#Beauty

‘Make-up is slecht voor je huid’ en nog 4 andere beautyfabels

Rode lippenstift opgemaakt op Geisha manier

Als sinds de dag dat iemand mij vertelde dat kippenpoep je wimpers verlengt, ben ik gefascineerd door beauty. Als meisje van 8 was ik er een beetje confuus van. Waar moest ik elke dag verse kippenpoep vandaan halen? Gelukkig vertelde mijn moeder dat ‘t heus een grapje was en dat ik, tegen de tijd dat ik lange wimpers wilde, met mascara ver zou komen.

Het kippenpoepverhaal leerde mij in één klap dat niet alle beautyverhalen kloppen… Sterker nog; de meeste zijn onzin. En ik ben de beroerdste niet, dus voila, speciaal voor jullie, 4x verse broodjes beauty-aap.

1) ‘Siliconen zijn slecht voor je haar.
 Oh, en elke dag wassen trouwens ook’

Fout! Sterker nog, dankzij siliconen worden de haarschubben mooi glad en ze zorgen dus voor zo’n lekkere, healthy glans. Sommige siliconen kunnen je haar wel verzwaren, maar dat ze je haar afsluiten en zelfs kunnen laten “stikken” is een fabel. Het laagje waarmee siliconen je haarschubben sluiten is namelijk tijdelijk, je wast het er met shampoo gewoon weer af. Ook het van-elke-dag-wassen-wordt-het-haar-vet verhaal is onzin. Zolang je maar wast met een milde shampoo, is er niets aan de hand.

Groene lush producten en zeep

2) ‘Anti-rimpel crèmes werken’

Strakke, gladde smoeltjes worden er beloofd. Soms zelfs in 5 minuten. Right. Back to reality. Er wordt gesmeten met ingrediënten die niet eens echt bestaan. Sowieso werken alle cosmetische crèmes alleen optisch. Er is geen enkele crème op de wereld die bestaande rimpels weg kan halen (vitamine A zuurcrème is de enige die wetenschappelijk bewezen werkt tegen ondiepe, kleine rimpels, maar dit is alleen verkrijgbaar op doktersrecept…).

De producten die beloven je rimpels te laten verdwijnen trekken je huid een aantal uur strak waardoor het tijdelijk minder zichtbaar is. Maar verdwijnen? Nee. Slaat smeren dan echt kant noch wal? Dát niet. Er zijn namelijk wel crèmes die het rimpelproces wat kunnen vertragen. Vroeg of laat verfomfaaid iedereen, maar door een goede, hydraterende moisturiser te smeren beperk je enigszins het rimpelleed. Let er wel op dat er een SPF in zit, want UV licht is de biggest bitch.

3) ‘Elke dag make-up dragen is slecht voor je huid’

Dagelijks make-up dragen is, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, niet slecht voor je huid. Zeker niet als het kwalitatief hoogwaardige make-up is, zoals bijvoorbeeld die van Mineralogie. Het probleem met make-up is alleen dat veel van ons dames te lui zijn het masker er ‘s avonds goed af te schrobben. Het zijn juist de make-up restjes die de poriën blokkeren; puistjes, en op de lange termijn dus huidveroudering, zijn het gevolg. Eraf halen dus, die schmink. Ja meisjes, óók na het stappen of als Mister Überherrlich voor het eerst blijft slapen…

Poeder verschillende tinten met poederkwast

4) ‘Van junkfood/chocola/pizza krijg je puistjes’

Na talloze wetenschappelijke onderzoeken is er nog steeds NIET bewezen dat junkfood, of wat voor food dan ook, puistjes veroorzaakt. Ongezond eten, en zeker non-stop, zal ongetwijfeld op de lange termijn niet goed zijn voor je huid, net zoals voor de rest van je lijf. Maar zo af en toe een reep chocola of een vette pizzapunt veroorzaakt zeker geen puistjes. Hooguit een knorrige weegschaal.

5) ‘Een bruine huid betekent minder smeren met zonnebrandcrème’

Er wordt vaak gedacht dat je van zonnebrandcrème langzamer bruin wordt. Zodra er ook maar een beetje kleur op ons vel verschijnt stoppen we het liefst met smeren. Niet doen! Een bruine huid biedt geen bescherming tegen UVA en UVB stralen. Door UVB stralen wordt de opperhuid wel iets dikker en dat geeft extra bescherming tegen zonlicht, maar het beperkt de schade van UV stralen minimaal en huidveroudering wordt extra uitgenodigd. Altijd smeren, dus! Ook in de wintermaanden, ja, als je die rimpels wilt voorkomen.

Vrouw op strand smeert zonnebrandcreme

Wat is er dan wel waar van al die beautyverhalen? Tja. Weinig… Van stress krijg je rimpels. Dat is een feit! En dat je bij een zoen van 1 minuut 26 calorieën verbrandt; ook waar. Dus maak je vooral niet te druk, zoen lekker veel en smeer je vooral vol met SPF crème. Dan komt alles goed.

Ik behaalde ooit mijn diploma schoonheidsspecialiste, omdat ik zo geïntrigeerd was door beauty. Ik kwam erachter dat schoonheid vooral een attitude is. En jullie? Wat zijn jullie beautygeheimen?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Mariska
  14 januari 2016 at 13:26

  Informatief artikel, en helemaal waar! Ik moet al zuchten wanneer ik weer een reclame zie voor een anti-rimpelcreme. Wat de cremes hooguit doen is de huid voeden waardoor rimpels tijdelijk iets minder lijken dan wanneer je een uitgedroogde huid hebt. Hetzelfde gevoel krijg ik trouwens wanneer ik iets zie staan als ‘zo raak je makkelijk al die kilo’s kwijt’.. Daar is geen wondermiddel voor, vereist gewoon werk en discipline. Maar dat is weer een ander onderwerp.

 • Reply
  Catherine
  14 januari 2016 at 16:58

  Wat een goed artikel! Nu is alles voor mij in een klap duidelijk, vind ik heel fijn. Ik merk dat als ik me goed voel en genoeg geslapen heb, ik er meestal het best uitzie! Wat proberen ze ons toch ook allemaal gek te maken zeg!

 • Reply
  Nikita B
  15 januari 2016 at 07:59

  Ohh Cill, het is zó waar van het “slapen met die plamuurlaag!” Als ik zag of zie dat dames nog met zwarte randen om hun ogen wakker worden bedenk ik mij altijd wat zij hun huid in godnaam aan doen… Dat ik, als ik 70 ben nog naar een bejaarden missverkiezing kan en zij hun verlepte huid met wasknijpers omhoog moeten houden…

  Wat betreft cacao, er is bewezen dat rauwe cacao héél goed is voor de huid, het stimuleert de doorbloeding van de huid waardoor de kleur en de structuur verbeterd mits je niet overgevoelig bent voor cacao.
  Ik ben dit laatste dus wel… Ja het is vrèselijk, ik weet het. Maar als ik chocolade eet waar meer dan 7% cacao in zit, dan krijg ik dus wel last van onderhuidse huidontstekingen. Sinds ik geen cacao meer smikkel bloed mijn hart maar heb ik eindelijk na jaren een verbeterde huid. Maar goed, ja ik ben raar! 😉
  Leuk artikel weer!

 • Leave a Reply