#Fitness #Vegan Food info

Krachttraining én veganist: “Maar hoe kom je dan aan je eiwitten?”

Ik ben nog geen maand veganist en de ‘hoe kom je dan aan je eiwitten’ opmerkingen stromen binnen. Opvallend dat mensen die mij niet kennen zich opeens zo’n zorgen over me maken, maar dat terzijde. Ja, ik train veel; ongeveer 4x per week en dan het liefst krachttraining. Als vegetariër kreeg ik al veel eiwitvragen, maar daar was nog een beetje vanaf te komen als ik het woord ‘kwark’ noemde. Nu er géén kwark meer binnen komt (en ook geen melk, eieren, kaas, whey proteïnen en ander dierlijk spul) is het hek van de dam. “Want krachttraining is echt onmogelijk zonder dierlijke eiwitten, hoor.” Right. Ga nu maar terug je cave in.

Loop een doorsnee sportschool binnen, vraag aan de gemiddelde 19 jarige, niet-afgestudeerde sportinstructeur om een trainings- en voedingsschema en je zult gegarandeerd horen dat je je koolhydraten drastisch moet minderen en je vooral vol moet proppen met eiwitten, het liefst dierlijke. Ik word bijna misselijk van het feit hoe achterhaald deze onzin is. Ga gewoon voor de grap naar Google, toets de woorden vegan en atleet in, en aanschouw. Ze bestaan; veganistische atleten. En goeie ook! Je hebt geen dieren nodig om het beste uit jezelf en je training te halen. Echt niet.

Geen bewijs

Als je veel traint, zoals ik, of zelfs nóg meer, als een atleet, dat is de juiste voeding van essentieel belang om de prestaties te ondersteunen tijdens de training en wedstrijden. En ja, daar horen absoluut, naast koolhydraten en vetten, ook eiwitten bij. De afgelopen tijd is er echter een hysterische hype ontstaan rondom eiwitten, die slaat als een vlag op een strontschuit. Er is simpelweg GEEN wetenschappelijk bewijsmateriaal dat het bingen van eiwitten je sportprestaties verhoogt. Sterker nog, van teveel eiwitten word je óók gewoon dik. En nog maar te zwijgen over hoe je uit je waffel gaat meuren als je constant een tekort hebt aan koolhydraten…

torre washington veganistische bodybuilder

Torre Washington, vegan bodybuilder

Alles wat je nodig hebt

Anyway, een plantaardig voedingspatroon bevat dus gewoon, heel simpel, de juiste hoeveelheden macro’s en spoorelementen om te voldoen aan de energie behoefte van een sporter. En ja, óók een topsporter! Over het algemeen is een dieet met een ruime hoeveelheid koolhydraten, normale hoeveelheid eiwitten (1,2 tot 2 gram per kilogram lichaamsgewicht) en matig in vet het beste voor atletische prestaties. Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstoffen van een (top)sporter en eiwitten zijn nodig voor het herstel, verbetering en vernieuwing van spieren. Volkoren granen, bonen, groenten, gefermenteerde soja, fruit, noten en zaden zijn perfecte bronnen van koolhydraten en eiwitten. Deze bevatten alle essentiële aminozuren en energieke substraten die nodig zijn voor iemand die veel traint. Daarnaast kun je natuurlijk zelf ook een beetje nadenken en zoeken naar plantaardige producten met veel eiwitten. Zo drink ik na mijn work-out graag eiwitshakes van rijstproteïne, erwtenproteïne of hennepproteïne en neem ik extra spirulina en gefermenteerde sojayoghurt.

