Interviews

Interview Sanne Visser: NL kampioen powerliften én vegan

Ze werd 3e tijdens de ‘Sterkste Vrouw van Nederland’, is recordhouder deadlift met 195,5 kilo én ze won het Nederlands Kampioenschap powerliften. Sanne Visser (27) is niet ‘sterk voor een meisje’, ze ís gewoon sterk. Dat ze daarbij ook nog eens vegan is, bewijst maar weer dat plant based voeding en krachtsport uitermate goed samen gaan. ‘Zolang je maar weet wat je eet’.

Toch was de sportschool niet altijd haar tweede huis. Sterker nog, voor ze begon met powerliften hield Sanne überhaupt niet van welke sport dan ook. The tables have turned. Tijd voor een interview met deze powerlady!

Whaaaahhh, kampioen powerlifting dit jaar?! Gefeliciteerd! 

Sanne: ‘Jaaaa, dank je! Het klinkt stom, maar eigenlijk was ik eerst niet eens echt tevreden. Ik had twee doelen gesteld voor 2016: een EK plaatsing en mijn persoonlijke deadlift record verbeteren, maar dat is allebei helaas niet gelukt. En natuurlijk was ik wel trots dat ik Nederlands kampioen werd, maar toch blijft dat stemmetje in mijn hoofd dat ik er niet het maximale uitgehaald heb. Hoe dan ook is deze ervaring natuurlijk wel super cool. Dat zeker!’

Hoe was je als klein meisje met sporten? Had je altijd al het gevoel dat je een beest was?

Sanne: ‘Nee, integendeel. Ik wilde helemaal niet sporten, haha. Ik heb nog wel kort aan paardrijden gedaan, maar daar stopte ik al snel weer mee. Ik denk dat mijn sportverhaal begon in 2010. Een vriendin van mij deed aan kickboksen en vroeg me een keer mee. Dat leek me op zich wel stoer, dus ik mee. Maar daar in die gym was dus ook een krachthonk, en dat vond ik er eigenlijk veel interessanter uitzien. Ik kreeg zo’n standaard vrouwenschema mee en ging dat braaf volgen.

Maar mijn kracht ging heel snel vooruit en ik merkte ook dat ik veel sterker was dan andere meiden van mijn leeftijd. In die periode had ik ook een beetje gekeken op sites over bodybuilding en daar zag ik dingen over powerliften voorbij komen. Ik boekte een les en wist dat ik mijn sport gevonden had.’

Sinds september 2015 eet je 100% plantaardig. Wat is je motivatie hiervoor geweest?

Sanne: ‘In het begin vooral mijn gezondheid. Ik had veel last van hormonale klachten, was vaak moe en had last van stemmingswisselingen. Toen ik stopte met anticonceptie en dat niet hielp, vond ik op internet veel info over plantaardig eten. Ik was echt een hardcode vleeseter, hé! Mijn dieet bestond voornamelijk uit kwark, ei, vis, kip, vlees en eiwitpoeder. Toch ben ik gewoon zo, cold turkey, gestopt. Nu ik me er meer in verdiept heb weet ik natuurlijk ook wat voor dierenleed het met zich meebrengt en is dat voor mij, naast mijn gezondheid, ook een goede motivatie om vegan te eten.’

Merk je sindsdien verschil in je herstel, prestaties en je gezondheid?

Sanne: ‘In het begin lette ik eigenlijk helemaal niet zo goed op of ik al mijn voedingsstoffen wel binnen kreeg. Ik liet simpelweg de dierlijke ingrediënten weg, dacht er verder niet aan om dat te vervangen en slikte ook geen vitaminen bij. Toen ik daar meer over ging lezen merkte ik wel dat mijn herstel en prestaties stukken beter gingen.

Nu weet ik dat mijn algen omega-3, vitamine D en B12 wel echt helpen en voel ik me sterker en fitter. Ik heb minder lang last van spierpijn, ik slaap beter en heb geen last meer van stemmingswisselingen. Dus ja, dat is top.’

sanne-inspiratie-vegan-powerliften

Geef ons eens een sneakpeak in wat je op een dag eet?

