Berlijn

Mijn Kerst in Berlijn; rauw, eerlijk maar ook heerlijk

kerstmarkt gendarmenmarkt berlijn duitsland in de avond

“Berlijn is echt zó wat voor jou!” was het standaardantwoord dat ik van vrienden kreeg als ik vertelde dat ik deze kerst in Berlijn zou zijn. Wow… mijn eerste keer in Berlijn! Ik had er ontzettend veel zin in, alleen al om alle verhalen die ik erover gehoord had; over hoe mooi, kunstig, anders, hip en vega friendly het is bijvoorbeeld. Ik bezocht een kerstmarkt, de Muur, vegetarische restaurants en een antiekmarkt. En hoe ik het vond? Dat vertel ik in dit artikel!

Het was 2e Kerstdag toen we na een uurtje vliegen aankwamen op vliegveld Schönefeld in Berlijn. Ik vond het opvallend rustig op het treinstation richting ons hotel, maar dacht er verder niet bij na. Het was immers nog ochtend… De reis naar het hotel duurde een half uurtje, maar het was te vroeg om al in te checken. We besloten daarom de stad in te gaan en uit te stappen bij Friedrichstrasse, een van de (normaliter) drukkere straten van de stad. Maar wat bleek? De Duitsers zijn nog gekker op Kerst dan wij, dus alles, ja álles was gesloten! Dikke shit, want ik had het van tevoren opgezocht en had daar niets over gevonden.

Wat een geluk!

Het was dus een letterlijk gelukje dat we tegen burgerbar Hans Im Gluck aanliepen. Ze waren net open en de zaak was nog leeg. Wat een waanzinnig interieur! Hans Im Gluck bleek een Burgerbar ‘plus’, zoals ik het noem. Naast de vleesburgers stonden er namelijk ook véél vleesvrije burgers op de kaart, was de verse patat handgesneden en hadden ze diverse healthy fruitshakes. Ik nam een ‘Wolpentinger’: ein pikanter Gemüsebratling mit Heumilchkäse & Avocadocreme. My gawd. Awesome is een understatement, zowel voor de patatjes als de burger.

Interieur van burgercafe in Berlijn Hans im Gluck

Interieur Hans Im Gluck

Vegetarische hamburger bij Hans im Gluck berlijn

Wolpentinger Burger

Rauw

Na die absurd lekkere burger besloten we maar even door de stad te gaan lopen, want een rustige stad heeft ook wel iets. Ik kwam er al snel achter dat Berlijn een stad is zoals ik me vaak voel; what you see is what you get. Rauw. Puur. Brutaal. Berlijn schuift zeg maar niet onder stoelen of banken hoe zij zich voelt. De schoonheid steekt ook af tegen de ellende van veel zwervers, junks, drankorgels en daklozen die je tegenkomt. Drank en drugs worden zonder pardon op straat en publique gebruikt. Bitter, sweet, Berlin.

Gebouw in Berlijn

Graffitimuur in Berlijn Duitsland

Kerstmarkt

Nadat we om 15:00 uur waren ingecheckt in het hotel, bleek er tóch een Kerstmarkt open te zijn op 2e Kerstdag! Whoop! We dropten onze spullen, gingen even een uurtje liggen om bij te komen en daarna pakten we de metro richting de Gendarmenmarkt, de grootste markt in de stad. Het was druk, gezellig, sfeervol en ze verkochten allerlei lekker eten. We namen een Omi’s Kartoffelsuppe met vers Oberlander brood en een crêpe met banaan en Nutella. Oh, en ik kon het niet laten mijn guilty pleasure te nemen; Eierpunch.

Overview kerstmarkt berlijn gendarmenmarkt

Crepe met nutella en banaan in berlijn op de kerstmarkt

Eierpunch drinken in Berlijn op gendarmenmarkt kerstmarkt

Eierpunchhh!