De beste keuze

Een veganistisch eetpatroon is misschien wel de beste keuze die een sporter kan maken, omdat je gewoon de gewenste macro’s binnen krijgt, maar wel zonder de nadelige gevolgen van dierlijke eiwitten en vetten (opgeblazen buik, winderigheid, slecht verteren enz). Daarnaast eten vegans producten met een hoog vezelgehalte, rijk aan kalium, magnesium, antioxidanten en veel vitamine C en E. Dit zorgt op de lange termijn voor verlaging van vetpercentage, minder bloeddrukellende en hart- en vaatproblemen. Ten slotte wijzen onderzoeken uit dat vegans een kleinere kans hebben op diabetes type II en bepaalde types van kanker.

groenten in een kom met paddestoelen bimi en tempe

Het probleem met mensen die plantaardig gaan eten en veel sporten is dus vooral dat ze vaak niet goed voorbereid zijn en zich niet voldoende hebben ingelezen. Een uitgebalanceerd eetpatroon; rijk aan koolhydraten, met voldoende eiwitten en de juiste vetten is het beste wat een sporter kan hebben. Zorg alleen wel dat je alle benodigde voedingsstoffen, mineralen en vitaminen binnen krijgt, investeer wél in een goede vitamine B12 en als je denkt dat je lichaam er behoefte aan heeft kun je extra letten op calcium, jodium, algen Omega-3, vitamine B2, D en zink. Maar laat je in ieder geval nooit wijs maken dat (kracht) training en veganistisch eten niet samen gaan… je gelooft ook niet in andere sprookjes, toch?

Enkele bekende vegan topsporters:

 

Wat zijn jouw favoriete plantaardige eiwitbronnen? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de comments, of via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply
  Mariska
  15 februari 2016 at 19:36

  Mensen die meer verstand denken te hebben dan ze daadwerkelijk hebben zullen er helaas altijd wel zijn. Dit stukje kunnen die mensen nog wat kennis uit vergaren 😛 Je bent gewoon lekker goed bezig!

  • Reply
   Cilla
   15 februari 2016 at 19:40

   Ja, en weet je? Voor iedereen werkt wat anders natuurlijk. Het is alleen niet zo dat dingen niet kúnnen. Dank je wel lieve Mariska 🙂

 • Reply
  Mayke
  15 februari 2016 at 20:19

  Interessant artikel.. Zoals je weet ben ik niet vegan noch vegetarisch maar ligt mijn interesse hier wel en ben ik bezig met steeds bewuster leven en eten.
  Ik wil steeds wat meer gaan minderen met vlees eten dus jouw artikelen vind ik echt top om te lezen!

  • Reply
   Cilla
   15 februari 2016 at 21:25

   Dank je wel meis 🙂 En je bent er in ieder geval bewust mee bezig. Dat is al helemaal super!

 • Reply
  Djuli
  15 februari 2016 at 22:49

  Ken je het filmpje ‘Vegans are weak’? Een goeie om te laten zien als er weer iemand over begint. Er is trouwens ook een ‘Vegan Sporters’-groep op Facebook. Ben je daar al lid van?

  • Reply
   Cilla
   16 februari 2016 at 07:41

   Dat filmpje kende ik nog niet haha meteen gekeken natuurlijk 🙂 En bij de FB groep heb ik me gisteren aangemeld. Thanks voor de tips meis x

 • Reply
  Desi
  23 februari 2016 at 15:24

  Handig artikel! Er zijn inderdaad nog steeds veel misstanden over hoeveel eiwitten je nodig hebt en hoe je als veganist spieren op kan bouwen. Nou, dan kan prima.
  Ik heb net een nieuwe coach en die reageerde gelukkig heel goed toen ik vertelde dat ik vegan was: ”zolang je genoeg voor uit blijft gaan, maakt het mij niet uit wat je eet”. Ik zal hem eens laten zien wat je allemaal voor elkaar krijgt op een veganistische levensstijl 😀

 • Reply
  Gwen
  26 februari 2016 at 09:28

  Top artikel en heel erg leuk geschreven! ik ben nu een maand bezig met veganistisch eten en doe daaraast 4 x in de week crossfit en tot nu toe zie ik nog steeds progressie met spieren aanmaken. Maar inderdaad als je aangeeft dat je veganistisch eet dan is het gelijk ja maar eiwitten en dit en dat…

  • Reply
   Cilla
   26 februari 2016 at 10:44

   Dank je wel Gwen 🙂 Goed dat je ook veganistisch bent gaan eten! En tuurlijk maak je nog steeds progressie met trainen, waarschijnlijk weet je ook heel goed hoe je het aanpakt.

