Interviews

Interview Jeremy Reijnders: de winnaar van de CrossFit Open NL (én vegan)

Een van mijn inspiratiebronnen is de Nederlandse CrossFit atleet Jeremy Reijnders (23). Niet alleen omdat ik hem al een tijdje ken, toevallig zelf ook aan CrossFit doe of omdat hij één van mijn collega-modellen was in de ‘Even Geen Vlees’ campagne. Nee, ik ben vooral onder de indruk van de manier waarop Jeremy in zijn sport een plantbased lifestyle promoot en anderen inspireert om ook na te denken over wat er op hun bord ligt. En nu heeft hij ook nog de CrossFit Open NL gewonnen! 

Een goed moment dus om het interview dat ik eerder met hem had, opnieuw te plaatsen. Ik sprak hem precies een jaar geleden bij Vondelgym in Amsterdam-Oost, waar hij zelf traint en CrossFit coach is. Ik dronk een soja latte, hij een zwarte koffie. Allebei een prima basis om een gesprek mee te beginnen 🙂

Jeremy, vertel! Hoe was je toen je jonger was met sporten? Had je altijd al het gevoel dat je sterker was dan anderen?

Jeremy: ‘Ik was als kind altijd heel druk en had ontzettend veel energie. Omdat ik van stoeien hield en geen moment stil kon zitten, hebben mijn ouders mij op judo gedaan toen ik 4 jaar oud was. Ik vond het meteen heel leuk, maar het duurde nog een tijdje voordat ik echt doorhad dat ik er serieus goed in was. Zo rond mijn 15e begon het wel te dagen en ben ik ook in een topsport-traject beland. Ik deed veel nationale toernooien en ben in die tijd ook Nederlands kampioen geworden.

Toch had ik niet per se het gevoel sterker te zijn dan anderen, maar dat kwam meer dat ik vooral met mezelf bezig was. Wel probeerde ik altijd de sterkste te zijn, maar niet zozeer door me te focussen op mijn tegenstanders. Ik wilde gewoon heel goed zijn in wat ik zelf deed.’

Dus je ging eigenlijk heel lekker met judo, maar je bent nu CrossFit atleet? Hoe dan?

‘Judo ging inderdaad goed, maar er kwam ontzettend veel druk bij kijken. Ik deed het eigenlijk altijd voor mijn plezier, maar ik merkte dat het me steeds meer tegenstond om te trainen en verloor langzaam de fun in mijn sport. De verplichte trainingen, toernooien, en aanwezigheid… ik had er weinig zin meer in.

En toen ontdekte ik CrossFit! Mijn eerste WOD (Workout Of the Day) was in 2013 en ik vond het meteen awesome. Ik deed toen nog wel aan judo, en pakte dan in het weekend voor de lol CrossFit lessen mee. Maar dat vond ik eigenlijk zó leuk dat ik van de ene op de andere dag stopte met judo. Mijn topsport-blik richtte ik vanaf dat moment op het CrossFit, en dat is wat ik nog steeds doe.’

En! Je eet sinds december 2015 volledig plantaardig. Wat is je motivatie hiervoor geweest?

‘In eerste instantie puur voor mijn gezondheid, om eerlijk te zijn. Ik zag de documentaire ‘Forks over Knives‘ en werd getriggerd om me meer te verdiepen in voeding. Ik had al langer het idee dat er iets gaande was op dit gebied, en wil niet onwetend door het leven gaan. Ik was 2 maanden daarvoor al begonnen met vegetarisch eten en zag door diverse wetenschappelijke artikelen en documentaires ook steeds meer bewijzen naar voren komen dat plantaardig eten niet alleen gezonder is, maar ook beter is voor mijn sportprestaties.

In die periode was er nog geen enkele professionele vegan CrossFit atleet en ik wilde die uitdaging wel aangaan. Want wat als ik nu nóg betere prestaties neer kon zetten, alleen door het veranderen van mijn eetpatroon?

Jeremy-interview-vegan-crossfitEn ja, als je dan bezig bent met die zoektocht, dan zie je natuurlijk ook steeds meer wat dierlijk eten betekent voor de dieren zelf. Ik was altijd al een grote dierenvriend, maar door docu’s zoals Cowspiracy zag ik ook wat wij mensen de dieren en het milieu aandoen. De echte turningpoint kwam echter pas na een speech van Gary Yourofsky; toen knapte er iets in mij. Opeens realiseerde ik me dat dit alles gewoon écht niet nodig is. Je hoeft geen dierlijke producten te eten om beter te presteren, lekker te eten, en je gezond te voelen. Ik dacht: waarom doen we dit eigenlijk? Die dieren verdienen dit gewoon niet.’

Merk je sindsdien verschil in je prestaties, herstel en gezondheid?

‘Ja, ik heb sowieso minder lang spierpijn! Dit zorgt ervoor dat ik natuurlijk weer sneller aan de slag kan in de gym. Qua gezondheid was ik altijd oké, maar ik merk wel dat ik nóg fitter ben. Ook had ik vroeger last van huidproblemen, en dat is nu véél minder. Je krijgt met een plantaardig whole-food dieet gewoon veel meer voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om te herstellen, dan wanneer je dierlijke producten eet.’

Geef ons eens een sneakpeak van wat je op een dag zoal eet?

‘Vóór het ontbijt, als ik net wakker ben, meteen 2 glazen water en een stuk fruit. Daarna havermout, met noten, zaden, pitten en bevroren vruchtjes.

Tussendoor: fruit! Een hele watermeloen of een mango, bijvoorbeeld.

