Anticonceptie

Deel 1: Natuurlijke anticonceptie zonder hormonen? Ik test de Ladycomp!

Ladycomp vruchtbaarheidscomputer

Het is zover; ik ga stoppen met anticonceptie! Of nou ja, de hormonale variant dan. Waarom? Omdat ik het simpelweg zat ben mijn lichaam elke dag, sinds mijn 12e al, van extra hormonen te voorzien. De negatieve berichten over de Pil, Nuvaring en Mirena spiraal zijn niet van de lucht en dat is niet zomaar… Omdat ik GEEN kinderen wil, was ik al een tijdje op zoek naar hormoonvrije alternatieven. Steriliseren vind ik wat radicaal op mijn 32e, een koperspiraal wil ik al helemaal niet en condooms vind ik net zo opwindend als een zak beschimmelde aardappelen…

Maar opeens zag ik tijdens het speuren op internet iets geniaals; de LadyComp. Een kleine vruchtbaarheidscomputer die meet of je die dag vruchtbaar bent. Hmmm, klonk als ideaal, want geen hormonen. Maar ook een beetje eng, want is ie wel veilig?

Ik besloot eens te kijken naar onderzoeken en resultaten over dit apparaat en jawel hoor, net zo veilig als de Pil. Voor 99.3% om precies te zijn. Het is makkelijk; je meet die ochtend voordat je opstaat je temperatuur op en de LadyComp geeft een rood (vruchtbaar), oranje (de ‘leren kennen’ fase) of groen (genieten maar!) lampje. Easy as that!

“Maar Cilla, wat is nou jouw probleem met hormonale anticonceptie en waarom doe je zo moeilijk? We leven toch allemaal nog?”

Ja, we leven nog. Maar de Pil, Mirena spiraal, hormoonstaafje en ook mijn Nuvaring bevatten allemaal synthetische hormonen: oestrogenen en progesteron. Deze hormonen dwingen je lijf in een bepaalde richting en ‘plannen’ als het ware kunstmatig je cyclus. Dit lijkt handig, maar als je er goed over na gaat denken is het eigenlijk idioot. Zeker om dit, zoals in die tijd bij mij, voor te schrijven aan een meisje van 12 omdat ze menstruatiepijn heeft!

Ladycomp apparaat vruchtbaarheidscomputer

De bijkomende ongemakken van anticonceptie hebben wij dames zo zoetjes aan ook maar met z’n allen geaccepteerd: hoofdpijn, depressies, minder zin in seks, huidproblemen, haaruitval, pijnlijke memmen, moodswings en ga zo nog maar even door. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind dit niét normaal en wilde dit uit mijn leven en mijn lijf hebben. Zeker als het niet hoéft. “Maar waarom dan niet het koperspiraal?” hoor ik sommigen denken. “Daar zitten ook geen hormonen in…” Nee, dat klopt. Maar als ik je vertel dat ik liever door 6 vrachtwagens uit elkaar word getrokken dan weet je ongeveer hoe ik het inbrengen van een spiraal ervaar. Been there done that. En het idee dat er ‘iets’ in je lijf zit wat je er niet zelf uit kunt halen en kan gaan verkleven met je baarmoeder, met alle ellende van dien… Dus nee.

Oké, terug naar de LadyComp. Wist je eigenlijk dat je als vrouw maar 6 dagen per maand vruchtbaar bent, 5 dagen voor de eisprong en de dag erna? Toch gebruiken veel vrouwen onnodig de hele maand hormonen. Best raar eigenlijk, toch?

Grafiek van menstruatiecyclus vrouw

Naast dat de LadyComp natuurlijk betrouwbaar is, zijn er nog meer voordelen aan dit vrouwencomputertje.

 • Hij respecteert je lijf. In het begin zit je in de ‘leren kennen’ fase. Door middel van het invoeren van persoonlijke gegevens zoals BMI, menstruatieperiode en leeftijd leert de computer je steeds beter kennen en heb je vaker en meer ‘groene’ (lees: gezellige) dagen met je lief.
 • Simpel in gebruik: ’s morgens voordat je opstaat een minuutje meten onder je tong en klaar!
 • Geen bijwerkingen, depressies, ongemakken, moodswings, puisten, aankomen blablablaaaa…
 • Onderbreekt je seksleven niet: do I need to say more?

Ik ben echt superblij dat ik kan stoppen met die klote-Nuva en dat ik de LadyComp mag gaan gebruiken. Ergens vind ik het ook wel een beetje eng ofzo, eerlijk is eerlijk. Omdat ik al zó ontzettend lang aan de hormonale anticonceptie zit weet ik goed beschouwd eigenlijk niet eens meer wie ik ben zónder!

Hoe is mijn eigen cyclus? Wat zal het doen met mijn huid? Mijn haar? Mijn gewicht? Mijn seksdrive? Anywoo: ik vind het spannend! Maar ik heb er ook wel weer ontzettend veel vertrouwen in dat mijn lichaam dit goed oppakt en ik niet opeens in een T-Rex zal veranderen. Donderdag stop ik met de Nuvaring. Ik zal jullie dan na 3 maanden meer vertellen over mijn ervaringen en het gebruik van de LadyComp.

 Hadden jullie al van de LadyComp gehoord en wat voor anticonceptie gebruiken jullie nu? Laat het me weten via Facebook of Instagram.

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Mariska
  29 februari 2016 at 13:43

  O oh, ik zou dit doodeng vinden 😛 ik gebruik het liefst 14 condooms en 7 pillen bij elkaar, liever hormonen dan zwangerschap. Nee ik overdrijf, ik wil in de toekomst ook geen kinderen dus laat t liefst de boel bij elkaar binden, maar daar ben ik wat te jong voor schijnt. Ben heel benieuwd hiernaar!