De Beauty en… 

De volgende dag was het zondag en dat betekent dat de grote winkels in Berlijn sporadisch open zijn. Een mooie dag voor cultuur, dus. We stonden bijtijds op en wilden naar De Muur, een antiekmarktje en naar Veganz, een volledig veganistische supermarkt. Tijdens het wandelen richting de antiekmarkt kwamen we onderweg dit soort leuke karretjes tegen met koffie, shakes, chaithee en zoetigheden. Zo schattig.

Karretje met snacks op straat in berlijn

Zoetigheden straatverkoop in berlijn

2e hands market in berlijn

Een meneer op de antiekmarkt met uitgestalde troepjes.

2e hands antiek market in Berlijn met platenspeler

Een oude platenspeler is wat lastig in je handbagage, maar wat een sexy ding!

…De Muur

En toen was het eindelijk zover; de Muur. Deze East Side Gallery is een waanzinnig kunstwerk geworden met allerlei soorten graffiti die elk hun eigen verhaal vertellen, voornamelijk met een politieke insteek. De Berlijnse Muur is hét symbool van de tweedeling van Duitsland in de tijd van de Koude Oorlog. De 45,3 kilometer lange afscheiding heeft ruim 28 jaar lang de bewoners van West- en Oost-Berlijn van elkaar gescheiden. Het grootste deel van de Muur is gesloopt, maar de East Side Gallery is het bekendste deel dat nog staat. Het is tevens de langste openlucht-galerie ter wereld.

Graffiti van de Berlijnse val van de Muur in 1989

Berlijnse Muur East Side Gallery panda

Graffiti muur East Side Gallery in Berlijn

Graffiti op de Berlijnse Muur Duitsland

Veganz en Goodies

Nadat we langs De Muur gelopen waren, wandelden we onder mooie poorten door richting supermarkt Veganz en aangrenzend eetcafe Goodies. Deze veganistische supermarkt stond op mijn lijstje, omdat ze in NL verbazingwekkend genoeg zoiets nog niet hebben. Sowieso zijn ze in Berlijn al stukken verder op het gebied van vega en veganisme. Ik was natuurlijk ontzettend benieuwd! Eenmaal binnen werd ik gek, ik wilde alles meenemen! Ze hadden hele vriezers vol vega; burgers, worstjes, broodbeleg en zelfs een vega kalkoen! We kochten rauwe macadamia’s en verschillende reepjes en ploften daarna neer bij Goodies, waar we een té lekkere lunch bestelden.

Onder een brug in Berlijn

Veganz Supermarkt in berlijn veganistische supermarkt

Een volledig vlees- en visvrije supermarkt. Whoop!

Veganistische kalkoen bij Veganz Berlijn

Veganistische wrap met falafel bij Goodies Berlijn

Een vegan wrap bij eetcafe Goodies, met rode bieten falafel, wortel, sla en een gember-kurkuma latte on the side met rijst-kokosmelk.

Checkpoint Charlie en Brandenburger Tor

Na de lunch liepen we righting Checkpoint Charlie. Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse Muur in de Friedrichstrasse. Dit was de enige controlepost waar buitenlanders (iedereen behalve West-Berlijners en West-Duitsers) over de weg Oost-Berlijn konden binnentreden. Tijdens de Koude Oorlog werd de post symbool voor zowel de scheiding, als voor de vrijheid. Checkpoint Charlie werd gesloopt op 22 juni 1990 maar in 2000 werd een exacte kopie van het oorspronkelijke wachthuisje geplaatst.

Checkpoint Charly in Berlijn Duitsland

De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens van het centrum. Wie door de poort wilde, moest tol betalen. De eerste poort stamt uit 1734 en is de belangrijkste poort van Berlijn. We konden er helaas niet onderdoor lopen, omdat ze eraan bezig waren. Volgende keer beter.