Lunch: vaak wraps gevuld met eigengemaakte hummus, iets van bulgur, rijst of quinoa, zwarte bonen of kidneybonen, mais en avocado. Eventueel met wat rucola.

Tussendoor: een groene smoothie! Je kan niet genoeg groene groentes binnenkrijgen!

Diner: Homemade curry met linzen, broccoli, spinazie of boerenkool met bulgur, rijst of quinoa. Of zoete aardappel met ui, knoflook en falafel, vaak ook aangevuld met broccoli, spinazie of boerenkool.

Voor het slapen: Bananenijs van bevroren bananen en vruchten. Bijvoorbeeld mango, bramen, klein beetje amandelmelk en een paar noten. Alleen na de training soms een eiwitshake en dan mengen met koolhydraten.

En oh ja, ik bak niet in olie maar in water!’

Wat betekent CrossFit voor jou, zowel fysiek als mentaal?

‘Het heeft een huge betekenis in mijn leven gekregen. Vroeger wilde ik gewoon de beste zijn omdat ik niet hield van verliezen. Maar toen ik begon met CrossFit wilde ik niet alleen de beste zijn en mezelf verbeteren, maar ook anderen inspireren, motiveren en laten zien hoe goed een plant based lifestyle kan zijn voor je prestaties. Nu ik eenmaal vegan ben heb ik het idee dat ik het niet meer alleen voor mezelf doe, maar ook voor de dieren en de aarde. Ik gebruik CrossFit nu meer als platform, dus om te laten zien dat je als atleet geen dieren nodig hebt om te kunnen presteren.

Door middel van mijn personal trainingen kan ik als coach mensen helpen met hun kwaliteit van leven, maar ze ook laten zien dat ze dieren kunnen helpen en het milileu kunnen sparen. Puur en alleen door wat ze wel en niet eten. Ik heb nu een groter doel, zeg maar.’

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

‘Ik werk er mentaal en fysiek naartoe door te focussen, veel te slapen en goed te eten, maar zeker ook door niet teveel wedstrijden in een jaar te doen. Maximaal 2x per jaar pieken op wedstrijden is mijn ideaal. En die aanpak werkt voor mij.

Tijdens de internationale wedstrijd ‘CrossFit Open’ die plaatsvond in 2017 werd ik 4e van NL. En op de ‘Amsterdam Throwdown’ van 2016 werd ik 3e als enige Nederlander. Dus ja, het gaat best lekker: topsport en vegan eten.’

Wat zijn volgens jou de grootste vooroordelen over veganistisch eten en (top)sport en hoe ga jij hiermee om als je daar vragen over krijgt?

‘Ik probeer juist door middel van wat ik presteer te laten zien wat vegan eten voor je lichaam kan doen. Ik bedoel, het is wel duidelijk dat ik geen eiwittekort heb, toch? Daarnaast raad ik mensen met vragen aan om docu’s te kijken en hou ik het dicht bij mezelf. Door positieve verhalen te vertellen uit eigen ervaring, probeer ik anderen te inspireren en te overtuigen zodat ze zich niet aangevallen voelen. Ik probeer me altijd te verplaatsen in die persoon en positief te blijven. Vroeger wist ik zelf ook niet wat vlees voor impact had.’

Heb je tips voor mensen die veel sporten en overwegen om (meer) plantaardig te gaan eten?

‘Zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwde informatie opzoeken over plantaardige voeding. Lees je in over gezondheid en vraag jezelf oprecht dingen af; of wij mensen überhaupt wel gemaakt zijn om vlees te eten, bijvoorbeeld. Hoe meer kennis je hebt, hoe makkelijker en logischer het is om een switch te maken.’

Heb jij zelf een inspiratiebron in het CrossFit en zo ja, wie en waarom hij/zij?

‘Niet echt een inspiratiebron binnen het CrossFit, maar wel binnen het veganisme. Dat is James Aspey, een Australische motivational speaker die zich op bijzondere manieren inzet voor het veganisme. Hij is heel inspirerend en zet mensen echt aan het denken.

Zo heeft hij bijvoorbeeld eens een jaar lang niet gepraat, om als het ware aan mensen te laten zien hoe het is om ‘geen stem’ te hebben, net zoals dieren. Hij uitte zich alleen door middel van gebaren. Op deze manier wilde hij awareness creëren; voiceless for the voiceless, dus. Dat vond ik echt fantastisch.’

Wat zijn je doelen en ambities voor de komende jaren?

‘Wat betreft mijn sport is het plan om volgend jaar naar de Regionals te gaan, een soort voortraject van het WK (AKA de ‘CrossFit Games’). Op die manier wil ik ook meteen een groter netwerk en bereik realiseren om mensen te inspireren meer plantaardig te eten. Als ik naar het WK kan gaan als plant based atleet dan zet dat hopelijk weer meer mensen aan het denken en zien ze dat het niet nodig is om vlees of andere dierlijke producten te eten.

En later-later, als ik echt ouder ben, zou ik wel mijn eigen CrossFit box willen die helemaal vegan is ingericht; zonder leer, klimaat neutraal en met gerecyclede materialen. En oh ja, ook met een soort buitenruimte voor een animal sanctuary. Dan zou mijn leven wel compleet zijn.’

Nou, die plaatsing voor de Regionals is Jeremy dus gelukt. Hij is de NL winnaar van CrossFit Open 2018, en ik ben als mede-herbivoor en CrossFitter súper trots op Mr. PlantBeast! In mei 2018 vindt de Regionals plaats in Berlijn. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan niet wachten om hem te zien knallen.


Meer weten over Jeremy en hem volgen in zijn beestachtigheid? Check hem dan zeker op Instagram @jeremyreijnders

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply