Interviews

Interview Lisa Stel (Lisagoesvegan.com): ‘Ik was een hardcore carnivoor’

Ze won de ‘Beste Vegan Blogger 2016’ award, ze heeft een website die als een speer gaat, heeft nét een awesome boek uitgebracht en ze is ook nog eens gezellig van heb ik jou daar. Deze lady is never-not-busy, maar afgelopen vrijdag was het ein-de-lijk zover! Ik kreeg haar in mijn interviewstoel; bezig bijtje Lisa Stel van Lisagoesvegan.com. We dronken koffie, hebben veel te hard gelachen en we interviewden elkaar over de vegan dingen des levens. ‘Ik snap nu niet meer waarom ik ooit zo genoot van een hamburger’.

1. Lisa Stel; vertel! Wanneer en waarom werd je vegan?

Lisa: ‘Waarom’ eerst maar doen dan? Het belangrijkste voor mij was echt om niet meer bij te dragen aan dierenleed. Ik ben een emotionele dierengek en ga bijna op de grond liggen als ik leuke honden of katten tegen kom. Maar daarnaast ben ik ook heel rationeel en wilde ik simpelweg niet meer bijdragen aan alle ellende die zich afspeelt in de bio-industrie.

Daarna kwam voor mij ook mijn gezondheid, het milieu en de medemens. Als je het mij nu vraagt wegen alle vier de redenen even zwaar, maar in eerst instantie deed ik het voor de dieren. Ik vond het hypocriet om met ze te knuffelen en ze vervolgens op te eten.

Het ‘wanneer’ is voor mij wel een beetje onduidelijk. Ik ben thuis vegetarisch opgevoed, maar toen ging ik puberen en moést en zou ik een burger proberen. Dat vond ik zo lekker dat ik een tijdje helemaal losging! Thuis, op vakantie, overal. Maar later kwam ik toch tot inkeer en ben ik langzaam maar zeker steeds gaan minderen. Er is niet één punt of datum waarop ik ‘cold turkey’ vegan ging. Het rustige proces voelde voor mij juist goed. Ik was namelijk écht een heftige carnivoor, vijf jaar geleden.

Dus ik maakte eerst de overstap naar bio-vlees, toen naar alleen vis, vervolgens naar geen vis, geen zuivel, en als laatste ook geen ei en honing meer.’

2. Welke veranderingen aan je lijf heb je gemerkt die volgens jou te maken hebben met plantaardig eten? (Of merk je helemaal geen verschil? Dat kan natuurlijk ook).

Lisa: ‘Ik weet wel zeker dat ik veranderingen heb gemerkt aan mijn lichaam, en nog steeds! Ik heb in de eerste plaats echt mega veel energie gekregen. Het gekkenhuis waar ik nu inzit qua werk, kan ik echt alleen maar doen omdat ik elke dag met zoveel power opsta. Daarnaast heb ik een veel betere huid gekregen, mijn gezicht was voorheen wat onrustig. En ook mijn haar, ik had al een dikke bos, maar nu helemaal.

En oh ja, ik heb geen buikklachten meer. Als vleeseter at ik bijvoorbeeld vaak steaks, en die kwamen dan als een steen op mijn maag binnenstormen, en dat heb ik nu niet meer. Ik voel me gewoon heel energiek, gezond en fit.’

3. Ervaar je ook weleens een nadeel aan je vegan lifestyle?

Lisa: Hmmm, lastige vraag. Ik moet serieus moeite doen om een nadeel te bedenken, haha. Qua eten heb ik namelijk nooit het idee dat het niet gaat lukken. Ik kom bijvoorbeeld net uit Marrakech en ik heb daar zó heerlijk vegan gegeten!

Wat ik misschien soms wel moeilijk vind, is dat het voor mij zo goed voelt en dat andere mensen mij daar een soort van op afkeuren. Ik laat persoonlijk iedereen in zijn waarde: eet vooral wat je wil. Maar ik merk wel dat mensen het soms dan wel ‘raar’ vinden wat ík doe. Ook heb ik er soms moeite mee dat mensen aan de ene kant petities tekenen voor tijgers en knuffelen met kalfjes en dan vervolgens wel dieren opeten.

En er schiet me nog iets te binnen! Ik merk dat, als ik zeg dat ik vegan ben, sommige mensen mij proberen te pakken op dingen als: ‘Je draagt ook leer’ (wat niet zo is), ‘Je trapt op straat ook beestjes dood’ of ‘Je doucht toch ook warm, dat is ook slecht voor het milieu!’. Ik vind het lastig dat bepaalde mensen het zo zwart-wit zien, maar ik denk veel genuanceerder. Het is geen wedstrijdje voor de perfecte vegan. Tuurlijk is de hongersnood in Afrika vreselijk of de onderdrukking van mensen in Noord-Korea. Maar dat sluit niet uit dat er ook dieren worden misbruikt en uitgebuit en dat jij daar iets aan kunt doen, toch?’

