#Vegan

Kappen met kooien: help je mee?

Zelf wist ik het natuurlijk wel. Ik bedoel, ik werd niet zomaar op mijn 12e vegetariër. Maar als je dan echt daadwerkelijk de cijfers en de foto’s weer onder je neus geschoven krijgt is het toch even janken met de pet op. Elk jaar worden miljoenen dieren geboren om mensen van ‘voedsel’ te voorzien. Dat is niets nieuws. Maar dat ze ook opgesloten worden in bizar krappe kooien waar ze letterlijk nog net kunnen ademen is gewoon te sick voor woorden… 

Vooral moedervarkens en legkippen, maar ook konijnen, koeien, kwartels, eenden en andere dieren die voornamelijk gezien worden als product hebben niet bepaald een gezellig leven in de vee-industrie. Iedereen die soms z’n ogen open heeft tijdens het 8 uur journaal weet dit. Maar wist je ook dat de dieren en masse in mega krappe hokjes – zonder daglicht en opgepropt met soortgenootjes – mogen creperen tot ze letterlijk een ons wegen?

‘Nou, nou… dat valt toch allemaal wel mee, Cilla? Al die strenge regeltjes in de vleesindustrie, enzo.’ 

Nope. Dat valt allesbehalve mee. Zit je?

Om precies te zijn gaat het jaarlijks om 368.974.282 miljoen (!) dieren die in Europa opgesloten zitten in kooien. Dat is meer dan het aantal mensen dat in Amerika woont. En helaas peanutbutter, voor het geval je hoopte dat ons land heilig was, Nederland doet er volgens dit rapport van World Animal Protection ook vrolijk aan mee met 7.299.330 dieren. Dat zijn er nogal wat.

En dat terwijl heel veel mensen aangeven dit helemaal niet willen, óók de exemplaren die vlees en andere dierlijke producten eten niet. Iedereen weet dat dieren wezens zijn met gevoel. Dat ze pijn, angst, verdriet en liefde ervaren, net als wij. Dat ze vriendschappen aangaan en behoefte hebben aan communicatie, net als wij. Dieren opsluiten in een gevangenis waar ze amper hun reet kunnen keren, bezorgt ze vreselijke gezondheids- en welzijnsproblemen. Ze hebben op geen enkele manier de kans om gewoon simpelweg zichzelf te kunnen zijn, wat zorgt voor stress, frustratie en ernstig leed.

Dat de dieren daar moeten zitten, té vaak geïnsemineerd worden en baby’s moeten baren, enkel en alleen om de mens te pleasen is natuurlijk al misselijk genoeg. Maar dat ze ook nog eens op zo’n dieronwaardige manier opgesloten zitten is helemaal te bizar…

Moedervarkens kunnen niet voor- of achteruit, amper opstaan of liggen klem tussen tralies die te smal zijn. Legkipjes slijten hun leven op een ruimte van 1 A4tje. Konijnen zitten met zweren op hun voetjes in hun eigen poep, gansjes worden dwangmatig volgepropt met voer tot hun slokdarm het begeeft. Dus nee, mensenkinderen. Het valt niét mee.

‘Damn, maar dat is geen leven toch!’ I rest my case.

Beter beschermen

Maar liefst 94% van de Europeanen vindt het welzijn van dieren in de veehouderij belangrijk, en 82% vindt dat ze BETER beschermd moeten worden. Sterker nog, de meerderheid van de mensen is bereid om meer te betalen voor eieren, melk en vlees als de dieren beter behandeld worden.

En jawel, er zijn al een paar bedrijven die wakker geworden zijn. Zo hebben in Amerika onder andere McDonalds, Nestlé en Starbucks aangekondigd dat ze van plan zijn kooivrij te gaan inkopen. En Danone, Lidl en Sodexo hebben toegezegd dat ze in de hele Europese Unie alleen kooivrije eieren willen. Dit betekent dus dat de verschuiving gaande is… Her en der gaan er wat radaren draaien. Eindelijk.

‘Maar hey, ik ben tegen het opsluiten, exploiteren, slachten, verhandelen, misbruiken en mishandelen van dieren in het algemeen. En niét alleen van kooidieren. Jij toch ook, Cilla?!’

Ja, natuurlijk. Cilla is vegan, dus tegen alles wat te maken heeft met het uitbuiten van dieren. Hoe klein deze stap ook lijkt; zolang er nog dieren worden uitgebuit, wil ik in ieder geval niet dat ze hun hele miserabele leven óók nog moeten creperen in een ruimte waar ze niet voor- of achteruit kunnen. En daarom vind ik dat de kooien niet vandaag moeten verdwijnen uit de veehouderij, maar gisteren nog. Ik zet mijn virtuele roeptoeter dus weer aan en wil dat de Europese lidstaten kappen met dieren in gevangenissen zetten. Het is onnodig, walgelijk, dieronwaardig en volkomen gestoord.

Wil jij ook helpen om het gebruik van kooien te stoppen?

Natuurlijk wil je dat! Teken het nu meteen burgerinitiatief via deze linkzodat de Europese Commissie dit verbod écht kan instellen. Om het onderwerp ‘kooien’ bij hen op de agenda te zetten, moeten er binnen een jaar 1 miljoen handtekeningen verzameld zijn. Omdat de handtekeningen officieel moeten worden ingediend bij de Europese Commissie, worden er meer gegevens gevraagd dan normaal. Jouw gegevens worden na verificatie door de Europese Commissie vernietigd.