 • Reply
  Man
  1 september 2016 at 09:43

  Goed artikel.

  Ikzelf (man, echte vleesliefhebber) ben samen met met vrouw de uitdaging aangegaan om 50 dagen veganistisch te eten. Voor een (hopelijk) fitter gevoel en een betere wereld (zie de documentaires Cowspiracy en
  Fed Up)

  Maar mijn vraag is: hoe weet je nu dat je genoeg stoffen binnen krijgt zoals jodium en B12? Het argument dat vleeseters genoeg B12 binnen krijgen gaat niet op, aangezien er ook vleeseters zijn die B12 bijslikken.
  Mijn idee is dat je bij een gevariëerd eetpatroon vanzelf genoeg stoffen binnen krijgt. En na het sporten eet ik bijvoorbeeld een handje nootje en een banaan.

  • Reply
   Cilla
   4 september 2016 at 17:28

   Hoi! Wat goed van je dat je als ‘echte vleesliefhebber’ wilt gaan voor een gezondere en diervriendelijke keuze van eten. Fitter zul je je absoluut voelen, mits je wel op de juiste manier de stoffen in vlees en andere dierlijke producten (zoals ijzer en B12) uit andere voeding haalt. Dat vleeseters ook weleens B12 tekort komen klopt; koeien in de industrie krijgen zelfs ook vaak extra B12 toegediend.

   Als veganist moet je je B12 wel binnenkrijgen door middel van een supplement, aangezien dit nu eenmaal in dierlijke voeding zit. Ik heb ook een artikel geschreven over Vegan Vitamins, waarin je kan lezen wat ik zelf aan extra supplementen slik. Veel stoffen haal je zeker uit een gevarieerd eetpatroon, maar je lichaam een handje helpen kan zeker geen kwaad. Een handje noten en een banaan na het sporten klinkt goed (wel een beetje weinig, maar dat is persoonlijk ;))
   Jodium kun je een beetje op letten door bijvoorbeeld brood te eten met toegevoegd gejodeerd zout, of zout te kopen met toegevoegd jodium.

   Als je nog vragen hebt hoor ik het wel 🙂
   Veel succes met je vegan challenge. Gaat vast goed komen!

   Liefs,
   Cilla

 • Reply
  hanneke Mol
  8 september 2016 at 21:46

  Geweldig stuk!
  Als ik nog geen veganist was,zou ik na het lezen van je inspirerende schrijven het zeker worden. 🙂

  • Reply
   Cilla
   8 september 2016 at 21:54

   WoW, wat een mooi compliment Hanneke! Dank je wel 🙂

 • Reply
  Maaike
  23 november 2016 at 18:21

  Wat een goed artikel, eindelijk iemand die al de mythes en dieet fabels even netjes ontkracht! Heel inspirerend!

 • Reply
  tessa
  1 januari 2017 at 12:36

  Hoi!
  Ik heb jarenlang zonder problemen vegetarisch gegeten, (dus wel ei en heeel matig zuivel), tot ik erachter kwam dat ik, naast zuivel, overgevoelig ben voor soja en gluten. Nu eet ik weer vlees, voor, inderdaad de eiwitten… maar eigenlijk voel ik me er niet goed bij. Kan ik dit nou echt zo simpel oplossen door hennep- en amndel- en zadenproteinen te gebruiken?heeft iemand daar ervaring mee?

  • Reply
   Rensbestmens
   27 april 2017 at 09:29

   Yeszzz yeszzz
   Boekentip de sitting chef van annemarie postma vet leuk en mooi boek waar je met plezier in kijkt en donders geïnspireerd van raakt!

   • Reply
    tessa
    28 april 2017 at 13:07

    Thanks!!!

 • Reply
  Monique
  3 februari 2017 at 16:03

  Wauw! Wat een verademing om als redelijk fanatiek crossfitter jouw verhaal te lezen. Omdat mijn man en ik onze vleesconsumptie willen minderen, al heel lang gezond en onbewerkt voedsel eten maar nu op een leeftijd zijn waar op gewicht blijven lastig wordt en na het zien van de documentaire Food choice gaan we graag de uitdaging aan om een tijd veganistisch te eten. Recepten genoeg te vinden, daar ligt het niet aan maar de twijfel over het wel voldoende binnenkrijgen van eiwitten is na het lezen van jouw verhaal helemaal verdwenen! Let’s go vegan!