4. Wat ontbreekt er NOOIT in jouw keukenkastje en raad je andere vegans, of mensen die weleens vegan koken, aan?

Lisa: ‘Ik eet heel veel bonen, en ben gek op pompoen en zoete aardappel. Ze zijn zo veelzijdig! Je kan ze poffen, bakken, verwerken in taarten, patat mee maken, cakes, alles. Dat ontbreekt dus nooit in mijn voorraadje. En ja, je kruidenkastje is echt the key. Smaak komt niet zomaar uit de lucht vallen, dat creëer je zelf met kruiden en specerijen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor vlees! Ik ben benieuwd hoeveel mensen vlees nog steeds ‘lekker’ vinden als het van tevoren niet flink gekruid zou worden…’

Foto: Puur by Dyana

Foto: Puur by Dyana

5. Mislukken jouw gerechten weleens en zo ja, wat doe je dan (huilen, het toch opeten, aan de vogels voeren haha, whatever)?

Lisa: ‘Mislukken qua smaak eigenlijk bijna nooit, dus ik eet alles op, haha. Goh Lies, hoe komen je broeken toch zo strak?! Ik ben gelukkig een vrij goeie bakker, dus dat is heel fijn. Natuurlijk zijn sommige gerechten weleens minder lekker dan ik had gehoopt, maar weggooien hoeft gelukkig echt bijna nooit.’

6. Wat is je advies aan mensen die ook (meer) vegan willen eten, maar niet weten waar ze moeten beginnen?

Lisa: ‘Maak het jezelf vooral niet te moeilijk en focus op dingen die wel lukken. Stapje voor stapje is óók prima! Begin met thuis vegetarisch of vegan te koken, een paar keer in de week, zodat je went aan alle smaken, ingrediënten en mogelijkheden. In restaurants kun je dan eventueel nog concessies doen. Het is ook leuk om je avontuur samen met iemand te beginnen, zodat je elkaar tips kan geven en met z’n tweeën kunt genieten… of lachen als het gerecht een fiasco is geworden, haha. In één dag vegan worden is gewoon echt heel moeilijk. Het kán wel, maar ik denk dat het lastig is. Probeer het gewoon, doe je best en flip niet meteen als het een keer niet lukt. Volgende keer beter.’

7. Doe je ook graag aan sport om fit te blijven en zo ja, wat doe je dan?

Lisa: ‘Ik doe graag yoga, omdat ik vooral het fysieke en mentale combineren heel mooi vind. Een moment voor mezelf om mijn hoofd te legen. Verder hou ik heel erg van snowboarden! Ik ben echt een winterpersoon en ik geniet intens van een mooie winter. In maart ga ik weer op wintersport en daar kijk ik echt naar uit.’

8. Zou je kunnen samenleven met een partner die niet vegan eet? Waarom wel/niet?

Lisa: ‘Ja, op zich wel. Maar hij moet wel open staan voor mijn levensstijl. Ik vind het belangrijk dat hij respect heeft voor mijn keuzes, maar als ik iemand net zou ontmoeten dan is het niet meteen ‘oké, doei’ als hij niet vegan eet. Natuurlijk hoop ik dat hij dan met de tijd ziet dat vegan veel lekkerder is, maar het is geen criterium. Maar ik zou absoluut geen vlees koken voor iemand.’

9. Je boek is net uit! Super 🙂 Kun je al wat meer vertellen over volgende toekomstplannen?

Lisa: ‘Ik wil mensen op zoveel mogelijk manieren inspireren, dus ik heb heel veel ideeën. Ik zit te denken aan een mooie kledinglijn; eerlijke fashion die goed aanslaat. Daar zit in de markt nog wel wat verbetering. Ook heb ik mijn zinnen op heel Europa gezet, dus ik ga mijn blog laten vertalen!

10. Wat ga je vanavond eten en mogen wij het recept?

Vanavond ga ik eten bij Meatless District, maar morgen ga ik deze deze curry maken. Enjoy!

 

Lisa heeft mij, zeker aan het begin van mijn plant based lifestyle, vaak geïnspireerd met haar recepten, haar heerlijke luchtigheid en haar positieve instelling. You gotta love her! Heb jij haar boek al? Laat me weten wat je ervan vindt in de comments of via  Facebook en Instagram. Het is te bestellen via haar website.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Marieke | Bluebell Forest
    24 januari 2017 at 14:58

    Kom maar door met die stijlvolle en duurzame kledinglijn! Ik sta vooraan in de rij, want dat mis ik wel echt…

  • Leave a Reply