  • Reply
   Djuli
   29 februari 2016 at 19:33

   Haha, zo herkenbaar!

   Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen Cilla! Ik wil ook graag stoppen met de pil, maar een spiraaltje lijkt me ook niet ideaal. Een sterilisatie zou voor mij perfect zijn, maar daar moet ik nog even voor wachten. Misschien is dit wel wat 🙂

 • Reply
  Anouk
  29 februari 2016 at 13:48

  Wat goed dat je dit deelt! Ben benieuwd naar hoe je het ervaart;) Heb zelf een mirena-spiraal, maar vind dat ook niet je van het. Jammer dat er eigenlijk niets is wat voorkomt dat je een paar dagen per maand uit de running bent én geen troep bevat.

 • Reply
  Desi
  29 februari 2016 at 15:55

  Ik ben heel benieuwd hoe dit je bevalt. Ik wil ook van de hormonen af, maar ik ga toch maar voor een koperspiraal. Ik vertrouw de ladycomp toch niet helemaal. Het lijkt me vervelend als je bijvoorbeeld vergeet de temperatuur op te nemen. Mijn leven is nu te onregelmatig om dat elke dag op een vast tijdstip te doen. Dan maar even pijn lijden en tien jaar nergens aan denken.

 • Reply
  Nancy
  29 februari 2016 at 15:57

  Dit is zo spannend! Ik heb nu het koperspiraal, ook omdat ik de hormonen zat ben. Maarja, net als de rest van de anticonceptie heeft ook het koperspiraal bijwerkingen. Ik ben blij dat er een beter alternatief is! Ben benieuwd hoe je het ervaart. Ik lees mee 😀

 • Reply
  Houda
  1 maart 2016 at 22:02

  Wauw kan me voorstellen dat het spannend is om dit te proberen. Wat onnodig dat je de pil zo jong al voorgeschreven hebt gekregen. Ben heel benieuwd naar je ervaringen!

 • Reply
  Anne-Fleur
  15 maart 2016 at 12:15

  Haha ik vind het altijd zo cool als ik vrouwen over zie stappen op natuurlijke anticonceptie! Die pil en hormonale meuk, het is allemaal zo kut! Ik ben nou 1,5 jaar van de hormonale anticonceptie af en houd zelf m’n cyclus bij (dus eigenlijk de lady comp manier maar dan met een thermometer en een app)
  Ik heb ZO veel verbetering gezien. Mijn lichaam veranderde gelukkig niet echt (op 1 moment in de maand heb ik net wat meer last van puistjes maar naja), maar m’n borsten deden niet meer pijn, had geen pijn meer in m’n onderbuik, minder kramp, super regelmatig ongesteld én het woord libido staat weer in m’n woordenboek (my god wat gaat dat achteruit door die hormonen zeg).

  Ik ben super benieuwd hoe ‘t je gaat bevallen en kijk uit naar je 3 maanden update!:) (ps ik kwam hier via je berichtje op de vegan nl facebook, altijd leuk om weer een vegan blog erbij te hebben:))

  • Reply
   Cilla
   15 maart 2016 at 12:45

   Wat fijn dat het jou zo goed bevallen is Anne-Fleur 🙂 Ik ben nu twee weken bezig en het gaat inderdaad prima! Ik voel me nu al minder ‘moodswingerig’ en heb ook het gevoel dat ik minder vocht vasthoud want mijn buik is meteen een stuk droger haha. Ben zelf heel benieuwd hoe het over 3 maanden gaat.
   En leuke blog heb je ook, ik ga je volgen!

 • Reply
  Marloes
  19 maart 2016 at 13:05

  Na ruim tien jaar pil en twee mirena spiraaltjes was ik al die hormonen ook wel zat en heb ik me onlangs laten steriliseren. Ik wil echt absoluut géén kinderen. Ik ben 34 en er werd niet moeilijk over gedaan. Ik was ook wel heel benieuwd naar wat mijn lijf zou doen en hoe mijn menstruatie zou zijn zónder chemische hormoonzooi (vroeger voor de pil was het lang en pijnlijk, met mirena niks). In januari ging de mirena eruit en ergens ben ik nog steeds een beetje bang dat het gaat veranderen want tot dusverre is het licht, zo goed als kramploos en keurig op tijd. Blijft het zo, denk ik dan.. Ik hoop het echt.

  Oh, ken je menstruatiecups al? Zo ideaal! Goed voor lijf, milieu en portomonnee!

 • Reply
  Paoletta
  11 juni 2016 at 21:35

  Hoi cilla,

  Ik ben erg benieuwd naar je ervaring met de lady comp, ik zit er zelf ook aan te denken. Ben nu een maand gestopt met de pil en mijn vaste partner en ik gebruiken nu condooms. Het is te doen maar toch ook erg hinderlijk met condoom. Ik voel me nu heerlijk en wil echt niet meer terug naar de pil oid.

  Ik hoor graag je ervaring.

  Bedankt!

  Btw heb je ook een vaste partner?

  • Reply
   Cilla
   13 juni 2016 at 11:46

   Ja, ik ben inderdaad getrouwd Paoletta, dus ik snap wat je bedoelt. Het is voor mijn gevoel wat onpersoonlijker ofzo. Maar ik las afgelopen week ook iets over een nieuw soort pessarium, wellicht dat dat beter bij ons past?

  Leave a Reply