Interviews

Interview met Jolijn van Vegadutchie: ‘als ik niet sport, word ik gek!’

Ze is mooi, ze is lief, ze is een collega-blogger, goede kennis van mij én vegan: Jolijn Pelgrum van Vegadutchie. Toen ik besloot plant based te gaan eten heb ik vaak op haar blog gesnuffeld op zoek naar lekkere, makkelijke recepten, en nog steeds inspireert ze mij regelmatig als ik weer eens niet weet wat ik moet koken. Daarnaast houdt ze van goede koffie en is ze ook nog eens een uitermate gezellige gesprekspartner. Kortom: tijd voor een gesprek met Jolijn om jullie een kijkje te geven in haar leven!

Jolijn, vertel! Waarom, wanneer, hoe en om welke redenen werd je vegan?

Jolijn: “Als kind at ik echt ontzettend veel vlees. Ben er ook echt mee grootgebracht: broodjes worst, ‘s avonds vlees bij de maaltijd en van mijn ouders moest ik melk drinken voor de calcium. Toch voelde het steeds minder goed… 8 jaar geleden kwam ik het boekje ‘Skinny Bitch’ tegen, en toen gingen mijn ogen pas echt open. Alles wat er in de bio-industrie loos is stond daarin beschreven en ik wist gewoon: vanaf dit moment kan ik echt geen dieren meer eten. Ik werd meteen vegan!

Toch heb ik het in het begin niet zo slim aangepakt. Ik liet gewoon dingen weg uit mijn voeding, zonder na te denken over het vervangen van voedingsstoffen. Dat ging natuurlijk niet goed… Ik ben me toen meer gaan verdiepen in vegan eten en vanaf dat moment kreeg ik meer energie en voelde me elke dag beter. Ik haalde inspiratie uit Amerikaanse blogs en zag dat er, 5 jaar geleden, nog bar weinig op Nederlandse websites te vinden was over deze lifestyle. En zo is Vegadutchie ontstaan!”

Welke veranderingen aan je lijf heb je gemerkt die volgens jou te maken hebben met plantaardig eten (of merk je helemaal geen verschil, dat kan natuurlijk ook)?

“Vooral mijn darmen! Dat was echt altijd drama… opgeblazen gevoel en last van mijn buik. Toen ik stopte met zuivel en vlees ging het geleidelijk steeds beter. Naarmate ik ook gezondere keuzes ging maken op andere gebieden, zoals het skippen van geraffineerde suiker, merkte ik dat het ook steeds beter ging met mijn huid.”

Ervaar je ook weleens een nadeel aan je vegan lifestyle?

“Nee, eigenlijk niet. In het begin kreeg ik weleens bezorgde opmerkingen of kritiek. Maar eigenlijk is iedereen waar ik mee optrek bezig met gezondheid en een healthy lifestyle. Ik hoor daarom weinig negatieve geluiden. Ook kun je hier in Amsterdam natuurlijk overal heerlijke vegan voeding vinden, dus daar zie ik ook geen nadelen. Ik ervaar dus zeker geen nadelen!”

Wat ontbreekt er nooit in jouw keukenkastje en raad je aan andere vegans, of mensen die weleens vegan koken, aan?

“Edelgistvlokken heb ik altijd en raad ik aan iedereen aan! De smaak is zo heerlijk en op die manier is kaas vervangen makkelijk én lekker. Ook zorg ik ervoor dat ik altijd genoeg peulvruchten, rijst, bonen, en haver in huis heb, zodat ik snel iets voedzaams op tafel kan zetten: even gauw lekkere, verse humus maken bijvoorbeeld, is dan zo gepiept. Daarnaast heb ik standaard banaan in de vriezer om ijs mee te maken en kan ik niet meer zonder vanillepoeder. Oh ja, en allerlei plantaardige melk, natuurlijk. Ik maak graag mijn eigen kokos- en amandelmelk, en het is zo easy!”

Mislukken jouw gerechten weleens en zo ja, wat doe je dan (huilen, het toch opeten, aan de vogels voeren, whatever)?

“Haha, klinkt het heel arrogant als ik zeg dat mijn recepten bijna nooit mislukken? Misschien heb ik daar gewoon geluk mee, ofzo. Ik bedenk vaak dingen en maak dan in mijn hoofd een soort schets. En ja, dat lukt dus ook vaak gewoon! Het gebeurt natuurlijk weleens dat iets minder lekker is dan verwacht en daar word ik dan stiekem ook wel een beetje chagrijnig van. Maar echt dat het heel erg vies is of mislukt… Nee, dat niet.”