Brandenburger Tor in Berlijn Duitsland

Dineren bij Samadhi en Kerstmarkt Alexanderplatz

We hadden alweer uren gelopen en een knorrende maag lokte ons naar restaurant Cookies Cream, een bekend en geliefd vegetarisch restaurant. En tja… het was misschien te verwachten ofzo, maar eenmaal aangekomen zagen we dat ze dicht waren. Onderweg had ik bij toeval wél Samadhi gezien; een vegetarisch Aziatisch restaurant, dus gingen we daarheen. Ze hadden een superdikke, veel te lekkere kaart met ruime keus. Uiteindelijk namen we springrolls vooraf, een ananas-curry en gevulde bananenbladeren met groenten en een kokoscrème als hoofd en geflambeerde banaan met koffie als toet. We rekenden 40 euro af, heerlijk én absurd goedkoop dus.

Springrolls in restaurant samadhi berlijn

Vegetarisch restaurant in berlijn rijst met gevuld bananenblad

Gevuld bananenblad met groenten, kokoscreme en jasmijnrijst.

De laatste dag

Om het weekend af te sluiten, gingen we na het diner naar een kerstmarkt op Alexanderplatz. Deze had er ook een klein kermisje bij en een schaatsbaan. We zijn in het reuzenrad geweest en hadden een schitterend uitzicht over Berlijn. Ik kreeg een heerlijke Lebkuchen van mijn lief die me herinnerde aan vroeger, toen mijn Duitse tante Claudia deze naar mij als kind opstuurde met de Kerst. Ik vind ze heerlijk, maar ook zonde om het open te maken. Zo cute!

Lebkuchen op kerstmarkt in berlijn

Reuzenrad op kerstmarkt Alexanderplatz Berlijn

Kerstversiering uiltjes op kerstmarkt berlijn

Uitzicht over berlijn met de mediatoren

“En? Hoe vond je het”

Dus, ja. Hoe vond ik Berlijn? Aan de ene kant vond ik het gezellig, mooi en vriendelijk met heerlijk eten en een goede sfeer. Aan de andere kant had ik zoveel positivo verhalen gehoord, dat ik geen rekening had gehouden met zóveel mensen die op straat leven en van ellende vragen om overgebleven restjes eten en oude OV-kaartjes. De stad is mooi en statig, met een bitter en intens randje. In twee dagen is het natuurlijk onmogelijk alle leuke wijken en markten te bezoeken, dus ik heb wel het gevoel dat ik nogal wat gemist heb. Ik zal zeker nog eens teruggaan, maar niet opnieuw kiezen voor een Kerstweekend, omdat ontzettend veel winkels en gelegenheden dicht zijn.

Zijn jullie weleens in Berlijn geweest? En wat vonden jullie ervan?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Mariska
  30 december 2015 at 17:29

  Ik ben nog niet eerder in Berlijn geweest dus dit is best interessant, wil er graag nog eens heen. De kerstmarkt ziet er super uit, net als al het lekkers! Je hebt overal helaas wel daklozen enz., is het daar zo veel meer in vergelijking?

  • Reply
   Cilla
   30 december 2015 at 17:36

   Dank je wel Mariska 🙂 Ik zou inderdaad zeker eens gaan als je van cultuur, kunst en lekker eten houdt. Ik vond inderdaad de hoeveelheid zwervers wel opvallen, net als het openlijk op straat drinken en drugs gebruiken. Het gebeurt zeg maar wat meer ‘in your face’ misschien dat het daarom ook meer opvalt…

 • Reply
  Nancy
  31 december 2015 at 12:33

  Zoals altijd weer leuk geschreven Cilla! My taste buds are going wild! Door jou wil ik weer terug om al dat heerlijke vegetarische lekkernij te proeven. Berlijn is zeker bitterzoet. Naast alle artsy good stuff heeft Berlijn ook een sombere kant. Destijds verbleef ik in een hotel naast een afgetakeld gebouw vol met daklozen en ratten. Dat zag ik niet aankomen. Echt afschuwelijk om te zien.

 • Reply
  Irma
  4 januari 2016 at 15:11

  Ik ben zelf nog nooit in Berlijn geweest, maar die foto’s zijn echt jaloersmakend! En eerlijk; wat schrijf je leuk!

  • Reply
   Cilla
   4 januari 2016 at 15:13

   Dank je wel Irma 🙂

  Leave a Reply