  • Reply
   Cilla
   3 februari 2017 at 17:24

   Wat goed om te horen, Monique! Lees je goed in, blijf ontdekken, dan gaat het jullie zeker weten lukken. En als je vragen hebt weet je mij te vinden 🙂
   Succes!

   Liefs,
   Cilla

 • Reply
  Jicky
  21 maart 2017 at 08:45

  Hoi Cilla,
  Leuk artikel! Je geeft een ook gefermenteerde sojayoghurt te eten. Waar is deze te koop of maak je dit zelf?

  • Reply
   Cilla
   21 maart 2017 at 09:28

   Hi Jicky,

   Nee, de sojayoghurt van Alpro is gefermenteerd. Deze koop ik bij AH. Neem wel de ongezoete variant, anders zit er weer vrij veel suiker in.

 • Reply
  Jacky
  7 april 2017 at 10:47

  heel interessante blog! Hiermee kan je mensen overtuigen!

  • Reply
   Cilla
   7 april 2017 at 10:53

   Dank je wel Jacky 🙂 !

 • Reply
  Lesley
  31 mei 2017 at 20:34

  Ik kom elke keer weer bij jouw blog uit. Ik eet voornamelijk vegan. Nu ben ik al sinds twee maanden bezig met trainingen (voornamelijk kracht) op de sportschool. Ik heb gevraagd om een voedingsadvies, maar het enige wat ze zeiden was dat ik meer eiwitten moest eten. Toen ik zei dat ik voornamelijk vegan at stonden ze me raar aan te kijken en wisten ze het niet meer. Nu ik al twee maanden bezig ben, ben ik nu gemeten en kwam eruit dat ik alleen maar spier verlies. Heb jij tips voor mij die ik kan toepassen om wel spier op te bouwen? Ik vond je bovenstaande tip van de vegan eiwitshakes goed. Ik ga eens kijken naar waar ik dat spul kan halen.

  • Reply
   Cilla
   31 mei 2017 at 21:27

   Hi Lesley,

   Wat goed dat je zoveel mogelijk vegan eet en dit wil combineren met krachttraining! Dat ze je raar aankijken in de gym komt helaas wel vaker voor. Zeker bij die suffe, klassieke fitnessclubs waar het personeel nog steeds denkt dat je je macro’s alleen maar uit dierlijke producten kan halen 🙂 Onzin!

   Om je vragen te kunnen beantwoorden heb ik meer informatie nodig. Hoe vaak train je per week en hoe lang per keer? Wat doe je dan precies? Waar focus je op? Hoe zwaar is je training? Hoe lang ben je en hoeveel weeg je? Wat eet je precies per dag en hoe groot zijn je porties? Eet je überhaupt wel voldoende calorieën voor de hoeveelheid trainingsdagen en je lengte/gewicht? Als je niet aan topsport doet is het namelijk bijna onmogelijk om, als je een whole-food plant based dieet volgt, eiwitten tekort te komen. Tenzij je simpelweg gewoon in z’n totaliteit te weinig eet… dan wel.

   Mijn man Tom (waar ik ook samen het VeganAnimal vlog op YouTube mee heb) is sportvoedingsdeskundige en we schrijven ook vegan eetschema’s uit op aanvraag. Als je daar interesse in hebt raad ik je aan om je verhaal even te mailen naar hallo@vegananimal.nl. Dan kunnen we er uitvoeriger over praten en kijken wat we voor je kunnen betekenen. Luister in ieder geval niet naar die sukkelige types in de sportschool… Vegan eten en krachttraining gaan namelijk heel goed samen. Je moet alleen even weten hoe en wat 🙂

   Liefs,
   Cilla

 • Reply
  Edwin
  4 augustus 2017 at 21:55

  Mooi geschreven!