Foto: Bop Mulder

Foto: Bop Mulder

Wat is je advies aan mensen die ook (meer) vegan willen eten, maar niet weten waar ze moeten beginnen?

“Doe sowieso gewoon één ding per keer, dus verander je eetgedrag stap voor stap. Begin bijvoorbeeld met het ontbijt: een lekkere smoothie, een kom havermout of gezonde pannenkoekjes. Haal inspiratie uit de vele vegan foodblogs en verdiep je er steeds verder in. Alles je je hele levensstijl in één keer omgooit, lukt het vaak gewoon niet en dat is ook wat ik vaak bij mijn klanten zie. En blijf ook, zeker in het begin, relaxed en flexifbel. Het is helemaal oké als je uit eten gaat, je best doet, maar het gewoon een keer niet lukt. Zie het als een soort ‘voedingsreis’ die zich blijft ontwikkelen en heb er vooral plezier in. Dan komt het goed.”

Doe je ook graag aan sport om fit te blijven en zo ja, wat doe je dan?

“Ja! Als ik niet sport word ik echt gek, haha. Mensen denken als ze mij zien altijd dat ik heel rustig ben, maar ik word snel onrustig in mijn hoofd en sport is echt mijn uitlaatklep. Ik dans veel en ik hou ook van Yoga en Pilates. Verder skate ik graag en deed ik een tijd terug veel aan running, maar dat staat nu op een wat lager pitje. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik wel elke dag iets aan beweging doe.”

Zou je kunnen samenleven met een partner die niet vegan eet? Waarom wel/niet?

“Grappige vraag, want ik denk daar weleens over na! Sjoerd at toen ik hem leerde kennen soms nog vlees, maar heel weinig. Op zich vond ik dat toen oké, omdat hij er heel bewust mee bezig was, het heel zelden voorkwam dat hij vlees at en als hij het al deed, was het bio. Nu is hij vegan en daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee! Ik zou uiteraard niet samen kunnen leven met iemand die voor de kiloknallers gaat, dat kan écht niet. Dat staat te ver van mijn denkwijze af. Als iemand denkt dat hij vlees nodig heeft en er bewust voor kiest, zou ik ermee kunnen leven. Ik zou het alleen niet voor hem klaarmaken, haha.”

Hoe zit het met je toekomstplannen voor Vegadutchie?

“Jaaaah, zo leuk! Ik heb sinds kort een 21-dagen programma, waar ik de basis van je gezondheid help te creëren. Met weekmenu’s, boodschappenlijstjes en uitgebreide informatie leren mensen opnieuw omgaan met eten. Het is een uniek concept waarin je uitgedaagd wordt zelf na te denken over voeding, zodat je daarna zelf aan de slag kunt.

Daarnaast organiseer ik op 9 oktober een heerlijke brunch! Er zijn nog een aantal kaartjes over, te bestellen via mijn website. Bezoekers kunnen hier ook recepten proeven uit mijn programma, zodat ze er al een beetje kennis mee maken. Super leuk!

Wat ga je vanavond eten en mogen wij het recept?

Oh, ik ga denk ik voor mijn pompoen met zuurkool en paddestoelen receptje! Zo ongelofelijk lekker én makkelijk te maken. Eet smakelijk!

pompoen-vegen-vegadutchie-interview

Ingrediënten voor  2 personen:

  • 1 kleine pompoen
  • 250 g oesterzwammen, in stukken
  • 2 handen zuurkool
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • handvol verse peterselie, fijngehakt
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • olijfolie extra vierge

1. Rooster de pompoen in een voorverwarmde oven op 220 graden in ongeveer 30 minuten. Keer halverwege om. Test of de pompoen gaar is door er een vork in te prikken.

2. Verhit een beetje olijfolie en bak hierin de rode ui, paprikapoeder, kaneelpoeder en pijnboompitten. Voeg na ongeveer 4 minuten de oesterzwammen toe en bak 2 minuten.

3. Als laatste voeg je de zuurkool toe en bak je de vulling tot hij warm is. Snijd de pompoen doormidden, schep de pitten eruit en vul met de mix. Schenk er wat lekkere olijfolie over en bestrooi met verse peterselie en paprikapoeder.

 

Jolijn deelt jolijn-vegadutchie-interview-bloggerop haar blog Vegadutchie.nl superlekkere, vegan recepten! Het is haar missie zoveel mogelijk mensen te inspireren gezonder & gelukkiger te leven. Ze wil laten zien hoe simpel gezond eten kan zijn en dat je écht niet uren in de keuken hoeft te staan. Jolijn is ook holistisch health coach en ze organiseert een online gezondheidsprogramma: Your Healthy Life in 21 days. 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply