Food info

Lupine: plant based eiwitbom

lupineboontjes veggieworld utrecht

Tijdens mijn bezoek aan VeggieWorld zag ik ze ein-de-lijk liggen: witte lupinebonen! Ik was er al een tijdje naar op zoek omdat het echte eiwitbommetjes zijn en je er ontzettend veel kanten mee op kunt qua fabriceren. Van lupinespread tot burgers en van energiereepjes tot zelfs smoothies! Daarnaast zijn ze in het algemeen gewoon verschrikkelijk gezond, lekker en nog duurzaam ook. Ideale brandstof voor actieve, healthy vegans, dus.

Ik kende lupine al een beetje omdat het her en der weleens in vleesvervangers wordt verstopt, maar niet heel vaak óf niet vegan. Wel wist ik dat het heel gezond is en dat je, als de boontjes eenmaal gaar zijn, volledig je creativiteit erop los kunt laten! Tijdens VeggieWorld proefde ik ze voor het eerst puur met wat kruiden; een beetje nootachtig en niet zo melig qua structuur zoals veel andere bonen. Ik was meteen enthousiast en kocht 2 zakken!

“Waarom is lupine nou zo gezond?”

Allereerst natuurlijk: omdat het een super eiwitbron is! Als sporter is het extra belangrijk daaraan te denken. Waar een ‘normaal’ persoon rond de 0.8 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht nodig heeft, is dat bij een intensieve sporter al gauw tussen de 1 en 1,4 gram. En ja, eiwitten zitten ook in andere bonen en peulvruchten, maar lupine bevat (onbereid) 36,2 gram eiwitten per 100 gram. Powerrrr!

Daarnaast is het rijk aan calcium, magnesium en ijzer, wat ook essentieel is als je veel traint. Lupine is vetarm en zit vol vezels, 40,4 gram per 100 gram. Onderzoeken uit België wijzen tevens uit dat deze superboon het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert. Ubergezond in de breedste zin van het woord.

“Ok. Ik wil inslaan voor een jaar! Waar koop ik het?”

Ja, dát is wel een beetje een ding. Een klein ding, maar toch… Ik zei niet voor niets dat ik er al een tijdje naar op zoek was, want het ligt niet bij de Appie of de EkoPlaza. Ik kocht ze dus tijdens VeggieWorld, maar ik heb al gezocht waar ik terecht kan als deze zakken op zijn. De webshop Veggiedeli, Vegabond in Amsterdam, Healthstore in Den Haag en Heavenly Cupcakes in Rotterdam zijn een aantal zaken die het verkopen.

Ondanks dat lupine best schaars is (de NL oogst is bijna op en we kopen het nu in bij Duitse boeren), vind ik het niet duur. Voor een zak van 400 gram betaal je bij Veggiedeli €3.95 en daar haal je (gekookt) een kilo bonen uit. Om je een idee te geven: dit is goed voor zo’n 17 lupineburgers(!), wat we dus rustig heel duurzaam kunnen noemen!

Lupineplant paars en geel

De lupineplant is best een knapperd

“Hoe eet ik dit?”

Je koopt de bonen hard, ongekookt en puur in een zakje van meestal 400 gram. Dat laat je een nachtje weken en vervolgens kook je ze de volgende dag 100 minuten. Dat was het. Eenmaal gekookt kun je ze invriezen, pureren om er burgers mee te maken, veranderen in saucijzenbroodjes met wat bladerdeeg eromheen of energierepen van maken.

Om de boon zit een dun schilletje, een beetje zoals bij kikkererwten, dat je gewoon lekker mee kunt eten; het bevat zelfs belangrijke voedingsstoffen. Lupinebonen geven lang een verzadigd gevoel, wat er weer voor zorgt dat je de rest van de dag minder gaat snaaien en dus ook kan helpen als je wat pondjes kwijt wil.

Conclusie?