  Ik zit te overwegen om Vegan te worden omdat onderzoek kennelijk veel voordelen heeft gevonden in een plantaardig voedingspatroon. Mindere kans op kanker, met name prostaat en baarmoeder (wel tot 50% minder kans) en veel andere soorten diabetes, etc, etc.

  Maar ik heb ook enkele dingen die nogal dubbel voelen.

  1. waarom kan het lichaam geen B12 uit natuurlijke producten halen als het lichaam hier biologisch kennelijk op ingesteld moet zijn?

  2. Waarom geeft het brein hormonen af die ons aanmoedigen om vet en vlees te eten als wij hier kennelijk biologisch niet voor gemaakt zijn? Als ik het goed heb is dit volgens de biologische psychologie om overleven te bevorderen (net als dieren zich helemaal volvreten met vet als ze hun prooi doden). Je weet maar nooit wanneer je die vetten nodig hebt als je een tijd niets te eten hebt. Waarom zou het lichaam er echter voor kiezen om zo te neigen naar dierlijke vetten als het uiteindelijk het lichaam schaadt? Dit is in mijn optiek erg tegenstrijdig.

  Daarnaast vraag ik mij af of je voldoende eiwitten uit plantaardig eten kan halen voor een krachtsporter. Deze hebben namelijk in het bijzonder veel eiwitten nodig (extra veel) voor herstel en behoud van een grote hoeveelheid spiermassa (boven gemiddeld) Hoe kijk je hier tegen aan?

  Ik zie uit naar jullie reacties.

  Groetjes.

  Edwin

  • Reply
   Renato
   10 februari 2018 at 19:18

   Ja Edwin.

   Ik ken het gevoel.
   De drang naar vlees eten zit in velen van ons.
   Die behoefte is er wel met een reden .

   Stuart McRobert heeft een aantal jaren veganistisch geleed.
   In een periode dat hij zwaar trainde (met de halters).
   Dat heeft hem veel van zijn robuustheid gekost.
   Dat zijn zijn woorden.
   En het zal goed mogelijk kunnen zijn.
   Ik weet van veganistische boybuilders.
   Maar hoe natuurlijk leven die?
   Eiwitpoeders vind ik niet natuurlijk.
   Vitamine B12 pillen zijn niet natuurlijk.

   Die verhogen zelfs de kans op kanker, B supplementen.
   Dat komt in verschillende onderzoeken naar voren.

   Ik ben bang dat de ‘gezondste weg’, toch is, vooral plantaardig, met toch een beetje dierlijk erbij.
   Zo voel ik het zelf, van alles proberende…

   • Reply
    Cilla
    10 februari 2018 at 20:13

    Hoi Renato,

    Je hebt het over ‘natuurlijk’ leven. Vrijwel geen enkele bodybuilder leeft natuurlijk. Er zijn altijd eiwitpoeders, supplementen of zelfs anabolen in het spel. Je moet je ook afvragen hoe natuurlijk het buitenproportioneel laten groeien van je spieren eigenlijk is.

    Bodybuilding en gewichtheffen zijn sporten die het uiterste vragen van je lichaam en vaak een onnatuurlijke grote spiergroei vereisen. Als je deze prestaties wilt leveren ben je per definitie al niet natuurlijk bezig 🙂
    De meest ‘gezonde weg’ is plantaardig leven. Vlees hoort daar niet bij, om het simpele feit dat het vol zit met verzadigd vet, cholesterol en hormonen; allemaal elementen die je progressie in de weg staan. En als we het toch hebben over kanker… het eten van dierlijke producten verhoogt sowieso de kans op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. . Zeker in de mate waarop we dit in het westen doen.

