Duurzaamheid Minimalisme

Minimalisme voor beginners: ‘ontspullen’

Een tijdje terug keek ik op Netflix een documentaire over minimalisme. Dit maakte zoveel indruk op mij dat ik niet alleen besloot om zelf actie te ondernemen in mijn consumptiegedrag, maar ook mijn ervaringen te delen in een blog. Het wegdoen van spullen kan voor sommigen namelijk best nogal een ding zijn… 

Minimalistisch leven kan op veel verschillende manieren. Onderzoek wijst uit dat schrappen op het gebied van spullen, contacten en afspraken kan leiden tot een gelukkiger leven. Nu kan dat laatste een stap te ver zijn als je begint met minimalistisch leven (ik vind dat persoonlijk best heftig), maar ‘ontspullen’, oftewel het wegdoen van overbodige spullen, is misschien wél een optie en een goede eerste stap. Ik geef in dit blog een kijkje in de wetenschap erachter en deel wat tips om hier ook mee aan de slag te gaan!

Mijn ervaringen

Niet lang nadat ik in aanraking kwam met minimalisme, stond er een verhuizing voor de deur. En niet zomaar één: ik zou mijn studio in Leiden achterlaten en verhuizen naar Zweden. Ik kon dus niet veel spullen meenemen. Gelukkig had ik de mogelijkheid om wat te stallen bij familie, maar uiteraard wilde ik niet hun hele huis volbouwen.

Hét moment om te ontspullen dus!

Ik maakte drie categorieën: ‘wegdoen’, ‘stallen bij familie’ en ‘meenemen naar Zweden’. Guess what, uiteindelijk bevond zo’n 80% van mijn spullen zich in de categorie ‘wegdoen’. Ja, dit klinkt misschien heel heftig, zeker als je heel erg gehecht denkt te zijn aan bepaalde dingen. En ik begrijp ook dat je eerste gedachte is dat je dit nevernooit zou kunnen en willen. But keep reading! ?

Het klopte wat ik gehoord en gelezen had over ontspullen: ik voelde me lichter, vrijer en had meer rust in mijn hoofd. Ik besefte dat ik de bergen papier, boeken en kleding die ik jarenlang had verzameld eigenlijk helemaal niet miste.

‘Oké… Maar waarom maakt ontspullen dan gelukkiger?’

Meer rust en energie

Ontspullen levert niet alleen rust en ruimte in je huis op, maar ook in je hoofd. Ga maar na: het is een stuk rustgevender om een kamer binnen te stappen met weinig spullen, dan een overvolle kamer.

Daarbij kosten spullen per definitie energie: ze hebben onderhoud nodig. Zelfs het kleinste theekopje moet ergens opgeborgen worden en af en toe worden schoongemaakt. Staat je huis dus helemaal vol, dan is de kans groot dat je (ongemerkt) veel energie kwijt bent aan al deze spullen.

Het wegdoen van spullen geeft je dus automatisch meer energie voor andere, belangrijkere dingen. Je hebt meer tijd en ruimte voor activiteiten waar je gelukkig van wordt. Onderzoek wijst uit dat mensen die bewust ontspullen (en eenvoudig leven), het gevoel hebben dat ze een zinvoller leven leiden dan wanneer ze dit niet zouden doen.

Minimalisme in huis. Rust ten top!

Meer waardering voor wat je hebt

Wanneer je (veel) spullen wegdoet, houd je automatisch dingen over waar je veel waarde aan hecht. Er was immers een reden waarom je juist die spullen niet hebt weggedaan.

Als je je legere huis eenmaal waardeert, zul je ook niet snel meer onnodige prullaria kopen. Grote kans dat je in de toekomst spullen koopt van hogere kwaliteit, die lang meegaan en waar je echt blij mee bent.

Kleinere ecologische voetafdruk

Al eerder schreef ik dit blog over hoe je op een makkelijke manier duurzamer kunt leven. Ontspullen is misschien een wat grotere uitdaging, maar het kan zeker bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk. Niet per se door het wegdoen van de spullen (al hangt dat af van wat je ermee doet, daarover later meer), maar vooral door de mindset die je eraan kunt overhouden. Wellicht zul je minder vaak spullen kopen, wat topnieuws is voor het klimaat. Spullen hebben namelijk enorm veel impact. Onderzoek wijst zelfs uit dat de gemiddelde Nederlander het meest vervuilt door de aanschaf van spullen (op de voet gevolgd door vlees eten!).

Naast iets goeds doen voor de wereld, is duurzamer leven ook gelinkt aan een groter geluksgevoel. Bonus!

‘Duidelijk. Maar hoe weet ik nu welke spullen ik weg moet doen?!’

Nou gewoon, zeg je huur op en verhuis naar het buitenland. Dan is het zo gefikst. Oké, grapje. Het bevalt goed hier in Zweden, maar ik snap dat dit een beetje radicaal is. ?

Na mij te hebben verdiept in ontspullen, zijn dit de tips waar ik het meeste aan heb gehad:

1. Stel jezelf een aantal vragen

Je kunt beginnen met jezelf een aantal vragen te stellen, wanneer je naar spullen kijkt. Hierbij ben ik geïnspireerd door Growthinkers. Bezoek vooral hun website voor meer info!

