Vegan Facts

Vegan Facts: ‘Maar van melk gaat toch niemand dood?’

Eerlijk is eerlijk, zelf heb ik ook jaren gedacht (of in ieder geval gehoopt) dat er niets mis was met melk, kwark, kaas en yoghurt. Van melk gaat toch niemand dood? En een koe geeft nu eenmaal melk, right? Dus waarom dan niet een handje helpen met al dat melkoverschot wat een koe schijnbaar toch heeft hangen. Pas toen ik mij er echt in ging verdiepen, kwam ik achter de waarheid over melk. Conclusie? It’s no good. Niet voor de dieren, maar ook zeker niet voor jouw gezondheid.  

Het was bij mij misschien ook een kwestie van niet willen weten… Als sporter at ik natuurlijk kwark als een bootwerker en ik had geen idee hoe ik ánders aan die eiwithype kon voldoen. En besides, we leven in Nederland! Hoe slecht kunnen die koeien het hier nou helemaal hebben? En oh ja, ik at biologisch, dus dan zit je sowieso safe toch? Nee. Jammer genoeg gaat dat feestje niet door.

‘Wat is er dan mis met melk?’

Ik heb me maanden in wetenschappelijke bronnen verdiept en viel van de ene verbazing in de andere. De meeste mensen denken nog steeds dat melk en melkproducten (vla, roomboter, ijs, yoghurt, zuivelspread, kwark enz. enz.) goede, natuurlijke voedingsmiddelen zijn die nodig zijn voor sterke botten. Als ik de vraag krijg wat er dan mis is met melk, wil ik zoveel tegelijk vertellen dat ik vaak niet weet waar ik in hemelsnaam moet beginnen en welke studie ik aan moet kaarten. En wat doet een blogger dan? Juist!

1. Dierenwelzijn

In de eerste plaats noem ik het dierenwelzijn (of beter gezegd: het tekort daaraan), aangezien ik zelf ook jarenlang dacht het allemaal prima geregeld was. Nu was ik nooit zo’n melkdrinker, maar kwark is exact van hetzelfde laken een pak. Als we het even eerlijk en realistisch bekijken zoals het is, dan is melk van een koe natuurlijk gewoon moedermelk die bedoeld is voor kalfjes. Niet voor volwassen mensen. Om ervoor te zorgen dat industriekoeien melk blijven geven, worden ze dus keer op keer kunstmatig zwanger gemaakt. Dit gebeurt dan vaak ook nog voordat de koe überhaupt volgroeid is, want ze moeten wel opschieten om aan alle vraag te kunnen voldoen.

De zwangerschap van een koe duurt, net als bij ons, 9 maanden. Als ze bevalt van het kalf mag deze, als ze veel geluk hebben, een dag melk drinken bij de moeder voordat hij wordt weggehaald. Heel vaak is dit niet het geval en wordt het diertje direct van zijn moeder gescheiden, wat voor beiden zeer traumatisch is. Vanaf dat moment krijgt het kalf ook niet meer de melk van zijn moeder, maar een vervangende poederoplossing. De moedermelk is immers ‘bedoeld voor mensen’.

“21.000.000 kalfjes belanden in het slachthuis, omdat ze ‘overschot’ zijn”

De koe wordt daarna dag in, dag uit, gemolken. Pijnlijke, ontstoken uiers zijn ‘normaal’ en horen er nu eenmaal bij. Uiteraard moeten de zwangerschappen ook gewoon doorgaan, anders stopt ze na een periode met melk geven en dat is niet de bedoeling van een melkkoe. Het nieuwe kalf wordt weer weggehaald en de moedermelk blijft op gang. Dit gaat zo een zwangerschap of vijf aan één stuk door, totdat de koe minder melk gaat produceren. Op dat moment zit ze pas op een kwart van haar natuurlijke leeftijd, maar vaak zijn de dieren dan al letterlijk uitgemolken en worden ze afgeschreven.

Daarnaast belandt het kalfjesoverschot in het slachthuis, aangezien deze verder geen waarde hebben voor de industrie. Tenzij het vrouwtjesdieren zijn; dan kunnen ze eventueel nog melkkoe worden…
21 miljoen(!) kalfjes worden jaarlijks geslacht er verwerkt tot goedkoop vleesproduct. En waarom? Omdat ons wijs wordt gemaakt dat moedermelk van een ander zoogdier gezond is voor een mens en de meesten blijkbaar niet weten dat je je calcium prima uit plantaardige voeding kan halen.

kalf-melk-vegan-koe

Het leven van kalfjes in de industrie

2. Acne en andere huidproblemen

Zoals ik net al zei, is de functie van melk dus het laten opgroeien van een kalf. Melk bevat daardoor veel vet, eiwitten en  groeihormonen. Het zit er van nature gewoon in, simpel. Uiteraard komen deze hormonen via je boterham met roomboter, glas melk, bakje kwark of whatever jouw lichaam binnen en dit zorgt bij veel mensen voor puistjes en huiduitslag.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat acne en andere huidproblemen in verband staan met het consumeren van melk en melkproducten. Veel mensen denken dit te kunnen voorkomen door het consumeren van halfvolle of magere melk (minder vet, dus vast ook beter voor mijn huid) maar uit onderzoek blijkt juist dat magere melk het ergste is. Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de hogere waarden van oestrogeen in magere melkproducten. Daarnaast vonden de wetenschappers 15 verschillende steroïde geslachtshormonen in commerciële melk en de hoogste concentraties hiervan zaten ook weer in magere melk, in vergelijking met halfvolle en volle melk. Niet zo best voor je perzikhuidje, dus.

3. ‘Maar mijn calcium dan?’

Daarnaast zit bij veel mensen hardnekkig ingebakken dat melk gezond is en wordt het nog steeds gezien als de belangrijkste bron van calcium. Maar dit is zo onvoorstelbaar oubollig en achterhaald. Calcium is een mineraal dat gewoon in de grond zit. Koeien en andere dieren krijgen dit binnen door het eten van planten en dit komt dan weer terecht in de melk. Met andere woorden? Je kunt je calcium dus, net zoals die koe, prima binnen krijgen door het eten van plantaardig voedsel.

Groenten als paksoi, boerenkool en broccoli bevatten veel calcium, net als noten en peulvruchten. Aan plantaardige melk en yoghurt wordt vandaag de dag ook vaak extra calcium toegevoegd. Als je er netjes voor zorgt dat je hier minimaal 1 glas of kommetje per dag van binnen krijgt, zit je helemaal snor met je calcium, zonder alle eerder genoemde nadelen. Daarnaast kun je de opname van je calcium nog iets stimuleren door het nemen van vitamine D, maar dat is voor iedereen belangrijk. Of je nu een hardcode carnivoor bent of een vegan.

melk-vegan-boerenkool-kale

Melk in verhouding tot boerenkool. Pretty clear, right?

Conclusie?

De meest eerlijke conclusie is dat ik nog wel een poosje door kan gaan over de nadelen van melk en melkproducten. En dan ben ik nog niet eens begonnen over de ongezonde verzadigde vetten, de toename van slijmproductie die melk veroorzaakt en de verslavende casomorphine die er van nature in zit. Ik hoop dat bovenstaande punten jullie wat meer inzicht geven in het melkverhaal.

Er staat op Google Scholar nog veel meer wetenschappelijke informatie hierover, dus je kunt je lol op. Mijn doel was om jou er vandaag, op Wolrd Milk Day, er in ieder geval de basics over te vertellen, zodat je nu weet wat er wél mis is met melk. The choice is yours.

 

Drink jij wel/geen melk en waarom wel/niet? En hoe denk je over laboratoriummelk? Laat het me weten via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 

Bronnen:

 • Adebamowo, C. A., Spiegelman, D., Danby, F. W., Frazier, A. L., Willett, W. C., & Holmes, M. D. (2005). High school dietary dairy intake and teenage acne. Journal of the American Academy of Dermatology, 52(2), 207-214.
 • Albert DeVries, “Cow longevity economics – the cost benefit of keeping the cow in the herd,” delaval.com. Accessed 7/21/2014 from: http://www.delaval.com/en/-/Dairy-knowledge-and-advice/Cow-Longevity/Scientists-view-on-cow-longevity/Cow-longevity-economics—the-cost-benefit-of-keeping-the-cow-in-the-herd/
 • “Calf Slaughter by Country in 1,000 Head,” Index Mundi: Animal Numbers. Accessed 7/21/2014 from: http://www.indexmundi.com/agriculture/?commodity=cattle&graph=calf-slaughter
 • Danby, F. W. (2005). Acne and milk, the diet myth, and beyond. Journal of the American Academy of Dermatology, 52(2), 360-362.
 • Greger, M. (2016). ‘Plant vs. Cow Calcium’ Geraadpleegd op: https://www.youtube.com/watch?v=x_CAqpBnd5E

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  24 oktober 2016 at 19:32

  Wat een ontzettend goed artikel is dit zeg. Wauw! Ik ga nu zeker bewuster kiezen voor zuivel. Ik ben sinds een aantal maanden vegetarisch gaan eten. Ik vind vlees best lekker, maar ik wil gewoon dat er minder dierenleed is op deze wereld. Dit verhaal grijpt me dus ook erg aan. Helaas is veganistisch eten voor mij denk ik toch een stap te ver. Ik heb allergieën (ik mag vrijwel geen fruit maar ook geen noten). Ik moet al met zo veel dingen rekening houden. Toch lijkt het me een mooie stap om 1 à 2 dagen in de week veganistisch te gaan eten. Alle kleine beetjes helpen, toch?