    • Reply
     Renato
     10 februari 2018 at 21:01

     >>Vrijwel geen enkele bodybuilder leeft natuurlijk. Er zijn altijd eiwitpoeders, supplementen of zelfs anabolen in het spel.<>Je moet je ook afvragen hoe natuurlijk het buitenproportioneel laten groeien van je spieren eigenlijk is.<<

     Dat ben ik wel met je eens. Maar meer in de zin van , hoe gezond is het.
     Het trekt een wissel op de gewrichten , tenminste als je redelijk zwaar gaat trainen.
     Want ook met 'medium' weights, dat is relatief, voor iedereen verschillend, kan je behoorlijke spiermassa opbouwen. Dit is weer afhankelijk van je aanleg, zoals met elke sport dit het geval is.
     En welke sport is wel natuurlijk? kilometers hardlopen , een paar keer in de week? urenlang banen trekken in het zwembad, zoals topzwemmers plegen te doen. Wielrennen etc. Je begrijpt wat ik wil zeggen. Dat geldt voor bijna alle sporten. Boksen nog erger… Maar aan de andere kant is het vechten een onderdeel dat door de gehele natuur terug te vinden is. Territoriaal gedrag. Vlees eten. De natuur is niet 'gezellig'.

     De meest gezonde weg is wat ik zo aan kennis tot me genomen heb, niet de veganistische.
     Maar grotendeels plantaardig met daarbij vis. Of een weinig vlees.
     Dat is wat ik uit onderzoeken haal .

     Heb niks te bewijzen verder.
     Als jij veganist wil zijn, prima.
     Maar in de blauwe zones word, wel degelijk vis geconsumeerd. En in Sardinië' ook kaas en vlees.
     Dacht je dat de oermens geen vlees at? Mammoeten werden in kuilen gevangen en van daaruit gedood.
     Natuurlijk.. kom op zeg.. De mens was altijd een omnivoor. nooit zoals een koe of Gorilla.
     Nooit een veganist.

     Maar de kruistocht van de veganist heeft wel iets sekteachtigs.
     Met hun eigen waarheden, verkondigend als de waarheid.
     Zoals moslims en christenen ook graag plegen te doen.

    • Reply
     Renato
     10 februari 2018 at 21:05

     Wat ook zo raar is.
     Bij mijn reactie heb ik de opties

     >> Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.<>Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.<<

     helemaal niet aangevinkt.
     Want ik ben eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd in een discussie met fanatiek veganisten.
     Ken het verhaaltje wel.
     Heb het vaak gezien.
     Ben het er gewoon niet mee eens.
     Daar moeten veganisten het dan toch mee doen.
     Respect komt van 2 kanten.
     Geef je die niet, dan krijg je die van mij ook niet.
     Dat is wel duidelijk toch?

     • Cilla
      10 februari 2018 at 22:07

      Ten eerste is het natuurlijk heel raar dat je een reactie plaatst onder een bericht als je helemaal niet geïnteresseerd bent in de antwoorden die teruggegeven worden. Dat betekent dat je gewoon je gelijk wilt halen en dat even komt verkondigen. Niet echt een open gesprek ook; opdringen van jouw wereldbeeld zonder tegenspraak te dulden. Wie is er hier nou fanatiek en sektarisch bezig?

      Maar goed, je gaf een interessant antwoord. Je haalde namelijk de ‘blue zones’ aan.

 Zoals je weet zijn de blue zones de gebieden waar mensen wonen die het gezondst oud worden. Grappig dat je dat aanhaalt want je hebt gelijk, in een aantal blue zones eten ze wel degelijk vis, of zelfs een heel klein beetje vlees. Maar de blue zone die boven aan de lijst staat van gezonde mensen is het gebied waar de zevendedags adventisten wonen. Deze mensen leven op een veganistisch dieet. Het toont juist weer aan dat je, als je je vlees en vis consumptie tot een minimum beperkt, je redelijk gezond oud kunt worden. Maar wanneer je het helemaal schrapt je nog een stuk gezonder bent! Daarnaast leven wij in een hele andere omgeving waarbij zware industrie, verontreiniging en milieuvervuiling veel bepalender is dan bijvoorbeeld in een afgelegen gebied in Japan. 

Voor ons is het dus extra noodzakelijk goed op te letten wat we binnen krijgen om de gifstoffen van buitenaf te pareren.

      Verder moet je vooral geloven wat je wilt geloven. Deze website is overigens gebaseerd op (de laaste) wetenschappelijke inzichten (aangezien ik zelf ook een wetenschappelijke studie heb genoten), dus heeft niets te maken met welk geloof dan ook. Het gaat mij er ook niet om waar jij je wel of niet in kunt vinden, het gaat mij om de feiten. Dat jij deze niet wilt zien, omdat je er zoals je zelf zegt ‘het er gewoon niet mee eens bent’ is je eigen keuze.