Als je de volgende vragen met ‘nee’ beantwoordt, kan een voorwerp sowieso de deur uit. De ideale vragenlijst zal voor iedereen anders zijn, maar een paar basic vragen kunnen zijn:

 1. Heb ik dit het afgelopen jaar nodig gehad?
 2. Als ik het nu in de winkel zou zien, zou ik het dan weer kopen?
 3. Als ik nu verhuis (toch weer dat verhuizen ?), zou ik het dan meenemen?
 4. Voegt dit waarde toe aan mijn leven?

Spullen kunnen ook weg als je deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden:

 1. Bewaar ik dit puur uit schuldgevoel? (Deze kan lastig zijn, maar wees eerlijk: ligt je huis inmiddels vol met oude verjaardagskaarten of gekregen boeken die je eigenlijk niet leuk vindt? Geen zorgen, dit kan écht wel weg!)
 2. Kan ik dit ook fotograferen of op een andere manier digitaliseren?

Natuurlijk zullen er uitzonderingen zijn, zoals lieve kaartjes waar je emotionele waarde aan hecht. Dat hoeft natuurlijk niet weg, grote kans dat je deze zelfs nog meer gaat waarderen als je minder spullen hebt.

2. Bewaar het tijdelijk

Twijfel je heel erg of je iets moet wegdoen of niet? Leg het tijdelijk apart, bijvoorbeeld in een kast of in een doos op zolder. Geef jezelf een paar maanden de tijd om het te gaan missen. Mis je het niet? Dan kan het alsnog weg.

‘Done! En wat doe ik nu met de spullen die wegkunnen?’

Kleding in wardrobe op kleur geselecteerd

Minimalisme in je kledingkast kan ook zo’n opluchting zijn!

Bij het wegdoen van spullen zou ik altijd gaan voor de meest duurzame optie. Is die niet toegankelijk, ga dan voor een iets minder duurzame, enzovoorts.

De meest duurzame optie is meestal (op oude, energie slurpende apparaten na) om het voorwerp een tweede leven te geven. Geef het weg aan iemand die er behoefte aan heeft of verkoop het op marktplaats of op een rommelmarkt. Daarbij kun je het ook schenken aan een kringloopwinkel. Veel kringloopwinkels halen de spullen zelfs kosteloos bij je op. Sommige winkels nemen bepaalde spullen niet aan, dus informeer eerst even. Mocht de kringloopwinkel je spullen niet aannemen, dan kun je het altijd nog plaatsen op bijvoorbeeld gratisaftehalen.nl.

Voor het minimaliseren van kleding schreef Cilla eerder al een artikel over haar Capsule Wardrobe, maar er zijn er nog meer opties. Denk aan tweedehands kledingwinkels en websites als unitedwardrobe.com en thenextcloset.com. Daarnaast is een kledingruil ook een leuke manier om je kleding kwijt te raken (en misschien iets leukers ervoor terug te krijgen).

Mocht het toch niet lukken om spullen op bovengenoemde manieren kwijt te raken, zorg dan in ieder geval dat kleding naar een kleding-inzamelpunt gaat en dat je je afval scheidt. Maar goed, dat is geen rocket science.

 

Hi! Mijn naam is Thalassa, ik ben 25 jaar en woon sinds kort in Linköping (Zweden) om daar een master te volgen die zich richt op sustainability en educatie. Ik heb een voorliefde voor duurzaamheid, veganisme, reizen en goede boeken. Supertof om hier op Squatcilla.nl wat van mijn gedachtenspinsels met jullie te kunnen delen! Volg mijn avonturen op Instagram via @_thalas

 

 

 

 

 

 

Ben jij met minimalisme en/of ontspullen bezig? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Heb jij misschien nog tips? Laat het Thalassa en mij zeker even weten in de comments of via Facebook en Instagram. #vindenweleuk 

 

 

Bronnen:

 • file:///C:/Users/User/Downloads/CE_Delft_2L16_Top_10_milieubelasting_Def.pdf
 • www.bedrock.nl/wat-blijft-er-over-als-je-je-leven-ontspult/
 • www. growthinkers.nl/ontspullen/
 • www.nrc.nl/nieuws/2017/07/06/zooiloos-leven-11556641-a1565689
 • www.theminimalists.com/

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  29 augustus 2018 at 22:43

  Love minimalisme <3 Het heeft me zoveel gebracht!

 • Reply
  Johan
  30 augustus 2018 at 16:37

  Leuk onderwerp! Ben toevallig nét ‘Weg Ermee’ aan het lezen, waar ik veel voorbeelden en onderwerpen uit terug zie komen. Super tof dat je hier wat duurzaam leven met ons deelt, Thalassa!

  • Reply
   Thalassa
   31 augustus 2018 at 14:49

   Thanks! 🙂 En da’s een goede tip, die heb ik nog niet gelezen! Leuk dat je zoveel ziet terugkomen!

 • Reply
  Thalassa
  31 augustus 2018 at 14:46

  Fijn hè? Goed om te lezen dat het je zoveel heeft gebracht! 🙂

 • Leave a Reply