#Fitness

Fitnessmoe? Probeer dan deze 5 killing alternatieven!

Obstacle run vegan Tom Zwarts Nederlands Ruigste

De meeste mensen die sporten of willen gaan sporten, gaan vaak naar een fitnessclub. Helemaal prima, zeker als je het leuk vindt. Maar ik hoor ook vaak dat mensen letterlijk fitnessmoe zijn en het maar doen omdat het nu eenmaal ‘moet’. Vaak gaan ze met tegenzin en haken ze na een maand of drie wel af… Persoonlijk ben ik, heel stiekem, ook helemaal niet zo’n fitnessliefhebber. Ik verveel me meestal dood in die gym (laten we het erop houden dat ik niet zomaar een personal trainer heb) en ben ik blij als ik eindelijk klaar ben.

Met andere woorden: fitness is niet mijn favoriete bezigheid. Waarom doe ik het dan? Nou, omdat fitness wél heel goed is voor mijn lijf. Toen ik mijn cardio met zware krachttraining ging combineren, merkte ik pas échte veranderingen aan mijn figuur. Maar! Ik wissel mijn fitnesstrainingen dus wel af met sporten die ik écht leuk vind, anders zou ik het ook niet volhouden.

Ik krijg veel vragen over wat ik nu precies doe om mijn lichaam in shape te houden. Momenteel combineer ik zelf fitness met tabata trainingen en vechtsport. Maar er zijn zoveel andere toffe sporten die je zowel binnen als buiten kan doen, zonder dat je per se in dat zweterige fitnesshok hoeft te zitten.

Deze 5 trainingen zijn goed voor je fysiek, je mentale kracht en je conditie (en wat mij betreft ook een stuk spannender dan die slaapverwekkende fitnessclub).

1. CrossFit

CrossFit is wereldwijd een van de hardst groeiende sporten en dat is niet zomaar: persoonlijk vind ik het de vetste manier om de beste versie van jezelf te worden. De eerste box opende in 1996 in Santa Cruz, groeide daarna van 18 in 2005 tot meer dan 1.500 in 2010. In 2014 werd de 10.000e box geopend in Londen en ook in NL schieten de CrossFit boxen nog steeds als paddenstoeltjes uit de grond, waardoor je bijna in elke stad wel terecht kunt.

Bij CrossFit is het basically de bedoeling om allround fit te worden, en je dus niet per se te specialiseren in 1 ding. Omdat je in een les dus alles kunt verwachten, zoals duwen, trekken, stoten, rennen, springen, klimmen en smijten, zul je steeds sterker, sneller en fitter worden. Voor mij niets anders meer!

2. Vechtsport

Ondanks dat ik altijd bang ben voor een gebroken neus, omdat mijn dekking echt verre van oké is, vind ik vechtsport echt fantastisch. Ik pak dan ook graag 1 keer in de zoveel tijd een lesje boksen mee. Vechtsport is super voor je cardio, maar is tegelijkertijd ook een krachttraining. Daarnaast verbeter je ook je evenwicht, reactievermogen, behendigheid en zelfverdediging.

Boksen is het perfecte voorbeeld van een High Intensity Interval Training, of HIIT, waar intensief sporten met actieve rustperiodes centraal staan. Als je echt tot het gaatje gaat verbrandt boksen tot wel 13 calorieën per minuut! Niet te vergelijken met een stukje loopband of stepapparaat, dus. Bovendien krijg je een sixpack van heb ik jou daar!

Boksen squatcilla veganblogger met partner

3. Obstacle run

Ik wist helemaal niet dat dit zo’n ding was, totdat mijn man gevraagd werd mee te doen met ‘Nederlands Ruigste’: een obstacle run wedstrijd voor RTL 7. Ik begrijp nog steeds niet hoe hij het overleefd heeft, want dit is echt niet-normaal bikkelen.

Obstacle runs, of mud races, zijn events waarbij hardlopen gecombineerd wordt met allerlei obstakels om de fysieke en mentale kracht op de proef te stellen. In Amerika is het al langer een trend, maar ook Nederland krijgt nu de smaak te pakken.

De route van een obstacle run gaat vaak door de natuur waar je onderweg onder andere modder, hindernissen, houten muren, sloten en touwnetten tegenkomt. Waar je dus overheen moet, ja. Het doel is om jou je grenzen op te laten zoeken, zowel lichamelijk als psychologisch. Alleen voor de echte beesten onder ons, maar zo ontzettend cool!

4. Calisthenics

Deze sport heeft eigenlijk pas sinds kort mijn interesse. Ik had filmpjes gezien op YouTube en Instagram en kon eigenlijk niet geloven wat deze mensen allemaal met hun lichaam deden!