  • Reply
   Cilla
   10 februari 2018 at 20:09

   Hoi Edwin,

   

Wat leuk om te horen dat je overweegt om vegan te worden.


   Het is inderdaad waar dat er veel heel gezondheidsvoordelen zitten
aan het niet consumeren van dierlijke eiwitten. Wat je net noemt is nog
maar het topje van de ijsberg.

 Dat wij b12 niet kunnen opnemen uit plantaardige bron is meer een probleem van onze
geavanceerde samenleving waar wij alles schoon en steriel willen hebben.
 B12 komt voor in een grond waar voldoende mineralen en bacteriën leven. Dit soort grond 
kennen wij niet meer, omdat we alles steriliseren. Ook kan natuurlijk water b12 bevatten, maar wederom hebben wij dit zo schoon gefilterd dat er geen b12 meer in zit. Een voordeel
 daarvan is dat we geen ziektes meer hebben die voortkomen uit vervuild drinkwater. Het nadeel is dat we geen b12 meer binnen krijgen op ‘natuurlijke’ wijze.   Daarnaast vraagt ons lichaam om voeding zodat we kunnen overleven. Hoe meer kcal er in voedsel zit hoe makkelijker het is om te overleven. Althans, evolutionair gezien. Vroeger hadden we namelijk nog wel eens tijden van schaarste. Dan is het het makkelijkst om voeding te vinden dat hoog in kcal zit. Daarom vinden mensen vet en pure suiker vaak zo lekker 🙂 Daar vraagt het lichaam namelijk om zodat het zo min mogelijk moeite hoeft te doen om een maximaal aan kcal binnen te krijgen.

Tegenwoordig is dat overlevingsmechanisme een beetje nutteloos omdat we op elke hoek van de straat een supermarkt hebben. Het werkt eigenlijk zelfs tegen ons.

   In de maatschappij waar we nu in leven is de natuurlijke reactie van zo veel mogelijk kcal consumeren dus niet de meest gezonde impuls om naar te luisteren.

 Het consumeren van eiwitten is geen probleem. Ons lichaam heeft helemaal niet ZO veel nodig.
 De gerenommeerde voedingsinstanties hebben als maatstaaf dat je minimaal 0,8 gr per kilo lichaamsgewicht zou moeten eten. En dat 1,8 gr per kg lichaamsgewicht de max zou zijn dat het lichaam kan opnemen.

 Die 0,8 gr per kg lichaamsgewicht is trouwens niet het minimum maar de richtlijn die voor alle mensen genoeg is. Eigenlijk is het werkelijke getal nog een stukje lager, onderzoekers hebben dat opgehoogd zodat het echt voor 99% van alle mensen genoeg zou moeten zijn. Voor fanatieke sporters zouden we dit nog kunnen verdubbelen en kom je op 1,6 tot 1,8 gr uit. Alles daarboven is eigenlijk alleen maar schadelijk voor het lichaam, om diverse redenen. Toevallig maken we er volgende week een video over waarin we alles nog eens duidelijk uitleggen. Dus stay tuned 😉

 • Reply
  Peter van den Bossche
  23 december 2017 at 18:08

  Ik ben veganistisch gaan eten omdat mijn colesterol te hoog was. Na 2 maand liet ik terug mijn bloed trekken en hij stond op 165, mijn huisarts begreep niet hoe ik dat gedaan had. Ik zei ik eet veganistisch. Ja, zei hij ,super dat je dat kunt maar ik krijg dat niet verkocht aan mijn patiënten. Ik neem een extra B complex met voldoende B12 en ook regelmatig een ijzer supplement. Alle vit en mineralen in orde. PS. Ook elke dag vit D3 en zink. Al jaren geen verkoudheden meer gehad, geen loopneus meer, etc. De overtollige kilo’s verdwenen. En ik eet 4 tot 5 maaltijden per dag.

 • Leave a Reply