Conclusie is dat witte lupinebonen zeker in je voorraadkast horen als je van lekker, healthy en duurzaam houdt. Het is een plus voor vegans die veel trainen en snel hun eiwitten willen aanvullen. Bovendien heb je een leuk antwoord als die geïnteresseerde vleeseters je weer eens vragen hoe je in godsnaam aan je eiwitten komt. Win-win!

 

Kende jij lupine al en wat maak jij er allemaal mee? Wist je bijvoorbeeld dat je er ook deze heerlijke burgers mee kunt maken 🙂 ? Laat me jouw lupine experience vooral weten in de comments of via Facebook en Instagram.  En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Mayke
  8 maart 2016 at 14:52

  Top deze tip! Ik ben natuurlijk nieuw in de vega world en ik ga dit artikel zeker gebruiken ? Dankje!

 • Reply
  Djuli
  8 maart 2016 at 15:12

  Mmm die burger ziet er goed uit 🙂 Ik ga het recept opslaan!

 • Reply
  Desi
  8 maart 2016 at 16:36

  Dit ziet er echt heel erg lekker uit en het klinkt ook nog hartstikke gezond! De AH had een tijdje lupine vleesvervangers maar die zie ik nooit meer. Best jammer, want ik vond ze heel lekker.

 • Reply
  Karin
  19 oktober 2016 at 09:43

  deze ga ik maken! ik heb een pot van deze rakkers bij de Ekoplaza gekocht. Dus toch 🙂

  • Reply
   Cilla
   19 oktober 2016 at 09:50

   Oh, fijn! Ik ben benieuwd 🙂

 • Reply
  Anne-Marie Achthoven
  6 januari 2017 at 20:05

  Deze burgers heb ik geprobeerd ze zijn geweldig lekker. Ik maak die lupine bonen ook met Groene kool, Palm kool, boeren kool , je kunt alle kanten mee met deze bonen . Je kun quinoa gerst gierst couscous bulgur zilvervlies rijst pasta volkoren pasta salades maken met verschillende peulvruchten . Wie creatief wil zijn gaat lekker eten Ik ben vegetariër dus ik lik mijn vingers af

 • Reply
  Sara
  9 februari 2017 at 12:05

  Dank je voor het recept! De burgers zijn lekker stevig, alleen smaakt het te veel naar rauw kikkererwtenmeel voor mijn smaak. Als ik het kikkererwtenmeel wil vervangen, zou ik dan het beste een ander meel kunnen gebruiken, of bijvoorbeeld paneermeel of havermout?

  • Reply
   Cilla
   9 februari 2017 at 12:07

   Hi Sara,
   Ja je zou inderdaad ook kunnen kiezen voor havermout of speltmeel 🙂

 • Reply
  Wendy
  2 november 2017 at 18:05

  Ken ze! Haal ik altijd bij de Turkse winkel op de hoek. Saladitos staat erop. Mega grote potten voor een klein prijsje 🙂

 • Reply
  Gordon
  29 juli 2018 at 21:51

  Hoi, klopt het dat de bonen een beetje een zwavel geur hebben? Ze smaken niet vies maar als je deksel van de opbergdoos afhaal stinkt dat behoorlijk.

  • Reply
   Cilla
   30 juli 2018 at 10:50

   Even afspoelen en eentje proeven. Dan merk je gauw genoeg of ze nog goed zijn 🙂

   • Reply
    Gordon
    30 juli 2018 at 11:09

    Ze zijn net een dag geleden gekookt maar de smaak is voor de rest prima. Vind ze alleen stinken ?.
    Bedankt voor je reply.

 • Reply
  Har
  16 september 2018 at 09:56

  Ik kwam een grote pot gekookte lupine laatst tegen hier in nl bij de Lidl, tijdens de Spaanse week. Ik Spanje verkoopt de Lidl overigens diezelfde potten in het standaard assortiment. Vandaar dat we ze herkende.

 • Leave a Reply