Food info

5x musthave kruiden in een vegan keuken

Pas geleden las ik dat Nederlanders per persoon gemiddeld één kilo zout teveel eten per jaar. Ik kon het me bijna niet voorstellen, maar het schijnt ook te maken te hebben met het feit dat er in veel foods uit pakjes en zakjes al een shitload aan zout (en suiker!) zit. Eerlijk gezegd zie ik ook best vaak dat mensen hun maaltijd op smaak proberen te brengen met een zoutmijn en een snufje peper. Ik krijg veel vragen over welke smaakmakers, kruiden en specerijen ík dan in voorraad heb, dus ik besloot er maar eens een artikel aan te wijden; 5x musthave kruiden in een vegan keuken.

Een beetje zout is natuurlijk prima, maar probeer die peper-en-zout combi voor de verandering eens te laten staan en ga creatiever aan de slag met kruiden! Er gaat serieus een wereld voor je open en, ook leuk, je koopt alles in één keer en doet er ontzettend lang mee. Portemonnee-technisch ook dik oké, dus.

 1. Ras El Hanout

Dit is by far mijn meest favo kruid ooit. In Marokko maakte ik voor het eerst kennis met dit kruidenmengsel en ik gooi het echt in ontzettend veel gerechten. Ras el Hanout betekent letterlijk ‘het beste van de winkel’ en staat dus voor de ultieme mix die de handelaar op dat moment te bieden heeft. Hierdoor kan de samenstelling soms veranderen en kan de mix bestaan uit meer dan 20 kruiden en specerijen, denk aan: kardemom, kaneel, gember, piment, nootmuskaat, kurkuma en kruidnagel. Je kunt je Ras el Hanout mix zelf maken, bij de Marokkaanse winkel kopen of bij AH van Johnny Boer.

 1. Gerookt paprikapoeder

Ik was heel lang op zoek naar gegrild/gerookt paprikapoeder of pimentón. En ein-de-lijk heb ik het een tijdje terug gevonden bij de Appie. Het is een onmisbaar onderdeel van mijn no-pulled pork recept, maar ik gebruik het bijvoorbeeld ook in marinades, sauzen en salades.

Gerookt paprikapoeder wordt gemaakt door een speciaal soort peperachtige paprika’s te roken boven een vuur van eikenhout. Met de hand worden ze dagelijks gedraaid tot de juiste droogheid bereikt is. Het is een proces dat wel twee weken kan duren, maar ja, dan heb je ook wat! De smaak is een soort van barbecue-achtig; het is uniek in zijn soort.

 1. Kaneel

Dagelijks gebruik ik kaneel; ik ben echt verliefd op de smaak en de gezondheidsvoordelen. Kaneel is een krachtige antioxidant die kan helpen bij spijsverteringsproblemen, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het boosten van je libido (whoop!). Daarnaast zijn er onderzoeken die uitwijzen dat kaneel mogelijk bescherming zou kunnen bieden tegen bepaalde vormen van kanker.

Ik strooi dus vrolijk en royaal kaneel over mijn matcha-amandellatte, door mijn stoofgerechten, door de sojajoghurt, over mijn boterham met vijgenjam… Het houdt niet op!

Kruiden-specerijen-vegan-kruidenkastje

 1. (Verse) knoflook

Ik zet ‘verse’ tussen haakjes, omdat ik stiekem vaak ook gewoon een knoflookmolentje pak. Hoe dan ook, knoflook is een ontzettend lekkere smaakmaker die serieus écht standaard in je keukenkastje hoort.

Knoflook is namelijk über healthy! Het werkt antibacterieel, draagt bij aan een goede gezondheid van hart- en bloedvaten en zet je afweersysteem op scherp. Het beste is om knoflook rauw te eten in combinatie met plantaardige olie. De werking is dan het krachtigst en de stoffen worden het best door je lichaam opgenomen.

Laat ik hier voor het gemak niet ingaan op de knoflookwalm die helaas wel part of the deal is…

 1. Groene kruiden

Echt hoor, halen die handel! Van bieslook tot basilicum en van koriander tot peterselie: ik heb het altijd op voorraad. Verse groene kruiden zijn namelijk dé manier om lekker te kunnen experimenteren met de smaak van je soepje, salade, home-made dressing of ovenschotel. Ook tijm, oregano en munt kunnen op een peper-en-zoutloze wijze een heerlijke twist geven aan je gerechten.

Eerlijk? Eigenlijk ben ik nog laaaang niet klaar met dit lijstje! Ik gebruik namelijk ook heel graag kerrie, komijn, rozemarijn, Za’atar, kurkuma, steranijs, cayenne…

 

Uiteraard ben ik heel nieuwsgierig welke kruiden en specerijen jij allemaal in je kastje hebt staan! Laat het me weten in een comment hieronder of via FacebookInstagram of snapchat: squatcilla ? #vindikleuk

 

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Sas
  9 augustus 2016 at 07:06

  Na elke exotische reis kom ik thuis met een zakje kruiden/kruidenmelange. Heerlijk om ermee te experimenteren. Meest lekkere combo blijft toch kaneel met paprikapoeder (zeker over zoete aardappel)

  • Reply
   Cilla
   10 augustus 2016 at 14:44

   Oeh, die combi met zoete aardappel, kaneel en paprika klinkt goed zeg!
   Ga ik zeker eens proberen 🙂
   Dank je wel!

 • Reply
  Doortje
  11 augustus 2016 at 18:28

  Leuk artikel! Ik hou van kruiden en zeker sinds ik volledig vegan eet, experimenteer ik een heleboel met kruiden. Ras el Hahout staat hier ook op nummer 1. 🙂

 • Reply
  Brenda
  29 april 2018 at 12:14

  Komijn komijn komijn! Sinds ik veganistisch kook kom ik werkelijk in elk recept komijn tegen! Iets wat vroeger vrij weinig gebruikte. Nowadays is het niet aan te slepen. Komijn dus mensen ( voor de helderheid?)

  • Reply
   Cilla
   30 april 2018 at 09:58

   Hahahah, jaaaaa! Mede-komijn lover hier 🙂 Heerlijk! Het is wel zo: you love it, or you hate it. Net als met koriander.
   Maar ik ben fan!

  Leave a Reply