Als dank voor het tekenen mag ik van World Animal Protection 10 van deze toffe totebags verloten aan mijn volgers. Vind je het leuk om deze te ontvangen, laat het mij dan weten in de comments als je hebt getekend. Eind december maak ik de winnaars bekend en komt de tas asap jouw kant op! Alvast SUPER bedankt. Held jij, alles! 

Foto: Tom Zwarts

 

Wist jij al dat dieren zo super krap opgesloten zitten? Ga je tekenen om daar iets aan te doen? En zo ja/nee, wat zijn je beweegredenen? Kortom: ik ben heel benieuwd! Laat het me zeker even weten in de comments of tag me via Facebook of Instagram.

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply
  Caitlin
  10 december 2018 at 09:42

  Hier nog een vegan! Wees dus maar zeker dat ik heb getekend. Het is best onrealistisch om te denken dat de exploitatie van dieren snel gaat stoppen dus ik denk ook dat het van belang is om dit soort initiatieven te steunen.

  • Reply
   Cilla
   10 december 2018 at 10:01

   Super bedankt voor het tekenen Caitlin 🙂

 • Reply
  Diana janssens
  10 december 2018 at 10:26

  Stop dit leed !!!!!

 • Reply
  Ellen
  10 december 2018 at 10:28

  En getekend !

  • Reply
   Cilla
   10 december 2018 at 10:38

   Topperrrr 🙂

 • Reply
  Daan van Hijum
  10 december 2018 at 10:36

  Yes ik heb hem getekent!
  Super initiatief!

  • Reply
   Cilla
   10 december 2018 at 10:37

   Heel erg bedankt! Super 🙂

 • Reply
  Jessica
  10 december 2018 at 11:06

  Getekend, bedankt voor het onder de aandacht brengen van deze petitie!

  • Reply
   Cilla
   10 december 2018 at 11:09

   Helemaal geweldig 🙂 dank je wel!

 • Reply
  Ilse
  10 december 2018 at 11:13

  Getekend. Ik heb lang mijn ogen gesloten en ben nieuw in de vegan wereld. Eat een vreselijk idioot gedrag van de mens!!!!!

  • Reply
   Cilla
   10 december 2018 at 11:16

   Welkom in de vegan wereld, Ilse 🙂 Dank je wel dat je getekend hebt en geen dieren meer eet. Liefs, Cilla

 • Reply
  Eldina
  10 december 2018 at 13:29

  Getekend!!!

  • Reply
   Cilla
   10 december 2018 at 14:28

   Awesome! Dank je wel 🙂

 • Reply
  Robin
  10 december 2018 at 16:09

  Getekend!! Zelf ben ik pescotarisch en vind het ook echt niet kunnen!

  • Reply
   Cilla
   10 december 2018 at 16:19

   Dank je wel voor het tekenen, Robin 🙂

 • Reply
  WEcotip
  10 december 2018 at 17:19

  Voilà, dat burgerinitiatief heeft een ondertekenaar meer! Bedankt om te delen, Cilla! Blij dat ik dit kon ondertekenen 🙂

 • Reply
  Kyra
  10 december 2018 at 19:10

  Hoi Cilla,

  Dank voor het onder de aandacht brengen!!
  Ik hoop zo dat dit ook weer wat mee zal helpen. En natuurlijk, als vegan, getekend.

  Groetjes,
  Kyra

 • Reply
  Mieke
  10 december 2018 at 20:37

  Wat heb je dit weer fijn geschreven. Klare taal.
  Ik heb natuurlijk getekend!

 • Reply
  Daphne
  10 december 2018 at 22:12

  Uiteraard getekend! Geweldig dat je dit soort initiatieven neemt, door jouw bekendheid hiervoor in te zetten! Die 1 miljoen handtekeningen gaan we halen! 💪🏼💪🏼💪🏼

 • Reply
  Ester
  11 december 2018 at 21:43

  Ik heb ook getekend en zal via social media nog meer aandacht vragen voor dit onderwerp. Ben zelf zeer begaan met dierenwelzijn. Hoop echt dat we een verandering teweeg kunnen brengen! Ik zou de WAP tas met trots dragen dus ik doe graag mee met de “win-actie”

 • Reply
  Inge
  12 december 2018 at 16:40

  Ik heb getekend, hopelijk volgen er snel meer mensen. Zodat deze vreselijke onnodige mishandelingen stoppen. Vegan for the animals! <3

 • Reply
  Lisanne
  13 december 2018 at 13:21

  Getekend!!! Kan niet dit, dat we zo met dieren omgaan anno 2018/2019…:(
  ik doe ook graag mee met de win actie voor de tas!

 • Reply
  Roberto di Gregorio
  14 december 2018 at 22:32

  Just go Vegan! It’s simple as that.

 • Reply
  iwona
  15 december 2018 at 06:50

  go Vegan

 • Reply
  Yolanda
  19 december 2018 at 10:19

  Getekend ook al eerder en ook een actiepakket aangevraagd! Wie weet ook nog een idee voor anderen? https://actie.ciwf.nl/page/35496/action/1?supporter.appealCode=CAUN_NL1218
  Fijn dat jij het ook zo onder de aandacht brengt Cilla!

 • Leave a Reply