hokjes geen kant op en worden de dieren op vreselijke manieren mishandeld. Na al deze ellende is het nog niet afgelopen, want ze moeten nog op de borden van mensen belanden. Dus hup hup, op naar een ellenlang transport richting slachthuis. En nee, dat is niet altijd binnen Nederland. Sterker nog: vaak worden ze ook nog verscheept en kan de reis zelfs weken duren. De gedachte aan hoe bang, uitgehongerd, gestresst en uitgeput deze dieren zullen zijn, frustreert me verschrikkelijk. Laat staan als ik denk aan het feit dat mijn bank daaraan meebetaalde.

Wtf?! Maar hoeveel investeerden Rabobank, ING en ABN Amro hierin? 

Ze investeren alledrie absurd veel in akelige zaken, maar op verschillende manieren.

Zo investeert ING niet alleen in vervuilende energie zoals gas en kolen, maar heeft de bank ook leningen verstrekt aan een deel van de onderzochte vleesproductiebedrijven. De bank pompte er maar liefst een slordige € 1,3 miljard in.

ABN Amro doet het niet veel beter, of beter gezegd: net zo treurig. Naast het feit dat ze volgens het onderzoek van World Animal Protection € 658 miljoen verstrekten aan de grote vleesproductiebedrijven, geven ze ook geen zak om het milieu. Ze doen niets aan overbevissing en bijvangst, en scoren een dikke onvoldoende op het thema klimaatverandering.

Foto: World Animal Protection

Tot slot heeft de Rabobank – die zogenaamd ‘staat voor een betere wereld’ – nog het meest gefinancierd in alle misère. Met € 6,8 miljard zijn zij de grootste financier in de onderzochte bedrijven. En ja, het klopt dat ze van origine een bank zijn voor agrariërs. Maar ze hoeven slechts een klein beetje boerenverstand te gebruiken om te kunnen bedenken dat ze door het financieren van zoveel megastallen bijdragen aan nóg meer klimaatverandering. Oh, maar wacht. Dat boeit de bank geen fluit, aangezien ze daar ook een 3 op scoren. Welke ‘betere wereld’ zou Rabo precies bedoelen?

Wat ik misschien nog wel het meest shocking vind, is dat de investeringen vooral gaan naar bedrijven waarvan bekend is dat er ernstige dierenmishandeling voorkomt. Het Amerikaanse Tyson Foods bijvoorbeeld, dat afgelopen jaren herhaaldelijk in het nieuws verscheen omdat er undercover beelden waren gemaakt, was een van de bedrijven waar bizar veel geld naartoe ging. Alleen al in 2017 kregen ze van Rabobank maar liefst 1 miljard euro! Daarnaast kon vleesgigant Tyson tussen 2012 en 2017 ook nog rekenen op pingels van ABN AMRO (€ 45 miljoen) en ING (€ 44 miljoen).

Oh, damn! Maar wat moet ik nu doen dan?

Mijn persoonlijke mening? Overstappen naar een duurzame(re) bank. In ieder geval eentje waarvan je weet dat ze niét investeren in dierenleed. In ons land zijn de drie duurzaamste banken SNS Bank, Triodos en ASN Bank. Op Eerlijke Geldwijzer kun je zien dat zij niet investeren in dierenleed, fossiele brandstoffen en andere absurditeiten. Ik heb lang getwijfeld voor welke ik zou kiezen, dus ik besloot om mijn priverekening te openen bij ASN en zakelijk bij Triodos.

Don’t get me wrong. Ik heb niet de illusie dat deze banken helemaal perfect zijn. Perfectie bestaat niet, en waar geld te verdienen valt zal er altijd schmutzigkeit gebeuren waar ik het niet mee eens kan zijn. Zo steunen Triodos en ASN bijvoorbeeld nog steeds biologische veeboeren, maar het is in ieder geval van alle keuzes de minst beroerde.

Ik vind dat deze drie banken in ieder geval hun best doen. Zo investeren ze in elektrische auto’s, windparken en een beter klimaat, maar denken ze ook mee op andere gebieden, zoals het steunen van duurzame ondernemingen en milieutechnologie. Elke stap naar een betere wereld is er een in de goede richting, ook als dit inieminie stapjes zijn.

Wil je verandering? Kom dan nu in actie!

World Animal Protection is een campagne gestart tegen de betrokkenheid van de Nederlandse bankensector in dieronvriendelijke veehouderij wereldwijd. Met de campagne willen ze bereiken dat banken druk uitoefenen op deze bedrijven, zodat zij zich gaan houden aan hogere dierenwelzijnsstandaarden. Als deze bedrijven dat weigeren, dan willen ze dat banken hun investeringen in deze bedrijven stoppen. Daarnaast is het doel van World Animal Protection ook om ons bewust te maken van wat er met ons spaargeld gebeurt, en dat wij wel degelijk in actie kunnen komen.

Stuur via deze link NU een e-mail naar de banken met de vraag om te stoppen met investeringen in dieronvriendelijke, intensieve vee-industrie. En je hoeft zelf niets te verzinnen, de tekst is al voor je gemaakt. Het kost je dus letterlijk één klik op de knop. Als dank krijg je van World Animal Protection 3 heerlijke voorjaarsreceptenkaarten die ik speciaal voor deze campagne heb gemaakt 🙂

World Animal Protection spaart alle e-mails op en overhandigt dit pakket aan het einde van de campagne aan de banken. Ze willen daarna ook direct met ze om tafel over hoe ze hun investeringen diervriendelijker in kunnen zetten. Doe je ook mee?


Bij welke bank staat jouw geld momenteel? Wist je dat dit gaande was? Ga je overstappen? En zo ja/nee, wat zijn je beweegredenen? Kortom: ik ben heel benieuwd! Laat het me zeker even weten in de comments of tag me via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt me ook elke week volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply
  Sophie
  12 maart 2018 at 09:22

  Wat erg!!! Wat voer jij jouw katten eigenlijk?

  • Reply
   Cilla
   12 maart 2018 at 10:03

   Vegan brokjes van Amicat en Benevo, met elkaar gemengd. Ze vinden het erg lekker en het is 100% compleet voer 🙂

 • Reply
  Jenn
  12 maart 2018 at 10:43

  Toevallig ben ik vorige week overgestapt, net voordat dit zo erg in het nieuws was.

  • Reply
   Cilla
   12 maart 2018 at 10:47

   Super goed! Naar welke bank ben je overgestapt? En ga je nog wel tekenen voor de campagne?
   Daarmee laat je namelijk wel zien dat je de banken onder druk wilt zetten en tegen deze investeringen bent 🙂

   • Reply
    Jenn
    13 maart 2018 at 13:57

    Ik ben naar ASN gegaan. De actie had ik al eerder gezien en getekend ja 🙂

 • Reply
  Marleen
  12 maart 2018 at 11:03

  Ik heb zojuist mijn rekening bij Rabobank leeggehaald en mijn vergeten ASN-rekening een nieuw leven in geroepen. Dankjewel voor de informatie, ik was mij hier helemaal niet van bewust!

  • Reply
   Cilla
   12 maart 2018 at 11:07

   Echt top dat je meteen aan de slag bent gegaan, Marleen 🙂
   Zo geven we de banken het duidelijke signaal dat het zo echt niet langer kan. Wil je ook nog even tekenen via de link in het artikel? Alvast heel erg bedankt!

   Liefs, Cilla

 • Reply
  Yvonne
  12 maart 2018 at 11:08

  Leuk artikel!

  Ben zelf ook sinds kort overgestapt naar Triodos….Weg met mijn geld bij ABN! Wel makkelijk dat jij voor zowel Triodos als ASN kunt kiezen 🙂

  En uiteraard de mailactie ook ingevuld, want na de vorige receptkaarten die ik kreeg ben ik wel benieuwd naar de nieuwe!