  • Reply
   Cilla
   25 oktober 2016 at 12:41

   Dank je wel, Sara! En fijn dat mijn artikel ervoor gezorgd heeft dat je nu meer bewust bent van wat je consumeert. Vlees an sich is vaak niet eens zo lekker; het zijn voornamelijk de kruiden die het werk doen. Vandaar ook dat mijn kruidenrekje uitgebreider is dan mijn koelkast zelf haha 😉 Daarnaast zijn de producten van de Vegetarische Slager qua smaak en structuur ook vaak ‘vlezig’. Denk bijvoorbeeld aan hun speckblokjes, gehacktballen, kipstuckjes en kip-shoarmareepjes. Heerlijk!

   Dat je denkt geen vegan te kunnen zijn herken ik! Zelf heb ik dat ook jaren gedacht. Maar toen ik Cowspiracy had gezien, wist ik dat het voor mij gewoon tijd was om het te gaan doen. Het voelde simpelweg niet goed meer. Maar jij bent er in ieder geval heel bewust mee bezig, en dat is echt al een hele grote stap in de goede richting. Alle kleine beetje helpen, zeker weten 🙂

   Liefs!

  • Reply
   Stephanie
   25 oktober 2016 at 22:25

   Hey Sara!
   een vriendin van me (Lise) = wanderingwilma.wordpress.com had ook zo’n allergieën + hooikoorts.
   Ik had eens gehoord dat sommige mensen na dierlijke producten uit hun dieet weg te bannen merkten dat hun allergieën ‘verdwenen’. Ik raadde haar aan om te proberen veganistisch te eten om eens te kijken of het een verschil zou maken. Lise is ondertussen bijna een half jaar veganistisch en deze zomer kon ze weer de fruitsoorten en noten eten waaraan ze allergisch was. Van haar hooikoorts had ze minder last van dan andere jaren, terwijl haar papa er net veel meer last van had deze zomer. Misschien werkt het voor jou ook? In ieder geval veel succes met de bewuste stapjes die je neemt! Proficiat!

 • Reply
  Sanne
  25 oktober 2016 at 12:17

  Zo zielig 🙁 bah wat naar, ik wist dat helemaal niet van het overschot. Bah.
  Soms kan ik het gewoon niet geloven dat, met zulke informatie en zulk dierenleed, andere mensen nog zuivel kunnen nuttigen. Zo veel onbegrip :(. Ik merk dat bij m’n vriend, dat als ik hem dingen vertel, dat het niet zo aankomt als het bij mij aankomt.. ik vind dat soms echt super moeilijk. Wel eet hij geregeld vegan met mij, maar nu sinds hij veel sport eet hij veel meer kwark en kip en natuuuuuurlijk weet ik wel dat je dat niet nodig hebt 😉 kijk naar jou en naar je vriend! Vegan animals! Hihi. Maar dat is soms best lastig.. but I love him, haha.
  Liefs

  • Reply
   Cilla
   25 oktober 2016 at 12:33

   Nee, Sanne, ik begrijp dat soms ook niet. Maar zoals ik in mijn blog ook zeg: mensen willen het vaak ook niet weten (zelfs ik had dat…). Ze denken dat het in NL allemaal wel prima gesteld is met de dieren of dat zuivel echt gezond is. Maar dat is in beide gevallen dus totaal niet zo. Helaas is het in de fitnessbranche nog steeds ‘normaal’ om te leven op rijst, broccoli, kip en liters kwark, terwijl er zo ontzettend veel atleten vegan of vegetariër zijn. Het schijnt zelfs béter te zijn voor je sportprestaties! Als je vriend vragen heeft, mag hij altijd bij ons aankloppen. Hij is in ieder geval wel een lieverd 🙂

 • Reply
  Janna
  25 oktober 2016 at 13:07

  Wat een ontzettend goed, duidelijk artikel. Bedankt!

  • Reply
   Cilla
   25 oktober 2016 at 13:17

   Dank je wel lieve Janna 🙂

 • Reply
  Tess
  25 oktober 2016 at 13:36

  Wat een goed artikel joh! Heb hem gedeeld binnen mijn kring. Een kring die mij overdreven vindt en melk gezond. Ha. Mooi niet! Ik blijf je volgen 🙂

  • Reply
   Cilla
   25 oktober 2016 at 13:43

   Hi Tess, wat leuk om te horen. Welkom 🙂

   Fijn dat je mijn artikel gedeeld hebt. Vaak vinden mensen het lastig om van hun vaste (eet)patroon af te wijken, en melk hoort daar voor velen zeker bij. Onze generatie is nog van de ‘melk-is-goed-voor-elk’ cultuur en dat is er vanaf dat we klein waren ingestampt. Logisch dat het dan verwarrend is. Maar gelukkig zijn er ontzettend veel onderzoeken naar gedaan en die uitkomsten liegen er niet om. Alle kleine beetjes helpen. Goed dat jij er al bewust mee bezig bent 🙂

   Liefs!

