#Vegan

De Nederlandse overheid bevordert dierenleed (maar jij kunt dit stoppen!)

Laten we elkaar geen mietje noemen. Het is inmiddels algemeen bekend dat er miljoenen dieren dagelijks een afschuwelijk leven moeten uitzitten voordat ze op het gemiddelde Nederlandse bordje belanden. Wat voor mij echter wél nieuw was, en waar ik even van moest bijkomen, is dat de Nederlandse overheid dit dierenleed bevordert door buitensporig veel geld te steken in de bioindustrie. ‘Wait, whut?’ Ja, echt.

Wist jij al dat jouw belastinggeld letterlijk naar internationale bedrijven gaat die investeren in megastallen? Voor mij was het niet één bittere pil om te verwerken, maar een hele bak vol. Toen ik vegan werd deed ik dat namelijk niet alleen voor mijn eigen gezondheid en het milieu, maar natuurlijk ook voor de dieren. Ik was niet zomaar vanaf mijn 12e vegetariër. Door 2 jaar geleden te stoppen met het gebruiken van dierlijke producten hoopte ik niet meer bij te dragen aan deze ellende. Althans, niet op zo’n grote schaal…

Nóg meer bio-industrie

In het nieuwe regeerakkoord zegt de Nederlandse regering braaf dat ze dierenwelzijn internationaal wil bevorderen, maar dit blijkt helaas een typisch gevalletje alternatieve feiten. In werkelijkheid zijn er namelijk tientallen Nederlandse bedrijven die meehelpen en bijdragen aan het in stand houden en uitbreiden van de bio-industrie in diverse landen – onder meer Rusland, Oekraïne, Kazachstan, Oezbekistan, Saudi-Arabië, Vietnam en China. Die bedrijven leveren van alles: broedmachines om plofkuikens uit te broeden, ventilatiesystemen, en complete stalinrichtingen.

Extra duit

Je begrijpt, als het om geld gaat staat dierenwelzijn niet bepaald bovenaan het prioriteitenlijstje. Uit onderzoek van World Animal Protection blijkt dat veel van deze bedrijven niet eens een dierenwelzijnsbeleid hebben. En hebben ze het wel? Dan is dit drastisch lager dan de norm die door de Nederlandse en Europese wet is gesteld. In plaats van dat onze overheid deze bedrijven op het matje roept, doet ze liever nog een extra duit in het zakje.

Zo organiseren ze handelsmissies, sponsoren ze industriële veebeurzen, geven voorlichting, verschaffen financiering, leveren exportkredietverzekeringen en laten bedrijven delen in onderzoeksgeld. Daarbij zegt de overheid te letten op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, maar het onderzoek van World Animal Protection concludeert dat dierenwelzijn zo goed als genegeerd wordt. En dit is natuurlijk afschuwelijk voor de dieren, maar ook bad news voor het klimaat én je eigen gezondheid…

© World Animal Protection

OMG GMO

De wereldwijde veehouderij is, volgens het rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), verantwoordelijk voor 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen. In vergelijking: dat is net zoveel als alle transport bij elkaar! Daarmee is de bio-industrie een van de grootste veroorzakers van het klimaatprobleem, dat door toedoen van mensen is ontstaan.

Maar dan zijn we er nog niet. De productie van vlees, zuivel en eieren heeft nog meer schadelijke gevolgen, zoals die Mount Everest aan mest waar we vanaf moeten. Dit overschot aan poep vervuilt de lucht, het water en de bodem, waardoor verschillende planten- en diersoorten het loodje leggen.

Ook de teelt van veevoergewassen staat in lijn met ernstige vervuiling. Denk aan alle insecticiden, onkruidverdelgers en kunstmest die in het milieu terechtkomen. Het voer dat dieren uit de bio-industrie krijgen is bovendien vaak GMO, en eindigt dus via het veetransport weer bij jou in de pan. #YUM

Ongezond veel eiwitten

Naast het dierenwelzijn en de klimaatproblemen is ook gezondheid een groot issue als we kijken naar de gezondheid van de gemiddelde Nederlander.