Kort gezegd is calisthenics een verzamelnaam voor alle oefeningen die worden uitgevoerd met het eigen lichaamsgewicht of in combinatie met minimale apparatuur. Het doel van deze sport is een krachtig, lenig, droog en gedefinieerd lichaam, zonder inname van extra creatine of BCAA’s…

Kijk gewoon even naar dit filmpje en je weet wat ik bedoel. Awesome met hoofdletter A.

5. Tabata

Het is een hel van een workout (als je ‘m echt goed doet) maar het is één van de weinige trainingen die wetenschappelijk bewezen serieus helpt bij gewichtverlies. Het klinkt vrij nieuw, maar Tabata is al heel oud; er is simpelweg weer nieuw leven ingeblazen. Zoals de naam al doet vermoeden is de training vernoemd naar een Japanner, dr. Izumi Tabata, die een methode ontwikkelde om in zeer korte tijd effectief te sporten.

Een Tabata workout bestaat uit een serie van cardio-kracht oefeningen die je 20 seconden uitvoert alsof je leven er vanaf hangt. Vervolgens heb je 10 seconden rust en ga je weer als een speer, in totaal herhaal je dit 8 keer en dat is dan 1 set; acht intervallen inclusief je rustperioden duren 4 minuten. Burn, baby burn!

 

Welke sport doen jullie? En, belangrijker, doen jullie het omdat jullie het leuk vinden of omdat het ‘moet’? Laat het me vooral weten in de comments of via Facebook en Instagram. Ik ben heel benieuwd! En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Selma
  6 mei 2016 at 07:40

  Als ik geen chronische polsblessure had, dan was ik denk ik naast hardlopen ook nog gaan crossfitten of boksen. Niet per se voor mijn figuur (dat kan me zolang mijn BMI gezond is niet zoveel schelen), maar omdat ik dol ben op sporten! Fitness vind ik ook vreselijk saai, te weinig wedstrijdelement. Ik wil competitie haha! Leuke foto trouwens, die van het boksen!

  • Reply
   Cilla
   9 mei 2016 at 14:56

   BMI zegt soms niet eens zoveel, want als je veel traint bouw je natuurlijk ook spieren op. Hierdoor lijk je zwaarder voor je BMI, waardoor je op een walvis zou kunnen lijken qua gewicht. Soms een beetje verwarrend. Ik ben zelf ook echt gek op sporten, maar merk wel dat ik op zoek ben naar afwisseling. Als ik iets te lang doe zoek ik weer een andere uitdaging 🙂 Gaat je polsblessure ooit nog wel over trouwens?

 • Reply
  Desi
  6 mei 2016 at 15:13

  Zodra je een sport vind, die goed bij je past, is trainen nooit meer een opgave. Vroeger vond ik sporten echt niet leuk, maar deed ik het omdat ik wist dat het gezond was. Inmiddels heb ik powerliften ontdekt en ik vind het echt fantastisch. De workouts zijn zwaar, maar toch ben ik elke keer weer blij dat ik naar de gym kan.

 • Reply
  Sanne
  7 mei 2016 at 12:22

  Vet leuk bericht Cilla!
  Ik geloof dat ik via YouTube weleens Tabata heb geprobeerd, misschien iets om nog vaker naar te kijken.
  En inderdaad, als ik cardio combineer met krachttraining merk ik ook goeie veranderingen in m’n figuur! Nu ben ik vooral bezig met krachttraining, en heb sinds kort een racefiets waar ik meer mee wil gaan trainen.
  Wat super tof dat je bokst en wat een lieve foto!
  Liefs

 • Reply
  Wouter Duijndam
  28 september 2017 at 19:58

  Uit interesse zou ik willen weten waar jij het vandaan hebt gehaald dat er bij Calisthenics geen BCAA’s en geen creatine gebruikt word?

  • Reply
   Cilla
   29 september 2017 at 10:19

   Het is van de meesten het doel, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het helemaal niet wordt gebruikt 😉

   • Reply
    Wouter Duijndam
    29 september 2017 at 10:24

    Voor mij was de ontdekking van Calisthenics een live saver / eye opener.
    Fitness is een absolute dooddoener voor mij, zoooo saai ondanks goeie muziek!

    Ik gebruik wel creatine en eiwit shakes op soja basis ,maar geen BCAA’s.

    Een collega van mij zei: Weet je wat jij moet gaan trainen? Op je handen lopen en door deze oefening ben ik andere oefeningen tegen gekomen en zo uiteindelijk gaan trainen voor de Calisthenics basics.
    Dit zijn geen oefeningen die je zomaar even doet. Het vergt ontzettend veel discipline en training.
    Het ziet er makkelijk uit, maar vaak geld hier hoe makkelijker de oefening eruit ziet des te moeilijker deze is.

  Leave a Reply