  • Reply
   Cilla
   12 maart 2018 at 11:27

   Yes, dat is goed nieuws 🙂 Opluchting is dat, hé… als je eindelijk weg bent bij een bank die investeert in zoveel narigheid? Wat leuk dat je de receptenkaarten zo fijn vond. Laat het me zeker even weten als je met de nieuwe aan de slag bent gegaan!

   • Reply
    Yvonne
    12 maart 2018 at 11:45

    Ja, echt een hele opluchting. Alleen de gezamenlijke zit nog bij de ABN, vanwege onze hypotheek. Maar ook die kunnen we over 2 jaar weer opnieuw bekijken 🙂

    Ik lees net trouwens ook je reactie over het kattenvoer hierboven. Is er nog een achterliggende gedachte dat je Amicat en Benovo mengt? Ik heb zelf laatst voor het eerst een zak Amicat gekocht. Onze katten smullen en zonder problemen van.

    • Reply
     Cilla
     12 maart 2018 at 13:44

     Omdat er in beiden weer andere ingredienten zitten en niet echt kon kiezen. Van beiden een proefzakje gekocht en ze vonden het lekker, dus nu heb ik deze merken gemengd 🙂

 • Reply
  Eva
  12 maart 2018 at 13:34

  Ik zit al jaren bij Triodos, ik ben supertevreden over deze bank! Wat een vreselijke toestanden financieren ze, wij zijn toen overgestapt zodat ins geld niet meer gebruikt wordt voor zaken die we niet willen steunen. Denk ook wapenhandel. Goed bezig! Ik ga tekenen.

  • Reply
   Cilla
   12 maart 2018 at 13:45

   Ah, top dat je bij Triodos zit! Ik ben ook heel tevreden met mijn zakelijke rekening bij deze bank.
   Super dat je gaat tekenen en je stem laat horen 🙂 Dank je wel!

 • Reply
  Carlotte
  12 maart 2018 at 15:13

  Direct overgestapt van Rabobank naar Triodos bank! Dankjewel voor het delen!

  • Reply
   Cilla
   12 maart 2018 at 15:17

   Wow! Wat super van jou 🙂 Dank je wel en natuurlijk heel graag gedaan! Ik vind dat iedereen dit moet weten 🙂
   Heb je ook meteen getekend om je stem te laten horen aan de banken, Charlotte?

   • Reply
    Carlotte
    12 maart 2018 at 16:24

    Iedereen zou dit moeten weten inderdaad! Ik heb getekend 🙂

 • Reply
  Lindsey
  12 maart 2018 at 15:27

  Wat een goed en duidelijk artikel! Ik twijfel zelf al een tijdje om weg te gaan bij ING, vanwege dit soort investeringen. Na dit artikel ga ik maar eens uitzoeken welke bank het beste mij past. Verschrikkelijk dat banken dit soort dingen met ons geld doen!

  • Reply
   Cilla
   12 maart 2018 at 15:48

   Ja, dat is ook afschuwelijk. Maar wel goed dat je het nu weet en zelf de keuze kan maken hoe je dit aanpakt.
   Heb je al getekend om te laten weten aan de banken dat je het anders wilt? Dat is al een goede eerste stap.
   Dan kun je aankomende week eens rustig zoeken welke bank het beste bij jou past. Voor mij zijn dit prive ASN en zakelijk Triodos geworden.

   Succes!