Op de een of andere manier maken mensen zich altijd druk om de gezondheid van veganisten, maar meer dan 50% van alle Nederlanders kampt met overgewicht. En dit komt niet door dat verdwaalde plukje groente wat ‘s avonds bij de familie Doorsnee op het bord ligt.

In Europa is de consumptie van dierlijke producten de laatste vijftig jaar met 50% toegenomen, zo staat in het rapport van het Planbureau voor de LeefomgevingHiermee eet de Europeaan tweemaal het wereldwijde gemiddelde aan dierlijke producten, en vier- tot vijfmaal zoveel dierlijke eiwitten als mensen in minder rijke gebieden. Dat is ongezond veel. De consumptie van eiwitten ligt hier 70 procent hoger dan wat de World Health Organization (WHO) adviseert.

Teveel dierlijke producten in een voedingspatroon bevorderen de meest voorkomende ziektes zoals diabetes type 2, obesitas, kanker en hart- en vaatziekten. Meer geld naar de wereldwijde bio-industrie betekent dus allesbehalve een gezonde toekomst. Maar dat was wel duidelijk, denk ik zo.

Maar jij kunt hier iets aan doen!

De Nederlandse overheid zou dus beter kunnen investeren in het voedsel van de toekomst, zoals groente, fruit, granen, zaden, noten en het ontwikkelen van duurzame vleesvervangers, bijvoorbeeld. Maar in plaats daarvan spekken ze met ons belastinggeld plofkipfabrieken, legbatterijen en varkensgevangenissen.

Wil jij ook dat dit stopt? Uiteraard wil je dat 🙂 Teken dan nu de petitie! Voor je eigen gezondheid, het milieu en het welzijn van de dieren. Als je getekent hebt, krijg je van World Animal Protection een mini receptenboekje met 3 heerlijke, gezonde, plantaardige winterse recepten thuisgestuurd, dat ik speciaal voor deze actie heb gemaakt. Gewoon, om te laten zien dat koken zonder beesten de norm hoort te zijn 🙂

© SquatCilla.nl / Tom Zwarts

Wist jij al van dit verhaal? En heb je getekend? Laat het me weten via Facebook of InstagramEn oh ja, je kunt me ook volgen via onze video’s op YouTube.

 

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Jeannette
  11 december 2017 at 15:57

  Ik had gráág getekend, maar weiger formulieren te tekenen waarop “telefoon” een verplicht veld is… 🙁

  • Reply
   Cilla
   11 december 2017 at 19:32

   Jammer. Je had ook desnoods een ongeldig telefoonnummer kunnen opgeven. Daar zijn de dieren wel mee geholpen 🙂

 • Reply
  Nathalie
  12 december 2017 at 08:56

  Getekend ??hopelijk levert het wat op. Groetjes Nathalie

  • Reply
   Cilla
   18 december 2017 at 11:35

   Super! Dank je wel 🙂

 • Reply
  Anne Persoon
  12 december 2017 at 21:33

  Mijn postcode en huisnummer horen niet bij elkaar zeggen ze !
  Kan geen oplossing bedenken.

  • Reply
   Cilla
   18 december 2017 at 11:35

   Oh, wat vreemd. Misschien even contact opnemen met World Animal Protection?

 • Reply
  sylvia jansen
  17 december 2017 at 15:42

  gedaan

  • Reply
   Cilla
   18 december 2017 at 11:35

   Dank je wel Sylvia 🙂

 • Reply
  Yolanda
  18 december 2017 at 11:11

  Ja hoor getekend en meteen geld gedoneerd ook! En nee…. ik wist dit zo niet…. Dank dus

  • Reply
   Cilla
   18 december 2017 at 11:35

   Super lief van je! Heel erg bedankt 🙂

 • Reply
  T. Bruijn
  16 februari 2018 at 18:14

  Stop animal cruelty!!! Stop poissening the earth!!

 • Leave a Reply