 • Reply
  Meike
  27 oktober 2016 at 11:07

  Wat een goed artikel, dankjewel! Het zou goed zijn als meer mensen zo bewust waren van de zuivelindustrie. Ik denk dat veel mensen niet beseffen wat deze dieren meemaken en het daarom niet als dierenleed zien. Maar het is denk ik ook een kwestie van “ignorance is bliss”, het is tenslotte makkelijker om te doen alsof je neus bloedt. Ik ben al een tijd vegetarisch maar ik kies toch steeds bewuster voor plantaardige opties.

 • Reply
  Mariëlle
  30 januari 2017 at 18:15

  Ik ben deze naar aanleiding van je honing artikel ook even gaan lezen en ik ben meten weer verdrietig 🙁 Die arme beestjes! Ik weet sinds een paar weken vrijwel zeker dat ik ook vegan ga worden. Probeer het al voorzichtig hier thuis te laten vallen bij mijn moeder. Zodat ze bijvoorbeeld vegan chips koopt. Ik denk niet dat ik haar zo ver krijg om soja yoghurt te kopen dus dat heb ik laatst zelf eens gekocht om te proberen. MAN, dat is veel lekkerder !! Ook heb ik zelf al vegan sausjes en vegan chocolade van de Ekoplaza. Ik wil ook echt nog vegan kaas en kruidenboter proberen. Ik smeer trouwens ook zoveel mogelijk mijn brood met kokosolie. En ik weet niet of ik dit al eens heb geschreven in een reactie op je blog, maar ik gebruik ook alleen nog vegan verzorgingsproducten en make-up. Heb ook afstand gedaan van zoveel mogelijk leer/wol items. Ja, ja, langzaamaan kom ik er wel 😉

 • Reply
  Minimaal
  1 juni 2017 at 14:48

  Ik kan hier zo kwaad over worden! En al die vegetariërs schijnheilig doen en kijken “ja, maar voor ons gaan er toch ook geen dieren dood…?!”

  Laatst viel ook nog (totaal ongerelateerd) mijn mond open. Hoorde deze discussie:
  Persoon X: “Ja, maar jij was ook vegetariër toch?”
  Persoon Y: “Ja, maar ik eet ook wel vis”.

  Bizar toch?

  • Reply
   Cilla
   1 juni 2017 at 15:31

   Ja, aan de ene kant heel bizar, maar aan de andere kant snap ik het wel. Toen ik vegetariër was at ik ook nog af en toe vis, puur omdat ik niet voldoende wist op welke manier ik mijn omega-3 moest vervangen. Ik was echt in de veronderstelling dat vis gezond was en wist nog niet van het bestaan van algen omega af. Ook mijn huisarts had mij daar nooit iets over verteld… Daar ben ik achter gekomen na eigen onderzoek.

   Ik ga persoonlijk altijd uit van onwetendheid en niet van onwil. Dat houd mij positiever en meer gemotiveerd om mensen te inspireren 🙂

 • Reply
  danielle
  2 juni 2017 at 10:09

  Goed artikel, maar wel eenzijdig. Ik heb op meerdere biologische melkveebedrijven gewerkt en de boeren gaan ontzettend liefdevol met de dieren om. Er is veel oog voor de gezondheid van de koe en de boeren kennen ze zelfs bij naam. Dus als er wat aan de hand is, wordt er meteen wat aan gedaan.
  Pus in de uier, komt zelden voor daar. Het is rauwmelkse melk en kaas. Dus er is ook een andere kant van melkveehouderij die ik vaak mis in dit soort artikelen.

  • Reply
   Cilla
   2 juni 2017 at 10:22

   Dank je wel voor je reactie, Danielle. Ik ben er zeker van dat er boeren zijn die om hun dieren geven en liefdevol met ze omgaan. Biologische dieren hebben het bijvoorbeeld al een stukje beter dan dieren uit de bio-industrie, daar ben ik mij ook van bewust. Maar het probleem blijft hoe dan ook dat koeien kinderen moeten krijgen om melk te geven, die vervolgens zelf geen moedermelk krijgen, maar een poedertje. Melk is niet bestemd voor mensen, maar voor dat kalfje. En of de dieren nu wel of geen goed leven hebben, dat blijft voor mij simpelweg een scheef verhaal. En dat terwijl we het hele product an sich niet eens nodig hebben voor onze gezondheid.

  Leave a Reply