 • Reply
  Suzanne
  12 maart 2018 at 17:02

  Goed artikel! Ik ben toevallig vorige week overgestapt naar Triodos, als het goed is komen volgende week de laatste benodigdheden binnen en kan ik mijn Rabobankrekening leeghalen. Een half jaar geleden heb ik er ook al eens naar gekeken, maar het leek me toen ‘teveel gedoe’. Stom natuurlijk, want het is nauwelijks gedoe en het voelt nu al goed dat ik het toch heb gedaan! Ik kon trouwens ook niet echt kiezen dus ik ga voor een creditcard van ASN, dan steun ik die ook nog een beetje.
  Ik heb ook getekend en ben benieuwd naar de recepten. 🙂

 • Reply
  Marike
  12 maart 2018 at 20:21

  Daar sta ik dan, mijn verantwoorde aankopen te betalen, met mijn ing-pas. Dank voor je artikel, ga ik werk van maken!

 • Reply
  Mariëlle
  12 maart 2018 at 20:43

  Ik ben begin dit jaar overgestapt naar Triodos en ben erg tevreden 🙂

 • Reply
  Marion ter Mors
  13 maart 2018 at 00:30

  Ik zat tot 2016 bij de ING bank, kwam daar automatisch nadat de postbank en de ING waren samen gegaan. In 2016 heeft de ING mijn bankrekening daar stop gezet, omdat het ern slapende rekening was geworden.
  Ik zat al te denken om over te stappen naar een andere bsnk en twijfelde tussen de Triodos en de ASN.
  Jammer genoeg kon ik bij Triodos geen rekening openen toen, ondat ik gen rekening meer had om 1 cent van te pinnen. Gelukkig kon ik bij de ASN wel een rekening openen zonder 1 crnt te moeten pinnen. Dus gelijk een rekening daar geopend en ik zit er nog steeds en ben zeer tevreden met die bank.
  Een bank die investeert in dierenleed is geen bank voor mij. Ik eas al haren vegetarier en ben sinds vorig jaar veganist (ik wrl, maar onze hond en katten niet)

 • Reply
  Yolanda
  13 maart 2018 at 13:53

  Nou dit artikel was net het zetje dat we waarschijnlijk nodig hadden:)! Op zich is de info bij ons bekend en dus stond er al op mijn actielijstje om eens uit te zoeken wat onze boeterente nu eigenlijk is bij het oversluiten van de hypotheek. Want ja, als we overgaan dan gaan we met alles over en ja, dat is best een stap die ons zeker duizenden euro’s gaat kosten. Maar het lijkt te doen nu ik e.e.a. uitgezocht heb en gemoedsrust is ook een belangrijk ding, dus ik denk dat we ervoor gaan!

 • Reply
  Carmen
  14 maart 2018 at 07:40

  Thnx voor je heldere verhaal, Cilla. Dit was het laatste zetje! Zakelijk gaat het helaas niet lukken wegens zakenpartner.

 • Reply
  Thao
  14 maart 2018 at 13:27

  Ik ben heel blij dat ik dit artikel heb gelezen want het was ook een hele openbaring voor me. Al jaren zat ik bij Rabobank en daarna overgestapt naar ING sinds 2 en halfjaar. En nu ben ik overgestapt naar ASN. Het is wel een hele gedoe maar ik heb wel een prettig idee dat ik dan wel op mijn best goed doe.

 • Reply
  Teresa
  14 maart 2018 at 22:14

  “Zo steunen Triodos en ASN bijvoorbeeld nog steeds biologische veeboeren”. Ik vroeg ASN of ze dat doen en het antwoord was Nee. Ze investeren helemaal niet in veehouderijen maar ze investeren in vis kwekerijen (alleen met ASC keurmerk), helaas.

 • Reply
  Birgit
  2 april 2018 at 15:39

  Bunq is eigenlijk het meest neutraal. Die investeert in niets.

 • Reply
  Marlou
  18 april 2018 at 20:55

  Inderdaad, jammer dat bunq niet genoemd wordt. Ze investeren inderdaad in niets, ook niet in biologische veehouderij. En ze verkopen je gegevens ook niet, naast dat het echt een voorbeeld is voor andere banken qua gebruiksgemak en klantvriendelijkheid.

 • Leave a Reply