Sanne: ‘Ik ontbijt met iets wat naar appeltaart smaakt, heerlijk! Boekweitvlokken met vanille, kaneel, appel, een halve citroen, banaan, appelmoes, en blauwe bessen. Daarna neem ik tussendoor een banaan of dadels.

Mijn lunch is vaak een vegan chili met rijst, bonen, linzen, champignons, wortel, tomaat, knoflook, kruiden en mais. Tussendoor voor ik ga trainen eet ik meestal rijstwafels, wortels en een plantaardige eiwitshake.

In de avond een groentemix van broccoli, spinazie, champignons, bonen, zoete aardappel, tahini, kruiden, en vaak een vleesvervanger. Voordat ik ga slapen een shake of iets met pindakaas. Oh ja, en tussendoor eet ik veel rauwe groenten.’

Wat betekent deze sport voor je, zowel fysiek als mentaal?

Sanne: ‘Voor mij is het liften echt een uitlaatklep. Het is ook de enige hobby die ik heb, haha. Het is mentaal wel echt een uitdaging; steeds jezelf pushen om verder te gaan en net die paar kilo extra te pakken is soms wel killing. Maar in the end geeft deze sport mij op alle vlakken het gevoel dat ik goed met mijn lichaam bezig ben. Natuurlijk moet ik ook dingen laten, die ik vroeger wel deed.

Zo ben ik sinds 2015 volledig gestopt met drinken, omdat ik denk dat het beter is voor mijn prestaties. Daarnaast wil ik minimaal 8 uur slapen en ben ik eigenlijk non-stop eten aan het maken zodat ik overal en altijd voldoende binnen krijg. Ook ga ik amper uit en haal ik geen nachten meer door. Maar ik heb het er absoluut voor over! Ik moet er eigenlijk ook niet meer aan denken om nog elk weekend op stap te gaan. En ja, eerlijk is eerlijk, soms lijdt mijn sociale leven er wel een beetje onder. Maar mijn beste vrienden hebben er gelukkig wel begrip voor.’

Heb je een tip voor mensen die veel sporten en overwegen om plantaardig te eten?

Sanne: ‘Ja! Lees je van tevoren goed in, zodat je weet waar je aan begint. Zoals ik, gewoon BAM!, vegan worden is leuk, maar ik wist in het begin totaal niet wat ik deed. Verdiep je dus in voeding, zoek goede wetenschappelijke bronnen op en ga online mensen volgen die jou inspireren.

En als je onverhoopt toch eens iets dierlijks eet, get over it. Je doet je best en meer kun je niet doen. Laat je ook vooral niet gek maken, ompraten of wat dan ook en vertrouw gewoon op jezelf. En ik zeg eerlijk: ik vind het zelf soms ook nog best lastig. Zo kan bijvoorbeeld uit eten gaan nooit meer echt ‘spontaan’, dus zonder het restaurant eerst te bellen. En als ik mijn eten thuis vergeet, ja, dan heb ik toch wel een probleem. Toch merk ik ook dat het vegan eten wel steeds makkelijker wordt. Het was voor mij gewoon echt in één keer een super ommezwaai!’

Wat zijn je doelen en ambities voor de komende jaren?

Sanne: ‘Jahaaa! Ik wil die EK plaatsing sowieso nog steeds halen, en dan eigenlijk het WK powerliften ook pakken! In december is er weer een kans voor een EK plaatsing, maar ik weet niet of dat realistisch is. Ik zou natuurlijk het liefst willen dat ik ooit van mijn sport kan leven, maar of dat kan is een tweede. In NL is powerliften als betaalde sport nog lang niet zo groot als in Amerika. Maar wie weet!

 

Meer weten van Sanne en haar volgen in haar beestachtigheid? Check haar dan op Instagram @sanne_dutchpower of YouTube.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Desi
  13 januari 2017 at 08:47

  I love Sanne! Wat een stoere chick 🙂

 • Reply
  Sanne Visser
  14 januari 2017 at 11:16

  Cilla! <3 Onwijs tof dit, ik vond het leuk weer even gesproken te hebben en tot snel!

  LuvU

 • Leave a Reply